Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek

Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   645 / 645
(#) Gafly válasza nagym6 hozzászólására (») Csü, 17:39 /

Sok energiát ne fektess bele.
(#) bbatka válasza lazsi hozzászólására (») Csü, 18:36 /

Azt hogy mágnesezhető egy technikai csatornán hangzott el. Valami félrefordítás lehetett, mert a ChatGPT ezt a válasz adta.

Szia! A Rafale repülőgépnek milyen védelmi rendszerei vannak ellenséges rakéták ellen?

válasz:
1. Chaff és flares

Chaff: fémcsíkok radarzavarásra (radarvezérlésű rakéták ellen)

Flares: hőcsapdák infravörös rakéták ellen

Automatikus vagy pilóta által vezérelt

2. Aktív elektronikus zavarás (jamming)

Nagy teljesítményű zavaradó adók a gépben

Zavarja az ellenséges radarok működését

Képes megtéveszteni a radarvezérlésű rakétákat

3. DRFM (Digital Radio Frequency Memory) zavarás

A bejövő radarjelet digitálisan lemásolja, majd meghamisítva visszaküldi

Ezzel hamis célpontokat hoz létre a rakéta számára

4. Kitérő manőverek

Az automatikus rendszer jelez a pilótának, mikor kell manőverezni (vagy saját magától is végrehajthatja)

A Chaff-ról lehetne kicsit bővebben?

válasz:
Hogyan működik?

A chaff-ot kilövik (több tízezer szál egyszerre).

A szálak a levegőben szétterülnek és lebegnek (mint egy felhő).

Ezek a szálak visszaverik a radarhullámokat, nagyon hasonló módon, mint maga a repülőgép.

Az ellenséges radar/rakéta nem tudja megkülönböztetni, melyik a valódi cél – gyakran a chaff-felhőt választja célpontnak.

? Miből készül a chaff?

A chaff anyaga kulcsfontosságú ahhoz, hogy hatékony legyen a radarhullámok visszaverésében.
Főbb anyagok:
Összetevő Leírás
Alumínium A leggyakoribb bevonat, könnyű, jól vezeti az elektromosságot, és kiválóan veri vissza a radarhullámokat.
Üvegszál (fiberglass) Gyakran ez az alapszál, amit alumíniummal vonnak be.
Kevlár vagy nejlon Néha használt alternatíva az üvegszál helyett (szintén bevonva).
Fémgőzölt műanyag Pl. poliészter fólia, amin vékony fémréteg van – könnyű és olcsó.

A chaff szálak tipikusan:

0,5–2 cm hosszúak

néhány mikrométer vastagok

Több tízezer darabot tartalmaz egy töltet

? Miért fontos a méret?

A szálak hossza a radarhullám hosszához van hangolva.

A leghatékonyabb zavarás akkor történik, ha a chaff-szál fele akkora, mint a radarhullám hossza.

Példa:

X-sávú radar (8–12 GHz): hullámhossz kb. 3 cm → chaff-szál hossza kb. 1,5 cm

Ezért léteznek különféle chaff-típusok különböző radarok ellen.
? Egy kis történeti háttér

Először a második világháborúban használták, brit néven Window, németül Düppel.

Akkoriban valódi alumíniumcsíkokat használtak.

Ma már sokkal kifinomultabb anyagok, szálak és töltetek léteznek, akár automatikusan vezérelhető módon.

? Katonai alkalmazás:

A chaff:

Rendszerint automatikusan kilőhető, amikor a gépet radarbesugárzás éri.

Egy töltet több ezer vagy tízezer szálat tartalmaz.

Modern vadászgépek, mint a Rafale, F-16, Gripen, Typhoon mind használják.

? Hátrányok, korlátok

Látványos és átmeneti: a chaff-felhő gyorsan szétszóródik a levegőben.

Csak radarvezérlésű fenyegetések ellen hatékony (nem működik infravörös rakéták ellen – azok ellen flares kellenek).

Specifikus hullámhosszra optimalizált – a modern többfrekvenciás radarokat nehezebb megtéveszteni.
A hozzászólás módosítva: Csü, 18:40

Usnchaff.jpg

(#) nagym6 válasza Gafly hozzászólására (») Csü, 19:16 /

Mindenképpen átnézem, mert van egy jobb (elvileg) fémkeresőm. Hátha más is lesz, amit a régi nem látott. Félreteszem a radarbolondítókat ha lesznek még.
Akik ezeket kilőtték, illett volna összesöpörniük.
A hozzászólás módosítva: Csü, 19:18
(#) szs válasza bbb hozzászólására (») Csü, 19:20 /

Na, ezt sohsem hallottam még. Ki fogom próbálni.
(#) Gafly válasza nagym6 hozzászólására (») Csü, 19:29 /

Volt kollégám nekiállt a ház felújításának, és talált egy aknát a padlóban.
Nekiállt kitakarítani, és ahogy ott lapátolt fejjel lefelé az aknában, talált egy aknát.
Tűzszerészek szerint ez csak egy háborús pukkancs.
Ettől még jól megijedt...

Személy szerint nagyon nem szeretem az aknákat, mert az direkt szemétség, és sok év után is (nem öl, hanem) sebesít.
(#) nagym6 válasza Gafly hozzászólására (») Csü, 21:35 /

Apám ásáskor 22 aknát talált. Először kotorta ásóval mi ez a vas, mire előjött, futás onnan. Tűzszerészek folytatták az ásást, meglett a gödör ingyen.
(#) Gafly válasza bbatka hozzászólására (») Pé, 18:22 / 2

Ha már okos eszköz.
(#) somitomi válasza nagym6 hozzászólására (») Pé, 19:03 / 2

Az a vicc jut eszembe, amikor az idős bácsi levélben panaszolja a börtönben ülő fiának, hogy már nagyon fáj a dereka, alig bírja felásni a veteményest. Érkezik a fiútól a válasz "Kedves édesapám, ne ássa fel, oda temettem két holttestet, akikért nem kaptak el!" Másnap megjelenik a bácsinál a rendőrség, feltúrják az egész veteményest, egy kósza csirkecsont sem kerül elő. Pár nap múlva újabb levél jön a fiútól: "Kedves apám, sajnálom, de a jelenlegi helyzetben csak így tudtam segíteni"
A hozzászólás módosítva: Pé, 19:03
(#) Inhouse válasza nagym6 hozzászólására (») Pé, 20:46 / 4

Itt a szomszéd holtágnál horgászott egy öreg. Hetekkel előtte volt markolóval kotorva, amit kiszedtek, nagyjából elterítve a parton. Kinézett egy helyet, beetette, keresett egy göröngyöt, leült, horgászott. Jött egy halőr, beszélgettek. Az meg nézi, hogy bátyám, hát min ül maga, mi az? Jobban megnézve egy háborús robbanószert forgatott ki a kanál, az öreg éppen arra ült rá, az volt kényelmes. A halőr mondta neki, hogy gyorsan pakoljon, menjen el onnan, ő meg értesítette az illetékeseket. Elsőre 2 rendőrt küldtek ki körbekeríteni, amíg megérkeznek a tűzszerészek. Vezeti őket oda a halőr, nézik, az öreg ugyanott ül... Hát bátyám, maga megőrült, nem pakolt el innen, rajta ül a bombán? Ő ugyan nem...az amott van. Hát kiderült, hogy az öreg kihámozta a lövedéket, és arrébb vitte vagy 100m-el. Kérdezték tőle, hogy megőrült, miért nem ő ment arrébb? Hát, mert ide már be volt etetve...
(#) zolika60 válasza Inhouse hozzászólására (») Pé, 20:51 /

Mellesleg igaza volt. Ha az a bomba közel száz éve nem működött miért épp most tenné?
(#) sargarigo válasza Gafly hozzászólására (») Pé, 20:59 /

Ha már kuka! Szerintem ez egy gyönyörű projekt, lenyűgöző eredménnyel! Mondjuk szerintem picit túl lett lőve az automata elkapással. Pont elég lett volna ha önjáróan kiürül, aztán visszamegy. De nyilván tudni kell nagyot álmodni! És meg is csinálták
(#) sargarigo válasza zolika60 hozzászólására (») Pé, 21:04 /

Ha 99-szer nem ütsz rá az ujjadra a kalapáccsal, az nem azt jelenti hogy soha nem fogsz! Majd századikra!
(#) tki válasza Inhouse hozzászólására (») Pé, 21:06 /

Már vagy tizenöt-húsz éve lehetett, de szüleimhez, akik vidéken, egy nagyon régen épített családi házban élnek, ill. éltek, egyszercsak becsöngetett egy öregúr és azt mondta, hogy ő a II. Vh. alatt saját maga látta, hogy annak a háznak a talapzatába becsapódott egy akna és nem robbant fel. Hogy miért várt vele hatvan évet, azt nem tudom, de nem tűnt részegnek vagy szellemileg feltűnően leépültnek, valamint kis városunkban és környékén állítólag tényleg elég nagy csaták voltak annak idején.

Mit lehet ilyenkor tenni? Szüleim is kihívták a tűzszerészeket - hetek vagy egy-két hónap múlva értek oda -, és azt mondták fémkeresővel körbemászkálva, hogy lehetetlen megállapítani, van-e valami veszélyes a földben, annyi fém van benne. És hát ha ott is van, annak az esélye, hogy ennyi idő után felrobban, túl kevés ahhoz, hogy érdemes legyen mindent feltúrni miatta. : -)
(#) zolika60 válasza sargarigo hozzászólására (») Pé, 21:27 /

Azért az más. Én egyre ügyetlenebb leszek az idő múlásával, a bomba pedig egyre működésképtelenebb.
(#) proba válasza Gafly hozzászólására (») Pé, 21:42 / 1

Eddig azon versenyeztünk ki tudja messzebbről a kukába dobni a szemetet. Szegény irodai alkalmazottól már ezt a kis örömet is elveszik.
(#) erbe hozzászólása Pé, 21:54 /

9500W aggregátor

9500W aggregátor
A hirdetés elszáll, a kép megmarad.
A hirdető nem tud számolni. Igaz, ma már erre nem sokan képesek.
15 LE az nem 7,5 kW. 163 köbcentiből ki lehet hozni 15 lóerőt, de nem éppen 3000 fordulaton. Az a 9500 W talán éppen a lefullasztáshoz szükséges terhelés.
Ami előny, hogy 15 l-es az üzemanyagtartálya. Többet hirtelen nem találtam.

9501W.jpg

(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Pé, 21:58 /

Ami hiányzik.: Képessége alapján a súlya (amit nem jeleztek) indokolná alá a 2 kereket meg egy kihajtható vontatófület, ami kb. 100 hasonló aggregátoron alapfelszereltség.
Különben legalább (általában) 2 ember kell a cipeléséhez. Ha pedig egy ember is könnyen elbírja, akkor nem is komoly.
A hozzászólás módosítva: Pé, 22:00
(#) KU202M válasza erbe hozzászólására (») Pé, 22:04 /

A képen a szerkezetre FISCHER KRAFFT van írva (két f-fel), de ha így keresel rá, akkor is minden hirdetésben egy f-fel lesz írva. Ha valaki kideríti, hogy honnan származik a cucc, az Nobel-díjat érdemel! Nekem nem sikerült gyártót találni...
(#) nagym6 válasza erbe hozzászólására (») Pé, 22:09 /

Ismerősöm 8500W-os hasonlót vett. 800W-os szivattyút tíz másodpercig működtetett, majd vége. Sok volt neki ennyi terhelés.
(#) tki válasza erbe hozzászólására (») Pé, 22:13 /

100 ezer lumenes zseblámpát is régóta árulnak már, és azt tudatosan írják le - véletlenül sem véletlenből. Évente feljebb mennek a számok a számháborúk során. Ha minden igaz, egy ilyen lámpa egy 1 méteres körön 100 ezer lux megvilágítást produkálna, ami a direkt napfény ereje. Biztosan létezik olyan, de nem egy vagy két 18650-es akksit tartalmazó zseblámpa formájában...
A hozzászólás módosítva: Pé, 22:13
(#) erbe válasza tki hozzászólására (») Pé, 22:31 /

Sok évvel ezelőtt javítottam, nem zseblámpát, hanem kézi reflektort. 12 V 7Ah akku, 100 W-os halogén vetítőizzó, kb. 20 cm átmérőjű reflektor. Tulajdonosa szerint éjjel jól kivehető kört vetít a szomszéd hegyhátra, ami légvonalban kb. 300 m.
Soha nem jutott eszébe, hogy megkérdezze kedves falubelijét, hogy tetszik neki az éjszakai díszkivilágítás. Pedig szuper erős lézer ceruzát is hozatott, ami szintén meglátszik a szemközti házfalon (300 m). Eddig még egyik szomszéd se perelte be szemészeti kezelés után.
(#) erbe válasza nagym6 hozzászólására (») Pé, 22:34 /

Persze. Mert nem 3 fázisú szivattyúval próbálta.
Korábban ilyent is idéztem. Már nem emlékszek rá, de talán 6,5 LE-s motorja volt.
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Pé, 22:55 /

Szintén sok éve hoztak egy 5,5 kW-os komoly (?) gépet. 10 LE-s dízel motorja volt, ami ki is tudta hajtani az 5,5 kW-ot. "Vidd el az ismerősödhöz, majd az megjavítja!" Egyik tekercselő először 56e-t mondott, később elhárította. Másik 80e-ért vállalta feltételesen. "Ha ki lehet deríteni a tekercselési adatait."
Érdekes módon a 3 fázistekercs mellé befűztek még egy külön szálat a 230 V-nak. Csak a csillagpont volt közös. Persze mindegyik szál 0,55-ös volt. Azt már nem merték bevallani, hogy hegeszteni próbáltak róla. "Hiszen 5,5 kW-os, az pedig tudja."
Nem tudom, végül mi lett vele. 1 év után elvitték.
(#) uniman válasza erbe hozzászólására (») 7:17 /

Reméljük, itt a fórumon senki nem dől be ezeknek a számoknak...
Van ahol a "FS-9800W" típust 2,2 kW-osnak írják (más helyen meg már 3,3kW)...
Nekem a "silent" változata teccik...38kg-on kívül más paramétert nem adnak meg.
(#) sargarigo válasza uniman hozzászólására (») 10:19 / 1

Whaooo! Nem tudom néztétek-e a képeket? Mondom valami nagyon furcsa az árnyékokkal, hát ahogy jobban nézem ledobtam a szíjat! A harmadik képen emberünk imbuszkulccsal készül tekergetni a 380 csatlakozóját, a negyediken meg az öregnek belediffundált a keze a fogantyúba! Azta!
A hozzászólás módosítva: 10:20
Következő: »»   645 / 645
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem