Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   1218 / 1218
(#) zenetom válasza Pali79 hozzászólására (») Hé, 10:21 /

Szia,
Megnéztem az adatlapban ezt a kódrészletet.
Bár nem próbáltam, de érdekes hogy nem működik. Lehet a szimulátor rosszul kezeli ezeket a regisztereket.
Illetve, nem hinném hogy ez a gond, de fontos megjegyzés, hogy a BRA utasítással nem éred el a teljes programmemóriát. A teljes programmemória ~65kB, de BRA-val csak 1kB "távolságra" tudsz ugrani, ugyanis a BRA mögé írt címből (ami egy label, de abból számolja ki a címet a fordító) csak az alsó 11 bit fér bele az utasításba (amiből még lejön az előjelbit).
Bár ha nagyobbat írsz lehet kiabál a fordító.
Mindenesetre én kerülném az összes ilyen utasítás használatát: BC, BN, BNC, BNN, BNOV, BNZ, BZ (ezekkel ráadásul jóval kisebb "távolságra" lehet ugrani, csak 127 byte!) és a BRA-t.
Hát vagy nagyon-nagyon körültekintően kell használni: ha biztosan tudja az ember, hogy a label, amire ugrik, tutira nincs 127 (illetve 1023) byte-nál nagyobb távolságra (és nem is lesz!).
Illetve BRA-hoz hasonló megkötése van még az RCALL-nak is, na azzal futottam bele ilyen hibába. Ezt is kerülöm.
(#) Pali79 válasza zenetom hozzászólására (») Hé, 11:29 /

A BRA működik, mert visszalép oda ahová kell. Ami nem működik az az INFSZ, mert amikor nullázódik az EEARDH regiszter, akkorsem ugorja át a BRA-t.
(#) István_2 válasza Pali79 hozzászólására (») Hé, 14:26 / 2

Szia !
Találtam egy fórum bejegyzést (#12), ahol ugyanebbe a problémába ütköztek.
Itt az írják , hogy a szimulátor a hibás , elméletileg ez a pic-ben jól hajtódik végre ( nem próbáltam )
Itt ajánlják a plusz egy "nullás értéket" tesztelő sort :
incf EEADRH
tstfsz EEADRH
(#) Pali79 válasza István_2 hozzászólására (») Hé, 17:58 /

Szia!
Köszönöm, ez működik!
Egyébként nem szimulátor hiba, mert az INCFSZ EEARDH utáni utasítások nem hajtódnak végre, tehát itt "elakadt" a program a valóságban is. De ezzel a kiegészítéssel tökéletesen működik.
(#) Hp41C válasza Pali79 hozzászólására (») Hé, 19:00 /

Idézet a PIC16F887 adatlapjából (DS41291D-page 26):
Idézet:
„Legend: – = Unimplemented locations read as ‘0’, u = unchanged, x = unknown, q = value depends on condition, shaded = unimplemented”

Idézet a PIC18F6622 adatlapjából (DS39646B-page 77)
Idézet:
„Legend: x = unknown, u = unchanged, - = unimplemented, q = value depends on condition”

A kihasználatlan bitek a SFR regiszterekben a 18F2266 -nál nem garantáltan 0 értékűek.
Egy kis változás a dokumetáció írójának, hagy gond a programozónak.

Innetől az egyik verzión fog működni, de egy másikon már nem biztosan.
A hozzászólás módosítva: Hé, 19:02
(#) Pali79 válasza Hp41C hozzászólására (») Hé, 21:08 /

Csak az nem világos, hogy az INCFSZ-nél mi váltja ki az ugrást amikor eléri a nullát? Mert ha a regiszer teljes értéke nem nulla, akkor a TSTFSZ sem működne. Vagy rosszul gondolom?
(#) István_2 válasza Pali79 hozzászólására (») Hé, 21:36 /

Normál regiszternél FF-ből (túlcsordul) és 00-ba vált ,
de az EEADRH regiszternél lehet hogy 03-ból 04 lesz (lenne),
de valami törli a nem használt biteket ,
és lehet emiatt nem teljesül a incfsz utasítás.
De így kiderült , hogy néhány PIC leírásban hibás a program példa.
(#) pipi válasza Pali79 hozzászólására (») Hé, 22:09 /

Az adatlap is lehet hibás, nem szentírás csak a fele Mondom én, hogy ilyen kérdéses állapotot nem szabad kihasználni, normálisan meg kell írni a programot, különben meg kijön egy új revision chip, és lehet csodálkozni mi változott, mitől más a progi futása.
A hozzászólás módosítva: Hé, 22:12
(#) Pali79 válasza pipi hozzászólására (») Hé, 22:57 /

Idézet:
„Mondom én, hogy ilyen kérdéses állapotot nem szabad kihasználni”

Nem kérdéses az állapot. A regiszter értéke nulla a túlcsordulás után, ugyanúgy mintha 8 bites lenne, hiszen akkor a TSTFSZ sem működne ha bármelyik bit is nem nulla a regiszterben.
(#) pipi válasza Pali79 hozzászólására (») Hé, 23:07 /

Akkor használd ki. Fél év mulva próbálsz módosítani a progin, aztán csodálkozol hogy pl mint írod a szimulátorban nem megy, de akkor már ki emlékszik rá... Igy pl máris kizárod magad a szimulátor használatából... Vagy ugye telerakod a programot feltételes fordítással attól függően hogy szimulátorra, vagy procira fordítasz. Te tudod...
(#) Hp41C válasza Pali79 hozzászólására (») Kedd, 12:57 /

Az "unknown" bármit jelenthet: egyes utasítások végrehajtásakor vagy más egyéb körülménytől függően más értéket adhat.
Pl a jó öreg Z80 input / output indirekt címzésű utasításai csak a 8 bites C regisztert említik, de a processzor a címbusra a BC regiszterpár értékét teszi ki. Milyen jó lehet, ha a INI vagy IND vagy azok INIR, INDR változatánál mivelezek az utasítások módosítják a B tartalmát.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 12:58
(#) Pali79 válasza Hp41C hozzászólására (») Kedd, 14:33 /

Idézet:
„Az "unknown" bármit jelenthet: egyes utasítások végrehajtásakor vagy más egyéb körülménytől függően más értéket adhat.”

Ezt értem. Ami nem világos, hogy az ugrás kiváltása szempontjából mi a különbség a INCFSZ és TSTFSZ között? A jelenlegi példában az egyik működik, a másik meg nem, pedig mindkettő akkor ugrik ha a regiszter értéke nulla, tehát nem akármennyi, mert akkor egyik utasítás sem működne. Ez miért lehet?
(#) proli007 válasza Pali79 hozzászólására (») Kedd, 16:41 /

Hello! Esetleg zéró vizsgálat előtt maszkold ki a szükségtelen biteket. (AND) Akkor tudni fogod hogy az tényleg nulla és nem valami tetszőleges érték.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 16:41
(#) Hp41C válasza Pali79 hozzászólására (») Kedd, 19:20 /

Nem az ugrás kiváltásával lesz itt a gond, hanem az incfsz egy RMW művelet, a tstfsz nem. Az eredmény valahol a kontroller belsejében keletkezik az incfsz esetében, míg a tstfsz -nél az operandus alapján dönti el, hogy ugrik vagy sem. Ebből már ki is jöhet egy kis eltérés.
Ilyen esetben az is kérdéses, hogy egyes silicon revision mellett működni fog, egy másokon már nem.
Jobb lenne a maszkolást beletenni - örök élet és egy nap / bármely megvalósításon működnie kell majd.
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Kedd, 22:27 / 3

Még jobban végiggondolva:
EEADRH értéke legyen 0x3.
Az incfsz EEADRH,f végrehajtása az alábbi:
- beolvassa az EEADRH regiszter értékét oparandusként,
- az ALU növeli az értékét és beállítódnak a flag bitek is.
- kiírja az értéket az EEADRH regiszterbe.
Az utolsó lépésben 0x4 -et ír az EEADRH regiszterbe (hiszen más regiszterrel is végrehajthatjuk), de csak a két alsó bitje "marad meg" viszont az ALU a 0x04 alapján állítja be a STATUS regiszterben a Z bitet. Azaz az eredmény nem lett nulla. z=0

A tstfsz EEADRH az első lépést ugyan úgy végrehajtja, de 0-val komparál az ALU. Ez eredmény szerint beállítja a Z bitet. Itt már Z értéke 1 lesz.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 22:30
Következő: »»   1218 / 1218
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem