Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Előerősítő

Témaindító: Bukall, idő: Feb 22, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   73 / 74
(#) Suba53 válasza pcmaster90 hozzászólására (») Szo, 19:11 /

Sok függ attól, hogy mi lesz a következő fokozat. A kollektor köri áramgenerátor megnöveli a fokozat kimenő ellenállását. Szerintem nem érdemes bonyolítani. Ha már majd a sokadik erősítődet gyártod, és van tapasztalatod, akkor érdemes keresgélni az extra megoldásokat.
Most rakj össze egy minél egyszerűbb kapcsolást, ami nem azt jelenti, hogy egy gyatrán szóló végeredmény lesz.
(#) pcmaster90 válasza Suba53 hozzászólására (») Szo, 19:28 /

Azt gondoltam hogy,nem gyatrán szóló végeredmény lessz,de ha valaminek lehet javítani a minőségén még akkor pŕóbálkozzunk vele főleg ha már magának építi az ember.Amúgy a kapcsolás működik és most is hallgatom nem is szól rosszul,sőt... de szeretném úgymond kimaxolni a lehetőségeket.
(#) reloop válasza pcmaster90 hozzászólására (») Szo, 19:39 /

Milyen láncban helyezkedik el ez az előerősítő-hangszínszabályzó? Mi a jelforrás és milyen végerősítőt hajtasz meg vele?
(#) Suba53 válasza pcmaster90 hozzászólására (») Szo, 19:40 /

Persze, ez érthető. De ha a jelenlegi kapcsolásodat, amit hallgatsz betennéd az "Erősítő mindig és mindig" topikba, akkor ott olyan srácok, akik évtizedek óta építgetnek kifejezetten erősítőket, konkrét javaslatokat is tudnának adni. De így, az erősítőd minden elemére külön rákérdezve csak feleslegesen nyújtod a problémát, és az idegeinket is.
(#) pcmaster90 válasza reloop hozzászólására (») Szo, 19:53 /

Jelenleg több végerősítövel is tesztelem JLH ,Hiraga Le Monstre,Class D-TDA7498,és még lessz pár amivel szeretném tesztelni.audioforrás Daphile-s audiopc flac audio fájlokkal megtűzdelve.Hangfal Heco In Vita 3,Magnat All Ribbon 10P
A hozzászólás módosítva: Szo, 19:54
(#) pcmaster90 válasza Suba53 hozzászólására (») Szo, 20:19 /

Nem értem mi a problémád ,az előerősítő topikba írok mert a kapcsolás javarészt ide meg a hangszínszabályozás témakörbe tartozik és nem az "Erősítő mindig és mindig"-be.Információra volt csak szükségem és te még ezt is problémának veszed,meg nyújtom az idegeiteket.Hát arról szól ez a fórum meg az összes hogy megbeszéljük az oda tartozó témákat,problémákat,megoldásokat.És ha valamit nem tudunk akkor megkérdezzük olyantól aki ért hozzá és tudja!
(#) reloop válasza pcmaster90 hozzászólására (») Szo, 21:15 / 1

A műveleti erősítőre való áttérést, azt minden képen ajánlom.
Ha ilyen kísérletező szakaszban vagy, figyelmedbe ajánlom a lepke szabályzást is, mert annak ellenére, hogy műszaki szempontból egy katasztrófa (tízszeresére erősítjük a jelet, hogy aztán visszaosszuk a tizedére az egyenes átvitelhez), a hangja egészen más hangulatot teremt a Baxandall-hoz képest.
Amúgy a minőséget leginkább az szolgálja, ha nem használsz hangszínszabályzást, tehát építsd kiiktathatóra.
(#) Suba53 válasza pcmaster90 hozzászólására (») Szo, 22:48 / 1

Nincs semmi problémám. Miért nem tudtad egyből leírni azt, amit reloopnak válaszoltál, akkor egyértelmű lett volna, hogy hol tartasz, és mit szeretnél. De így csöpögtetve apránként a kérdéseket, mindig egy újabb kis részlettel tovább lépve. Nem lehet tudni, hogy mire is akarsz kilyukadni. Most már hogy végre látható az összkép, mindenki ennek megfelelően tud segíteni.
(#) mek-elek válasza pcmaster90 hozzászólására (») Vas, 12:23 /

Azt innen nem tudom, hogy milyen minőségű a rendszered hangja, és az elvárásaid a Te dolgod, azonban megjegyzem, hogy a tapasztalataim szerint, ha egy fokozat kívülről csatlakozik, akkor az RCA kábelek milyensége is igen befolyásolja az eredményt.
(#) pcmaster90 válasza reloop hozzászólására (») Vas, 12:43 /

Azt gondoltam ki hogy két ilyen technics class aa előfok közé illeszteném be a hangszín korrekciós tagokat.Mi a véleményed róla?
A hozzászólás módosítva: Vas, 12:44
(#) mek-elek válasza pcmaster90 hozzászólására (») Vas, 13:44 1 /

Megkérdezném, hogy milyen az ilyen?
(#) pcmaster90 válasza mek-elek hozzászólására (») Vas, 13:56 /

A technics több felsőkategóriás készülékében alkalmazta ezt a kapcsolást class AA néven és az szerint lett elkövetve ez a kapcsolás is.Úgy mint Technics SL-P770 CD-player vagy Technics SE-A7000
A hozzászólás módosítva: Vas, 13:59
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Vas, 13:57 /

Hozzátenném, hogy azokon a készülékeken csak ronthatsz, ha belenyúlsz. Az viszont kérdés, hogy az eredeti átjátszókkal használod e... Ugyanis csak azokkal szól jól!
(#) mek-elek válasza pcmaster90 hozzászólására (») Vas, 14:01 1 /

Idézet:
„A technics több felsőkategóriás készülékében alkalmazta ezt a kapcsolást class AA néven és az szerint lett elkövetve ez a kapcsolás is.”

Nos, ha neked jó... Én nem akarok ehhez hozzátenni.
Az a másik, hogy nekem homályos így... Ezek szerint Te más készülékek elé szántad az említett áramkört?
(#) mek-elek válasza pcmaster90 hozzászólására (») Vas, 14:10 /

Idézet:
„Technics SE-A7000”

Ránéztem. Ismerős, mivel amikor vásároltam anno egy AZ6-ot, meg egy PS7-et ez is benne volt a prospektusban. Ám akkor nem láttam a SE-A7000-be. Mondjuk erősítőt soha nem vásároltam, de tetszett a külseje. Ám így belelátva... Minden előnyös megoldást feláldoztak a külsőért.
(#) reloop válasza pcmaster90 hozzászólására (») Vas, 14:16 /

Begépeltem szimulátorba, inkább a műveleti erősítő alapkapcsolását ajánlom.
(#) pcmaster90 válasza mek-elek hozzászólására (») Vas, 14:18 /

Igen más erősítők elé de hangszínnrl ötvözve.Olyanokhoz mint pl. JLH,Hiraga,....
(#) pcmaster90 válasza reloop hozzászólására (») Vas, 14:19 /

És miért ?Kifejtenéd bővebben?
(#) reloop válasza pcmaster90 hozzászólására (») Vas, 15:56 /

A második fokozat minden üzemmódban terhelés alatt tartja a kimenetet, ebből ugyan származik egy nagyon kevés torzítás csökkenés, ellenben dupla áramfelvétellel és több zajjal kell számolnunk.
Egy topológia hasznosságát jól mutatja mennyire terjed el a gyakorlatban.
Ha már megépítetted és ott van előtted, akkor azért ne bontsd szét
(#) segítő hozzászólása Vas, 22:22 1 / 3

előerősítő értelme

Elszaladt világ az ELŐERŐSÍTŐ mellett. Anno volt létjogosultsága, kis jelszintet szolgáltattak a műsorforrások. Meg divat volt a hangszínszabályozó. Meg dupla pénzt termelt a gyártóknak. Két készülék, ami egy dobozban is elfért-volna.
Manapság bármilyen zeneforrás jelszintje kiszolgál egy szimpla erősítőt.
Aki hangszínszabályozást akar, építsen vagy vegyen. De sok értelme nincs
A hozzászólás módosítva: Vas, 22:25
(#) Suba53 válasza segítő hozzászólására (») Vas, 23:53 /

Főleg úgy, hogy ma már a digitális jelforrások szinte mindegyike ezt megoldja szoftveresen, és tényleg csak a teljesítmény erősítő az, amire szükség lehet.
De ettől függetlenül jó kis ujjgyakorlat összedobni egyet egyet, és kísérletezgetni, nosztalgiázni, ónszagot szippantani, HOBBIZNI.
Én már kizárólag számítógépről, meg telefonról hallgatok zenét. Igaz gyári erősítőkön keresztül, amikben van beépített hangszínszabályozó, de inkább a lejátszó szoftverre bízom.
(#) mek-elek válasza pcmaster90 hozzászólására (») Hé, 12:07 1 /

Idézet:
„Igen más erősítők elé de hangszínnel ötvözve.Olyanokhoz mint pl. JLH,Hiraga,....”

Sokfélék vagyunk, így különböző okokból tevékenykedünk. Én fiatal korom óta zenebarát vagyok. Beleértve minden műfajt. De ez itt nem elvárás. Mivel ez volt a hozzáállásom, ebből adódott a jobbítás szándéka. Szóval úgy 55 éve én is vonzódtam a sziszegve brummogáshoz. Aztán sok minden volt. Úgy 2005 táján már kerültem a hangszínszabályzókat. Ma meg már tapasztalatból tudom, hogy mitől változik egy erősítő hangképe. Az "AA" az akkor a Technics egyik megoldása volt a maga világában, a szerkezeti megoldásaihoz. Jellemző volt rá a jó ár-érték viszony.
Szóval, ha a jó hangzásról beszélünk, akkor két alapvető hozzáállásban kell gondolkodni. A fejhallgatós, és a hangfalas szekcióban. Ami közös bennük az az erősítő két oldala. Vagyis milyen felvételek vannak a birtokunkban, meg mit tudunk a végére dugni. Ez mindkettőre igaz. Az egyik esetben a fejhallgató, a másik oldalon a hangfal milyensége. A hangfalas esetben még hozzá jön a helység adottsága is. És még, ha ez kevés lenne a kábeleknek is van hangzásbefolyásoló képessége. És ha ez is kevés lenne, egy erősítő elkészítési módja alapvetően befolyásolja annak hangzását. Csak csöndben kérdezném: biztos, hogy kell még egy hangzást befolyásoló plusz eszköz az egészhez?
(#) Ódenka válasza segítő hozzászólására (») Hé, 13:08 /

Tegyük fel, van CD, kazettás magnó, szalagos magnó, lemezjátszó, rádió - pl. én ilyen régi módi és ellátottságú vagyok. Ekkor a postán is van - JLCPCB- az SC26 előerősítője, ami a maga korában nem lett világelső ebben a kategóriába, mert nem volt távirányítható. Ami engem speciel elmondhatatlanul nem érdekel. Egy előerősítő olyan kunsztot tud, hogy minden forrást elég nagy impedanciával fogad (nem terhel). Igen, hallgatok pc-ről is, itt, munka közben a gép mellett...
Ha jót akarok, beáldozok 4 db ECC83-at, mono blokk. Persze, ha senki sem épít már, üsse kő...
A hozzászólás módosítva: Hé, 13:10
(#) mek-elek válasza Ódenka hozzászólására (») Hé, 14:21 /

Józsi, a senki az túlzás...
Idézet:
„Ha jót akarok, beáldozok 4 db ECC83-at,”

Aranyos, de mekkora áldozatról lenne szó?
Mert a melléklet szerint ez lehet, akár elég nagy áldozat is 4 db cső esetén.

ECC83.png

(#) Alkotó válasza mek-elek hozzászólására (») Hé, 14:34 / 5

A nélkül, hogy véleményt formálnék az általad istenített arany-oroszlános márkáról, egészen biztos vagyok abban, hogy attól mert valami drága, még egyáltalán nem biztos a jobbsága is. És ezen az Elek-féle axiomák sem változtatnak.
Ha meghallgatsz egy piros feliratos Tungsram ECC83-at (ha egyáltalán még elérhető ez valahol), az vélhetően nem lesz rosszabb mint a díszesebb dobozban lévő, hangzatos nevű társa. Persze bármi megtörténhet, és akár annak az ellenkezője is.
(#) Ódenka válasza mek-elek hozzászólására (») Hé, 16:01 / 2

Ha venni kéne, nem biztos, hogy megépíteném, de belefér a készletbe.
Jó lesz nekem a mezei TUNGSRAM is.
Ezeknek a füleknek, amik az enyémek...?
(#) Suba53 válasza Alkotó hozzászólására (») Hé, 17:20 /

Vajon hány fusi mester csücsülhet még otthon a féltve őrzött, a szalag mellől megmentett ECC83 csőkészletén?
(#) Ge Lee válasza Alkotó hozzászólására (») Hé, 19:35 /

Amit írtál abban már csak azért is lehet valami, ugyanis állítólag a csőhamisítás mára már nagyobb méreteket öltött mint a félvezető hamisítás. A kínai gyártó olyan logót nyom egy csőre amilyet a megrendelő kíván. Szerintem, a NOS csövek sem fogynak elfogyni sosem.
Mondták egyszer, vegyek bolgár csöveket mert az egy nagyon jó gyártó, utána olvastam azok se gyártanak már semmit, mert nekik is a kínai gyártja a csöveket.
Az EAR859-be vettem valami drágább (nem nagyon) új PCC88-akat, ment néhány 10 órát, mondom most már azért valamennyire be vannak járódva. Aztán találtam itthon 3db régi, használt Tungsramot, megmértem őket, még jók. Beraktam az újak helyett, teljen más hang, jobb.
Kínai 12AX7 meg 12AU7 hangja is hagy némi kívánni valót maga után.

De ha már árak, itt egy olasz 845 SE 3,8 millióért. Megmondó (teszt)oldalakon áradoznak róluk. Olvasd el a diyaudion miket írnak róla. Belenéznek, szörnyülködnek, a rajzon is, meg a kivitelen is, kábelek szétolvadnak benne stb.
(#) mek-elek válasza Alkotó hozzászólására (») Hé, 19:45 /

Idézet:
„A nélkül, hogy véleményt formálnék az általad istenített arany-oroszlános márkáról, egészen biztos vagyok abban, hogy attól mert valami drága, még egyáltalán nem biztos a jobbsága is.”

Nos tőlem úgy vélekedhetsz e dologról, ahogy akarsz. Az viszont tény az elképzelésekkel szemben, hogyha az ember kipróbál valamit, akkor a valósággal szembesül. Láttam én drágább csövet is, és eltudnék képzelni jobb építésű készüléket is magamnak, de nem telik rá!
De azért nem mondanám egy mások által jobb alkatrészekkel készült építésre, annak tapasztalataira, hogy az nem biztos, hogy igaz. Mivel az valóságos állapot, nem valami jóslat, találgatás.
Nálam ECC82 a téma. Először TAD-al ment a készülék. Nem volt rossz. Csak egy komment szerint lett a GGL, ami azért valami egészen más a hangszerek hangját illetően.
(#) mek-elek válasza Ge Lee hozzászólására (») Hé, 19:57 /

Idézet:
„Aztán találtam itthon 3db régi, használt Tungsramot, megmértem őket, még jók. Beraktam az újak helyett, teljen más hang, jobb.”

Csak a tisztánlátás okán, az hogy nálad mi, hogy szól, az nálad van, kifogás esetén. Ha egy cső előnyösebben szól egy másiknál az egy dolog, de az említett darabok a hosszú megbízható üzemről is szólnak. Nálam eddig 1000 órát ment a TAD, és a GGL jelenleg 1200 órát ment probléma nélkül. Vajon azok Tungsram ment volna ennyit, vagy csak afféle mutatványnak vegyük.
Következő: »»   73 / 74
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem