Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hűtőgép probléma

Témaindító: ZLED, idő: Feb 4, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   301 / 301
(#) műszerész szki válasza Ninoo hozzászólására (») Aug 16, 2025 / 1

egyszerű oka van, a kompresszor belül test zárlatos, sztator tekercs/ hibaáram alakul ki a gép'fém burkolata és a PE' vezetőn keresztül az AVK,tekercsében,aminek hatására az 0,1s.alatt leold.
Műszerrel tudok kimérni..
inditó kondenzátor zárlat leoldaná a C16'os automatát is, és szemrevételezésre is látszana.
A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2025
(#) kaqkk válasza Bakman hozzászólására (») Aug 16, 2025 /

A kompresszort cserélni kell , hermetikusan le van hegesztve a javítása nem lehetséges(vagyis elméletileg újratekercselhető mint bármilyen más motor , de olcsóbb az új komp mint a javítás) . Ha zárlatos akkor kuka ....
(#) Bakman válasza kaqkk hozzászólására (») Aug 16, 2025 / 1

Egyszer óvatosan szétszereltünk egy hibás hűtőgép kompresszort a cégnél. Tulajdonképpen javítható, de alsó hangon négyszer-ötször többe kerünle, mint egy új, ahogy írtad is.
(#) kaqkk válasza Bakman hozzászólására (») Aug 16, 2025 / 1

Nálunk a régi cégemnél csak azért vágtuk fel a visszahozott kompresszorokat hogy a hibát meg tudjuk állapítani , szeleptörés - tekercs leégés volt a két leggyakoribb hiba... A Javítás felújítás csak a hűtőkamrák félhermetikus kompresszorainál volt "megérős" erre volt egy partnerunk aki kifejezetten evvel foglalkozott .
(#) pisti1818 hozzászólása Aug 26, 2025 /

PTC indító

Sziasztok! Egy Star Light kisméretű fagyasztószekrényhez keresek a képen látható PTC indítórelét. (Sajnos egyik általam ismert nagykernél sem forgalmazzák ezt a típust. Joom, eMAG pedig csak szeptember elejére ígéri. Ha esetleg lenne valakinek, vagy olyan hely ahol hamarabb be tudnám szerezni azt megköszönném. (Széttört a PTC korong benne, de cserélni sem tudom mert kisméretű van benne.) Segítségeteket előre is köszönöm!
(#) ZYLO hozzászólása Aug 27, 2025 /

Zanussi ZLKF 301 nem hűt eléggé, de fagyaszt

Üdv,
Zanussi ZLKF 301 (mostanában ZK 20/10), egy kompresszoros.

A hűtőben 11 fok van, a fagyasztóban -31 fok (hőfokszabályzó 5-ös állásban).

A kompresszor állandóan jár és meleg. Az mondjuk jogos, hogy nem kapcsol ki, hisz a hűtőben nem megy le a hőmérséklet. Belül a hűtő hátsó fala a jobb oldalon jeges.

Azt gondolom, hogy van gáz a rendszerben, ha a fagyasztó bír működni. De mintha nem jutna át a hideg levegő a hűtő részbe.
Milyen fizikai kapcsolat van a fagyasztó és a hűtő rész között?
Hátul kívül (ahol bent jegesedik) egy levehető fedél alatt csak két rézcsövet látok.
Hogyan lehet szétszedni vagy más módon ellenőrizni?

Kösz.
(#) Csabi83 hozzászólása Aug 27, 2025 /

Fagyasztó elhelyezése

Sziasztok!

Használtan vettem egy fagyasztó szekrényt, amit egy garázsban tudok csak elhelyezni, ahol télen akár -1 és +5 fok közé is süllyedhet a hőmérséklet. Klímaosztály szerinti besorolása SN-T, megkérdeztem egy szerelőt, hogy ez alapján elhelyezhetem-e ide.
Azt mondta, hogy mivel csak fagyasztó (nem kombinált készülék), és egyszerűbb kivitelű (mechanikus leolvasztás és semmi defrost funkció), így nyugodtan elhelyezhetem ide.

Ezzel kapcsolatban várom a véleményeteket?

Nem elhelyezhető ide, mert meghibásodik, vagy elhelyezhető, működik, csak esetleg nem optimálisan.
Ha nem elhelyezhető, akkor van e rá mód (Pl. körbeszigetelni), hogy mégis életképes megoldás legyen a garázs.

Segítségeteket előre is köszönöm!
(#) elactrofan válasza pisti1818 hozzászólására (») Aug 27, 2025 /

itt nézted? https://orczy.com/
(#) kaqkk válasza Csabi83 hozzászólására (») Aug 27, 2025 /

Nyugodtan odateheted , télen még kevesebbet is fog fogyasztani .
(#) kaqkk válasza ZYLO hozzászólására (») Aug 27, 2025 /

Már nem sokáig fog fagyasztani sem , szökik belőle a gáz . Nagy valószínűséggel az ajtókeretfűtés vascsöve rozsdált át ezért kezdett ereszteni . Miél előbb hívj hozzá szerelőt !
(#) ha6qt hozzászólása Aug 29, 2025 /

Lehet HB 230 probléma

Sziasztok!

Van itthon egy Lehel HB 230 ETF (3 csillagos Lehel) fagyasztószekrényünk, amelyben lehet, hogy termosztátot kell cserélnem (vagy gázhiányos?). Az utóbbi időben a nap kb. 90 százalékában megy a kompresszor, a hűtőben állandó -21 fok van, miközben a termosztát csak 1-es álláson van. Az ajtógumi teljesen hibátlan és szakadásmentes.

Hogy jobban megértsem a működését, ma este próbáltam hozzá használati utasítást szerezni netről, de egyelőre sehol nem találtam meg a teljes doksit (pl. Google 1. találatban van 1-2 kép, de ez nem a teljes manual, szinte csak a fedlap).

Használati utasítás hiányában tudnátok légyszi segíteni egy-két gomb funkcióban?
A mellékelt képen zölddel jelöltem egy termosztát szabályzót. A zöld háromszög hegyénél van egy olyan állás, ahová érezhetően "beklattyan" a forgatógomb. Ha itt áll a tárcsa (mondjuk azt, hogy ez a "0" kezdő állás), akkor a gépnek le kellene kapcsolnia, vagy ez a legalacsonyabb teljesítményfokozat?
Ezen felül pirossal jelöltem, egy kapcsolót. Azt olvastam neten, hogy ez áthidalja a termosztátot, hogy a kompresszor mindig menjen. Igaz ez?

Ha termosztátot kell cserélnem, ezt a (kapcsolókat és termosztátot tartalmazó) fedlapot hogyan kell leszedni, van benne valamelyikőtöknek tapasztalata? Csavar nincs rajta, arra gondoltam, hogy vagy pattintós, vagy valamilyen irányban el kell mozgatni.

Gázhiány esetén az R12 gépeknek mi a sorsa?

Köszönöm előre is!

Lehel.png

(#) zolika60 válasza ha6qt hozzászólására (») Aug 29, 2025 /

Inkább termosztát cserére gondolnék, hiszen ha elérte a beállított értéket le kéne állnia. Akkor is, ha gázhiányos. De nem értek hozzá, nem vagyok hűtőgép szerelő.
(#) StMiklos válasza ha6qt hozzászólására (») Aug 29, 2025 /

Szevasz!

Korábbi válaszomban már leírtam ezeket:

Miután fagyasztó, a termosztátjával nem lehet (véletlenül sem) kikapcsolni.
Ha véletlenül kikapcsolnád, akkor kiolvadhat minden..
Viszont van szignál lámpa (piros) és direktre kompresszor üzemet kapcsoló gomb, ez sárga.
Akkor használják, ha holnap disznóvágás van és sok áru kerül bele, előre lehúzza a hőmérsékletet, akkumulál valamit hideget előre.
Logika: miután félreesőbb helyen olykor napokig sem nyitják ki, ha meghibásodás van, de azért járnak arra és felmelegszik a hűtött tér, akkor a beállított hőmérséklet felett 5C-al kapcsolja a piros (hibajelző) lámpát, "tessék csinálni valamit".

Lehet gázhiánya is, de lehet átázott az alsó szigetelés.
Billentsd fel, és próbáld az ujjad belenyomni, ha vizes lesz, átázott.

Üdv: StMiklos
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2025
(#) kaqkk válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 30, 2025 /

Ha gázhiányos akkor nem éri el a hőfokszabályzónál a beállított hőfokot (az elpárologtató másik oldalán hűt ..)
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2025
(#) ha6qt válasza kaqkk hozzászólására (») Aug 31, 2025 /

Köszi a tippeket mindenkinek!

Termosztát lesz a gond, mert a termosztát legkisebb állásában sem kapcsol ki -27fok belső hőmérsékletnél, illetve ha csavarhúzóval megkocogtatom a hűtőt a termosztát beépítési helyénél, akkor rendben leáll a kompresszor.

Már csak egy boltot kell találnom Budapesten, ami BKV-vel könnyen elérhető, nem zár be délután 2 órakor, és van ugyanilyen termosztátjuk. Elvileg a Szentendrei úton van (a Péceli bolt nekem szinte megközelíthetetlen).

Apropó, érdekességként írom, hogy a készülék beépített gyári hőmérője rendesen megtévesztett. A valós hőmérsékletet egy, a boltban külön kapható kis hőtűhőmérővel ellenőriztem. A gyári hőmérő akkor is -21 fokot mutatott, amikor a külön kis hőmérő már -27-en állt, illetve akkor is, amikor csak -15-ön. Ha rendben működött volna a gyári hőmérő, akkor magamtól is elsőre rájöhettem volna, hogy termosztáthibáról van szó, de ez így rendesen félrevezetett.
Hőmérőt nem fogok benne cserélni, mert horror drága, 13.000 Ft körül van, és a netes képek szerint sokkal-sokkal rondább, mint a gyári eredeti alkatrész skálája.

(Mielőtt valaki félreértené, a termosztát és az előlapi hőmérő két külön érzékelővel rendelkezik, két külön körön működik).

Egy utolsó kérdést engedjetek meg: Ha olyan termosztátot tudok szerezni, amely túl hosszú kapilláriscsővel rendelkezik, a felesleges csővezeték óvatosan feltekerhető? Ha igen, az így létrejött tekervényt a hűtő hátlapján, vagy a hűtő belsejében érdemes elhelyezni?
(Egy bolt 1400mm és 2500mm kapilláris csővel árul alkatrészt, de az eredeti alkatrész csöve 1850mm hosszú).
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2025
(#) kaqkk válasza ha6qt hozzászólására (») Aug 31, 2025 /

Nem a termosztát lesz a hiba oka.Cserélheted de nem lesz változás
(#) zolika60 válasza kaqkk hozzászólására (») Aug 31, 2025 /

De akkor hogyan lehet benne -27C°?
(#) kaqkk válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 31, 2025 /

Úgy hogy hűt folyamatosan de csak az elpárologtató egy részén , a levegő áthűl de az elpár azon része amin a termosztát érzékel az nem .
(#) zolika60 válasza kaqkk hozzászólására (») Aug 31, 2025 /

Érdekes egy hűtő lehet, amiben ilyen nagy hőkülönbség ki tud alakulni belül.
(#) ha6qt válasza kaqkk hozzászólására (») Aug 31, 2025 /

Nem értelek kakukk.

Meg sem kérdezted, illetve korábban le sem írtam, hogy az elpárologtató azon részén, ahol a termosztát érzékelője van, milyen a hőmérséklet. Konkrétan a termosztát mellé helyeztem el a különálló kis hűtőhőmérőt a gép belsejében, és ott van -27fok. A hőérzékelő szépen be is van deresedve.

Nem feltételezem, hogy nincs igazad, mert kettőnk közül én vagyok az, aki biztosan nem HT-gép szerelő. Viszont sokat segítenél azzal, ha elmondanád, hogy miről következtettél arra, hogy a hőérzékelő körül "nincs hideg", mert egy "csak úgy" jellegű mondattal inkább bizonytalanságot keltesz, mintsem meggyőződést.
De talán megmentesz egy felesleges kiadástól.

Köszönöm.
(#) kaqkk válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 1, 2025 /

Minden hűtő ilyen érdekes ... A termosztát az elpárologtató felületén mér ("egy ponton") ha ott nincs meg a kellő hőmérséklet akkor nem kapcsol ki .És ha a beltérnek -18 foknak kell lenni akkor természetesen a mért pont (elpárologtató felülete) jóval hidegebb kell hogy legyen.
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2025
(#) kaqkk válasza ha6qt hozzászólására (») Szept 1, 2025 /

A túl alacsony hőmérséklet és az hogy nem áll le 90% ban gázhiány vagy kompresszorhiba jele .. Innen gondoltam amit leírtam , de ne legyen igazam és 15000 ből javítsd meg a termosztát cserével
(#) Gafly válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 1, 2025 /

Ugyanakkor lehet venni okos cuccokat, nézheted akár toaletten ülve is a okostelefonon, és kapcsolhatod a kompresszort hűtőszekrényen kézzel, ha jobban tudod...
(#) ha6qt válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 1, 2025 /

Rendben, köszönöm, így már sokkal érthetőbb.

Mivel ebben a hűtőben többségében az elpárologtatóból képezték ki a polcokat (7 polcból kb. 5 darab az elpárologtató is egyben), megmérem minden polcon a hőmérséletet külön. Ha a termosztáthoz legközelebb eső részen (polcon) jóval "melegebb" van (vagy pl. a felső polctól lefelé haladva folyamatosan változik egy irányban a hőmérséklet), akkor nyert a feltevésed.

Időközben találtam termosztátot 7.000 Ft-ért, talán azzal még megéri kísérletezni, de csak akkor ha a polconkénti hőmérsékletmérés alapján nagyjából egyforma a hőmérséklet a hűtőben mindenhol.

Köszönöm az eddigi tanácsokat mindenkinek!
(#) kaqkk válasza ha6qt hozzászólására (») Szept 1, 2025 /

Nem igazán fontos a hőmérséklet mérés , azt nézd meg hogy egyformán deresednek e a polcok , ha jól emlékszem a legfelső polcnál jön be a gáz ha a bejövő csőnél vastagon deres és egyre "távolabb" egyre kevésbé akkor "én nyertem"
(#) Gafly válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 1, 2025 /

Idézet:
„én nyertem”

Olvasatomban:
Idézet:
„Megszívtad”

(#) ha6qt válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 1, 2025 /

Nyertél és megszívtam.

Legkisebb állásba letekertem a termosztátot, vártam pár órát, majd fentről lefelé, polconként így alakult:
-18
-17
-17
-14
-14 (itt van a termosztát érzékelő)
-12
-10

A legfelső a legderesebb, legalul a mínusz 10 fokos szinte fémtiszta (bár ezt sem nyalnám meg, de nem deres).

Bár valamiért ismét elkezdett rendben kapcsolgatni a termosztát, és látszólag működik a gép, szóltam az otthoniaknak, hogy készüljenek gépvásárlásra.

Köszönöm az elmélkedést!
(#) kaqkk válasza Gafly hozzászólására (») Szept 1, 2025 /

ROSSZ VAGY ....
Következő: »»   301 / 301
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem