Fórum témák
» Több friss téma |
Az, hogy a leválasztó tudja, nem jelenti, hogy a géped ki fogja adni a hangot is a hdmi csatin (ehhez az kell, hogy olyan eszközt érzékeljen a hdmi-re kötve, ami azt állítja magáról, hogy ő tud hangot is kezelni - a leválasztó elvileg egy transzparens eszköz, nem szól vissza, hogy ő ezt is tudja). Egyszerűbb lenne, ha elmondanád mégis mit szeretnél elérni. Lehet, hogy az alaplapi hangkártyakimeneteiddel hamarabb célhoz érnél.
Hello bbb,mint már írtam,megoldódott,de még egyszerűbben,mint reméltem. Előkerült egy korábbi projektből kimaradt 2000Ft-os BT erősítő,ami fogja a telekom okosító kütyü BT jelét,és párosítás után adja a hangot szterejóban. Így a teljes projekt egy ingyen kapott led monitor kijelző a törött helyében,ami a tűéles képet adja,és ezt egészíti ki a BT kütyü hangilag,tehát komplett LED TV. A BT kütyü az Aliról van,a neve XY C15H MINI Bluetooth 5.0 Wireless Audio Digital Power Amplifier Stereo Board 20Wx2 Bluetooth Amplificador App Control Amplify,nálam 12 voltot kap a tápból,ami adott ugye.
Tehát ügy megelégedéssel lezárva,és mindenkinek köszönöm az együttgondolkozást! Ja és nagyon boldog ünnepeket kívánok a csapatnak!
Nincs késleltetés a hangban a képhez képest?
Minden rendben megy,de még nincs összerakva,mert kicsit betegeskedtem,de teszek fel képet,ha kész lesz
Nos,mint ígértem felteszem a képeket a monitor-tvről,szuper hang-kép,már csak az állványra kell felszerelni,de az nem érdekes a projekt szempontjából.
Szép ünnepeket mindenkinek! HDMI csatlakozóÉrdeklődnék - a HDMI csatlakozókon ki is jön, meg be is megy a sztereó hang, és a video kép?Ugyanabban a csatlakozóban? Hasonlóan a valamikori SCART csatlakozók megoldásához? És az a kijövő hang (ha van) például egy TV esetében milyen megoldású? Alapból teljesen TV hangerő-függő, avagy szabványos DIN kimenetű hangjel (0 dB, 0,775mV)? azaz - közvetlenül külső erősítőre küldhető - a TV hangszabályzójának bármely állásától független?
Nem, nem olyan. A HDMI digitális, nincs analóg kép és hang rajta.
Azt nagyon jól tudom, de az alapok ugyanazok.
Bemegy és kijön rajta minden. Vagy teljesen más az analóg/digitális működési eltérés?
TL;DR: nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy van vagy nincs szintszabályzás a HDMI digitális jelfolyamaiban (itt inkább százalékokban érdemes beszélni), mert mindkettő előfordul. Hang pedig mindkét irányban közlekedik, de a visszirányú más módon, tehát nem mondanám szimmetrikusnak. Hogy mekkora analóg szint lesz belőlük egy-egy készülékben vagy valamelyik analóg csatlakozójukon, ha van olyan rajtuk, az tetszőleges. Egyébként a régi analóg eszközökben is változó volt; pl. egy magnódeck vonalkimenete sem adott ki feltétlenül ugyanakkora jelet, mint egy másik... Mivel digitális jelekről van szó, a sztereó sem egy meghatározó elem; attól nem lesz több vagy kevesebb ér felhasználva a kábelben, hogy hány csatorna van az átvitt jelfolyamban, ami sokféle kódolást alkalmazhat, többcsatornásokat is.
Részletesebben: alapvetően úgy találták ki a HDMI-t, hogy a hangerőszabályzás a “lejátszóeszközökben” legyen, ahol a digitál-analóg átalakítás történik, vagyis a CD-lejátszó, a házimozi lejátszója stb. maximális szinten küldi a biteket, de bőven akadnak kivételek. PC-s környezetben például a gép hangerőszabályzója ténylegesen módosítja a PCM adatfolyamot - ezzel szemben a különféle Dolby Audio streamek “pass-through”-ként mennek át rajta, vagyis média lejátszásakor nincsenek a bitek módosítva. (És van még a HDMI kábelnek speciális felhasználása is, amikor I2S jelfolyamot küldenek át rajta DAC-okhoz, meg még ki tudja, mik, de ezek teljesen kivülesnek a szabványon, viszont az IIS ma már nem is annyira ritka.) Aztán, ami a hangerőt illeti, ott van még az elejétől a CEC (Consumer Electronics Control) vonal a HDMI-ben, amivel pl. a forráseszköz távirányítója a HDMI kábelen át képes lehet a céleszköz (TV, erősítő) saját hangerejét módosítani, akár az analóg részében levő, fizikai hangerőszabályzóját tekergetni, meg persze indítani, leállítani stb.... Az irányokat a csatolt képből lehet látni. Ahogy említettem, visszirányban teljesen máshol, a HEAC vonalon jön a hang, például egy TV saját lejátszójából a házimozi erősítője felé. Ennek a csatlakozásnak a “normál” iránya persze szintén a lejátszás, tehát a házimozi lejátszója felől a TV felé, képinformáció csak így tud haladni. A neve ARC (Audio Return Channel) és később eARC - ez a csatorna lassabban érte el a mai “képességeit”, eleinte sokkal kisebb sávszélességre volt alkalmas és használható. Elvileg még egy 100 Mbps Ethernet adatfolyam is átmehetne a HEAC-on, de egyáltalán nem használják, bár kábeleket lehet vagy lehetett a szabványos elnevezések miatt ilyen megkülönböztetéssel kapni, hogy képes-e Ethernet-et átvinni. Egy biztos: ha nincs az "Ethernet-láb" bekötve, akkor a visszirányú hang sem fog működni. Ja, és az átvitelben vannak olyan trükkök, hogy csak a + lábat használja valami, vagy szimmetrikusan a + és - vonalat is. Az ARC csak a HEAC+ vonalat, az Ethernet viszot elvileg a HEAC+ és HEAC- vonalat is használná, és a HEAC- vonal egyben a bedugás detektálására szolgáló Hot Plug Detect (HPD) is, mert nem volt több hely. De ebből nincs baj, talán nem is fontos, csak kicsit réteges, mint az öltözködés tavasszal - ki tudja, én is mit nem tudok még róla. : -) A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2025
Azt az egyet elfelejtettem hangsúlyozni, de remélem, világos volt az összefüggés, hogy ha digitálisan leosztott, kisebb jel jön a HDMI-n át, mert a jelforrás, pl. egy PC-s lejátszóprogram úgy küldte, akkor hiába van valahol, egy TV-n egy evlileg állandó szintű vonalkimeneted, azon is csökkenni fog a jelszint, ez nem működhet másként. De ilyen TV már talán nincs is, mert leszoktak róla. Van helyette sima fejhallgató-csatlakozó (szabályzott), és/vagy Bluetooth, ahol megint külön kérdés, hogy szoftveres vagy fizikai egy hangerőszabályzás, ahogy egy Androidon is (a Fejlesztői beállításoknál lehet blokkolni a hardverest). : -) Visszafelé, az ARC/eARC-on nyilván fix szintű a digitális jelfolyam pl. egy házimozi erősítője felé, annak meg úgy van értelme - pl. ha leveszed a TV saját hangját, attól még jöjjön ki rajta a tartalom digitálisan.
A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2025
A sok kínai szöveg után, amit meg is értettem belőle
- "annak meg úgy van értelme - pl. ha leveszed a TV saját hangját, attól még jöjjön ki rajta a tartalom digitálisan." Pontosan erre vagyok/lennék kíváncsi. A TV-m (LG) egy 3 utas hangrendszerhez van kötve, ahol persze a hangerő fixre van beállítva (nincsen infrás távszabályzója, hanem csak manuális. Mindig oda kell hozzá menni - fel-le tekergetni a hangerő gombot.) Az hát a baj, ezen a mostani tévémen csupán 3 HDMI és 2 USB csatlakozó van, no meg alapból még az üvegszálas infra. Miközben beadott jelforrásaim már betöltenek mindent. Van a CD/DVD lejátszóm, van a digitális beltéri egységem, meg lenne még hozzá egy TV okosító szerkezet [Anycast M9 Plus] is. Ezekkel bőven betelik az említett TV mindhárom HDMI-s bemenete. Tehát a hangot sehogyan sem tudom HDMI-n kivezetni egy külső erősítőre. Ráadásul annak az erősítőnek meg csak egyetlen egy érzékeny Jack dugós bemenete van. Nem szeretnék elé mindenféle osztó-keverőket tenni, bár már most is csillapítós közösítővel megy rá a beadott 2 hangforrás hangja. (A DVD és a beltéri egység - egyetlen osztóval - és RCA dugókkal.) Az RCA-k végein viszont van egy közösítő, ami alapból Jack kimenetű. Meg vagyok én áldva a mai csodás technikával. (A régi TV-nken /Samsung/ pl. még 4 db. HDMI és 3 db. USB dugó volt, no meg a SCART aljzat, az infra, egy UTP, és persze egy fülhallgató kimenet.) Elvileg persze van még Bluetooth lehetőség is valahol a TV-ben. A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2025
Ja, hát nem azt kérdezted, hogy hogyan lehet bármilyen módon kihozni a hangot egy tévéből, hanem a HDMI-ről érdeklődtél egy műszaki fórumon, és nekem az ezt jelentette. : -) Volt egy feltételezésed, hogy egy kábel bekötésének a megismerésével megoldhatók a problémáid, de szerintem már látod a leírásból, hogy ez sokkal bonyolultabb, így vissza kell lépni és általánosabban feltenni a kérdést, ahogy az előbb próbáltad is.
Ettől még lehet egyszerű a megoldás, lejjebb is van említés például HDMI és analóg hang közti átalakítókról, de az ún. szórakoztatás nem az én világom, inkább elkerülöm, úgyhogy majd azok segítenek, akik ezekből a csodás eszközökből naponta próbálják kihozni a legtöbbet, foglalkoznak a műsorforrásokkal, állítják rendszerbe, csatlakoztatják, térképezik fel a lehetőségeiket, vesznek hozzájuk kiegészítőket stb. : -) A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2025
Ha kitaláljuk, hogy mit is szeretnél, akkor lehet, hogy előbbre leszünk.
Van olyan olcsó HDMI->VGA konverter, ami közben akár analóg hangot is ad...
Lehet, hogy félreértem amit kérdezni szeretnél: mi lenne ha egy lépéssel előbb, már a műsor forrásánál állítanád a hangerőt? Mert a legtöbb forrás menüjében van hangerő állítási lehetőség (pl. az One-os médiabox HDMI kimenetének a hangereje is a távirányítójáról állítható).
Egyben nem vagyok biztos, hogy az AnyCast-ét hol lehet.
Optikai kimenetre van valami kötve?
Mert ahhoz van digital/analog konverter. Viszont a hangerő szabályzással meg leszel lőve, mert az fix.
OK.
Lehet hogy nem fogalmaztam eléggé érthetően a technikai megoldásokat illetőne. Akkor most újra megpróbálom: van egy LG LCD TV-m, 3 darab HDMI ki/be dugalj-jal van egy digitális beltéri egységem (HDMI-s és RCA-s kimenettel) /a szolgáltatótól/ van egy CD/DVD lejátszót (HDMI-s és RCA-s kimenettel) és van az említett AniCast TV okosítóm (HDMI kimenettel) - továbbá van egy 3 csatornás (SUB doboz + jobb és bal oldali doboz) erősítőm, amelynek meg csak 1 Jack bemenet van. Ezeket szeretném valahogyan összehozni. Jelenleg a beltéri TV egység és a DVD lejátszó RCA vezetékeken keresztül, egy RCA-Jack átalakítóval csatlakozik hozzá. (meg az általam csinált külön csillapító/közösítővel ami a 2-2 RCA dugót elvileg egységesre közösíti) Az AniCast okosítót viszont csak a TV hangjával tudom használni, de én szeretném, ha az is a külső hangrendszerre menne. Erre egyenlőre két megoldás is van (illetve majdnem 3). Vagy kibővítem az általam bütykölt) RCA közösítőt egy 3. RCA csatlakozópár befogadására is, vagy megpróbálom az összes hangot (ami a HDMI vezetékeken keresztül a TV-be már eleve bemegy ) Vagy közös Infra/RCA konverteres csatlakozóval vinni rá az erősítőre (akkor viszont mégiscsak ki kell bővítenem 3 benetpárosra az előbb említett csillapító/közösítőt) Az infra üvegszál vezetéken (optikai kábel) tudtommal csak sztereó hang jön ki. Egyenlőre ott tartok, hogy a három HDMI csatlakozóból kettőn menne be a TV-be a három hangjel, míg a harmadikon kijönne. (Miután az egyik HDMI-dugópár 2 eszköze egy switchen keresztül jut be /azaz - 2 jel - a beltéri egység és a DVD lejátszó vezetéke/). Hiszen egy időben úgysem nézem mindkettőt. A fennmaradó 3. bemenet/kimenet HDMI egy HDMI/RCA (digitális/analóg) konverterrel - már mint közösített, de sima hangforrás - azt vinném az erősítőre. Ezért kérdeztem, hogy a HDMI milyen kategóriájú hangot ad ki, attól függetlenül hogy digitális? Berendezéstől függő hangot, avagy a szabványos DIN Wi-Fi hangot (0,775mV/0 dB)? Ha minden hangjel kijön az erősítőn - de az mind szabályozottan, akkor csak egyszer kell a végső kézi hangerőt majd nekem a hangdobozon felhasználó-ként beállítanom.
Nekem Telekom-os beltérim van, de azon is állítható a hangerő - de csak az RCA kimeneteken!
Az AnCastnak nincsen. Annak csupán tápfesz vezetéke van még, amit a TV egyik szabad USB-jére dugok. Pl. a HDMI dugós/analóg 2 RCA kimenet-aljzatos szerkezet szintén külön tápfeszt igényel - USB-n.
Optika rca D/A konverter. Pár ezer forint. Mindent bedugsz a tv-be hdmi-vel, (beltéri, anycast, dvd játékos) D/A konverter optikával a tv-be, kimenetét meg az erősítőbe.
Optikán jön a dolby hang is, de neked csak stereo lesz, mivel ott a konverter, meg az erősítő se olyan ami tudná. Ha nagyon kell a térhatás, 25-30 körül kapsz házimozi erősítőt. Azt is ugyanúgy optikával összekötöd, vagy valami jobb vasat veszel, amin már van hdmi.
Itt az a legnagyobb kérdés, hogy akarod-e a TV bekapcsolása nélkül hallgatni a TV-re HDMI-vel kötött eszközöket? Ha nem, akkor optikai->analóg átalakító kell a TV optikai kimenetére, abból is a csak sztereó (a kimenet beállítása vagy TV hangszóró+optikai, vagy csak optikai). A hangerőt az erősítőn kell majd állítanod. Jelforrásonként eltérő lehet a hangerő, mint ahogy akár a TV csatornák jele se mindig egyforma, de nagyjából adja a szükséges szintet, a TV hangerő szabályzása nem érinti. Amit látsz a TV-n, annak a hangja szól. Az átalakítót megtáplálhatod a TV-n levő egyik USB-ről.
A TV nélkül rész az már annyira nem járható út. Ez az infrázás azért elég zavaró. A kimeneti közösítés, hogy néz ki? A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2025
Köszi, de ezekhez a TV adásokhoz (mindenütt és állandóan csak a sok hülye reklám) én egy fillért sem szándékozom még beruházni! Gyakorlatilag szinte már-már alig nézem!
Ami nekem ezeddig kellett, azt mind szaré-hugyé rendeltem meg a Temu-ról. Ennyi! Tehát - nem törekszem a mostani cuccomnál semmi jobbra! A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2025
Megértem. Én is csak forma1-et, meg az nfl-t nézem. Netflix/hoi/disney megy. Ott meg szinte minden 5.1
De témánál maradva Bővebben: konverter válogass Ezzel a legegyszerűbb megoldani. Kevesebb kábeled is lesz. Nem kell az átkapcsoló sem
"A kimeneti közösítés, hogy néz ki?"
Csupán egy sima R/R feszültségosztó, még az ellenállások értékeit se igazán tudom. Csakis azért csináltam meg, hogy ne hassanak vissza egymásra. Semmi komoly cucc nincs benne. Bááár? Néha elgondolkoztam olyasmin, hogy minden bemeneten legyen potméter, hogy véle a jelszinteket szépen össze tudjam hozni, ámde odáig még sosem jutottam el. Teljesen passzív eszköz, nincsenek benne tranzisztotok, IC-k, stb. Így aztán még tápfeszt se igazán igényel.
Köszi, de onnan szoktam! Gyakorlatilag tizedannyiba sem kerül, mintha idehaza venném meg!
Ráadául már 2x jártam úgy, hogy valahogy rossz cuccot küldtek. Jeleztem nekik, hogy vissza kellene csinálni - tehát akkor hogyan? Az volt rá a reakciójuk, hogy simán visszautalták az árát, viszont a megvett cuccot mégis megtarthatom. Még csak vissza se kellett küldenem.
Arra ma sajnos gyakorlatilag rá kellett jönnöm - lehetséges, hogy a TV valóban ad ki valami hangjelet a HDMI kimenetén, de én valójában nem tudok vele mit kezdeni. Egyenlőre a TV mindhárom HDMI csatlakozója mellé az van írva - Input. Tehát mintha ott csak befogadná a jelet.
Így aztán lehetséges, hogy ideje lesz átállnom az RCA dugókról a TV üvegszálas optikai kimenetére, s a továbbiakban onnan vinni be egy megfelelő adapterrel a jeleket a hangrendszerbe. (olyan adapterem van) Ha azonban úgy sem sikerülne, akkor még mindig ott van a jó bluetooth-os megoldás. Mindkettőnél csak egyetlen egy kimenő csati van, miközben az én hangrendszerem szintén csak 1 hangbemenetes (a sztereó Jack dugalj). Bluetooth vevőm meg szintén van. A TV pedig elvileg ki tud adni bluetooth hangjelet.
Szerintem a bluetooth felejtős, de egy próbát megér. Én régebben szórakoztam vele, minőségben elmarad a kábeles kapcsolattól.
Próbáldki ki optikával meg bluetoothal is, hallod majd melyik a jobb.
Nem tudom, hogy nézel-e filmeket úgy, hogy szeretnéd közben a hangot egy hangrendszeren hallgatni, mert ilyenkor még egy dolog lehet zavaró, a késleltetés. Vannak olyan beállítások az optikai kimenetnél, ahol ez már zavaró lehet, bizonyos eszközöknél, de valószínűleg ez a BT esetében is lehet így.
Hááát?
A régebbi Samsung tévénken bizony néha nézegettem filmeket az optikai kábel megoldással, de azok többnyire inkább DVD-s vagy videó-magnós filmek voltak. Azoknál pedig sosem vettem észre, hogy a hangnak bármiféle elcsúszása, szaknyelven mondva - késleltetése lenne. Viszont köszi, hogy megemlítetted, majd jobban odafigyelek ... az LG TV-nél. (Bár annak a beállításai között már jelen van a hang-késleltetés beállítása, avagy a letiltása is.)
Miután a TV már nem jelforrás, igy nyilvánvaló, hogy a HDMI csatik elsösorban bemenetek. Mindenfele jogi hokuszpokusz miatt ez tiltva van. Azaz ha felvételt akarsz késziteni azt nem a HDMIn kapod, hanem az USBn, de azon van védelem rendszerint csak ugyanabban a TVben tudod lejátszani a felvételt, ahol azt felvetted.
Az optikai meg a CINCH stekkeren van kimeneti hang. Mind a kettöt konvertálni lehet BT-re és ha jobb latenciásat ( kisebb értéküt) veszel, akkor nincs késleltetés, legfeljebb az BT feldolgozo kütyübe következhet ez be. Én már évek ota igy hallgatom a TV-t fejhallgaton - eddig gond nélkül. A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2025
|
Bejelentkezés
Hirdetés |