Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Porszívó javítás
Lapozás: OK   22 / 22
(#) uniman válasza uniman hozzászólására (») Márc 1, 2025 /

Csak ötletelek: Vajon működne a helyreállítás a panelre bekötött akkupakk nélkül ?
Valahol mintha írták volna a neten, hogy az akkucellák rákapcsolási sorrendje is számíthat, hogy az eprom átírása után működjön a porszívó.
(#) Remci hozzászólása Márc 19, 2025 /

Morzsaporszívóban Ni-Mh akku Li-ionra cserélése

Sziasztok!
Kaptam egy hibás morzsa porszívót még régebben. Most pakolászás közben megtaláltam,gondoltam megjavítom,majd jó lesz valamire. Az akkuja Ni-Mh 12v 1400MAh-ás. Nos ez teljesen döglött. Azon gondolkodom,hogy kicserélném Li-ion akkura. Van 3db, a képen látható akku cellám, ezeket tervezem bele tenni. Meg van egy ilyen balanszerem Bővebben: Link . Viszont azt nem tudom, hogy ez a kütyü a töltő feszültséget lekapcsolja-e a töltés végén,vagy nem. Az van oda írva,hogy a töltő áramot nem korlátozza. Vagy ha tudtok ajánlani ehhez olyan elektronikát, ami jó lehet hozzá, azt is megköszönöm. Persze azt is jó lenne látni valahogyan,pl leddel, hogy megy a töltés,vagy már feltöltődött. Előre is köszi a segítséget.
(#) NGY válasza Remci hozzászólására (») Márc 19, 2025 / 1

Idézet:
„ehhez olyan elektronikát, ami jó lehet hozzá
...
azt is jó lenne látni valahogyan,pl leddel, hogy megy a töltés,vagy már feltöltődött”

Ez esetleg jó lehet a BMS elé, vannak visszajelző LED-je is.
(#) Remci válasza NGY hozzászólására (») Márc 19, 2025 /

Köszönöm. Akkor ha jól értem, ezt bekötöm a BMS Charge bemenetére és úgy tölti a 3 akkut. Tehát a bemenő 3-6v-ból 12,6v-ot csinál. Ha az akkuk feltöltődtek, akkor pedig lekapcsolja a töltő feszültséget és az aksik nem töltődnek túl, a BMS pedig nem engedi őket mélykisülni. Jól gondolom?
(#) diamik hozzászólása Máj 24, 2025 /

Kärcher vezetékes porszívó (WD2)

Sziasztok.

Kicsit tanácstalan vagyok a fent említett porszívót illetően. Ez a WD 2-es elég megbízható, több is van a családban, de valahogy ez a mostani alany fura...
A porszívó egy ideje sokkal hangosabb, mint a megszokott (igen tudom, hogy egy porszívó egyébként hangos), tudom milyen egyébként. Illetve gyanúsan melegszik is. Érezni azt a tipikus amperszagot. A levegő útjában nincs semmi, így a motor nincs fojtva. Amennyire tudtam darabokra szedtem: szénkefék rendben, talán nem is hiányzik a hosszukból. A motor nem tűnik csapágyasnak.
Ezekben univerzális motor van, ha jol láttam. Fogalmam sincs hogy mi baja lehet. Nincs benne se triak, semmi. Csak egy on/off kapcsoló.
Bárkinek bármilyen ötlete?

Köszönöm! ?
(#) Bakman válasza diamik hozzászólására (») Máj 24, 2025 /

Indítsd el olyan helyzetben, hogy látszódjanak a szénkefék. Ha ott intenzív szikrázást látsz, akkor a forgórész zárlatos itt-ott.
(#) diamik válasza Bakman hozzászólására (») Máj 24, 2025 /

Köszi a tippet.
Ha ez is a gond, nem értem, hogy mitől tud tönkretenni egy porszívó motorja. A Kärcher nem (tűnik) a leggagyibbnak. Zavar a dolog, mert kifejezetten azért vettem ilyet, mert jók a tapasztalatok.
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2025
(#) zolika60 válasza diamik hozzászólására (») Máj 24, 2025 /

Tönkre attól megy, ha sikerül magára szívnia a port. Szakad porzsák, vagy hiányzó szűrők okán. Esetleg vizet szívott. Vagy csak egyszerűen gyártáshibás. A legjobbaknál is előfordul, ha csak kisebb százalékban is.
(#) Bakman válasza diamik hozzászólására (») Máj 24, 2025 /

Ha van olyan műszered amivel ellenállást is lehet mérni, pár összehasonlító mérést tudsz csinálni, mivel van jól működő masinád is.
Idézet:
„nem értem, hogy mitől tud tönkretenni egy porszívó motorja”
Több oka lehet. Pl. nincs jól rögtítve valamelyik tekercs és a rezgés ledörgöli a huzal szigetelését.
Idézet:
„A Kärcher nem (tűnik) a leggagyibbnak.”
Ez egy jó kérdés. Nekem úgy tűnik, inkább a neve hangzatos (jó marketing, régi fény), minőségben inkább a barkács kategória felső része.
(#) tiva77 hozzászólása Jún 15, 2025 /

LUX D820 porszivó

sziasztok

Adott a címben szereplő porszivó. Nem indul.
Valaki már cserélte a kapcsolót és még null szakadás is volt a panelon.
Müködik már a porszivó de a szabályzás nem megy. Egyik led sem világit , fel sem villan.
Van benne egy mikrovezérlő , annak a tápja 2,5V pedig adatlap szerint 2,7V tól müködik.
Jó lenne egy kapcsolási rajz ha esetleg lenne valakinek.
Köszönöm a segítséget előre is!
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2025
(#) Viktor hozzászólása Júl 1, 2025 /

Mi van a visszatekerőben?

Sziasztok, bocs, ha rossz, vagy rossz helyen van a kérdés.
Porszívót javítanék, sokszor indokolatlanul leáll túlmelegedést mutatva.
Meglepődve látom, hogy valami izé van a visszatekercselőben.
A rugó miatt nem bontom tovább, ha nem muszáj. Így csak a fast-on csatlakozókat látom, a ki-be kapcsoló és a PCB közé van huzalozva, rámérve szakadást mutat. Csak nem ide tették a hővédelmet (termosztátot)? Ha igen, érdemes a cserével bajlódni, vagy kössem át lesz-ami-lesz alapon?
Előre is kösz a segítséget.
(#) Bakman válasza Viktor hozzászólására (») Júl 1, 2025 /

Nem szoktak oda hőkapcsolót tenni. Valószínűleg a hálózati kábel a dob tövénél szakadt, ha nem a dugvillánál. Ez a két pont kritikus. Ha a dob tövénél szakadt, nincs más lehetőség, teljesen szét kell szedni, a kábel cserélhető de a dob besejében általában forrasztott kötések vannak. Nálan nincs opció (maximum annyi, hogy nem kéri a javítást), ha valahol sérült a kábel, cserélem az egészet, kábellel egybeöntött dugvilla a szabályos. Egyébként is ha valahol megtört, a többi része is kérdéses.

Nem olyan vészes a szétszedés-összerakás. Egy trükk van, a helyére pattintás előtt a dobot teljesen fel kell húzni ahhoz, hogy az összes kábelt felszívja.
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2025
(#) Viktor válasza Bakman hozzászólására (») Júl 1, 2025 /

Oké, kösz a tanácsot, így már bátrabban bontom tovább.
De marad a kérdés, minek a kivezetése az a két csatlakozó?
(#) ferci válasza Viktor hozzászólására (») Júl 1, 2025 /

Mérd a dugvillához a kiálló csatlakozókat - egyiket az egyikhez, másikat a másikhoz.
(#) vision61 válasza Viktor hozzászólására (») Júl 1, 2025 /

Szia!

Az a két csatlakozó a dugvilla két vezetékével kell legyen összekötve. Ahhoz képest mérsz szakadást, vagy a két csatlakozó között?
A többit leírta Bakman.
(#) Viktor válasza vision61 hozzászólására (») Júl 1, 2025 /

Remélem csak a nagy melegnek köszönhető, hogy erre nem jöttem rá magamtól és nem bolondultam meg teljesen...
Igen, a villásdugó két ere vezet a csatlakozókhoz.
Köszönöm a segítséget!
Még maradt egy kérdésem, merre keressem a hőkapcsolót?
(#) ferci válasza Viktor hozzászólására (») Júl 1, 2025 /

A motor állórész tekercselésbe szokták beletenni, vagy a fémvázon van egy nagy köröm méretű, két érintkezős hengerecske.
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2025
(#) Viktor válasza ferci hozzászólására (») Júl 1, 2025 /

Kösz, megkeresem.
(#) zaza99 hozzászólása Júl 20, 2025 /

porszívó vákumszenzor

Sziasztok
Metabo ASR 35 M ACP porszívómon szétnyomattam levegővel egy vákumszenzort.

Típusszáma: 343084320 Drucksensor

Segítenétek összerakni?
(#) Busz hozzászólása Aug 4, 2025 /

Sencor tömítés beszerzése

Sziasztok!

Lomizáskor találtam egy sencor alto svc 730rd porszívót amellyel folyadékot szívtak.

Kapott a motor is bőven, de úgy tűnik túlélte. Csapágyakat kell olajoznom, vagy megy ameddig megy? Motort nem lehet szétszedni.

Illetve ebből az alkatrészéből hiányzik a gumitömítés, sem az alkatrész, sem a tömítés nem kapható hozzá:
https://www.sencor.hu/porszivo-tartozek/szuro/svxd-0106

Ennek beszerzésében vagy pótlásában ( tömítés) tudtok valami tippet adni?

Köszönöm!
(#) kzozo válasza Busz hozzászólására (») Aug 7, 2025 / 1

Hello. Talán egy sima O-gyűrűt bele lehet tenni. Mérd meg a tömítés hornyának a belső átmérőjét, majd a horony vastagságát, utána így keresheted pl a Sealring Kft-nél:
ha pl a belső átmérő 80mm, a vastagság 5mm, akkor a típus: 80 x 5. Anyagminőség: lehet NBR vagy FKM is, de ha van puhább nekik akkor az mégjobb.
Ha nincs nekik a kért méret, akkor a legközelebbi létező méretből tudnak adni.
(#) Busz válasza kzozo hozzászólására (») Aug 9, 2025 /

Szuper, köszönöm a tippet, fotózom, mérem, majd küldöm nekik a méretet!
(#) Moderátor hozzászólása joef hozzászólására (») Csü, 5:20

A chat-szleng itt nem megengedett! Írd meg rendesen a hozzászólást, úgy tedd fel!
(#) joef hozzászólása Pé, 0:15 /

Ultrasilencer EUS8X2RR indulási probléma

Sziasztok,
Az Electrolux Ultrasilencer-em (EUS8X2RR) kezd megőríteni. Azzal kezdte, hogy nem akart indulni gombnyomásra. Miután kiderült hogy a konnektor rendben, rájöttem hogy bekapcsolásnál 50-50% hogy indul vagy nem. Ha indul akkor az egész lakást porszívózhatom (ha nem kellene konnektort váltani). Eddig még nem tudtam annyit járatni hogy magától kikapcsoljon.
Lehet, amikor átviszem másik szobába, csatlakoztatom és már nem indul. Eleinte rángattam , mozgattam a kábelt a villás dugónál, kitekertem teljesen, félig, ha működött, akkor ettől sosem állt le. Szétszedtem, majd elkaptam egy nem indulást, mértem a dob kivezetését, ami már a panelra megy, ott ekkor is megvan a 230V. Így kizárnám a teljes dobot az átvezetéssel együtt. A mikrokapcsoló sem tűnik kontaktosnak. Amikor el tudom indítani, akkor ki-be kapcsolgathatom, mindíg úgy működik ahogy kell. Ha meg nem akar indulni, akkor nyomogathatom napestig. Ilyenkor az se segít ha "megrázom" az egész géptestet. A fordulatszám szabályzó poti is egyenletesen szabályoz a teljes tartományban, a min. fordulaton 58V körül mérek, a motorra menő pontokon, max. állásban meg ott a 230V. Az elektronika (nagy nyák forrasztási) oldalán van egy 8 lábú IC olvashatatlan felirattal. Szívesen kicserélném ezt a panelt, de feleslegesen nem adnám ki rá az összeget. Kérdésem: van aki tapasztalt ilyet? Esetleg ez alapján biztosra mondja hogy segít a nagy panel cseréje? Vagy tudna mérni benne? Sajnos akihez elvittem, kapcsolási rajz nélkül nem tud biztosat mondani. Bár több éves, heti rendszerességgel használt cucc, belül semmi por, mindíg időben cserélt gyári zsákkal, egyéb szűrőkkel, tényleg csendes is tud lenni, nekem pont elég. Segítsetek kérlek. Az is jó ha tudtok oyan szervizt ajánlani, ahol nem 60e Ft-os átalányban akarják javítani (Electrolux kp-i), hanem meg tudják mondani ténylegesen mi a rossz. Köszi előre is az építő jellegű tanácsot. Joe
Képek a panelról:
(#) Bakman válasza joef hozzászólására (») Pé, 5:22 /

Első ránézésre az F betű melletti, C2 jelű kondenzátort kell cserélni. 330 nF, 250 V~, X2 típus.
(#) joef válasza Bakman hozzászólására (») Pé, 11:28 /

Szia,
Megkérdezhetem, a javaslatod tapasztalati alapú, v látszik vmi a kondin?
Amatőr vagyok, lehet így a kérdés is az..
köszi
(#) Bakman válasza joef hozzászólására (») Pé, 11:35 /

Tapasztalati (is). Idővel fogy a kapacitása és az az egyik fő alkatrész, ami a szabályzóelektronikának biztosítja a megfelelő tápfeszültséget.

Nem egy ökör ára: Bővebben: Link.
(#) joef válasza Bakman hozzászólására (») Pé, 13:57 /

Köszönöm.
Mindenképp referálok majd..
Következő: »»   22 / 22
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem