Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Multiméter problémák

Témaindító: lgyk, idő: Szept 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   79 / 79
(#) VIM válasza proli007 hozzászólására (») Szept 20, 2025 /

Valahogy mégsem jól emlékezhettem ezzel a műszerrel kapcsolatban, mert a szakadás vizsgálaton kívül (a sípolós) semmit sem lehet vele megmérni azaz nulla vagy 0.01 van a kijelzőn. A nyomtatott áramköri lapon a bal oldali feszültségosztó (R13, 14, 15, 35, 36, 37, 38) ellenállásokat kellene ellenőriznem, hogy melyiknek az értéke nem jó vagy az R5,6,7,27 is része ennek? Az IC az LM358. A tranzisztoron egyenlőre nem tudom leolvasni a jelzést.
(#) proli007 válasza VIM hozzászólására (») Szept 20, 2025 / 1

Meg kellene keresni a rajzát, mert onnan lehet tudni ki kicsoda. A "csipogó" az külön áramkör, szerintem az LM358 csinálja.
Ha nullát mutat, akkor vagy a mérőmű bemenetén van "zárlat", vagy szakadt a feszültségosztó. (Leginkább a felső tag, mert az van legjobban igénybe véve.) Meg kell nézni, áramméréskor működik-e. Mert azt kerüli az osztót.
(#) proli007 válasza VIM hozzászólására (») Szept 21, 2025 / 1

Rajzot én nem találok. De egy másik műszerrel, meg kellene nézni, feszültségmérő állás mellett, hogy a COM és V bemeneteken mekkora ellenállást lehet mérni. Mert annak 1Mohm-nak kell lenni.
Ha ez meg van, akkor vélhetően ép a bemeneti osztó.
Aztán nézd meg, hogy a Hold kapcsoló, nincs-e bekapcsolva, meg hogy jól kapcsol-e, mert megviccelhet.
Aztán marad a kapcsolótárcsa érintkezők-vezetősáv ellenőrzése.
(#) btamas81 válasza VIM hozzászólására (») Szept 21, 2025 /

Az R42/43/44/45-öt nézd meg, és a D1-et is. Bár ha szakadást mér, a d1-nek jónak kellene lenni. De azért csak mérj rá.
(#) VIM válasza proli007 hozzászólására (») Szept 21, 2025 /

Egyenfeszültségbe kapcsolva megvan az 1MΩ de a váltó oldalra kapcsolva 1.7MΩ-t mérek a COM és a V bemenetek között. A Hold gomb az szerintem megfelelően működik, mert ha benyomom akkor rögzíti a nullákat a tizedessel együtt de ha feloldom akkor vált a méréshatár tizedes pont. Az áram mérés sem működik, mert 1.5V-s ceruza elemet próbáltam a 10A-s méréshatárban de nem mutatott semmit.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2025

Melyik az a "felső tag" ... a panelen?

Valahol 900k-nak kellene lenni, Mert azzal kellene hogy meg legyen az 1M végérték 200V-ig.
De az is lehet hogy több tagból áll, mert az SMD feszültségtűrése nem sok. Vagy a panel másik oldalán van egy nagyobb ellenállás formájában. Bár én a képen nem nagyon látok a túloldalról forrasztott alkatrészt, ha csak a bizti másik oldalán nincs ott.
(Mert a felső méréshatárnak, elvileg 2000V-nak kellene lenni a helyes kijelzés miatt, csak 600V-ra van korlátozva a gépkönyv szerint. Az a "katona zöld" lesz a 600V-os varisztor. Lehet azt is ki kellene emelni, hogy nincs-e bedurranva. Bár akkor nem lenne meg az 1Mohm, de ki tudja hogy hogy van elkövetve az AD Ic., már mint, hogy mit mér és arra mit mutat.

A 10A-es árammérés "külön van", mert az árammérés általában csak 200mA-ig van biztosítva. (A bizti feszültségesése miatt, 10A határban kihagyják.)
(#) nagym6 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 21, 2025 /

Nem 10MΩ -nak kellene lenni az osztó teljes ellenállásának? Én multimétereimnél 10MΩ körüli kívülről a mérővezetékeken mérve.
(#) proli007 válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 21, 2025 /

Az olcsó multik 1Mohm-osak. 25103
(#) nagym6 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 21, 2025 /

Ezt nem tudtam, köszönöm.

A varisztor az 1300Ω. Az R27 viszont megnőtt 19.8kΩ-ra. A többi SMD ellenállás talán jónak mondható.
(#) VIM válasza VIM hozzászólására (») Szept 21, 2025 /

... de most nézem, hogy az R27 a 203 jelöléssel az ott van a 20kΩ-nál.

Az R27 az a számok szerint 20k tehát a 19,8k teljesen jó.
De ha a zöld tényleg varisztor, annak nem szabadna 1,3k-nak lenni. (Bár fogalmam sincs, hova és hogy van bekötve. A leírás szerint 600V-os a védelem, és 500V-os a méréshatár. De gondolom Te csak egy mezei műszerrel mértél, tehát nem 600V feszültséggel.
De annyit meg lehet tenni, hogy pld 20V-os állásban 10V-ot adsz a műszerre és a GND-hez képest méred az osztó tagokat. Ott dekádikusan kellene a feszültségnek egyre nőni.
(Rajz nélkül, nehéz dió ez, bár a műszer áramkörök ajz birtokában is elég kacifántosak a forgó kapcsoló összetettsége miatt..)
(#) btamas81 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 21, 2025 /

Az szerintem nem varisztor. Az inkább egy PTC biztosíték nem? Az én multim kapcsolásirajzán r12-ként szerepel és csak annyi van mellé írva ptc. Az amcsi videokba ia ptc-nek mondják mikor mutogatják.
Ja megmértem az enyémben lévőt 730ohm.
Az nem bírom megfejteni honnan indul (talán az ellenállásmérő kapcsolóktól, és a gndhez is köze van), de az 7106ic 39lábára megy(in+)

Ezt nem hiszem el! A varisztorra az van írva, hogy 4R és alá pedig DZV. Az értéke pedig kiforrasztott lábnál is 1300Ω. Gondoltam megér egy próbát, hogy nem forrasztom vissza a fél lábát és összerakva kipróbálom, hogy mit mutat a kijelző. Csak két mérést csináltam és a hálózati feszültséget az nálam 239V-nak (közel vagyunk a trafóhoz) és a (használt) ceruza elemet 1.39V-nak mérte. Köszönöm szépen a segítséget! JÓ LETT!
(#) proli007 válasza btamas81 hozzászólására (») Szept 21, 2025 /

"Értem én hogy villanymotor, de mi hajtja?"
Ha adva van egy PTC bizti, akkor annak sorba kell lenni az áramkörben. Hiszen ha túláram van, akkor felmelegszik, és a megnövekedett áram lecsökken.
De látszatra ez az IC +In bemenete és a GND között van a kapcsolón keresztül. Vagy is párhuzamosan a mérőmű bemenetével. De ott mérés közben egy ellenállás nem lehet, mert az meghamisítja a mérést és nem is tudsz róla.
A 200mA-es bizti, az láthatóan sorban van a söntökkel. Tehát ha kimegy, megszűnik az áram.
Egy túlfeszültség védelemnek kellene párhuzamosan kötve lenni a bemenet és GND között. Akkor véd, ha lecsökken az ellenállása. De normál mérés közben annak szakadásnak kellene lenni, mert ha nem, megint meg van hamisítva a mérés.
Na az én gondom itt van és én még nem láttam olyan VDR-t, ami pár V-os lenne. (Ettől persze még lehetne.
Minden esetre, feszültség védelem gyanánt, pld. egy tranyó bázis-emitter diódáját szokták használni, záró irányban. Ennek lavina feszültsége 7..10V közötti. Ha van a bemeneten sorba ellenállás, meg tud védeni egy bemenetet. Ha nem túl nagy az áram, akkor visszafordítható a folyamat. Kettőt azért tesznek sorba, hogy mind két feszültség polaritásra megmaradjon a záró irány, ha ez követelmény. (Különben ugye a nyitó irányban diódaként viselkedik.)

Minden esetre a PTC jelentése, "Positive Temperature Coefficient" (pozitív hőmérsékleti együttható), ami olyan alkatrészekre utal, amelyek ellenállása a hőmérséklet emelkedésével nő.
Ezzel csak akkor lehet korlátozni valamit, ha sorosan van.

Egyébiránt egy tranyó bázis-emitter dióda, záróirányban sokkal jobban zár mint pld. egy 1N4148 És annak letörési feszültsége 100V környékén van.

De a forgókapcsoló zárása, számomra egy ördöglakat a rajz alapján. Leginkább csak kitalálni lehet mi, mikor zár és nyit, mint tudni. Legalább is nekem, de ez van..
(#) btamas81 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 21, 2025 /

Idézet:
„De a forgókapcsoló zárása, számomra egy ördöglakat a rajz alapján. Leginkább csak kitalálni lehet mi, mikor zár és nyit, mint tudni. Legalább is nekem, de ez van..”

Számomra is homály, hogy honnan hova mennek.
Sok multiméteres videot nézegettem mostanában és abban hívják PTCnek és a védelem részeként említik.
(#) VIM válasza VIM hozzászólására (») Szept 22, 2025 /

..... majdnem jó lett! Az ellenállás mérés az nem működik és a dióda vizsgálat sem. De ezeket leszámítva amire használni tudom az éppen megfelel a számomra.
(#) btamas81 válasza VIM hozzászólására (») Szept 22, 2025 /

Menni fog az ellenállás mérés is ha teszel bele egy ptc-t.
(#) VIM válasza btamas81 hozzászólására (») Szept 22, 2025 /

És az milyen értékű legyen?
(#) btamas81 válasza VIM hozzászólására (») Szept 22, 2025 /

Na ez volt az egymilliós kérdés.
Ha van kedved olvasni Bővebben: Link

Ha nincs:
"
Az olcsó mérőkön másképp készülnek, és sokkal kevésbé biztonságosak. A PTC-t csak az áramkimeneten használják, 1kOhm-os soros ellenállás nélkül, a 900kOhm pedig ugyanaz, mint az mV/Frekvencia/Hőmérséklet mérésekben, lásd fentebb. A PTC általában 0,5kOhm és 1,5kOhm között van."
Ha ez igaz akkor a tieddel is menni kellene neki. Én az enyémen beépítve 730ohmot mértem.
Na ilyeneket én nem találtam. Vagyis egy 1k-t. De az ránézésre fél akkora mint a tied.
Hátha jön proli és ír valami okosat.
(#) btamas81 válasza btamas81 hozzászólására (») Szept 22, 2025 /

Na mégegyszer elolvasva a cikket leesett miért van ez benne. Ezt akkor kapcsolja mikor ellenállást vagy diódát mérsz, és az a szerepe, hogy megvédje ilyenkor a multimétert, ha véletlenül ellenállás vagy diódamérésbe mérsz rá valami feszültségforrásra.
Úgyhogy nem hiszem, hogy amiatt javult meg a feszültségmérésed, hogy ezt kivetted. Én a forgókapcsolód kitakarítanám. De vigyázz, rugó, golyó, lemezkék vannak benne. Csak óvatosan, hogy lásd mi hol van
(#) btamas81 válasza btamas81 hozzászólására (») Szept 22, 2025 /

Na megint módosítanék. Ez benne van feszültségméréskor is. Úgyhogy csak ettől javult meg. Tegyél már a helyére egy 680 vagy 700ohmos ellenállást és próbáld ki mit mutat.
Szét ne szedd a kapcsolóját.
(#) VIM válasza btamas81 hozzászólására (») Szept 22, 2025 /

Erre a PTC-re valami 4B vagy 48? és alá DMZ van írva. Az M-t előzőleg V-nek néztem de így sem találtam róla infót amiből az értékét lehetne megtudni. Ennek a "hibás" darabnak 1300Ω az ellenállása és amíg ez benn volt a helyén addig nem mért semmit csak a szakadás vizsgáló működött. A kapcsolója "arany" tiszta, nincs megkopva és nem bonyolult összerakni sem. A csúszkák is kellő erővel nyomódnak a vezetősávokra. Azt mondod, hogy ha cca. fele nagyságú ellenállást teszek a helyére akkor helyreáll a MΩ-os rész is?
(#) btamas81 válasza VIM hozzászólására (») Szept 24, 2025 /

Kiforrasztom az enyémben lévőt és megmérem neked úgy. De semmiből nem tart beletenned egy 680-750ohmos vagy 1k ellenállást. Már ha van olyanod.
És megnézed mit mutat.
Következő: »»   79 / 79
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem