Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2558 / 2559
(#) btamas81 válasza subwoofer220 hozzászólására (») Júl 18, 2025 / 1

Én ahogy olvasgattam, nem a határok feszegetése miatt nem ajánlják a 48V-os tápot. Hanem amiatt, mert nem sokkal nagyobb teljesítmény vehető ki vele, mint a 36Voltossal. Melegebben jár a chip benne feleslegesen.
Simán használhatod a 48V tápot.
(#) Suba53 válasza subwoofer220 hozzászólására (») Júl 18, 2025 / 2

Esetleg ha van a tápegységben trimmer, amivel a kimenet pontosan állítható, megpróbálhatod azzal a beállítható legalacsonyabb kimenetre állítani. Lehet hogy csak pár volt, de az is számíthat.
(#) subwoofer220 válasza btamas81 hozzászólására (») Júl 18, 2025 /

Köszönöm szépen!
(#) subwoofer220 válasza Suba53 hozzászólására (») Júl 18, 2025 /

Igen van (volt adj.) poti. Meg is nézem mi a legalacsonyabb. Köszönöm!
(#) andraschober hozzászólása Júl 20, 2025 /

Supreme Electronic Echo - BBD delay

Sziasztok!

Van egy Supreme Electronic Echo BBD visszhangosító berendezésem (Felépítésében nagyon hasonlít a Dynacord EC280-ra), aminek a hálózati trafóját szeretném cserélni - azonban semmi jelölés nem volt rajta. A tápnak az áramkörét megrajzoltam, ebből kiindulva tudtok ajánlani olyat, amivel lehetne helyettesíteni? Az áramkör után elvileg 15V-nak kéne kijönnie, ez van a elvezetve a többi részre.

Köszönöm előre is!
(#) kadarist válasza andraschober hozzászólására (») Júl 20, 2025 / 2

Szia! Egy 15V AC kimenetű, hasonló térfogatú trafóval nem nyúlhatsz mellé.
(#) andraschober válasza kadarist hozzászólására (») Júl 20, 2025 /

Köszönöm a segítséget! Jó hétvégét!
(#) firstman hozzászólása Aug 1, 2025 /

LTspice analízis

Üdv.

Mennyire elfogadhatóak ezek a direktívák fázisméréshez? Csupán ismerkedési szakaszban vagyok a programmal. (Talán nem off téma, hisz 10-15 éve hozzátartozik a tervezéshez ezeknek a szoftvereknek a használata.)

K1.JPG

(#) Pixi hozzászólása Aug 1, 2025 /

Powersoft Digam Q4004 CH3 protect világít

Sziasztok,
Van egy Powersoft Digam Q4004 erősítő, aminél a CH3 protect LED világít. Sem égés nyom, sem zárlatos alkatrész nincs. Mivel duplán van benne ugyan az, így könnyű mihez hasonlítani.
Lehet a csatlakozós panel esetén kontakt hiba a tű soroknál?
Köszi a segítséget!
(#) mlaci989 hozzászólása Aug 16, 2025 / 1

CREST CA 9

Üdv.
Crest Audio CA 9 végfokkal befürödtem a hamis 2sa1302/2sc3281 tranyókkal...
Kérdésem milyet érdemes beszerezni ezek helyet.?
A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2025
(#) Ge Lee válasza mlaci989 hozzászólására (») Aug 16, 2025 /

Nem is annyira a típus a lényeg, hanem hogy hol vetted?
(#) mlaci989 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 16, 2025 /

Olyan hejről ahol eddig rendes alkatrészeket kaptam.
Bővebben: Link
Tudsz ajánlani eredetit?
(#) mcc válasza mlaci989 hozzászólására (») Aug 16, 2025 /

Ilyet. Ezek túlélnek téged is...
MJL
(#) Ge Lee válasza mlaci989 hozzászólására (») Aug 17, 2025 / 1

FDH (Farnell), Mouser, itthon esetleg RET így hirtelen. Az a pár egyike a legnagyobb számban hamisított végtranyóknak.
(#) szendi001 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 18, 2025 /

Mouser nekem bevált.
(#) djcaveman válasza szendi001 hozzászólására (») Aug 18, 2025 /

Nekem már volt gond a Mouserrel, viszont a probléma megoldó képességükkel nincs panasz...
(#) Régi motoros válasza szendi001 hozzászólására (») Aug 18, 2025 /

Mennyi a postaköltség, ha rendel tőlük az ember pár apró félvezetőt?
Esetleg van valami minimum limitár, vagy akár 1-2 db akármit is elküldenek?
(#) Suba53 válasza mlaci989 hozzászólására (») Aug 18, 2025 / 1

A bal oldalin az a kis maszat volt a szilícium?
Egy közepes BC tranzisztorban nagyobb van.
(#) mcc válasza Régi motoros hozzászólására (») Aug 19, 2025 /

6000Ft ha pár apróságot rendelsz. De nettó 15000Ft rendelési érték fölött ingyenes, és nagyon gyors a szállítás. Esetleg érdemes páran összeállni egy rendelésre.
(#) firstman válasza djcaveman hozzászólására (») Aug 19, 2025 /

Mi volt a gond velük? Ha jól sejtem, nem az alkatrészek minősége. Egyébként +1 szavazat a Mouser-re.
(#) mlaci989 válasza Suba53 hozzászólására (») Aug 19, 2025 / 1

Ige az a kis gyufahegynyi maszat.. A másik egy eredeti régi darab.
(#) djcaveman válasza firstman hozzászólására (») Aug 21, 2025 /

Sajnos de, az alkatrész minőségével volt a baj... MJL21194, MJL21195 párral volt bajom...
Következő volt a gond... Az utóbbi időben sokszor szaladtam bele hamis alkatrészekbe. Ez miatt építettem egy egyszerű szatikusan tesztelő áramkört, ami egy áramgenerátor - itt jegyzem meg, hogy reloop kolléga segitett - és a teszt feszültség - itt 250V Uc-e - hatására 100mA-t hajt át a vizsgált alkatrészen. Megjegyzem eszembe nem jutott a tesztelés míg bele nem futottam anno egy IRFP640/9640 hamis fetes történetbe.... Előtte meg egy MJ15022/15023 vásárlásba... Nagyon sok éven keresztül nem foglalkoztam az adatlapokkal vagyis igen, de az SOA értékkel soha... Nos ez a tranzisztor (MJL21195) 250V Uc-e feszültséget tud... igen, ha 25°C, és max 300mA halad rajta át. A Mouser-től vásárolt alkatrészeknél csak a "P" típusnál nemhogy 250V Uc-e feszültséget nem bírt el, de változóan 100-130V, és folyamatosan emelkedő áram mellett teljesen kinyitott... míg az "N" párjainál ez a letörés csak 340-360V körül történt meg, míg a 100mA folyamatosan fennált, és nem változott.
Idézet:
„Itt azért a jók is fűtötték rendesen a hűtőbordát”
A Mosuser-nek írtam levelet, és leírtam az észrevételemet. Válaszukben kérték a vizsgálatról képeket, a tesztelő áramkör rajzát, és a tesztelésről egy videót. Eztután válaszoltak, és már akkor küldtek 2db általuk is tesztelt MJL21195-t. Azt kérték, hogy teszteljem le a saját tesztelőmmel, és ha jók, akkor küldik a fentmaradó darabszámot. A teszt sikeres volt, és ezen új tranzisztorok is tudták a 300V feletti tartősságot 100mA terhelésen. Problámakezelésben csillagos ötös...
(#) mlaci989 válasza djcaveman hozzászólására (») Aug 22, 2025 /

Megosztanád ezt a "tesztelő" áramkört.?
Az üzletből ajánlották a 2SA1943 / 2SC5200 párost mondván hogy ezek biztosan eredetiek.
Letesztelném beültetés előtt hogy mit kaptam.
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2025
(#) morgo válasza djcaveman hozzászólására (») Aug 22, 2025 /

Engem is érdekelne ez a tesztáramkör, ha publikus.
(#) Ódenka válasza mlaci989 hozzászólására (») Aug 22, 2025 /

Én elvileg jó helyről vettem régebben ilyen tranzisztor párost. Külön, zárt, feliratozott zacskóban a meghajtók is. Az indításnál a korlátozó izzó rövid idejű félfényes izzásból megvilágosodott...
A 2SA elszállott a meghajtójával együtt. Akkor szépen kihajítottam mind a négyüket és egy ezeréves, korai házimozis erősítő 4 tranyóját tettem bele, semmi probléma nélkül indult, megy...
A teszt jó gondolat, sok munkát meg lehet spórlani.
(#) mlaci989 válasza Ódenka hozzászólására (») Aug 22, 2025 /

Megteszteljük és meglássuk kijön-e a kűködtető füst. Odáig nem forrasztom be. 8darab 4-4.
Az előfok rendben van. Végtranyó nyitófeszültség letekerve 0,4V. Meg is hallgattam teljesen kivezérelve nem mutatott problémát.
(#) mlaci989 válasza djcaveman hozzászólására (») Aug 22, 2025 / 1

Eszembe jutott egy régebbi javítás alkalmával amit Reloop vezényelt le szintén hamis tranyókba futottam és javaslatára teszteltem az újakat. Ez lenne az.?Bővebben: Link
(#) djcaveman válasza mlaci989 hozzászólására (») Aug 22, 2025 / 1

Üdv.
Ez volt a teszt áramkör. Nyilván ez a "P" típus, az "N"-él át kell fordítani a kapcsolást.
A két db 100k elleállásból az egyiket egy kapcsolóval kötöttem sorba utólag, így az áramgenerátor árama változtatható.. A 60W izzó a pusztulást hivatott elkerülni... de ettől fuggetlenül volt, hogy így is elhalálozott az alkatrész.. Bár nálam az elektroncsöves tápot védte a zárlat ellen..
(#) bajuszrichard hozzászólása Szo, 22:32 /

Tápellátás kiszámítása ,TDA7386

Sziasztok. Van egy tda7386 -os végfok ic-vel épített autós erősítőm. Abban kérnék segítséget ,hogy mekkora telljesítményű hálózati adapter kellhet hozzá ,hogy biztonsággal üzemeljen? Örülnék ha az alábbi megfelelne e célra.
Köszönöm.
(#) lóri válasza bajuszrichard hozzászólására (») Szo, 23:43 / 1

Szia!
Elvileg 18V és 4.5A kellene.
Az adaptered nem tudja ezt és nem is erre való.
A hozzászólás módosítva: Szo, 23:46

tda3.jpg

Következő: »»   2558 / 2559
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem