Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek

Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   656 / 681
(#) Massawa válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Okt 6, 2025 /

Nem vitának szántam csak illusztrácionak ahhoz amit irtam. Senki nem tudja, hogy pár 100 éve mekkora volt az ozonlyuk, ha volt, és azt se nagyon tudja, hogy miért változik annak a mérete. Csak azt tudjuk, hogy nagy volt, most meg kisebb, de hogy mitöl, arra csak tippek vannak, meg azt tudjuk, hogy mibe kerül ez az emberiségnek, mert érdekes modon az alternativ megoldások eddig mindenütt joval drágábbak mint az eredeti, s általában nem létezik semilyen elözetes hatástanulmány az uj dolgok bevezetésére.
(#) Massawa válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Okt 6, 2025 /

Lehet, hogy valakinek segit a gondolkodásbsn.
(#) Skori válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Okt 6, 2025 / 1

Igazából ,már csak a neuidiotism hiányzik a felsorolásból, pedig létezik, csak senki nem nevezi a nevén. Sok applikáció (nem csak windows) esetében jó ideje az a trend, hogy ha megnyitod, akkor (a többfeladatos rendszer ellenére) úgy van méretezve, hogy elfoglalja az egész képernyőt. Bazi nagy gombok, rövid magyarázat, kevés szöveg, és nem túl nagy betűmérettel, hogy ha lekicsinyíteni próbálnák akkor olvashatatlan -> használhatatlan legyen. Ugyanakkor - bár a program összes beállítása elférne a képernyőn - egyszerre max. egy-két beállítás jelenik meg brutal stílusban. Gyakorlatilag ott a nyomás az emberen, hogy ez most tényleg idiótáknak készült, akik csak akkor képesek jó helyre klikkelni az egérrel, ha nincs túl sok szabad hely ahová klikkelni lehet? Baromira nem hatékony, ronda, ízléstelen, erőletett, de a modern dizájn mindenhol ebbe az irányba megy. Elég összehasonlítani pl. a windows vezérlőpult - ami ugyebár a korábbi windowsokból örökölt (pláne kis ikonokkal) és mondjuk a windows gépház kinézetét, és nyilvánvalóvá válik, hogy mi a trend, a: neuidiotizmus...

Beágyazott rendszerekben is látni mindkét stílust.. Kinek melyik jön be jobban?
Vagy ez csak nekem (55 éves, némileg technokrata, és enyhén kocka embernek) szúrja a szemem?
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2025
(#) erbe válasza Skori hozzászólására (») Okt 6, 2025 / 1

Igazából nem lehet "neu-" képzővel illetni. 35 éve tértem át számítógépre, informatikára. Már korán feltűnt, hogy mindent megpróbálnak ikonokra, képekre bízni. Mintha a célközönség nagy része nem is tudna olvasni. ...és úgy látszik, egyre növekszik.
Elején a DOS, meg a korai Linux nem igazán volt grafikus. De már akkor agyba-főbe dícsérték a rágott almát. Pedig amibe beleharapnak, hamarabb kezd rohadni.
(#) Massawa válasza erbe hozzászólására (») Okt 6, 2025 / 1

Hát igen ezekkel az ikonokkal sokkal több nemzetet tudnak megszolitani. Engem korábban sirba vittek a Windowsos feliratok. Akkoriban egy sereg országban dölgoztam, és bizony sok alkalmazást Törökországban, Izraelben az arab országokban, de Magyarországon is csak emlékezetböl tudtam kezelni ( tudtam hogy hol vannak a gombok), mert a cégnél és otthon is minden Windowst angolul használtam. Aztán jött az agymenés, hogy az MS minden országban csakis az ottani nyelvi változatot árulja, és honapokba telt, hogy elintézzük a cégnél angol verziot a gépeinkhez, függetlenül attol hol üzemelnek.
Amugy anno valahol Floridában láttam olyan kasszát a szupermarketben, ahol a gombokon csak képek voltak, mert ugy látszik a dolgozok sem a számokat sem a nyelvet nem ismerték.
(#) erbe válasza Massawa hozzászólására (») Okt 6, 2025 /

Egykor azt hittem, tudok németül. Aztán elém került egy német nyelvű számítógép. Na azt elölről kellett tanulnom.
(#) Massawa válasza erbe hozzászólására (») Okt 6, 2025 / 1

Nekem még a magyart is…..
(#) Massawa válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Okt 7, 2025 / 1

Föleg az a legzavarobb amikor hozzá vagy szokva bizonyos feliratokhoz, és azok értelméhez és átmész egy idegennyelvü géphez, hiába beszélek egy csomo nyelven a forditások, pontosan ahogy irod, még csak nem is tükörforditások, akkor bámulsz mint borju az uj kapura. Sajnos nem mindent lehet leforditani érthetö helyi nyelvre, nincs meg a helyi müszaki kultura meg nyelvkörnyezet, és sajnos az sem müködik ami a kezdetben volt, hogy a gép maga rakja össze a mondatokat ( ami az angolban egész jl, müködik, de más nyelvben nem, söt sok nyelvben még a szo irása is változik függöen a mondat értelmétöl.). Ezért le a kalappal a mai tolmácsgépek elött azok már majdnem hibátlan szöveget is képesek irni.
A mi berendezéseinken ezért ugy csináltattuk meg a nyelvi változatot, hogy minden berendezést pár klikkel angolra lehetett változtatni meg vissza a helyi nyelvre. Ez nagyon fontos volt, mert távoli támogatást is biztositottunk és ott nem tolmácsok ültek, igy mindig átkapcsolták angolra és ugy fogtak neki a hibakereséshez.
(#) Udvari Zsombor válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Okt 7, 2025 /

A "history"-t nem szoktam használni, így ez engem nem zavar, csupán az furcsa, hogy start menübe kitűzve még van ikonja a számológépnek, viszont mikor fut, akkor a tálcán már ikon nélkül jelenik meg a futó programoknál. | Az az app pedig nyilván azért is néz ki jobban, mert tudományos számológépet akar utánozni a felülete.
(#) bbb hozzászólása Okt 8, 2025 / 3

üstökös

Sziasztok!

A Lemmon üstökös október végén, november elején szabad szemmel látható lesz. Bővebben: Telex
(#) lazsi válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Okt 8, 2025 /

Idézet:
„... hogy start menübe kitűzve még van ikonja a számológépnek, viszont mikor fut, akkor a tálcán már ikon nélkül jelenik meg a futó programoknál.”

Nálam Win 11 fut, és azon ott van a tálcán a számológép ikonja. L.: csatolt képen.
Megjegyzem, nálam akkor is ott van a tálcán, amikor nem használom, mert én nem akarom mindig megnyitni a start menüt...
A tálca (számomra ) azért van, hogy onnan egyetlen kattintással el tudjak indítani programokat, meg lássam, hogy mi fut már, valamint a futó programok között gyorsan válthassak.

(Egyébként nem egészen értem azt, hogy "ikon nélkül jelenik meg a tálcán"... Ha megjelenik, akkor az egy ikon, nem? Ha meg ikon nélkül, akkor hogyan? )
(#) lazsi válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Okt 8, 2025 /

Tudom, szubjektív, de nálam mintha nagyobb távolság lenne a számok között... Persze, még ennél is lehetne nagyobb távolság a gombok között, de engem annyira nem zavar...
Az általad linkelt kép mellett megnyitottam a számológépet, hogy össze lehessen hasonlítani.

Lehet, hogy mégis csak számít a sötét-világos téma, de az is lehet, hogy képernyőfelbontás / nagyítás kérdése. Mondjuk a History-t én sem szoktam gyakran használni...
(#) Udvari Zsombor válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Okt 8, 2025 /

@tki ‒ A Feladatkezelőben ha belekattintasz a listában, akkor kezdőbetűt nyomogatva végig ugrál az adott betűvel kezdődő programokon/folyamatokon ‒ tulajdonképpen így lehet "keresni".
@lazsi ‒ Íme, lásd: kép. Nálam sincsen sok hely a számológép gombjai között, valamint itt láthatod, hogy nálam tényleg valahogyan ikon nélkül van a tálcán a futó számológép. | Amit látsz, az lehet, hogy csupán a sötét/világos téma közötti optikai csalódás, semmi más.
(#) lazsi válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Okt 8, 2025 /

Ahogy elnézem, a többi ikon sem a megszokott MS-stílusú...Ez melyik Windows?
Ha elég régi, akkor be lehet állítani az adott alkalmazáshoz az ikont... Lehet, hogy olyan van beállítva, ami nem létezik?
(#) Laci66 hozzászólása Okt 12, 2025 /

Hegesztő-vágó

Sziasztok!
Ez a kütyü tényleg létezik? https://marnetic.com/products/heatfusion?utm_campaign=626756643774&...p;pp=0
(#) Bakman válasza Laci66 hozzászólására (») Okt 12, 2025 /

Létezik, forrasztópákának hívják. Semmi köze a lézerhez.
(#) Suba53 válasza Laci66 hozzászólására (») Okt 12, 2025 / 1

Igen, létezik. Professzionális lézeres hegesztő. A lézer generátora egy kisebb szekrény méretű, és kb 4 millió Ft.-ba kerül.
A különböző átverős oldalakon bemutatják az igazi lézer hegesztőt mézesmadzagként, ügyelve arra, hogy csak a kézi hegesztő fej látszódjon, aztán ezt a kis forrasztópákát mutatják, mint fillérekért megvehető szuper készüléket.
Sok laikust lenyűgöz ez a kis reklámfilm, és megrendeli, mert ennyiért még a hülyének is megéri. Aztán megy a bamba bámulás, amikor megkapja és rájön, hogy mit kapott.

A pénz "visszafizetés" meg úgy megy, hogy vissza kell küldeni a készüléket. De a posta költség kb. annyi, mint az ára volt, így szinte mindenki nyel egy nagyot, és megtartja.
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2025
(#) Udvari Zsombor válasza lazsi hozzászólására (») Okt 12, 2025 /

Bocsi, elterelődtem ebből a topikból.
A rendszerem Windows 10 Pro, természetesen szeretek programoknak egyedi ikonokat beállítani és ha egyedi ikonos parancsikonról indul egy program, akkor a tálcán is azzal fog megjelenni. | A második oszlop nem lényeges, "gyorsindítási eszköztár"-ként van eszköztárnak felvéve egy mappa már Win8 óta. | A start menüben és a Win10-féle "Alkalmazások" menüben is van ikonja a számológépnek, nem értem, hogy a tálcán a futó programok között mitől nincs ‒ mindegy, honnan/hogyan indítom, valamiért mindig így fut.

@tki ‒ Ez a kezdőbetű nyomogatás is jobb, mint ha még csak ez sem lenne, ugye?
@Laci66 ‒ Tipikus félrefordítás, lassan már meg se lepődök az ilyesmiken. Sőt, úgy tűnik, hogy a termékfotók között oda nem illő hegesztős képek is vannak ‒ most akkor hogyan is van ez a termék?! Jó a képernyőképed, legalább nem kell megnyitni az oldalt. | Ez egy olyan forrasztópáka, ami magával hordozza az ón spulnit és a ravasz nyomogatásával adagolja azt a pákahegyhez (hegesztéshez semmi köze).
(#) erbe válasza Laci66 hozzászólására (») Okt 12, 2025 /

Ennél komolyabb is van.
Csak kíváncsi lennék, mi történik, ha az emberke megveszi a legnagyobbat és az tényleg föl akarja venni a konnektorból a 15 kW-ot. (65 A)
Következő: »»   656 / 681
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem