Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Itt a környéken csináltak néhány cserepes lemezes tetőt, meg trapézlemezes melléképületet az elmúlt időszakban, megkérdeztem a tulajokat, megnéztem a kész műveket, meg egyszer sikerült beszélnek a kivitelezőkkel.
Azt gondoltam volna logikusnak, hogy a púpra megy a csavar, mint mondjuk egy hullámpala esetében, mert ugye a púpról a víz lefolyik, a gödörbe. És meglepődtem, mert nem így van. Az a hivatalos technológia, ehhez is készülnek a csavarok, hogy nem a púpban hanem a gödörben van csavarozva. Leginkább azért, mert itt nincs idő azzal vacakolni hogy lukakat furkálnak, sorjáznak stb, hanem önmetsző csavarok vannak amiket géppel kell pillanatok alatt betekerni, és ez a móka a púpon nem működne mert itt ott behorpadna tőle a lemez, lévén, hogy ehhez erősen nyomni is kell míg a csavar át nem lyukasztja a lemezt. Tehát a gödrökbe megy a csavar. Beázás ellen van a csavar feje alatt egy gumi tömítés is. És itt jön az egész dolognak a szépséghibája. Azt a gumit előbb utóbb vagy megeszi majd a nap, vagy csak elreped, stb. De ez a kisebbik gond. A nagyobbik az amit láttam is amikor a szomszéd házát csinálták. Néha, hogy ne kelljen annyit menni, és gyorsabban haladjon a dolog, az emberke különféle akrobatikus mutatványokhoz folyamodik, hogy több csavart tudjon betekerni egyetlen állásból, azaz fekvésből, emiatt előfordul, hogy némely csavar nem pont merőlegesen lesz betekerve hanem enyhén ferdén. A szomszédnál ez ki is derült az első komolyabb eső után, mármint, hogy melyek ezek a csavarok, mert ott a gumi alátét nem zár rendesen, és ott beázott neki az új tető. Ez ugye normál dőlés esetére igaz amit írtam, a 10 fokosra én csak annyit hallottam, hogy olyan lejtésre igazából már nem ajánlott semmiféle lemez. Ha én magamnak csinálnám, inkább bevállalnám a jóval több időt és macerát, kifúrnék előre minden lyukat és úgy tekerném be a csavarokat, már ha találnék hozzá olyan hosszúságban, ha nem, akkor azt is házilag kéne gyártani, mármint a gumi alátéteket.
Időközben szemügyre vettem a szomszéd épületét is, azon is így van felfogatva az "árokba" csavarozva.
Idézet: „A nagyobbik az amit láttam is amikor a szomszéd házát csinálták.” Nagyrabecsült fórumtársunknál simán otthagyták sittet (pala, ami innentől kezdve veszélyes hulladék). De lehet majd sufnit építeni belőle, vagy szánkózódombot az unokának, vagy simán elásni... Idézet: „Ha én magamnak csinálnám, inkább bevállalnám a jóval több időt és macerát, kifúrnék előre minden lyukat és úgy tekerném be a csavarokat” Felesleges egy munkából kettőt csinálni. Azt a kb 0.4es lemezt az önmetsző csavar kifúrja. Nem a technológiával van gond, hanem -ahogy le is írtad- az emberrel. Ha olyan rossz lenne, minden lyuknál beázott volna. De csak ott ázik, ahol nem merőlegesen lett behajtva. Előre meg, hogy tudnád kifúrni? Lehet nem ott lesz a léc ahová a lyukat fúrtad. Azt ott jó fent a helyén. Nem kell két géppel bűvészkedni, bele a behajtóba a önmetsző és hajrá. A gumi meg elég jól bírja. Nem tudom miből van, de 20+ évesen se áznak be amire rálátásom van. Nálam pont most lesz a műhelynek a körbelemezelése, havernál meg a palát cseréljük lemezre.
Elektronikai oldal helyett érdemes lenne egy bádogost megkérdezned, de nagyon jó szerelési segédletek is vannak.Mielőtt bevinnének az erdőbe.
Csak példa: https://www.badogbazar.com/termekek/trapezlemez/szerelesi-segedlet/ https://lemezker.hu/tudastar/trapezlemez-csavarozas?srsltid=AfmBOor...QMZ9n3 A trapézmagasságtól függetlenül mindig a hullámvölgy kerül csavarozásra, a megfelelő önmetsző csavarral.Fémszerkezetre 20 mm-es, fa szerkezetre 38 mm-es csavar használatos, fűzőcsavarként szintén 20mm-es. A csavarozás azért a hullámvölgyben történik, mert ez biztosít megfelelő szorítóerőt a szerkezethez,és így érvényesül a vízzáró tömítés. A csavarok korróziógátló bevonattal ellátott, a lemez színével megegyező RAL színnel festett EPDM alátétes típusok.(Tehát nem gumi, UV álló anyag, nem fog egyhamar tönkremenni...) A lemezt tilos előfúrni, vágni kizárólag kézi vagy gépi lemezollóval ajánlott, sarokcsiszoló "flex" használata TILOS.(Hőt fejleszt, a galvanizálás megmelegszik, esetleg megég, és hamar korrodálódik.) Nálam több épület is ezzel van fedve, van amelyik 10+ éve, és semmi probléma nincs vele, talán csak annyi hogy idővel a lemez festése megfakulhat... Bátran ajánlom egyébként, olcsó, gyorsan szerelhető technológia, a lemezek elérhetők antikondenzációs, "filces" bevonattal/kivitelben is. Helyes felszerelés esetén nagyon tartós fedés készíthető vele.
Egyetértek.
A korrekt bádogosok felmennek a lemezre, és felülről csavaroznak, a megfelelő fejjel, így könnyen megoldható a merőleges csavarozás. A mellécsavarozás pedig csapatózsinóros jelölés esetén nullára redukálható. Az alátét nem gumi, hanem UV álló műanyag, EPDM. És valóban nagyon tartós. |
Bejelentkezés
Hirdetés |