Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Állandómágneses motorok és generátorok építése
Témaindító: szsrobert, idő: Okt 25, 2010
Témakörök:
Dehogynem,csak épp sutyiba dolgoznak.
![]() ![]()
Szuper
![]() (A többieknek, akik csendbe vannak) Még szerencse, hogy van itt úttörő ember is , aki mer tovább gondolkozni, . ![]()
A cikkben nem a 180 A töltőáramon van a hangsúly.
![]() A termelés megindulásában számít az állandó mágnes. Alacsony fordulaton (fékezés) a rágerjesztéssel tudják kiszedni a max. áramot, mint ahogy az indítónyomatékot is a gerjesztés biztosítja. Egyébként a cikkben semmi nem utal arra, hogy az általad preferált Hallbach array szerint rendezték volna el a mágneseket. 4-5 éve csak azért nem vettem meg a MÉH-nél a 12(14)V 190/240 A-es (tartós/alkalmi) generátort, meg a 24V 300A-es vízhűtésűt sem, mert nem igazán volt azonnali célom vele. Na meg az asszony állandóan morog, hogy csak gyűlik a kacathegy és nem fogy. ![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2015
Na igen,ez még csak terv.És nem is az én tollamból ékeskedik.De ezt is tovább gondoltam a régiekszerint,szerintem ezt te jól tudod.A többiek meg úgy is csendben lesznek.
Idézet: „A cikkben nem a 180 A töltőáramon van a hangsúly.” Ez igaz, inkább a motor üzemben fennálló 110Nm kellet volna jobban favorizálnom. De a lényegen nem változtat, az átlagosnál nagyobb a teljesítmény, ezt elismerheted. Idézet: „A termelés megindulásában számít az állandó mágnes.” Miért is? Mert én úgy gondolom hogy ha a gerjesztő tekercs nem kap áramot (nem is tudom egyáltalán miért is lenne ilyen eset, de tételezzük fel), akkor a mágneseknek az erővonalai a tekercs alatt fognak záródni, szóval a forgórész két pólusa közt az erővonalak száma minimális lesz (miket mondok ![]() Idézet: „Alacsony fordulaton (fékezés) a rágerjesztéssel tudják kiszedni a max. áramot, mint ahogy az indítónyomatékot is a gerjesztés biztosítja.” Persze, de ez mágnes nélkül is működik, csak rosszabb hatásfokkal, és ép ez a lényeg ![]() Idézet: „Egyébként a cikkben semmi nem utal arra, hogy az általad preferált Hallbach array szerint rendezték volna el a mágneseket.” Gondolom a Halbach array szabadalommal védett , és ezért nem emlegetik.
A mágnes nem kér gerjesztőenergiát üzem közben.
Hátrány a gerjesztőtekercshez képest: szabadonfutáskor erősebben fékezi a forgórészt.
Én nem tudom miért kell itt egyfolytában mellé beszélni , és miért nem lehet az kimondani határozottan :Hogy az állandó mágneses használata, a gerjesztés manipulálására , jó ötlet.
Mert ez tény. Mint ahogy a linkelt cikk is igazolja. Ezzel a témát be is fejeztem , használjátok egészséggel. De ez intő példa legyen van még új a nap alatt mágneses témában (sőt még lehet csak most kezdődött). Ajánlom magamat. nyemi Uí: Idézet: „Richard Feynman idézett :Ez is közös a fizika valamennyi törvényében: megfogalmazásuk egyszerű, de tényleges hatásaik már meglehetősen bonyolultak.” A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2015
Ki lehet mondani.
Ettől még mindig nincs 95% feletti hatásfokú generátorom. ![]()
Másképp kérdezem.
Nem akku pozitív- fogyasztó(tekercs)- kapcsolóelem- akku mínusz a helyes sorrend N-FET esetén? A rajzon a gen gerjesztőtekercse az N-FET negatív oladalán van bekötve.
Lényegtelen, hogy most a gerjesztő tekercsre pozitívat vagy testet kapcsolgatunk. Van ilyen olyan konstrukció is, feszültség szabályzó- és forgórész függő a dolog. Például az ETZ250 motorkerékpárnál a tekercs egyik kivezetése a forgórésznél is testelve van (pont itt van a műhelybe egy), szóval ott pont csak ez a fajta gerjesztés alkalmazható. A vele párhuzamos dióda a lényeg mert az segíti a forgórészben felépült mágneses tér relatíve gyors összeomlását és a állandó mágneseknek köszönhetően a negatívba fordulását is .
Igen,de mint mondod tovább gondolva (még ha nem is sikerülne ,hisz jó játék) nem mellékesen van alapja is.Egy illető tollból szintén (ez azért jó,mert csak megerősíti a másikat) valami hasonló gépnél:
" Ez a gép az állórészen elhelyezett autótranszformátorok (takarék trafók) elvén alapult oly módon, hogy az egyes transzformátorok primer tekercseiben indukált forgási feszültséget az egyenárammal gerjesztett kétpólusú forgórész, amelynek mágneses köre a transzformátorok primer tekercsein, a tekercsek lemezelt vasanyagában záródott. A szekunder tekercsekben csak a nyugalmi indukció hozta létre a feszültséget, amely áthajtotta az áramot a primer tekercs vezetékein, ezáltal csökkentve a forgatáshoz szükséges mechanikai energiát, amit egy villanymotor adott. Amikor kb. 600 W-al leterheltem a generátort /tiszta ohmos terhelés/, akkor a hajtómotor teljesítményfelvétele csak 200 W-al növekedett, nem ahogy várható lett volna, 600 W-al." De már látom előre a vádakat,így mondom is.Ez nem ingyen energia (egyébként is csúfos a neve,hisz ingyen semmi sincs.Az "energia" maga az energia.) viszont tény,hogy a terhelés által keltett "erő" maga a többlet. Is .
Talán csak én nem értem, mitől csökken a bevivendő energiamennyiség?
Rezonancia kialakulásakor a befektetett energiát többször is felhasználhatjuk.
Sziasztok
lenne egy kérdésem, Bővebben: Link ez vajon igaz lehet vagy csak trükk A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2016
Szia!
Trükk az egész. Gondolj bele kilowattos terhelés átvitele egy drótból hajlított kuplungon? Miból is keletkezik ennyi energia? A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2016
köszi szépen
de én a predev vagyis a mágnes motorra, gondoltam ami a generátort hajtja mert látni a youtube-on egy csomó videót, csak eléggé drága lenne kivitelezni és ha költök rá akkor 100% biztos akarok lenni a működésében.
Az Elektromos Muveknek/kulonfele eromuveknek lenne ra penze, hogy
BIZONYITOTTAN MUKODO modell utan nagyban is megepitsek. Miert nem tettek meg eddig szerinted?
Trükk. A rendszer valamelyik eleme mindig lent van a földön, a talajba bármit be lehet ásni. Csak a kövezett padlón lévő elemeket emelgeti.
Nem kellett volna általánosban kerülni a fizikaórákat.
![]()
Sziasztok.
Szerintetek hogyan müködik az elektromos kerékpárok regeneratív üzemmódja?(pl bionx motor)Hogyan oldják ezt meg? A motort visszafele forgó irányba kapcsolják és ettől termeli az áramot a lejtőn, ha keveset is? A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2018
Szia!
A BLDC motorok visszatáplálásakor az áram irányát kell megváltoztatni. Azaz a fázissorrendet, a kapcsolási sorrendet nem kell megváltoztatni, csak az aktuális fázisokhoz (amit jellemzően hall elemekkel érzékelnek) tartozó áramirányt. Az elv ugyan az, mint a DC motornál, csak itt elektronikus kommutáció van. Annyiban igazad van, hogy ha fékezés során a motor megáll, és továbbra is fenntartjuk ezt az áramot, akkor visszafelé fog a motor elindulni. Ha a másik irányban elindul a motor, a hallelemek fordított fázis-sorrendben adják majd a jeleket. Generátorhoz tekercselésSziasztok.A tanácsitok érdekelnének lassú forgású generátor építésében. Terv egy korong építése, aminek kb 80-100 mm-es tengelye lenne két oldalon. A korong élén 24 pólus létesülne, 10x20x5mm, N52es mágnesekből. (Temus) Ha eddig eljutok, már tudnám a tekercseket optimalizálni a kis mágnes erejéhez, forgásához. Valaki esetleg tekert már ehhez a kis mágneshez vasmagra vagy csak simán? Illetve hányas drótból tekernétek meg? 0,? Cél kb 54-60 V lenne. Illetve van 60V-os 2000W-os kerekem, ami vissza is töltött az akkuba. Azzal is megoldható lenne a kívánt cél valahogy. Köszönöm az idejét, ha valaki tanácsot ad.
Korong külső átmérője mágnesekkel együtt?
Külső kör vastagsága? Miből lenne az állórész? Üres tekercsek, vagy valamilyen lemezelt vasmag? Légrés mérete? Várható fordulatszám? Teljesítmény igény?
Szia!
Még kérdés.. egy "szakrajz" se ártana a generátorról. Mindjárt jobban lehetne gondolkozni. Például a mágneseid felrakásáról. "..A korong élén 24 pólus létesülne" - arra gondoltál, hogyan alakulna a légrés a mágnesek és a tekercsek között? Arra gondolok, hogy a korong "élén" feküdnének a mágnesek, vagy a korong lapján? Nem mindegy, mert a mágnes lapjaid nem görbültek. Csak azért kérdem ám, mert régebben csináltam "bldc motor" kísérletet és ott a kerek mágnesek a forgórész "lapján" voltak felragasztva és a légrés folyamatosan pár tized mm volt, nem lehetett kis "lüktetés" a tekercs és a mágnes között. A hozzászólás módosítva: Csü, 15:40
Köszi. Ez lenne az első generátorom, viszont ilyen flexibilis mániás vagyok. Szóval szerelt vasmagokat gondoltam. A mágnesek nem a korong lapján lennének, hanem az élén. (20mm)
Nem tudok minden adatot megadni sajnos, egyszerűen ennyi mágnesből szeretném kihozni a maximumot úgy, hogy alacsony fordulaton termeljen ~54-60 V-ot, soros és párhuzamos kötésekkel (gondolom) Légrés: ahogy mértem, 175mm átmérőnél tartható a 0,5 mm úgy is, ha az élén fekszik a mágnes. Teljesítményre annyi a cél, hogy Li-ion pakkot tudjon tölteni, 1,5A erősséggel kb.
Szia. Megpróbálok képet küldeni.
Ez a felépítés korlátozza a légrés minimumát. Amikor éppen még nem "karcolja" a mágnes széle a tekercs vasmagját, akkor van minimum.
Így is csak sugárirányban célszerű felrakni - valószínűleg úgy férnek fel. Viszont ha a korong szélén ( mint egy körgyűrűn) lennének felragasztva/szerelve és velük szemben a tekercsek, úgy állandó minimum légrést tudnál tartani. Próbáld ezt magadnak kinagyítva ábrázolni és megérted, mire gondolok. Természetesen ujjgyakorlatnak mehet az"éles" is. A hozzászólás módosítva: Csü, 17:40
Erre gondolok és ez nem optimális.
A hozzászólás módosítva: Csü, 17:59
Ahova a mágneseket ragasztani akarja, lehet megfelelő méretű síklapot maratni.
Gondolom, felváltva akarja forgatni a mágneseket. A tekercseket is ezt a szakaszokat áthidaló vasmagra kell tenni, hogy érdemes, terhelhető feszültséget tudjon adni. Ilyen generátorokról sokat írtunk egykor a szélgenerátoros témában. Sok számítási segédlet is van ott. Szélgenerátor ...
Értem és köszönöm a szakértelmed. Ha ennyire fontos mindenképpen az oldalán lesz a korongnak. Most a tekercseket próbálom ehhez a kis mágneshez, eddig 1.3V amit a 10x20x5 mágnes elért. Mondjuk nem kis fordulaton, így azt el kell felejtenem ahogy számolok…Vasmagnak egy 6-os nagy fejű kapupánt csavart alkalmaztam a fej széléig tekerve, és 15mm mélyen 0,5-ös dróttal. Talán bevágom a csavart, kereszt alakban örvényáram végett.?…Dupla anyával a száron viszonylag pontosan be lehet állítani a síkra esztergált fejet a mágnesekhez.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |