Fórum témák
» Több friss téma |
Youtube videót találtam róla. Részletesen elmagyarázza az egészet. Ugyanilyen felhasítós és bilincses módszerrel állítható ott is a hossz. A hosszabbítást nem tudoöm mivel csináljam. Találtam függönypálcát, de annak a külseje kicsit vékonyabb a kelleténél, mert az 7 mm, az antennaelem belseje meg 7,8 mm.
Én ilyet csináltam, talán érdekel. Még most is működik...
FM antenna méretek. FM antenna. A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2025
Nincs olyan fűtéscsövem, így a meglévő antenna elemekből talán egyszerűbb lesz összeállítani. NO meg nem kell balun. Bár ha nagyon szétnéznék, lehet még azt is találnék itthon valahol. A régi antennán vannak még 1 méteres elemek is, de ha nem muszáj, akkor azokat nem vagdosnám el. Még szétnézek, hogy mit tudnék használni állírható hosszúségú elemeknek.
A negyed hullámú hosszúságú koaxból készült antenna sokat nem nyom a latba. Egy kicsit jobb nyereségű antenna kellene, ami azért nem foglal nagy helyet. Aztán ha beválik, akkor készül egy másod példány is, mert ismerősömnél a helyi rádió vétele is enyhén szólva egy kicsit nehézkes.
Az antennát tartó kar hosszának van jelentősége, hogy mekkora?
Amit én rajzoltam, az nem koaxból készült antenna. Rendes félhullámú.
Csak megmutatja azt is, hogy hogyan lehet (a)szimmetrizálni
Igen, tudom.
Közben elkészült az antenna. Egyelőre nincs rajta az állítható toldat, de már így is meglepően jól működik. Ha most csinálnám, kicsit másképp alakítanám ki. Lehet kell majd még egyet "eszkábálni". Majd jövőhét végén kiderül, hogy másik helyen hogy muzsikál. Ott is az a baj, ami nálam is volt, hogy másik rádióadás zavarja a vételt. De ott nincs a padlásra helyezésre lehetőség. Viszont lényegesen közelebb van a venni kívánt adó, így elképzelhető, hogy lesz annyi jelszint, hogy tökéletes lesz a vétel. A másik úgyis H-ban sugároz, emez meg V-ben.
Ma próbálkoztam a hosszabbítással. Igen, kell egy kicsi hosszabbítás, hogy jobb legyen a vétel. Mit ne mondjak, jobb eredményt értem el ezzel mint a gyári 3 elemes antennával. Az erkélyre tettem ki, igaz kerseni kellett a megfelelő poizíciót, no meg a terjedési viszonyok is bejátszottak a dolgokba, de stabilan van RDS. Ha ezt hamarabb próbálom, lehet nem veszem a gyári antennák, bár azoknak azért nagyobb a jelszintje, mert több adó be jön vele.
Valószínű az erkélyen nincs megfelelő jeled valószínű reflexióból jött össze valami Ha nincs jeled, akkor kár erőlködni. (20 év tapasztalat, láttam én már karón varjút (is)...)
Ha tudod tedd fel az antennát a tetőre, a dipólt vízszintes polaritással. Szerintem bármely antenna szaküzletben kapsz egy elemes kür alakú dipólt balunos kivitelben. Én anno a Gorenje RA 0201 et javasoltam ilyen célra ami WISI licenc, ez egy elemi dipól körre hajtva. Antenna építéssel nem foglalkoztam csak bevizsgált cuccokkal, ne értem rá kísérletezgetni, bem volt rá idő, profi voltam,
Van jel az erkélyen. A 3 elemes gyári antenna nem produkált ilyen eredményt. Itt most nem is a vétel a lényeg, pontosabban az, de nem itt. Kíváncsi voltam, hogy egyáltalán működik-e az antenna. Egy bizonyos rádió vételét kell megoldani, a többi nem számít. Ahova fel lesz szerelve, túl sok hely nem áll rendelkezésre ezért is előnyös függőleges elhelyezés. A rádiót is így sugározzák és így kell a legkevesebb hely is az elhelyezéshez. Valószínűleg beltéren is működni fog, mert most huzal antenna van, azzal is működne, csak van egy zavarforrás. Nálam is ugyanaz a helyzet, de megfelelő pozicióban csökkenthető a zavaró hatás.
Ha pontosan a venni kívánt frekvenciára hangolod, és csökkented a cső átmérőt, szűkül a frekvencia szélesség. Tehát a közeli frekvencián sugárzott adó jele kevésbé érvényesül, vagy legalább is kisebb jelerősséggel. Szóval a behangolt frekvencián lesz a legnagyobb nyereséged, és alatta meg fölötte lévő frekvenciákon meg csökken. Amolyan keskeny sávú antenna lesz.
Persze ettől ne várj csodát, csak elmélet, de lehet eredményes, ha nem túl közeli a zavarforrás frekvenciája. Persze hátránya, hogy más adó(ka)t nem nagyon fogsz vele fogni. Ui.: A linkelt hozzászólásomban a képen ott van az antenna méretező kalkulátor linkje is. Van olyan kalkulátor, ami csak egyenes dipólt méretez. Ha jól rémlik, meg lehet adni a sávszélességet is amit szeretnél, akkor még a cső átmérőjét is kiszámolja neked. A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2025
Idézet: „Egy bizonyos rádió vételét kell megoldani, a többi nem számít.” Ebben az esetben nem baj, ha vékonxkák azok a szalak. Az a kb 2cm vastagsag csak a szélesebb dolgok miatt számítana (hogy az egész 97,5-108 köztit fogja), egyetlen adónál meg tan jobb is így. Ha az elemek hossuabbításaval meg jobb lett, akkor halleluja.
A javasolt antenna lehet nem jó a kör karakterisztika miatt. A tippem a magas reflexió miatt nem megy az RDS. Irányított antenna inkább megfelel, viszont ehhez a mérete miatt nagy erkély kell.
![]()
Azt hiszem van egy kis félreértés a dolgokat illetően. Az alap felállás a Best FM vétele volt, de a távolság meglehetősen nagy. Huzalokból eszkábált "antenna" nem adott stabil és megfelelő vételt. Ekkor vettem egy gyári 3 elemes antennát. Ez már jobb volt, de nem volt tökéletes és sajnálatos módon jelentkezett egy zavaró rádió 100 kHz-cel feljebb a venni kívánt adóhoz képest. A zavaró adó nagyjából kétszer akkora távolságra van mint a venni kívánt, viszont több mint 30-szoros teljesítménnyel adják a Kékesről. Ilyen magasságból még itt az Alföldön is optikai rálátás van, csak nem lehet addig ellátni. A venni kívántat viszont egy toronyház tetejéről sugározzák, lényegesen alacsonyabb pozicióból mint a másikat és egyébként is jóval vételkörzeten kívül vagyok. No, mivel a 3 elemes antenna nem hozta meg a szintén stabil és kellő minőséget, egy 5 elemes antenna lett kiszemelve. Méreteiből adódóan ez már erkélyen nem fér el, tetőn kívülre nem akartam rakni, így padlástérben lett elhelyezve. Itt már volt elegendő jelszint, de a zavaró hatás még mindig megvolt. A zavarhatást különféle árnyékolásokkal és a 3 elemes antenna rendszerbe integrálásával megoldottam. Azóta stabil a vétel leszámítva a napkitöréses időszakokat és a speciális időjárási helyzeteket, mert akkor a fading jelentkezik.
Ismerősömnél, az adótól 11 km-re hasonló cipőben jár a zavart illetően. Nyilván nála nagyobb jelszint van, de a zavarforráshoz is közelebb van némileg. Sőt, időnként még egy ukrán nyelvű rádió is befészkeli magát, ilyenkor 3 adás halltszik egyszerre. Próbálkoztam koax kábelből készíteni negyed hullámú antennát, de nagyjából ugyanolyan eredményt értem el mint a koax dugóba kötött MKH vezetékből készült dipóllal. Akárhogy forgattam, mozgattam, állandó, stabil jó minőségű vételt nem tudtam összehozni. Ennek apropóján épült meg a régi TV antenna anyagából megvalósított dipól antenna. Próbaképp kipróbáltam az erkélyen és meglepően jó eredményt értem el vele. Azt is mondhatnám, hogy jobb mint önmagában a 3 elemes antenna, aminek az anyaga sokkal vékonyabb. Talán 7 mm lehet az anyag átmérője, míg a tv antenna elemei 10 mm vastagságúak. Ezt az antennát viszem majd el hozzá és kipróbálom, ezzel milyen lesz a vétel. Rosszabb biztos nem lesz mint a koaxba kötött vezeték. Ahogy a korábban linkelt képen látszik, még RDS is volt azzal a kis antennával, több mint 50 km-re a 800 w-os adótól. (ráadásul a sugárzási irány sem én felém van, nem körsugárzó az antennájuk) Tehát ez az antenna nálam csak koncepció, nem használatra készült, de ha már megcsináltam, kíváncsi voltam mit tud.
Nekem antenna nélkül is jön a Best FM.
![]()
A Gorenje (ma Szlovén) gyártotta a WISI 13 elemes antennáját RA 0213 néven. Az alsó. Alapból ez a legjobb, persze tetőn kívüli a cucc. Ugyan ez van 7 elemesben is.
Gyártott hozzá fejerősítőt URH-ra fejerősítőt is hozzá. Ennél többet gyáriban nem tudok. A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2025
|
Bejelentkezés
Hirdetés |