Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Jaeco nagyon vonz, de az Omoda sem rossz. Megnéztem és kipróbálom mindet, de érdekelne, ha van valakinek már.
Idézet: Biztos, hogy az jó választás? Hosszú távon élettartam. Persze lehet jó is, de semmit nem tudunk. Alkatrész lesz-e. „Kínaiban gondolkodom.”
Hosszútávú tapasztalata nincs senkinek.
![]() Idézet: Én ilyen döntésnél maradtam a biztos beváltnál, ismeretlent hosszú távon tapasztalják meg mások. „Hosszútávú tapasztalata nincs senkinek.”
Szerintem a ma gyártott autók bárhol készülnek nem járnak kisebb kockázattal. Csak a többi sokkal többe kerül.
![]()
Ebben van valami. A mai gyors fejlesztések egyre bonyolultabb technikáknál kiforratlanok. Jó példa az Ecoboost motor. Újkorában nyert valahány díjat, utána hamar kevés futásnál szétestek.
A hozzászólás módosítva: Vas, 20:44
A biztosan bevált az, ami nálad nem romlik el.
Tudsz mondani egy tuti autómárkát? Nem fogsz tudni, de ha nekem nem hiszel, nézz csak meg pár autójavító műhelyt, sorba kell állni mindenhol, vígan megélnek. Vannak márkaspecifikus szervízek, azoknál is ez a helyzet. Persze vannak statisztikák és vélemények, de az ember kitörölheti vele, ha pl. eltörik a turbo tengelye egy biztosnak mondott, hagyományosan beváltnak hitt autónál... Magyarán ne legyél annyira biztos a dolgodban. Idézet: Nem annyira vagyok biztos, de vannak sok hibás, és kevés hibás típusok -meg ezek közöttiek. Az esély jobb a kevés hibásoknál. Én eredeti japánt választottam, amiről sok tapasztalati infót kaptam egy nagycégtől, ahol sok ilyet (és másmilyeneket is) használnak kemény igénybevétel mellett (mezőgazdaság terepjárás). Turbós eleve kizárva nálam, nem kell rakéta. „Magyarán ne legyél annyira biztos a dolgodban.” Idézet: „"Német" dolgoknak, miközben ott sokszor már csak a múlt hírnevéből élnek, nem a jelen minőségéből.” Ja kérem, változtak a beszállítók!
Engem, mint felhasználót teljességgel hidegen hagy, ki a beszállító.
A turbo csak egy példa volt, rengeteg alkatrész van egy autóban.
Idézet: Ez a lényeg, nincs biztos. Ha nálad nem romlik el, akkor tuti, ha igen, akkor nem tuti. „Az esély jobb a kevés hibásoknál.” Idézet: Tudom, de pont egy nagyon költséges és egyszer biztosan cserélendő az autónál rövidebb élete miatt. Mellőzhető. „A turbo csak egy példa volt,” Idézet: Dehogynem. „Turbós eleve kizárva nálam, nem kell rakéta.” ![]()
Pénzkérdés, jó amíg nem kell cserélni. A másik turbós probléma, ahol kis motorokat erősítenek turbóval, ott eléggé a motor élettartam rovására megy.
Igen, ilyen 0.9 meg 1.2 turbómotorokat én sem vennék mert az a vicc kategória azt még a gyártók is elismerik, de rá vannak kényszerítve hogy ilyeneket gyártsanak. A gomba módra szaporodó hibridek sem azért lettek mert annyira jók, hanem mert a gyártók máshogy már nem tudták teljesíteni az egyre szigorodó zöld előírásokat.
A turbótól először én is tartottam, aztán rájöttem hogy feleslegesen. A 90-es években vettem egy lerottyant öreg olasz dízelt (Croma 1.9Tdid) mert a kollégáim röhögtek rajtam, hogy miért járok benzines autóval egy olyan világban ahol feketén olcsón hozzá lehet férni gázolajhoz, meg lehet járni étolajjal is ami akkoriban még szintén olcsó volt az üzemanyagárakhoz képest. Az autóban volt óra szerint 230 ezer km, a valóságban meg mint utóbb kiderült olyan 370 ezer körül lehetett. A motor már szét volt kopva, ette az olajat, de a turbó még eredeti volt rajta és semmi baja nem volt. A turbónak két titka van, az egyik az olaj, minőségi olajat kell használni, és eredetit, egyszer én is megszívtam a hamis olajjal, pedig elvileg megbízható helyről vettem. Hiába volt ugyanaz a csomagolás, hiába volt rajta a hologramos matrica a flakonon, ami benne volt annak teljesen más szaga volt mint az előzőnek, az előzőnek amolyan műanyag vagy parfümös vagy nem tudom milyen, szóval az tényleg szintetikus volt, az utóbbinak meg mezei ásványolaj szaga volt. Utána tudtam meg, hogy a Castrol a hamisítás miatt változtatta folyton a flakonok küllemét, meg tett rá hologramos matricát, de hiába, mert egy idő után már azt is tudták hamisítani. A másik a hőmérséklet. Turbós autót addig nem szabad hajtani míg a motor fel nem melegszik, ez ugye nem akkor van amikor a víz hőfok beáll, mert akkor a motor még nem meleg, ezt is azóta tudom amióta volt az az autóm mert abban volt olajhőfok mérő is, és az olaj jóval később érte el az üzemi hőfokot mint a víz. Ugyanez leállításkor is igaz, ha meg van hajtva a turbós autó azt nem szabad azonnal leállítani, hanem kell járni vele még pár percet finoman, hogy ne az áthevült turbó olajozása szűnjön meg egyik pillanatról a másikra mert az nem tesz jót neki. Nekem sokáig voltak mezei, 1.3-as meg 1.4-es autóim, egyikbe sem vágyom vissza, ez a mostani 1.8T ez azért megy, ha nem is nagyon, de nagyon jó érzés amikor jön egy komolyabb domb és nem csak simán felmegyek rajta hanem még előzgetek is, miközben a többiek meg kapcsolgatnak vissza.
A gond az, hogy a nagy kasztniba is beteszik a kis motorokat. A kicsi autók sajnos nem olyan népszerűek, pedig azokban nem rossz. Nekem volt FIAT punto (1-es) autóm, 1.1 szívóbenzin, még karburátoros 55pacival. Na de az autó maga volt 800kg, míg a mostaniak 1100-1200kg körüliek alsó hangon. Abba a kasztniba simán el tudtam volna képzelni az 1.2 turbómotort, de a 0.9-es turbó is szépen tette volna benne a dolgát. A seicento volt ekkora motorral turbó nélkül, s az is kényelmesen mozgott.
Ha ismét elkezdenének jobban ráfeküdni erre a kisautó kategóriára és könnyebb kasztnival gyártanák ezekkel a motorokkal, akkor senki nem panaszkodna, s a városi közlekedésbe is tökéletesen elég lenne. Na persze ehhez az is kellene, hogy értelmes áron adják őket, mert míg egy VW UP és rokonai annyiba / többe kerültek, mint a nagyobb társai, addig miért is gondolkoznának olyanban az emberek? A turbónak egy titka, hogy vigyázni kell rá, ahogy írod is. Hagyni bemelegedni, majd hagyni lehűlni. És igen, az öcsém 2.9-es turbodízele valóban szuper dolog, csak az ugye már közel két tonnát mozgat (hyundai terracan)...
Rosszul írtam, nem karburátoros volt, hanem központi befecskendezős...
Tulajdonképpen indokolatlan hazánkban ekkora távolságok mellett észszerű határokon kívül eső teljesítményű autót fenntartani. A szomszéd vett egy Volvo V60 dízel plug-in hibridet. Lemossa a család hetente, aztán hétvégén elmennek vele a Pennybe egy liter tejért. Az ország másik végébe hordja szervívbe is, mert itt a "kőbaltás" embereket nem meri ráereszteni még egy olajcsere erejéig sem, ami ennél már nem olyan egyszerű. A sivatagon keresztül 800km-re viszonylag kevesen járunk munkába mindennap.
Hogy pozitívumot mondjak, egyik ismerős 20 éves C5 dízel Citroenében 900 ezer km-et meghaladta a számláló, és egyszer volt kuplung cserélve benne, a motor köszöni de jól van, anélkül, hogy hozzányúltak volna. Régen volt egy dízel R19-em, aminek a motorjában szintén 760 ezer km volt.
Tulajdonképpen, indokolatlan maga az élet is, mert úgyis belehalsz.
![]() ![]() Van akinél a 900ccm az észszerűség határa, nekem attól feljebb van...
És akkor 90km/h-val "száguldasz"(ha nincs kitömve 30km-es táblával) a 6000cm3 autóval? Ezt kb bármi megugorja
![]()
Ezen a fórumon mindenki, mindig, minden körülmények között betartja a közlekedési szabályokat. Mindenki óvatosan gyorsít az energiatakarékosság jegyében, csak tiszta forrásból származó üzemanyagot használ, az autót pedig csak akkor veszi elő, ha már kifogyott minden más lehetőségből.
Az a baj, hogy olyan dologban erőlteted a vitát amiben láthatólag nem sok tapasztalatod van. Nem emlékszem, mikor láttam utoljára 30-as táblát, egyébként meg, ez harmadikban is megy 180-at és utána van még két fokozat. A kispolszkim ilyet nem tudott. Meg azzal nem mertem volna elindulni a tengerpartra. Én alapjában véve nem közeledek gyorsan, de láttam olyanokat akik igen, szerintem csak ámulnál és bámulnál, hogy mennyi idő alatt érnek le Pestről Pécsre.
Nem vitának szántam, hisz nincs is miről. Biztos vannak olyan utak idehaza(eddig nem tudtam róla)ahol követelmény a min. 180km/h sebesség 3.-ban. Számomra indokolatlannak tűnt nagy köbcentis autót fenntartani ezért.
Szerintem sincs miről, ehhez képest mégis belekezdtél, és úgy néz ki, hogy abba sem szeretnéd hagyni. Csak mert a szomszédod nem tesz bele 100 ezret évente a V60-jába és ez minden bizonnyal téged bosszant. Menj át hozzá, torkolld le alaposan emiatt, majd kérdezd meg tőle, hogy minek vette meg, hiszen egy ezres Suzukival is el tudna menni egy liter tejért. Vagy egy Simsonnal is. Vagy megkérhetne téged is hogy hozz neki, akkor még annyit sem kell mennie.
![]()
Alapvetően eltérő elvárásod van az autókkal szemben, mint nekem -és valószínűleg a többségnek-. Tudni vélem milyen lehet egy mondjuk 20 éves Skodával (1,8-as turbó ha jól figyeltem) 180-al haladni harmadikban. Szerintem még ötödikben sem örül az a motor ennek a sebességnek (fordulatnak).
A hozzászólás módosítva: Hé, 18:53
Minden bizonnyal más elvárásaink vannak. Annyi viszont talán elvárható lenne egy fórumon, felnőtt emberektől, hogy egy mondatot képesek legyenek értelmezni, mert ez jól láthatóan neked sem megy. Ugye, én nem azt írtam, hogy annyival közlekedek vele egyfolytában, hanem azt, hogy olyat is tud. Ha azt sikerült belőle leszűrnötök akkor lehet, hogy vissza kellene ülni az iskolapadba.
Akkor én is próbálok értelmezni. A tudni vélem az valami olyat jelent, hogy hiszed. Azaz, nem tudod. Majd ha lesz valaha egy fejkamerám akkor megmutatom. Nyugodtan olvass utána, ezek a motorok még meg lettek tervezve, és csinálva is rendesen, a maiakkal ellentétben. Valahol 180 körül ér bele harmadikban a fordulatszámmérő a pirosba, de ott még nem szabályoz le. Hogy ötödikben meg hol érne bele (valószínűleg sehol) azt nem tudom, mert 210-nél többel még nem mentem vele. De ott még ment volna, csak jött a kanyar meg jöttek szembe is. A gyári adatnak is utánanézhetsz, az 219 ha jól emlékszem, de ez már átesett egy motor szoftver optimalizáláson (tuningnak is csúfolják), szóval a motor közel azt hozza mint az RS ami 230-at megy. Mindezt úgy, hogy közben kevesebbet is fogyaszt (csakhogy legyen mibe újból belekötni). ![]() ![]() Csak beteszem hogy ne kelljen keresgélni a nem a többségnek készült autó adatait. ![]() A hozzászólás módosítva: Hé, 20:07
Nem, dehogy minden körülmények közt.
Nem, dehogy energiatakarekoskodom, ha más a szempont. Ezt csak dumaljak masok is -amugy is: milyen dolog mar megmondani, hogy a másik embernek mire (pl milyen autóra) van szüksége? Nevetség. Ahogy nem a szomszednak veszünk autót, ugyanúgy: nem a szomszéd mondja meg, mire van szükség. Fórumtárs sem. Nekem volt kispolski. Örültem. (Bár amikor megszabadultam tőle, az nagyobb öröm volt). Meg volt zabagép Audi -az legalább ment. (Meg a penz a zsebből) 30 eve nincs saját autóm -de most szükség lesz rá. Nem mások fogják megmondani, milyenre lesz szükségem, és miért lesz. ![]() Ui: nem, nem 30 éve nincs, most, hogy utánaszámoltam csak 25 eve) A hozzászólás módosítva: Hé, 20:26
Alapvetően a kétszázzal közlekedni képes autók léte merénylet az emberiség ellen (de nekem is volt). A hobbiterepjárók, SUV-k léte merénylet az emberiség ellen. A tökéletes fényezések, a több tonnás vasakban szállított egy-két ember merénylet az emberiség ellen. A néhány év alatt több százezer kilométert futó és/vagy három-öt évente rutinszerűen lecserélt személyautó merénylet az emberiség ellen. A dízelbotrány dettó. A zöldítés meg egy politikai kreálmány, valós elemeket nyomokban tartalmaz, ha egyáltalán, inkább csak eltolja a károkozást egy-egy területről egy másik, kevésbé láthatóra. Az egész járműipar is felelősséget csak nyomokban tartalmaz, ha egyáltalán. Megspórol valahol egy kis fogyasztást, aztán máshol megnöveli. Iparáganként mesterséges világok épültek, virtuális valóság, ami körülöttünk van bejáratott hazugságokkal és önbecsapással; láthatatlan kezek terelik kényszerpályákon a látni képtelen, számukra pedig súlytalan vásárlókat.
Akiknek felelőssége ettől szintén nem csökken, csupán tolerálhatók a tetteik, mert aki éppen benne van egy helyzetben, aki éppen most él és boldogulni akar, annak szempontjából lehet logikus és megalapozott döntés például hogy nagyobb autót vásárol és nem kisebbet vagy nem mopedautót, mert élni kell - igaz, kevesebb melldöngetéssel nem lenne ennyire visszataszító, de az ilyen beszélgetések sohasem változnak a fórumokban. Valamennyire igazolható, ami történik, mert nem egy embernek, hanem egész társadalmaknak kellene egyszerre és radikálisan változtatni a közlekedési szokásain és eszközein, csak az együtt cselekvés köreinkben abszolút kényszer nélkül egyszerűen elképzelhetetlen, ahogy annyi minden más is. Ez egy élhetetlen faj, intelligensnek sem nevezném, csupán néhány egyedét. |
Bejelentkezés
Hirdetés |