Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3653 / 3654
(#) Ódenka válasza jani1987 hozzászólására (») Aug 3, 2025 /

(#) Villanymozdony hozzászólása Aug 5, 2025 /

Mozifilm TV adásban

Felmerült egy érdekes kérdés:
Amikor még analóg TV adás volt, az ugye minden esetben 25 Hz-es képfrekvenciával ment (legalábbis itt nálunk), attól nagyon eltérni nem lehetett, mert akkor kiestek volna a TV-k a szinkronból. Ez élő adáskor sima ügy, mert a kamera vidikon csövei is ugyanezzel a frekivel voltak letapogatva.
De mi volt akkor, amikor mozifilmet adtak? Annál 24 kockát vetítenek egy másodperc alatt. Ezt hogyan tudták áthidalni? Illetve a 2000-res években DVD-n kapható filmekkel is valahogy ügyeskedtek, hogy a képrfrekvencia stimmeljen.
(#) Prefector válasza Villanymozdony hozzászólására (») Aug 5, 2025 / 1

PAL speedup-nak hívják a technikát, 4.166...67% -al gyorsabban vetítettek minden mozifilmet a TV-ben.
Ez természetesen a film hosszára is hatással volt, tehát egy két órás film például csak 115 perc TV-ben adva.
Szalagos esetben hagyták a hangot magasabb hangon szólni, DVD esetben már a korrekciót disk nyomás előtt, a masteren megtették és time-stretching módon volt a hang megnyújtva (hangmagasság így maradt azonos).

Egyébként NTSC esetén is volt ilyen probléma, de ott "3:2 pulldown" volt a technika neve, mert ott meg a 29.97-re kellett illeszteni, ott interlaved frame-ekkel játszottak.
(#) Villanymozdony válasza Prefector hozzászólására (») Aug 5, 2025 /

Köszi!
Akkor egyszerűbb volt mint gondoltam, legalábbis PAL esetén.

Ma meg összevissza tudnak mindenféle képfrekit a hipermodern TV-k, csak éppen a lényege veszett el, a moziélmény. Azt viszont sajnálom, hogy ma már alig adnak ki filmet rendes 35 mm-es kópián, egy-egy mozi vetít csak, azt is időszakosan. Pedig annak volt hangulata.
(#) Rosszmáj hozzászólása Aug 6, 2025 /

Krokodil emelő

Üdv,
Nincs valakinek jó minőségű robbantott rajza a képen látható "mezei" 2 tonnás emelőről.
Video nem segített, jó rajzot nem találtam.
Kösz előre is.

kroki.jpg

(#) zolika60 válasza Rosszmáj hozzászólására (») Aug 6, 2025 / 1

(#) Rosszmáj válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 6, 2025 /

Kösz, már láttam. Sajnos a túlterhelés szelepet nem olyannak mutatja, mint az enyém.
Mindegy, összeraktam ahogy gondoltam ... és jól gondoltam. Emel, nem ereszt vissza magától, örülés van.
Még egyszer kösz a fáradozásodért.
(#) jani1987 hozzászólása Aug 7, 2025 /

Máv és volán

Most, hogy a máv és a volán egyesült egységesen használható a távolsági bérlet? Vagy mi van most?
(#) Gafly válasza jani1987 hozzászólására (») Aug 7, 2025 /

(#) elektroncso válasza jani1987 hozzászólására (») Aug 7, 2025 /

Mire gondolsz távolsági bérlet alatt?
Az országbérlet és a vármegyebérlet mindig is érvényes volt a MÁV és a Volán járatain ennek semmi köze a MÁV Volán összeolvadáshoz. Már csak ezért sem mert a GYSEV, HÉV, és pár nagyobb város (talán Szeged az egyik de nem vagyok benne biztos) helyi járatain is érvényes.
Sőt már jó ideje az országbérlet és a Pest vármegyebérlet Budapesten a BKV-n is érvényes. Mióta bevezették így utazom, mármint a MÁV, Volán, BKV szentháromságon egy darab teljesárú országbértettel (tesóm meg diákként a diákkedvezményes országbérlettel).
(#) szs válasza jani1987 hozzászólására (») Aug 7, 2025 /

Nem MOST egyesült.
Egysegesen használható a megyei, és sz orszagos.
Jóreggelt.
(#) mek-elek válasza Villanymozdony hozzászólására (») Aug 7, 2025 /

Idézet:
„Pedig annak volt hangulata.”

Nem csak a hangulat, a szem is jobban szereti.
Én még nem dobtam ki a videókazettáimat, videómagnómat. Még kis tévé van hozzá, de volt olyan, hogy vetítő az ilyesmihez, és az valószínű, hogy mozihatású volt...
(#) szs válasza Villanymozdony hozzászólására (») Aug 7, 2025 / 1

Na ja, a filmnek megvan a hangulata.
Pláne, ha a Csillagok háborúját már jól elkésve, 1983-ban latod, a MoPresszóbsn. Egyetlen gépen, filmcsereszünetekkel, és egy beégéssel is.
Oda akartam kilukadni: jól megcsinálva egy jó filmen észre sem veszed, milyen hordozóról van a vásznon.
TV-készüleken pedig mindegy. Amikor VHS-eket kölcsönöztünk, akkor a kevésbé népszerű (tehát ritkábban kivett, euért ritkábban lejátszott) kazettákon tök jó volt (pl) a Dillinger. És nagyon rossz minőségű A keresztapa. Továbbra is: TV-n nézve.
(#) szs válasza mek-elek hozzászólására (») Aug 7, 2025 /

Idézet:
„volt olyan, hogy vetítő az ilyesmihez”

Mindig szerettem volna. Ehhez képest: tanfolyamokon is, meg az üzletben, ahová azért hetente elmegyek olyan gagyiság van...
Biztosan voltak/vannak jobbak.
A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2025
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Vas, 11:26 /

Nyugger bemegy a henteshez.
- "Í" kolbász van?
- Odafordul az egyik hentes a másikhoz:
- Csaba, "Í" kolbász van?
- Nem Gyula, "Í" kolbász nincsen.
(#) Moderátor hozzászólása műszerész szki hozzászólására (») Vas, 11:27

Másokat minősíteni nem úriemberhez méltó dolog!
(#) szs hozzászólása Vas, 16:48 /

Danuvia

Egy masik topikban épp regi motorokról(és vicces motoros dolgokról) van szó épp. Erről eszembe jutott (de ennek inkább itt a helye):
Van Danuvia-tulajdonos fórumtársuk? Olyan, aki (ha nem is naponta) de hasznalja is, (rendszám, műszaki van rajta) mégha csak talalkozókra jár is,meg egyeb különleges alkalmakkor?
A hozzászólás módosítva: Vas, 16:49
(#) tki válasza Gafly hozzászólására (») Vas, 17:45 /

Utcán egy bácsi:
"- Miért sírsz, kisfiam?
- Mert nem tudom, mit mondott a papa, hogy Csabikám, hozz tíz deka gyulait, vagy Gyulukám, hozz tíz deka csabait...
- És mi a neved?
- Pistikeee..."
(#) mnyugger válasza tki hozzászólására (») Vas, 19:12 /

A megoldás:
(#) Gafly válasza mnyugger hozzászólására (») Vas, 20:17 /

Miért piros az egyik, és miért zöld a másik?
(#) Skori válasza Gafly hozzászólására (») Vas, 20:53 /

Gondolom, hogy azok is meg tudják különböztetni, akik nem tudnak olvasni
(#) Alkotó válasza mnyugger hozzászólására (») Vas, 22:22 / 1

Nekem korábban már szemet szúrt a "100 g termék 150 g hús felhasználásával készült" megjegyzés. De állítólag nem elírás, csak a 150 g nyers húst jelent, itt meg már szárított formában van jelen.
(#) kalmi.kalmi válasza Alkotó hozzászólására (») Hé, 8:00 /

Több LIDL szaláminál is így van.
(#) Jonni válasza Gafly hozzászólására (») Hé, 10:16 /

Az egyik csabai a másik gyulai...
(#) tki válasza Jonni hozzászólására (») Hé, 11:12 /

Az egyetlen (valószínűleg) jó szárazkolbászt már nem lehet kapni - néhány éven át ettem. Abban az egyben ugyanis nem volt E250, ill. társai, amiknek elismert, tudományosan alátámasztott az ártalmassága, nem képzelődés, csak éppen nem lehet meglenni nélkülük.

Vagy egy kicsit mégis, de hogy ennek ellenére hogyan bírta ki az amúgy rövidebb lejáratának végéig és hogyan biztosították, hogy ne szaporodjanak benne a baktériumok, nem tudom, a meglehetősen egyszerű összetételében mindenesetre semmi különöst sem láttam. Jobban meg nem néztem utána, nehogy leromboljam ezt a valódi vagy látszólagos menekülőutat. : -) _Rosszabb_ valószínűleg nem volt a többinél.

Szalámit pl. már évtizedek óta nem eszem több okból sem (csak amikor rámjön az ötperc, senki sem tökéletes), de a többi feldolgozott húsfélét is legjobb elkerülni és valódi, higítatlan húsból készíteni ételeket - nem nagy ügy, magam főzök, pedig féltem az időmet. Otthon még mindig agyon lehet azokat sózni és ízesítőzni, mint az ettől meglehetősen addiktív boltiakat - bár amikor látja az ember, hogy mennyit kell beléjük rakni, hogy hasonlítsanak, inkább mégsem teszi.
A hozzászólás módosítva: Hé, 11:17
(#) nagym6 válasza tki hozzászólására (») Hé, 12:57 /

Idézet:
„valódi, higítatlan húsból készíteni ételeket”
Ha boltban veszed a húst, már nem higítatlan.
(#) Jonni válasza tki hozzászólására (») Hé, 12:58 / 1

Ezeknek nagyon elromlott a minőségűk és ez mellett drágák is , szinte nincs olyan aminek nem lehet érezni a tartósítószer ízét. Én már évek óta csak a piacon veszek 100% házi kolbászt amibe semmi tartósítószer nincs ,vagyishát ha a só és a füst annak számít akkor azok vannak.
(#) tki válasza nagym6 hozzászólására (») Hé, 13:09 /

Néhány mondatba nem fér bele minden ismeretanyag, valamint minden viszonyítás kérdése; vannak jobb és rosszabb megoldások.
(#) tki válasza Jonni hozzászólására (») Hé, 13:14 /

Kacska lábú, a tudjukmi óta leginkább otthonülő programozóként a piacozásra nehezen veszem rá magam, pedig kellene - maradnak a tapasztalatok: honnan lehet jó termékeket hozatni elviselhető áron. A kiszállítás nagy időkímélő. : -)
(#) Jonni válasza tki hozzászólására (») Hé, 13:37 /

Idézet:
„honnan lehet jó termékeket hozatni elviselhető áron.”

Nálunk a piacon majdnem olcsóbb a kolbász mint a boltba a gyulai és társai , és a minőséget nem is lehet összehasonlítani, a házi fényéveket ver a boltira.
Következő: »»   3653 / 3654
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem