Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Sztereó erősítő olcsón
Lapozás: OK   3 / 4
(#) tothbela válasza FAZ1 hozzászólására (») Aug 30, 2025 /

Régen olvastam ezt a topikot. Melyik említett erősítőre gondolsz?
A TPA3116 (18) az igen. A gyári modulokon szokott lenni egy a tápfesz bemenetén egy soros schottky dióda a fordított tápfesz elleni védelem miatt, azon 0,3V esik. Ha biztos vagy magadban, azt rövidre lehet zárni.
A Pam8406 is megy 5V-ról.
(#) tothbela válasza compozit hozzászólására (») Aug 30, 2025 / 1

Néha eltűnök, mint szürke szamár a ködben. Ez nem szándékos, mert ha rajtam múlna, sok időt szentelnék a fórumozásnak. Csak hát van egyéb dolog is, ami diktálja nekem az ütemet.
De hogy a témánál maradjunk, vettem az Aliról Irs2092s alapú PWM önrezgő modult. Gyakorlatilag fillérekért. A félelmem ellenére az Irs2092s nem hamisítvány, és ez a lényeg. A kapcsolófetek azok nem hozzák az adatlapi értékeket, mert másfélszer akkora az RDSon, tehát biztosan hamisak.
Annak idején vettem Pafitól néhány mosfetet, mivel akkoriban ő sok típust kipróbált, így rengeteg maradt neki. Bár nem PWM építés céljából vettem, de van köztük nagyon kis gate töltésű példányok is, igaz nem a legkisebb RDSon értékkel. Viszont ha csak 100W körüli a megcélzott teljesítmény, akkor ezek sokkal jobbak a gyári modulon lévőktől. Azok sajnos annyira nem jók hogy az Irs2092s Dead time beállítását maximuma kellett venni. Most ha időm engedi, át fogom szerelni.

Amúgy nincs semmi ingyen, mert egy végfok hiába olcsó, a tápegység ára ott lesz még. Azt mondta erre egy valaki, hogy:
Erősítőt építeni három okból lehet.
Egyik, hogy a műhelyben van alkatrész, a fejben tudás, így minden ingyen van.
Másik ok, hogy egy nagyon jó erősítőt szeretnénk, ami persze drága is lesz.
Harmadik, hogy unatkozunk, így inkább a forrasztó páka mint a kocsma.
(#) bandika válasza FAZ1 hozzászólására (») Aug 30, 2025 /

Nekem USB-ről megy direktben (tehát nincs step up) TPA3118 modul, PC hangra használom. Kicsi VT hangfalat hajt, jobb ez mint az átlag PC hangszórók.
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2025
(#) FAZ1 válasza tothbela hozzászólására (») Szept 3, 2025 /

Éppen a héten vettem egy kis méretű sztereó smd előerősítő lapkát (AD828A IC-vel) tévés hangfalaim meghajtásához. A tévéből kijövő üvegszálas (optikai) digitális hang egy korrektor elektronikába (avagy digitális/analóg) átalakító elektronikába jut be, amely aztán már analóg hangot csinál belőle.
A kisméretű erősítőt (amelyet a Hestore nevű cégtől vettem) eleve gyárilag beállított hangerő-értékekre javasolják, viszont a lapkán levő ellenállások helyére (állítólag) akár egy sztereó potméter is beépíthető, s akkor a cucc még megfelelőbben illesztődik. Szabályozható a hangerő.
Már csak azt nem tudom, a potméter bekötése esetén illik-e kiszedni az smd ellenállásokat, avagy azokkal párhuzamosan bekötve mehet tovább a cucc?
Sehol semmit sem írnak róla, se a potméterek értékeit, se a kiszedés - avagy nem kiszedés dolgát.
(#) Skori válasza tothbela hozzászólására (») Szept 3, 2025 /

Idézet:
„Ha hifiről van szó, véleményem szerint csak AD.”
Engem érdekelne, hogy miért jutottál erre a véleményre?
(#) tothbela válasza FAZ1 hozzászólására (») Szept 4, 2025 /

Érdekes, a PDF szerint ez az IC videóerősítő, nem tudom miért audióként hirdetik. De lehet hogy nem jól látom.
(#) compozit válasza FAZ1 hozzászólására (») Szept 4, 2025 /

Biztos, hogy az van az ic-re írva, hogy AD828?
(#) compozit válasza tothbela hozzászólására (») Szept 4, 2025 /

Méghozzá egy nagyon jó videoerősítő. A Mouser-nél 4000,-Ft körül van az ára. Vagy elírták a típust, vagy az árát, vagy valami nagyon durva hamisítvány, mert ez a kis panelka annyira olcsó, hogy megéri még alkatrészbányának is...

Megnézem földelt kimenetűben, a Multisimben van modellje. Az OLG nem túl nagy, de 10kHz-ig közel 80dB.
(#) tothbela válasza Skori hozzászólására (») Szept 4, 2025 /

BD moduláció esetén a zenei jel nullaátmeneteinél a két félhíd kimenete szinkronban kapcsol. Eddig rendben van. Nullaátmeneten kívül nincs szinkron.
A félelmem arra épül (ez szubjektív és talán alaptalan), hogy mivel tápfeszültség méretű sokszáz kHz-es meredek fel- és lefutású kapcsolójelekkel van dolgunk, ezeknek hatása lehet egymás modulátor fokozatára. Ha ez valóban megeshet, akkor nagyon kis bemeneti jelszintnél beragadhat a két félhíd szinkronja.
Elképzelhető, hogy van annyi zaj egy ilyen (integrált áramkörös) erősítőben, vagy esetleg a tervező szándékosan beépítettek egy hallható sáv feletti tartományban működő zajgenerátor a modulátorokba, ami ezt a szinkron beragadást megakadályozza.

Kicsit más oldalról, de megemlíteném egy érdekességet:
Egy elektromos gitár húrjának rezgésszáma tisztán mechanikus paramétereken alapszik. Tekintetünk rá úgy is, mint egy rezgőkör. A kör jósági tényezője nem végtelen, mivel a megpendített hang elhalkul. A frekvencia sem állandó, mert kétszer ugyanazt a hangot nem tudjuk megszólaltatni, mindig lesz valami kis eltérés. Az "A" hang sosem pontosan 440 Hz lesz. Most a zenészek ne olvassák ezt, mert nem arról van szó hogy alapból is eltérünk a 440 Hz-től, de most nem erről van szó.
Szóval gitár, erősítő, hangsugárzó. A megpendített húr jele akusztikusan visszajut a húrhoz, pozitív visszacsatolást okozva növeli a "rezgőkör" jóságát. Ez hosszabb lecsengési időt fog jelenteni és egy kritikus érték felett önfenntartó oszcillációt eredményez. Eddig ugye tiszta.
Most ne érjük el ezt a kritikus értéket, maradjunk alatta. Viszont ne egy, hanem két gitáros legyen egymás mellett. Ilyenkor az akusztikus visszacsatolás nem csak a saját, hanem egymás hangsugárzójáról is meg fog történni. Zenekari próbán és élő fellépésen amikor a két gitáros ugyanazt a hangot játssza (vagy egymáshoz képest konszonánst), akkor a két hangszer szépen egymást kiegészítve szól. Szinkronizálódik akkor is, ha az két kölönböző gitár.
Ugyanezt a két hangot stúdióban felvéve egymástól elszigetelt fülkében, vagy időben egymástól eltolva, ez a szinkronizáció nem fog megtörténni, a két gitár hangja szétmászik. Ilyenkor azt lehet tenni, hogy a két gitársávot ugyanazzal a gitárral kell felvenni.

Talán ez a kis hasonlat rávilágított mire is gondoltam és bár nem zárom ki a tévedésem, lehet hogy nem alaptalan az elképzelés.
(#) tothbela válasza compozit hozzászólására (») Szept 4, 2025 /

Arra azért vigyázni kell, hogy Kínában ha egy saját fejlesztésű alkatrészt elneveznek, nem mindig nézik meg hogy a név használatban van e már valahol. Egyszer kerestem valami kínai IC adatlapját, hát azon a néven valami logikai áramkört dobott ki a kereső, pedig valami tápegység áramkörének meghajtója kellett volna legyen.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2025
(#) FAZ1 válasza tothbela hozzászólására (») Szept 4, 2025 /

Bizonyos, hogy nem jól látod, én is megnéztem az adatlapját.
(no meg eleve úgy is árulták, hogy sztereó mini hang-előerősítő)
(#) FAZ1 válasza compozit hozzászólására (») Szept 4, 2025 /

Egészen biztos.
Bár az arab betűket még nem igazán, de a latin betűket már megismerem!

https://img.joomcdn.net/f6113ac0ebb5be40ccc7d2ce15d7b7974ef4c5a9_or...l.jpeg

Akkor pláne nem értem. A fotódon ott az Analog Devices logója, ez egy AD828, itt a linkje az adatlapnak.

https://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/48431/AD/AD828.html

És ez egy méregdrága video erősítő. Te milyen adatlapot találtál?
(#) zolika60 válasza compozit hozzászólására (») Szept 4, 2025 / 1

Annyira azért nem drága. 507Ft a HESTORE-ban.
(#) compozit válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 4, 2025 /

Ha visszaolvasnál néhány előbbi hozzászólást, akkor megértenéd, hogy mi a probléma.

A Hestore cégnél (Cziráki u. 26-32 - volt EMG) az interneten megrendelhető, s náluk kapható előerősítőjéhez az (állítólag) hozzá tartozó adatlapját. /https://www.hestore.hu/search.php?q=AD828/
Az egész szerelt cucc nekem csak 644 forintomba került, de ki kellett érte mennem Nagyiccére.

A hivatalos leírása:
AD828-M/ AD828 alapú stereo előerősítő modul
Hang és hanglejátszás
AD828A pl. innen: www.hestore.hu
Tápfeszültség tartomány:5V...15V DC • Nyugalmi áramfelvétel: kb. 7.5mA/csatorna • Kimeneti áram: 50mA tipikus terhelés mellett
644,00 Ft ·
Raktáron

Ezeket én is láttam. Nekem azért néhány dolog nagyon furcsa:

Miért tesznek bele egy videoerősítő ic-t egy audiofrekvenciás panelba? És miért ilyen drágát?

Ha azt mondjuk, hogy az ic hamisítvány, akkor az nagyon béna dolog, hiszen aki tudja mi a különbség az audió jel- és a videojel sávszélességében, az helyből tudja, hogy hamisítvány, hiszen erre a célra egy 5534 is bőven megfelel. Persze, lehet, olyan, mint a PMPO...
Vagy valahol elárazták, mondjuk egy nulla hiányzik a végéről.

Ha mégis eredeti az ic, akkor van egy nagyon olcsón egy nagyon drága ic beszerzési lehetőség.

Sok minden van ám ma Magyarországon, ami kapható, de általában drága. Lehet, hogy ez az IC - mondjuk egy kivétel. Persze ami többnyire drága, azt általában sohasem Magyarországon kell megvenni! Én pl. a Temu-n vettem olyan USB elosztót autó-szivargyújtóba, ami csupán 5-700 forint, miközben ugyanaz telefonos vagy autós szaküzletekben 15-20 ezerbe kerül. Ráadásul még az akkufeszültséget is folyamatosan jelzi, miközben a magyarországi nem!

Mi egy időben mindig magyar utazási irodánál foglaltuk le nyaralásainkhoz a szállást. Aztán rájöttünk - soha sem a helyi irodáktól kell megvenni - 27%-os ÁFÁ-val, hanem magától a szállás-kiadóktól - sokkal olcsóbban!
Vettünk ki már ki horvát, cseh és román szállásadóktól - csaknem fele áron! Általában az irodák is onnan szokták venni, de ők egyből ráteszik a nem kevéske hasznukat meg a magas ÁFÁ-t!

Értem én, csak nekem nagyon hihetetlen. Több helyen is van ilyesmi panel, még olcsóbban is. Meg van kicsit, vagy akár sokkal drágábban is. Itt is van egy, de ezen még az AD logója sincs rajta.

https://www.aliexpress.com/item/1005004110191275.html
(#) tki válasza compozit hozzászólására (») Szept 4, 2025 /

A nagyonhifis körökben - te is tudod - gyakori a különféle igen magas paraméterű op-ampok használata, függetlenül attól, hogy eredetileg mire lettek kifejlesztve. Úgy lehet ennek értelme, hogy az AD828 egy ismertebb típus, így készítenek egy másolatot, ami hasonlít rá (egyik esetben jobb, másik esetben rosszabb paramétereket hoznak össze), és megpróbálják eladni, hátha így jobban veszik.

https://hu.farnell.com/c/semiconductors-ics?st=AD828

Ott van rajta az AD logo, így ennyi pénzért nem lehet, hanem biztos, hogy hamisítvány. : -) Érdekes, hogy az Amazonon levő hasonló panelen nincs logo. Más hasonló linkeket, listákat is lehet találni vele, nemcsak egyet:

https://www.head-fi.org/showcase/burson-audio-supreme-sound-opamp-v...eviews
(#) Bakman válasza compozit hozzászólására (») Szept 4, 2025 /

Én azt valószínűsítem, hogy valamilyen lábkompatibilis IC-re, esetleg saját készítésűre, rányomták az AD828 feliratot és mehet. Így jobban mutat, mint egy ismeretlen felirattal.

Kideríthető lenne a turpisság, tesztáramkörbe rakni és adatlap szerinti jelekkel mérni, mit tud.
(#) compozit válasza Bakman hozzászólására (») Szept 4, 2025 /

Igen. Csodák nincsenek. Ettől még jól szólhat. ( csak kezdtem örülni, hogy veszek egy ilyet és kipróbálom pwm amp-ban komparátornak. )
(#) tothbela válasza compozit hozzászólására (») Szept 4, 2025 / 2

Szerintem én veszek belőle, oszt megírom hogy mit is tud. Legfeljebb bukok pár fillért.
(#) FAZ1 válasza tothbela hozzászólására (») Szept 4, 2025 /

Pontosan 644 forintot - már az ÁFÁ-val együtt. Amúgy csak 507 Ft. lenne.

Mintha az aliexpress ára csaknem a duplája lenne ennek a Hestore-s szerelt áramköröcskének.
(#) Bakman válasza tothbela hozzászólására (») Szept 4, 2025 /

Eredménnyel mindenképpen várjuk vissza!
(#) tothbela válasza Bakman hozzászólására (») Szept 4, 2025 /

Nos, rendeltem 4 darabot. Természetesen mást is, mert szükségem volt néhány egyéb alkatrészre is, így nem volt nagy extra költség. Amint megérkezik, mérek egy szávszélességet, aminek az eredménye dönti el a továbbiakat. Ha valóban videóerősítő, kifosztom a Hestore boltot, ha meg valami gagyi, akkor amúgy is kell most két darab hangfrekis leválasztó trafó
meghajtó.
(#) compozit válasza FAZ1 hozzászólására (») Szept 5, 2025 /

Semmit nem jelentenek az árak, mindegyik irreálisan olcsó. Itt van egy még olcsóbb:

https://www.aliexpress.com/i/1005004154515767.html

Még az emag-on is van, igaz, most kifogyott, de 315,-Ft volt.

Megvárom totbelat mire jut a mérésekkel.
(#) tothbela válasza compozit hozzászólására (») Szept 5, 2025 /

Nos, a képről megállapítva 10µF-os kicsatoló kondenzátor nem igazán elegendő hangsugárzó meghajtásához. A pinout alapján valami duál opamp lehet, de mivel az AD828 lábkompatibilis ilyen szempontból, el tudom képzelni hogy valami gyorsabb opampot cimkéztek át videóerősítőnek. Majd kiderül.
(#) compozit válasza tothbela hozzászólására (») Szept 5, 2025 /

A Multisim-ben nagyon jó ennek a modellje. ( Ha nincs benne ez az ic a CM-ben, akkor el tudom küldeni a modelljét. A CM is spice alapú. ) ) Minden megfelel az adatlapnak. OLG, THD, terhelhetőség, stb. Ez egy hihetetlenül jó opamp.
Következő: »»   3 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem