Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   209 / 209
(#) nagym6 válasza Gafly hozzászólására (») 12:38 /

Pamutrongyot használok, nem szakad szét törléstől.
(#) Gafly válasza nagym6 hozzászólására (») 12:45 /

Mióta nem vasutas vagyok, már nem ingyen vannak ezek a cuccok.
(#) Tomi20 válasza somitomi hozzászólására (») 13:04 /

Szia

Én simán beleforrasztanám, az elején ott egy lyuk, ott látszik is, ha teljesen átfolyt rajta az ón.
(#) Bakman válasza Tomi20 hozzászólására (») 15:05 /

Az kb. olyan lesz, mint a tavaszi lepkeszellentés. Ilyet nem csinálunk, még otthon sem.
(#) exabit válasza Bakman hozzászólására (») 17:04 /

Miért lenne annyival gyengébb? Árulni is szoktak olyan szemes sarut amihez odaírják hogy forrasztani is lehet krimpelés helyett (link1, link2). Az igaz hogy nem lesz olyan erős, de szerintem teljesen vállalható megoldás.
(#) Bakman válasza exabit hozzászólására (») 17:39 /

Idézet:
„szerintem teljesen vállalható megoldás”
Nem, nem vállalható. Próbálok ismét finoman fogalmazni: kontárkodás, tákolás, szakmák alázása. Eszembe nem jutott volna, hogy valaki direkt forrasztást ajánl ilyen saruhoz.

Fogtál már forrasztóónt? Nagy valószínűséggel igen. Mit mondasz róla? Kemény fém? Hivatalosan is lágyforrasztás. Az ilyen saruba is viszonylag lazán illeszkedik a megfelelő méretű vezeték amit megfelelő szerszámmal, préseléssel szorítasz bele.

A második linkeden "Crimp Welding" van. Ezek a meghatározások is olyanok lehetnek, mint itthon a "tölthető elem" vagy a "vákuum pumpa". Félreértések, szó szerinti fordítások és hozzá nem értések eredményei.

szerk.:
Most látom az oldal fejlécében: "Crimp style welding cable lungs": préselhető hegesztőkábel saru. Valószínűleg az első linken is ilyesmi akar lenni, csak ott sem megy a helyesírás.
A hozzászólás módosítva: 17:41
(#) tki válasza Bakman hozzászólására (») 18:16 /

Nem néztem, hol szerepelt, de a "lung" mindenképpen "lug" akart lenni. : -)
(#) Bakman válasza tki hozzászólására (») 18:34 /

Valóban.
(#) Alkotó válasza Bakman hozzászólására (») 21:04 /

Függetlenül a konkrét felvetéstől kérdezem, és nem ellenkezni akarok csak megérteni a lényeget.
A forrasztással történő kábel bekötés (és tételezzünk fel egy jól készült forrasztást) a mechanikai tartása miatt kerülendő? Vagy inkább az elektromos tulajdonságai nem érik el a kívántat?
(#) erbe válasza Alkotó hozzászólására (») 21:12 / 3

57 éve ipari tanulóként minden kábelsarut forrasztottunk. Préselés nélkül. Hajón, trópusi felhasználásra bevonattal.
Senki nem mondta, hogy kontárkodás, tákolás, szakma szégyene, ...
A hozzászólás módosítva: 21:13
(#) Alkotó válasza erbe hozzászólására (») 21:16 /

Igen, magam is találkozom mindkét irányzat hívőivel, és ellenzőivel is. Jellemzően rossz préselésre, és rossz forrasztásra szoktak hivatkozni.
De itt most nem azt kellene kimondani melyik tábornak van igaza, hanem Bakman -hivatalosnak tűnő- kijelentésének indokait próbálom feltárni.
Mert általában nagyon kevés berendezésben lehet forrasztást látni, aminek oka lehet a technikai tökéletlenség is, de akár a préselés hatékonysága is.
A hozzászólás módosítva: 21:18
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») 21:17 /

Nem otthoni használatra készült, nem száraz körülményekre, hanem sós vizes környezetre, trópusi vagy éppen sarkvidéki körülményekre (Léna, OB, Jenyiszej, ...).
(#) erbe válasza Alkotó hozzászólására (») 21:21 /

Tudod, akkor a szakember még szakembernek készült, nem betanított munkásnak 3 hónapos OKJ képzéssel.
(#) Alkotó válasza erbe hozzászólására (») 21:22 /

Ha már anekdotázunk, én is dolgoztam néhány évig az Orion "honvédelmi" részén. Ott sok egyéb mellett készültek tápegységek is, amikben a kötéseket szemes sarus vezetékekkel biztosították, és kb. 25-50 mm2 volt a felső méret. Ezeket a sarukat -magam is csináltam- egy kis préssel nyomták rá a kábelre (a szerszám tartotta a saru szélét, és egy négyzetet nyomott bele felülről), majd minden ilyen sarut ónfürdőben le is forrasztottak. Tehát itt is-is volt a kötés (ha ez annak nevezhető, mert itt szó nem volt hidegfolyásról).
(#) exabit válasza Bakman hozzászólására (») 21:23 /

Akkor azok, amiket fluxszal és ónnal előre töltve árulnak akkor azoknak nem te leszel a célközönsége: link1, link2. Nyilván itt spéci a saru meg spéci az ón, de még ha házilag nem is érhető el ez a megbízhatóság, azért nem hinném hogy gányolás lenne ha elég figyelmet fordítunk rá.
(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») 21:25 /

Ha áttál már ilyen sarut, akkor tudod, hogy a vezeték lötyög benne. Préselés nélkül, csak forrasztással, nagyon gyenge mechanikai tartósságot lehet elérni. A préselés ad egy biztos tartósságot, könnyen ismételhető, miközben a forrasztás gyakorlatilag AS szabványú. Nem véletlen tilos forrasztani az iparban.

Egyszerűen fel nem tudom fogni hogyan merül fel egyáltalán az ötlet, hogy préselésre szánt sarut valaki forrasztással akarjon vezeték végére rögzíteni. Mi ez, ha nem kókány munka?
(#) Bakman válasza exabit hozzászólására (») 21:27 /

Azért mókás, hogy direkt forrasztásra szánt saruval példálózól, miközben eredetileg nem olyanról volt szó.
(#) Alkotó válasza Bakman hozzászólására (») 21:27 /

Kicsit elkerülted a kérdésem lényegét. Jól értem, hogy a forrasztással elérhető mechanikai szilárdság a megkérdőjelezhető?
(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») 21:32 /

Nem kerültem el semmit, leírtam.

Mechanikai tartóssággal is baj van és azzal is, hogy nem lehetsz biztos benne, hogy minden forrasztás olyan, mint a többi.
(#) Bakman válasza erbe hozzászólására (») 21:44 /

Idézet:
„57 éve”
Ez a kedvenc indokom. Ha régóta csináljuk, akkor biztosan jó, hiába változott azóta a világ: Bővebben: Link.
A hozzászólás módosítva: 21:45
(#) erbe válasza Bakman hozzászólására (») 22:05 /

Azt elhiszem. De amit akkor megforrasztottam, az talán még most is működik Szibériában.
A sajtolt saruval nincsen semmi gond. Csak a nyakánál szoktak eltörni a mai kábelek.
1 hónapon belül 2.
Következő: »»   209 / 209
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem