Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek

Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   656 / 656
(#) tki válasza Massawa hozzászólására (») Hé, 11:49 /

Azért ebben lehet, hogy túlzol... Még a pletykák sem merészkedtek odáig, legalábbis én nem hallottam, hogy az aeroszolok betiltása, a klór csökkentése a levegőben nem volt hatással az évente kialakuló ózonlyuk méretére (nem zárult be, még évtizedek kellenek hozzá), csak a csökkenéshez való hozzájárulást nehéz megállapítani, mert természetes változásból is elég sok van.
(#) Massawa válasza tki hozzászólására (») Hé, 13:16 /

Nem vitának szántam csak illusztrácionak ahhoz amit irtam. Senki nem tudja, hogy pár 100 éve mekkora volt az ozonlyuk, ha volt, és azt se nagyon tudja, hogy miért változik annak a mérete. Csak azt tudjuk, hogy nagy volt, most meg kisebb, de hogy mitöl, arra csak tippek vannak, meg azt tudjuk, hogy mibe kerül ez az emberiségnek, mert érdekes modon az alternativ megoldások eddig mindenütt joval drágábbak mint az eredeti, s általában nem létezik semilyen elözetes hatástanulmány az uj dolgok bevezetésére.
(#) tki válasza Massawa hozzászólására (») Hé, 13:20 /

Persze, a minta túl ismerős. : -)
(#) Massawa válasza tki hozzászólására (») Hé, 13:32 /

Lehet, hogy valakinek segit a gondolkodásbsn.
(#) tki válasza tki hozzászólására (») Hé, 14:09 /

Nyehehe: neubrutalism... most olvastam róla.

Nem tudom, készítetek-e UI-okat időnként, végül is embedded rendszereken is fontos az, ami talán közelebb áll e site témájához, mióta olyan könnyű webszervereket tenni rájuk, vagyis érdemes lehet ismerni a stílusok egyfajta kategorizálását:
- skeuomorphism,
- neumorphism,
- glassmorphism,
- és amit nemrég láttam: a neubrutalism.

(Átírásuk: "szkjúo..." és "nyú...".)

A skeumorphism a valódi, fizikai eszközökhöz hasonló kivitelű, 3D-ben rajzolt UI-elemeket, controlokat, díszítéseket jelenti (3D kapcsoló, négy csavar egy panel sarkainál, élethű könyvespolc stb.). Mivel bitmap-eket ilyesmihez már csak nagyon korlátozottan használunk, a rajzolgatás akár nagyon hosszú és nehéz is lehet.

A neumorphism szintén lehet 3D-s és lapos is, mindenesetre eltávolodik a valódi formáktól, helyette a funkcionalitás és az ötlet, vagyis a design érvényesül jobban. Pl. egy Jegyzetfüzet applikáció ikonján a jegyzetfüzet már nem egy felismerhető, 3D-s ábra, hanem valami lapos, stilizált izé, amiből csak sejthető az app. funkciója - viszont egyedibb. Vagy könnyebb megjegyezni ettől, vagy nem, nekem mindenesetre kevésbé tetszik.

A glassmorphism pedig üvegszerű megjelenést jelent, aminek ez a része végtelenül egyszerű: az átlátszóságot majdnem teljesre kell állítani, és a backdrop-ra, vagyis az alig fedett háttérre pedig elmosódást kell beállítani, és máris üvegszerűek vagyunk. A további stílus (3D vagy absztrakt) talán választható.

És itt van a számomra új fogalom: a neubrutalism: "...merész, nyers és kompromisszummentes. Például élénk rózsaszín és sárga háttér túlméretezett betűtípussal és kifejező elrendezéssel (nagy, színes fotóval). Ezek az újbrutalista tervezési elvek, mint például a telített színek és a erőteljes blokkok. Az Újbrutalizmus nem suttog – hanem kiabál. Szándékosan kemény vonásokat alkalmaz: merev rácsokat, egymáshoz nem illő betűtípusokat, vastag kontúrokat és telített színeket. Kihívást jelent a megszokott digitális esztétikának." Meg valószínűleg a türelmünknek is.

És ezek után dicsérik is, amit én azért nem tennék... : -) Mindig a letisztultsággal vannak elfoglalva, de léteznek más szempontok is, pl. unalom, egyformaság... ezeket például igen nehéz elkerülni a material stílussal, annak rokonaival és üzletfeleivel. Talán ezért is jött létre ez a neubrutalism; tiltakozásból. Vagy ízléshiányból mint széles körben fellelhető adottságból, ill. állapotból - ki tudja.

Példák, ott sok kép is található:
https://designerly.com/skeuomorphic-design
neumorphism-glassmorphism-and-neubrutalism
A hozzászólás módosítva: Hé, 14:14
(#) Skori válasza tki hozzászólására (») Hé, 15:22 / 1

Igazából ,már csak a neuidiotism hiányzik a felsorolásból, pedig létezik, csak senki nem nevezi a nevén. Sok applikáció (nem csak windows) esetében jó ideje az a trend, hogy ha megnyitod, akkor (a többfeladatos rendszer ellenére) úgy van méretezve, hogy elfoglalja az egész képernyőt. Bazi nagy gombok, rövid magyarázat, kevés szöveg, és nem túl nagy betűmérettel, hogy ha lekicsinyíteni próbálnák akkor olvashatatlan -> használhatatlan legyen. Ugyanakkor - bár a program összes beállítása elférne a képernyőn - egyszerre max. egy-két beállítás jelenik meg brutal stílusban. Gyakorlatilag ott a nyomás az emberen, hogy ez most tényleg idiótáknak készült, akik csak akkor képesek jó helyre klikkelni az egérrel, ha nincs túl sok szabad hely ahová klikkelni lehet? Baromira nem hatékony, ronda, ízléstelen, erőletett, de a modern dizájn mindenhol ebbe az irányba megy. Elég összehasonlítani pl. a windows vezérlőpult - ami ugyebár a korábbi windowsokból örökölt (pláne kis ikonokkal) és mondjuk a windows gépház kinézetét, és nyilvánvalóvá válik, hogy mi a trend, a: neuidiotizmus...

Beágyazott rendszerekben is látni mindkét stílust.. Kinek melyik jön be jobban?
Vagy ez csak nekem (55 éves, némileg technokrata, és enyhén kocka embernek) szúrja a szemem?
A hozzászólás módosítva: Hé, 15:28
(#) erbe válasza Skori hozzászólására (») Hé, 16:09 / 1

Igazából nem lehet "neu-" képzővel illetni. 35 éve tértem át számítógépre, informatikára. Már korán feltűnt, hogy mindent megpróbálnak ikonokra, képekre bízni. Mintha a célközönség nagy része nem is tudna olvasni. ...és úgy látszik, egyre növekszik.
Elején a DOS, meg a korai Linux nem igazán volt grafikus. De már akkor agyba-főbe dícsérték a rágott almát. Pedig amibe beleharapnak, hamarabb kezd rohadni.
(#) tki válasza Skori hozzászólására (») Hé, 16:41 /

Volt az a duma régen, hogy "készíts egy rendszert, amit a hülyék is tudnak használni, és csak azok fogják használni". Na, ez kicsit sem vált be. A valóságban ez: "készíts egy rendszert, amit a hülyék is tudnak használni, és neked is azt kell használnod". : -) Például gazdasági okokból.

Miután a Modern UI (először Metro) megbukott, folyik egy olyan fejlődés is, hogy a desktop appokat alakítják át érintőkijelzővel kezelhetőre, hiszen léteznek érintőkijelzős notebookok, Windows tabletek, ill. touch screennel ellátott ipari alkalmazások is.

Szerintem az a helyzet, hogy el kell viselni a Windows és a tömegesen használt programok kezelését, amik amúgy is az átlagfelhasználóra vannak méretezve, és neked neked való programokat kell használni, amik kifinomultabbak. Ezek nem fognak eltűnni.
(#) tki válasza erbe hozzászólására (») Hé, 16:53 /

Én az igazi bajnak azt látom, hogy azért, hogy ne legyen zsúfolt a kijelző, nemcsak a különféle gyorsan felfogható, 3D-s rajzokból vettek el, hanem túltolták (mint mindent), és megszűntek a kezelőfelületek intuitívnek lenni. Például a linkek már nincsenek aláhúzva, nincsenek egységesen színezve, sok minden csak akkor érthető, hogy mi az, ha lebegteted felette az egérkurzort - sosem tudod elsőre, hogy valami kattintható-e vagy csak statikus szöveg. Nem tudod, hogy egy sor bal oldalán levő szövegre kattintva ugyanazt a funkciót hozod-e elő, mint a jobboldalára, csak ha ráhúzod az egeret. Lásd a Material design guidlines-t a Google-től, amiből kinőtt ez az egész.

Nekem pl. egy életszerű 3D-s gombokkal ellátott számológép még mindig sokkal szebb látvány egy ilyen baromi modern és haladó, material kivitelű borzalomnál. Amiben cserében nincsenek szükségtelen vonalak és így nem túlzsúfolt.

Utolsó megjegyzés: tulajdonképpen pszichológiai alapelvekkel megy szembe az, amiben nincsenek elhatárolt területek, vonalak, szegélyek, amiken az ember szeme megpihenhet. Az intuitivitás említett hiányától, de ettől is egyre kellemetlenebb a Windows Gépház is (szerintem) - sosem értettem, ez miért nem számít.

Léteznek funkcionális túlkapások is: mikor pl. egy Keresés végtelenül körbe-körbe forog, sok még csak nem is figyelmeztet, hogy körbeértél - azt hogy gyűlölöm...
A hozzászólás módosítva: Hé, 17:00
(#) Massawa válasza erbe hozzászólására (») Hé, 17:11 / 1

Hát igen ezekkel az ikonokkal sokkal több nemzetet tudnak megszolitani. Engem korábban sirba vittek a Windowsos feliratok. Akkoriban egy sereg országban dölgoztam, és bizony sok alkalmazást Törökországban, Izraelben az arab országokban, de Magyarországon is csak emlékezetböl tudtam kezelni ( tudtam hogy hol vannak a gombok), mert a cégnél és otthon is minden Windowst angolul használtam. Aztán jött az agymenés, hogy az MS minden országban csakis az ottani nyelvi változatot árulja, és honapokba telt, hogy elintézzük a cégnél angol verziot a gépeinkhez, függetlenül attol hol üzemelnek.
Amugy anno valahol Floridában láttam olyan kasszát a szupermarketben, ahol a gombokon csak képek voltak, mert ugy látszik a dolgozok sem a számokat sem a nyelvet nem ismerték.
(#) tki válasza tki hozzászólására (») Hé, 17:16 /

Tessék, nesze neked haladás - a History rész végképp egybemosódik, szerintem világos témával sem jobb, undorító, és létezett ennél még szörnyűbb is, ahol a számok el sem voltak választva még egy vonallal sem. Ja, és az MS saját (dokumentált) UI-elveivel megy szembe, pl. le volt írva, hogy mennyi távolság kell a control-ok közt (valamint a dilógus szélétől stb.), hogy biztonságosan kezelhető legyen. Azokkal mi lett? Szemben egy hagyományosan kinéző, amúgy modern app örömével. Ilyet persze nem lehet mindenhová tenni, de itt tökéletes:
A hozzászólás módosítva: Hé, 17:21
(#) erbe válasza Massawa hozzászólására (») Hé, 20:59 /

Egykor azt hittem, tudok németül. Aztán elém került egy német nyelvű számítógép. Na azt elölről kellett tanulnom.
(#) Massawa válasza erbe hozzászólására (») Hé, 21:07 /

Nekem még a magyart is…..
(#) tki válasza Massawa hozzászólására (») Kedd, 12:47 /

: -) Na igen, és nemcsak durva hibák vannak, hanem például mikor a "Note"-ot egységesen "Megjegyzés"-nek fordítják, pedig van, ahol sokkal inkább "Figyelmeztetés", így elsőre nehéz érteni, mit is akar a rendszer.
(#) tki válasza tki hozzászólására (») Kedd, 12:48 /

Más: megjött a friss Egészségkártyám, telefonon keresztül aktiváltam. 16 jegyű számot kellett a kártyáról bepötyögni, szóköz nincs köztük, a kártyán úgy áll. Van némi rutinom, de a kilencedik számjegy körül 1-2 másodpercnél kicsit nagyobb, talán 3-4 másodperc szünetet hagytam, ahogy bogarásztam a következő (képzeletbeli) hármas csoportot. Erre megszakadt a bevitel, mármint elkezdte a rövidebb számsorozatot feldolgozni a rendszer, ami hibát okozott, újra kellett kezdenem a bevitelt, egy próbálkozást elvesztettem...

Nem tudom, ezt idősebbek vagy akár tanulatlanabbak, lassabbak hogyan írják be, sosem láttam ilyen rövid (és feleslegesen rövid) timeout-ot, valamint hogy elmondja előtte a rendszer, hogy 16 számjegyű kódot vár, de a timeout után boldogan áll neki 9 számjegyet is feldolgozni... Ez nem pénz kérdése, ezt a rendszert elkefélte, aki megtervezte, aki írta, aki minőségellenőrizte... sosem dolgozam olyan helyen, ahol ekkora szemetet elfogadtak volna, mivel apróság, de abszolút központi helyen van; elég valószínű, hogy az egész rendszerben hasonlóan működik a bevitel.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 12:49
(#) Massawa válasza tki hozzászólására (») Kedd, 13:27 / 1

Föleg az a legzavarobb amikor hozzá vagy szokva bizonyos feliratokhoz, és azok értelméhez és átmész egy idegennyelvü géphez, hiába beszélek egy csomo nyelven a forditások, pontosan ahogy irod, még csak nem is tükörforditások, akkor bámulsz mint borju az uj kapura. Sajnos nem mindent lehet leforditani érthetö helyi nyelvre, nincs meg a helyi müszaki kultura meg nyelvkörnyezet, és sajnos az sem müködik ami a kezdetben volt, hogy a gép maga rakja össze a mondatokat ( ami az angolban egész jl, müködik, de más nyelvben nem, söt sok nyelvben még a szo irása is változik függöen a mondat értelmétöl.). Ezért le a kalappal a mai tolmácsgépek elött azok már majdnem hibátlan szöveget is képesek irni.
A mi berendezéseinken ezért ugy csináltattuk meg a nyelvi változatot, hogy minden berendezést pár klikkel angolra lehetett változtatni meg vissza a helyi nyelvre. Ez nagyon fontos volt, mert távoli támogatást is biztositottunk és ott nem tolmácsok ültek, igy mindig átkapcsolták angolra és ugy fogtak neki a hibakereséshez.
(#) Udvari Zsombor válasza tki hozzászólására (») Kedd, 15:29 /

A "history"-t nem szoktam használni, így ez engem nem zavar, csupán az furcsa, hogy start menübe kitűzve még van ikonja a számológépnek, viszont mikor fut, akkor a tálcán már ikon nélkül jelenik meg a futó programoknál. | Az az app pedig nyilván azért is néz ki jobban, mert tudományos számológépet akar utánozni a felülete.
(#) tki válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Kedd, 16:02 /

Bocsánat, de akkor egyáltalán nem figyeltél azokra, amiket írtam. A funkcióknak semmi köze ezekhez.

Ha csak azért nem, mert a beépített programok többnyire semmire sem jók igazán, az MS nem szokott használhatókat adni. Pl. harmincöt évig nem volt egy szimpla keresés a Feladatkezelőben, pedig keresés nélkül egy program sem program, csak szobadísz (ma meg már az sem), másfelől ez az egyik legalapvetőbb eszköz az üzemeltetéshez...

És még a Windows számológépe is Tudományos beállításban van a képen, nem az alapban. : -)
A hozzászólás módosítva: Kedd, 16:07
(#) bbb hozzászólása 7:02 / 3

üstökös

Sziasztok!

A Lemmon üstökös október végén, november elején szabad szemmel látható lesz. Bővebben: Telex
(#) lazsi válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») 11:19 /

Idézet:
„... hogy start menübe kitűzve még van ikonja a számológépnek, viszont mikor fut, akkor a tálcán már ikon nélkül jelenik meg a futó programoknál.”

Nálam Win 11 fut, és azon ott van a tálcán a számológép ikonja. L.: csatolt képen.
Megjegyzem, nálam akkor is ott van a tálcán, amikor nem használom, mert én nem akarom mindig megnyitni a start menüt...
A tálca (számomra ) azért van, hogy onnan egyetlen kattintással el tudjak indítani programokat, meg lássam, hogy mi fut már, valamint a futó programok között gyorsan válthassak.

(Egyébként nem egészen értem azt, hogy "ikon nélkül jelenik meg a tálcán"... Ha megjelenik, akkor az egy ikon, nem? Ha meg ikon nélkül, akkor hogyan? )
(#) lazsi válasza tki hozzászólására (») 11:28 /

Tudom, szubjektív, de nálam mintha nagyobb távolság lenne a számok között... Persze, még ennél is lehetne nagyobb távolság a gombok között, de engem annyira nem zavar...
Az általad linkelt kép mellett megnyitottam a számológépet, hogy össze lehessen hasonlítani.

Lehet, hogy mégis csak számít a sötét-világos téma, de az is lehet, hogy képernyőfelbontás / nagyítás kérdése. Mondjuk a History-t én sem szoktam gyakran használni...
(#) Udvari Zsombor válasza tki hozzászólására (») 14:58 /

@tki ‒ A Feladatkezelőben ha belekattintasz a listában, akkor kezdőbetűt nyomogatva végig ugrál az adott betűvel kezdődő programokon/folyamatokon ‒ tulajdonképpen így lehet "keresni".
@lazsi ‒ Íme, lásd: kép. Nálam sincsen sok hely a számológép gombjai között, valamint itt láthatod, hogy nálam tényleg valahogyan ikon nélkül van a tálcán a futó számológép. | Amit látsz, az lehet, hogy csupán a sötét/világos téma közötti optikai csalódás, semmi más.
(#) lazsi válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») 17:01 /

Ahogy elnézem, a többi ikon sem a megszokott MS-stílusú...Ez melyik Windows?
Ha elég régi, akkor be lehet állítani az adott alkalmazáshoz az ikont... Lehet, hogy olyan van beállítva, ami nem létezik?
Következő: »»   656 / 656
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem