Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Sztereó erősítő olcsón
Lapozás: OK   4 / 4
(#) tothbela válasza compozit hozzászólására (») Szept 5, 2025 /

Köszönöm, jövő héten talán időm is lesz megnézni.
Biztos említettem korábban, hogy egy Irs2092s alapú erősítő modult 300 forint körül vettem az Aliról. Nyilván nem 500W, de 2X60V tápról bőven eljár. Azt hittem hamis az Irs2092s, de eddig jól teljesít.
(#) tothbela válasza tothbela hozzászólására (») Szept 5, 2025 /

Most néztem az Alin (mert feldobálta a reklám) , hogy ugyanez a kis sztereó modul TDA1308 IC-vel van szerelve.
(#) compozit válasza tothbela hozzászólására (») Szept 5, 2025 /

Hát, 300-ért nem találtam, de 900 körül igen. Meg egy csomó dehonesztáló kommentet a minőségről, füstgépről, meg arról, hogy az Ali le se sz... a reklamációt. Mint a Temu...stb. Alapjaiban sosem vennék ilyesmit, egyrészt nem bízom a minőségben, másrészt inkább csak az elméletek érdekelnek. Megépíteni már nem akarok ilyesmit, ezekből sosem lesz hi-fi, másra meg mire használnám?
(#) tothbela válasza compozit hozzászólására (») Szept 5, 2025 /

Ez a 300 csak új vásárlóknak járt, ezért gyorsan regisztráltam egy új email címet. Amúgy 2000-2500 körül árulták.
Amúgy valóban jobban jár az ember ha dedikált helyről vásárol, meg ha kicsit ért is az elektronikához. 1000 forint körül volt pár éve a TPA3118 PBTL modul, az 19V-os laptop tápról nagyot szól. De ha megnézzük a kimeneti induktorokat, a méretből/formából rá lehet keresni, aztán kiderül, hogy 2A felett telít. Ez azt jelenti, hogy 8 Ohmon is legfeljebb 16V lehet a tápfesz, pontosabban 16V csúcsfeszültség vehető ki belőle. Ez pedig 16W/8 Ohm. Pedig emlékeim szerint az IC túláram védelme 7A körül van, ami PBTL kapcsolásban 14A.
Egyébként igazából ezeket el szoktam ajándékozni. Legutóbb egy TPA3116 sztereó modullal szereltem össze egy olcsó Toshlink Dac modult mamának a TV-hez. Kapott mellé egy pár Tesla hangdobozt, 12V-os dugasztápról elég jól szól. Jobban mint a TV.
(#) Ge Lee válasza tothbela hozzászólására (») Szept 5, 2025 /

Tv-hez, ehhez ahhoz meg kintre kerti bulikhoz is nagyon jók ezek a kis kínai vackok, 1500Ft-ból meg egy akkuból kész a hangosítás, csak két doboz kell meg valami jelforrás.
(#) compozit válasza tothbela hozzászólására (») Szept 5, 2025 /

Nahát! Micsoda emberek vannak... felháborító! Vagy inkább találékonyak...
(#) Tomi94 válasza compozit hozzászólására (») Szept 5, 2025 /

Sajnos ezzel a "mindegyik irreálisan olcsó"-val tudok a legjobban egyetérteni a témában. Annyi a hamisítvány és a konkrét szemét is az utóbbi években, hogy alig győzi az ember kiválogatni a néhány, még megbízható forrást. (És sajnos nem, a HEStore sem sokkal jobb az Alinál, Temunál, eMag-nál..)

Én TPA3116-os 2.1-es modullal (1x100W sub + 2x50W sztereo) próbálkoztam először (HEStore-ból), és az még aránylag, mondhatni, bevált. Kifejezetten átjött az már az első próba idején, kisebb tápfeszről, még csak a két oldalt hallgatva, hogy kellemesen és jól szól (sok részlettel, de nem az éles, tolakodó módon). Szóval amiket korábban olvastam pozitív véleményeket erről az IC-ről, az megerősítést nyert.
Később, amikor - már bedobozolva - vittem eseményekre is, eddig 3-4 bulit simán kibírt úgy, hogy még csak nem is különösebben melegedett fel. Most is működőképes, csak amúgy tudom, hogy több javítási lehetőség is van rajta (amiket egyelőre lusta voltam betervezni a szűkös szabadidőmbe).
- Egyrészt a Skori által (lehet, hogy más topikban) javasolt közös módosú szűrés a kimenetre valószínű, hogy tovább csökkentené a melegedést, üresjárati áramfelvételt.
- Másrészt olvastam valahol erről a konkrét modulról, hogy a mélynyomóhoz készített szűrő áramkör nem a legjobban van illesztve, érdemes lenne azt is átalakítani.
- Harmadrészt, és ez a legzavaróbb: bekapcsolási koppanásgátló funkciót nem építettek ki rajta. Minden egyes bekapcsoláskor hatalmas reccsenéssel indul (ami a kellemetlen voltán felül a hangszórónak sem túl jó) - pedig van MUTE funkció az IC-ben, egyetlen tranzisztorral lehetett volna késleltetett engedélyezést kiépíteni. (Az sem kizárt, hogy ez részben a műveleti erősítős szub-szűrő áramkörből is származik.) Erre is van egy ázsiai oldalon módosítás leírva, de ahhoz már a (ragasztott) hűtőborda alatt, az SMD lábakra kell rátaknyolni alkatrészeket... Gondoltam relés késleltetőre is, ami jóval helyigényesebb, viszont úgy a modult érintetlenül lehet hagyni. De közben mérnökként azt érzem, ennyi javítani valóval már igénytelen dolog toldozni a modult, szépen újra kéne tervezni és megrendelni jó minőségű nyák-kal, válogatottabb alkatrészekkel az egészet. Így viszont már nem csak, hogy nem 5000 Ft lesz az anyagköltség, de annyi gép előtt töltött munkaóra is van az egészben, hogy évekig, ha nem örökre halogatásra kerül, és ha százezer alatt megkapnék egy hasonló tudású gyári gépet, hát valószínű inkább azt is választanám.

Egyébként tavaly másodkézből (de a mellé adott számla szerint szintén HEStore-ból rendelt modul az is) szereztem egy sima sztereo példányt is ugyanezzel az IC-vel. Nos, ez nem koppan induláskor, azt valahogy megoldották. Cserébe, a 2x50W-ot érzésre bőven nem tudja, nem is szól olyan jól, és főképp: olyan botrányosan zajos az egyik (!) csatornája, hogy azt egy hordozható kazettás rádió is bőven felülmúlja. A modulon annyira nincs semmi más, hogy arra jutottam: itt szimplán az IC lehet silány hamisítvány.

Keretes szerkezetbe érve a megbízható források kapcsán: a fentiek után én úgy érzem, amit ezekkel megnyersz a réven, azt elveszted a vámon. Ha úgy lenne, hogy egy tökéletes valamit kapsz 5-6 ezerért, akkor tényleg nem éri meg építeni semmit saját kezűleg. De a sok bosszúságot (és egyébként a szemét legyártásának nem támogatásával akár a környezettudatosságot is) figyelembe véve, én legközelebb mégis inkább megveszem a Farnelltől, Mousertől a biztosan eredeti IC-t, és saját magamnak tervezek. Vagy hallgatom tovább a 30-40 éves japán készülékeimet, amik kb. ugyanezt tudják, egyszeri felújítás után a mai napig közel nulla karbantartásigénnyel. Ha már "sztereó erősítő olcsón".
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2025
(#) compozit válasza Tomi94 hozzászólására (») Szept 5, 2025 /

Ez egy ilyen világ. Fogyasztói társadalom. Elromlott, dobd ki, vegyél újat és a Földet ellepi a szemét. Nagyjából semmit nem érdemes javítani...
A régi cuccok igaz, nagyon drágák voltak, de valahogy azok rendesen össze voltak rakva. ( Az Akai GX620-asom 40 éves és még mindig olyan mint az új. Nincs gumigörgő probléma, hogy szétfolyik mint a Philips-ben, érdekes módon az elkók is jók, de ugyanez az ősrégi Technics erősítőm is... )

Ami igazán minőségi, azt ma is meg kell fizetni. Vannak igazán jó D osztályú modulok, de az nem a néhány ezer forintos kategória. Sajnos, Csájnországban van 1,2 milliárd ember. Valahogy etetni kell őket... kitalálták, hogy mindent nagyon olcsón kell előállítani, akkor megveszik. ( Hátha tényleg jó... a remény hal meg utoljára.) Aztán vagy szerencséd volt, vagy nem. És erre épültek a kereskedelmi szolgáltatók...

De ezt a folyamatot mindenki pontosan ismeri. Ahogy mondtam: ez egy ilyen világ.
(#) FAZ1 válasza compozit hozzászólására (») Szept 6, 2025 /

Én nem mindig veszek újat, mivel legtöbbnyire megjavítom - persze - csak ha valamennyire értek hozzá, netán tán még szét is tudom szedni, avagy - akad hozzá (vagy kapható) olyan alkatrész, ami rossz benne, viszont ki tudom cserélni.
Velem aztán nem igazán tol ki az "u.n." fogyasztói társadalom minden ilyen jellegű rákfenéje.
Egyszer itt a házban a kukák mellé ki volt rakva (CBA-s szatyorban) egy Tochiba DVD lejátszó (a távszabályzójával együtt). Persze én rögtön behoztam majd szétszedtem.
És mi volt a baja?
Nem jött ki a lemeztálca, mivel csak egy kb. 150 forintos ékszíjat kellett benne újra kicserélnem. Máig működik!
Aztán találtam én már kör alakú rozsdamentes, 3 kilóig mérő Ikeás mérleget. Persze nem csinált semmit. Szétszedtem - s mi volt a baja?
A 9 voltos táp-elem egyik bevezető drótja volt leszakadva a mérőegység paneljéről.
Vagy - még régebben találtam az egyik nagyáruház elektronikai hulladékos dobozában egy olyan nagyobb méretű konnektor-elosztó kombót, amelyben az egyik konnektor magáé a terhelésé, a többi 5 pedig - azok, amelyeket az elektronika a terhelés érzékelésekor bekapcsol. No meg még egy tökre üres, független dugalja is van - "csak úgy"...
Valójában az egészet szépen szét kellett fúrnom, mivel gyártóilag "szétszedhetetlenre" lett csinálva, ámde nálam az ilyesmi NEM akadály!
Tehát szétszedtem - és mi volt a baja? Volt benne egy üvegcsöves olvadóbiztosíték, az "ment el". Kicseréltem - azóta is működik. (Illetve egyszer még a reléjét kellett cserélnem).
A kifúrt szegecsek helyére pedig önmetsző csavarokat tettem, majd utána megnéztem a neten, hogy valójában és egyáltalán mi is ez a szerkezet. Háát - mondjam azt - nem egy olcsó cucc!
Jelenlegi használatában számítógépem bekapcsolásakor beindítja a monitort, az asztali lámpát, a géphez kötött hangrendszert, a nyomtatót/szkennert, stb.
Valójában ehhez hasonlít: Philips SPN7080WA/60

És éppen a héten javítottam meg egy régebbi winchesteremet, amit a számítógépem az egyik napról a másikra már fel sem akart ismerni. Holott S-ATA-rendszerű (azaz - nem igazán régi).
Leszedtem róla a vezérlő elektronikát s szépen megcsiszoltam az érintkezőit, utána pedig lefújtam kontakt spray-vel. Egy-két napig ment rendesen, de aztán újra "rosszalkodni kezdett".
Vásároltam hozzá s tettem bele egy vadiúj S-ATA kábelt, ráadásul ott is megcsiszoltam és befújtam az érintkező szegmenseket. Mára beindult és jól megy - azóta is használom.
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2025
(#) Skori válasza FAZ1 hozzászólására (») Szept 6, 2025 / 1

Csakhogy ezt kevesen teszik meg. Még olyanok sem akik meg tudnák tenni, mert az idejük (órabérük) drágább. Azaz ha dolgozik helyette, akkor többet keres, mint annak az eszköznek az új ára amit javítgatna. Összességében tehát jobban jár ha másikat vesz.
Viszont ha épségben rakja ki - Te pedig megtalálod, akkor mindenkinek jobb lesz, hiszen kevesebb szemét keletkezik, neked meg lesz egy működő készüléked olcsón.
Itt a fórumban is kb. erről szól az ingyen elvihető cuccok témája.
(#) FAZ1 válasza Skori hozzászólására (») Szept 6, 2025 /

Tudom nagyon jól!
Nemrég be***(döglött) a kb. 15 éves mosogatógépünk (mindig tele lett vízzel). Mondom az asszonynak - na majd én megcsinálom. Már ki is néztem hozzá az alkatrészt, ami kb. 12 ezer forintból kijött volna. Viszont az asszony csak csak erősködött - ő majd hív hozzá szerelőt ....
És hívott!
(az a klasszikus fontosság-tudat)
Így az rögtön 44 ezer forintunkba fájt! (nos - szerintem ezért kezdődik kettes számmal a személyi számuk! Ő sem kimondottan "a legélesebb kés a fiókban" - sajnos.)

Bár én itthon általában MINDENT megcsinálok (villanyszerelés, gázkonvektor vagy boyler, a lefolyó, a TV, a mindenféle háztartási gépek, stb.), ám a nők nagyon szeretnek okoskodni.
Én meg úgy voltam vele - "az okos enged" - de nem kellett volna!
Ilyenkor kőkeményen meg kellene vonnom legalább 2 havi cigipénzét!
Volt már olyan "ingyen elvihetős" cuccom, amit tényleg megcsináltam s használom még ma is.
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2025
Moderátor által szerkesztve
(#) Moderátor hozzászólása Szept 6, 2025

Kérjük, a témához nem tartozó hozzászólásokat mellőzni!
(#) tothbela válasza tothbela hozzászólására (») Szept 8, 2025 / 2

Ezt mértem mint jelváltozási sebesség. 6V/4us. Ez 1,5V/us. Ennyit tud az AD828A. Vagyis a hamis verziója.

sr.jpg

(#) Bakman válasza tothbela hozzászólására (») Szept 8, 2025 /

Kis ráhagyással a 450 V/µs -os adalapi érték közelében van.
(#) compozit válasza tothbela hozzászólására (») Szept 8, 2025 /

Ezt hívják pofára esésnek. Pedig milyen jó lett volna... Álmodik ( tovább ) a nyomor.
(#) tothbela válasza compozit hozzászólására (») Szept 8, 2025 /

Így van. Viszont ha legalább a zaj szintje alacsony, akkor lenne helye. Ha az sem jó, akkor a nyák marad, nekem meg van 5532 smd tokban.
(#) compozit válasza tothbela hozzászólására (») Szept 8, 2025 /

Sovány vigasz... de talán.
(#) FAZ1 válasza tothbela hozzászólására (») Szept 8, 2025 /

De hangra jó? Vagy nem?
Legfeljebb nem kompatibilis az állítólag 4 ezer forintos, de hasonló IC-s videóerősítős IC-jével.
(#) compozit válasza FAZ1 hozzászólására (») Szept 8, 2025 /

Meghallgatod és megtudod. Ha nem túl nagy kimeneti feszültség az elvárás, akkor lehet még jó.
(#) tothbela válasza FAZ1 hozzászólására (») Szept 9, 2025 /

Nem hallgattam, nem éreztem kényszert rá. Ennek 2kOhm a bemeneti impedanciája, ez nagy terhelés, legfeljebb telefon kimeneti buffer erősítőnek felel meg.
Majd DC métésekkel (be, és kimeneti működési tartomány) megpróbálom beazonosítani, de csak kíváncsiságból.
(#) FAZ1 válasza tothbela hozzászólására (») Szept 9, 2025 /

Én pl. a TV-ből egy optikai kábelen kijövő, de folyamatában digitális/analóg átalakítóval RCA csatlakozókra kihozott hang felerősítésére használnám, mivel az ezeddig a 3 csatornás erősítőbe beledugva nem igazán volt hangos.
Merem remélni, hogy ez a kis szerkezet (előerősítő) tesz még hozzá némi szuflát ... esetleg illeszti is hangbemenetének impedanciájához (amit persze nem igazán ismerek.)
Amely eredetileg egy számítógéphez gyártott Labtec sztereó hangerősítő lenne.
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2025
(#) tothbela válasza FAZ1 hozzászólására (») Szept 9, 2025 /

Abban a kategóriában szerintem teljesen jó is lehet. Az erősítése közel tízszeres, pontosabban 20/2,2=9,1X-es. Ez 19dB.
(#) FAZ1 válasza tothbela hozzászólására (») Szept 10, 2025 /

Majd meglátom - illetve meghallom, ha végre készen lesz, majd össze is kötve a két cucc. Egyenlőre a kis erősítőcske dobozkáját csinálgatom.
Következő: »»   4 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem