Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3651 / 3701
(#) Ódenka válasza jani1987 hozzászólására (») Aug 3, 2025 /

(#) Villanymozdony hozzászólása Aug 5, 2025 /

Mozifilm TV adásban

Felmerült egy érdekes kérdés:
Amikor még analóg TV adás volt, az ugye minden esetben 25 Hz-es képfrekvenciával ment (legalábbis itt nálunk), attól nagyon eltérni nem lehetett, mert akkor kiestek volna a TV-k a szinkronból. Ez élő adáskor sima ügy, mert a kamera vidikon csövei is ugyanezzel a frekivel voltak letapogatva.
De mi volt akkor, amikor mozifilmet adtak? Annál 24 kockát vetítenek egy másodperc alatt. Ezt hogyan tudták áthidalni? Illetve a 2000-res években DVD-n kapható filmekkel is valahogy ügyeskedtek, hogy a képrfrekvencia stimmeljen.
(#) Prefector válasza Villanymozdony hozzászólására (») Aug 5, 2025 / 1

PAL speedup-nak hívják a technikát, 4.166...67% -al gyorsabban vetítettek minden mozifilmet a TV-ben.
Ez természetesen a film hosszára is hatással volt, tehát egy két órás film például csak 115 perc TV-ben adva.
Szalagos esetben hagyták a hangot magasabb hangon szólni, DVD esetben már a korrekciót disk nyomás előtt, a masteren megtették és time-stretching módon volt a hang megnyújtva (hangmagasság így maradt azonos).

Egyébként NTSC esetén is volt ilyen probléma, de ott "3:2 pulldown" volt a technika neve, mert ott meg a 29.97-re kellett illeszteni, ott interlaved frame-ekkel játszottak.
(#) Villanymozdony válasza Prefector hozzászólására (») Aug 5, 2025 /

Köszi!
Akkor egyszerűbb volt mint gondoltam, legalábbis PAL esetén.

Ma meg összevissza tudnak mindenféle képfrekit a hipermodern TV-k, csak éppen a lényege veszett el, a moziélmény. Azt viszont sajnálom, hogy ma már alig adnak ki filmet rendes 35 mm-es kópián, egy-egy mozi vetít csak, azt is időszakosan. Pedig annak volt hangulata.
(#) Rosszmáj hozzászólása Aug 6, 2025 /

Krokodil emelő

Üdv,
Nincs valakinek jó minőségű robbantott rajza a képen látható "mezei" 2 tonnás emelőről.
Video nem segített, jó rajzot nem találtam.
Kösz előre is.

kroki.jpg

(#) zolika60 válasza Rosszmáj hozzászólására (») Aug 6, 2025 / 1

(#) Rosszmáj válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 6, 2025 /

Kösz, már láttam. Sajnos a túlterhelés szelepet nem olyannak mutatja, mint az enyém.
Mindegy, összeraktam ahogy gondoltam ... és jól gondoltam. Emel, nem ereszt vissza magától, örülés van.
Még egyszer kösz a fáradozásodért.
(#) jani1987 hozzászólása Aug 7, 2025 /

Máv és volán

Most, hogy a máv és a volán egyesült egységesen használható a távolsági bérlet? Vagy mi van most?
(#) Gafly válasza jani1987 hozzászólására (») Aug 7, 2025 /

(#) elektroncso válasza jani1987 hozzászólására (») Aug 7, 2025 /

Mire gondolsz távolsági bérlet alatt?
Az országbérlet és a vármegyebérlet mindig is érvényes volt a MÁV és a Volán járatain ennek semmi köze a MÁV Volán összeolvadáshoz. Már csak ezért sem mert a GYSEV, HÉV, és pár nagyobb város (talán Szeged az egyik de nem vagyok benne biztos) helyi járatain is érvényes.
Sőt már jó ideje az országbérlet és a Pest vármegyebérlet Budapesten a BKV-n is érvényes. Mióta bevezették így utazom, mármint a MÁV, Volán, BKV szentháromságon egy darab teljesárú országbértettel (tesóm meg diákként a diákkedvezményes országbérlettel).
(#) szs válasza jani1987 hozzászólására (») Aug 7, 2025 /

Nem MOST egyesült.
Egysegesen használható a megyei, és sz orszagos.
Jóreggelt.
(#) mek-elek válasza Villanymozdony hozzászólására (») Aug 7, 2025 /

Idézet:
„Pedig annak volt hangulata.”

Nem csak a hangulat, a szem is jobban szereti.
Én még nem dobtam ki a videókazettáimat, videómagnómat. Még kis tévé van hozzá, de volt olyan, hogy vetítő az ilyesmihez, és az valószínű, hogy mozihatású volt...
(#) szs válasza Villanymozdony hozzászólására (») Aug 7, 2025 / 1

Na ja, a filmnek megvan a hangulata.
Pláne, ha a Csillagok háborúját már jól elkésve, 1983-ban latod, a MoPresszóbsn. Egyetlen gépen, filmcsereszünetekkel, és egy beégéssel is.
Oda akartam kilukadni: jól megcsinálva egy jó filmen észre sem veszed, milyen hordozóról van a vásznon.
TV-készüleken pedig mindegy. Amikor VHS-eket kölcsönöztünk, akkor a kevésbé népszerű (tehát ritkábban kivett, euért ritkábban lejátszott) kazettákon tök jó volt (pl) a Dillinger. És nagyon rossz minőségű A keresztapa. Továbbra is: TV-n nézve.
(#) szs válasza mek-elek hozzászólására (») Aug 7, 2025 /

Idézet:
„volt olyan, hogy vetítő az ilyesmihez”

Mindig szerettem volna. Ehhez képest: tanfolyamokon is, meg az üzletben, ahová azért hetente elmegyek olyan gagyiság van...
Biztosan voltak/vannak jobbak.
A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2025
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Aug 10, 2025 /

Nyugger bemegy a henteshez.
- "Í" kolbász van?
- Odafordul az egyik hentes a másikhoz:
- Csaba, "Í" kolbász van?
- Nem Gyula, "Í" kolbász nincsen.
(#) Moderátor hozzászólása műszerész szki hozzászólására (») Aug 10, 2025

Másokat minősíteni nem úriemberhez méltó dolog!
(#) szs hozzászólása Aug 10, 2025 /

Danuvia

Egy masik topikban épp regi motorokról(és vicces motoros dolgokról) van szó épp. Erről eszembe jutott (de ennek inkább itt a helye):
Van Danuvia-tulajdonos fórumtársuk? Olyan, aki (ha nem is naponta) de hasznalja is, (rendszám, műszaki van rajta) mégha csak talalkozókra jár is,meg egyeb különleges alkalmakkor?
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2025
(#) mnyugger válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Aug 10, 2025 /

A megoldás:
(#) Gafly válasza mnyugger hozzászólására (») Aug 10, 2025 /

Miért piros az egyik, és miért zöld a másik?
(#) Skori válasza Gafly hozzászólására (») Aug 10, 2025 /

Gondolom, hogy azok is meg tudják különböztetni, akik nem tudnak olvasni
(#) Alkotó válasza mnyugger hozzászólására (») Aug 10, 2025 / 1

Nekem korábban már szemet szúrt a "100 g termék 150 g hús felhasználásával készült" megjegyzés. De állítólag nem elírás, csak a 150 g nyers húst jelent, itt meg már szárított formában van jelen.
(#) kalmi.kalmi válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 11, 2025 /

Több LIDL szaláminál is így van.
(#) Jonni válasza Gafly hozzászólására (») Aug 11, 2025 /

Az egyik csabai a másik gyulai...
(#) nagym6 válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Aug 11, 2025 /

Idézet:
„valódi, higítatlan húsból készíteni ételeket”
Ha boltban veszed a húst, már nem higítatlan.
(#) Jonni válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Aug 11, 2025 / 1

Ezeknek nagyon elromlott a minőségűk és ez mellett drágák is , szinte nincs olyan aminek nem lehet érezni a tartósítószer ízét. Én már évek óta csak a piacon veszek 100% házi kolbászt amibe semmi tartósítószer nincs ,vagyishát ha a só és a füst annak számít akkor azok vannak.
(#) Jonni válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Aug 11, 2025 /

Idézet:
„honnan lehet jó termékeket hozatni elviselhető áron.”

Nálunk a piacon majdnem olcsóbb a kolbász mint a boltba a gyulai és társai , és a minőséget nem is lehet összehasonlítani, a házi fényéveket ver a boltira.
(#) mnyugger hozzászólása Aug 11, 2025 /

Hőkamera kölcsön

Hőkamera. Kellene nekem egy fél órára.
Tudna e valaki kölcsön adni nekem.
Érte mennék.
Egy elektromos kötődobozban valami szaglik
Ezt keresném meg vele.
(#) szs válasza szs hozzászólására (») Aug 11, 2025 /

Kar, hogy nem.
Lett volna egy ajándekom (persze, cssk ha teljesülnek a frltételek. Mert polcon porosodni nem adom)
(#) bbb válasza mnyugger hozzászólására (») Aug 11, 2025 /

Ha nem találsz közelebbit, akkor én kölcsön tudom adni az enyémet, de azt mobiltelefonnal tudod használni.
Viszont ha már szaglik, akkor azt lehet, hogy enélkül is meg tudod találni.
(#) Gafly válasza szs hozzászólására (») Aug 12, 2025 /

Vannak nagy motoros fórumtársak, csak én helyből ismerek négyet.
Nekem is csillog a szemem, de ráülök a kezemre.
Következő: »»   3651 / 3701
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem