Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fejhallgató erősítő
Lapozás: OK   156 / 157
(#) mek-elek válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 17, 2025 2 /

Erre azért válaszolnék itt, mert kicsit kuszának tartom az érvelésedet. Először is az ízlés kérdése kinek a HD800s, és kinek AKG The Composer, és van akinek Focal Stellia. Persze ez sem igaz egészen, mert az első 300 ohmos, a második 22 ohmos, és a harmadik meg 35 ohmos. szóval vannak eltérő szempontok is egy név mögött. Szóval nem elég a nevekkel dobálózni.
Idézet:
„Aztán azon lehet lamentálni, valójában mekkora zavarjelet tud összeszedni, egy alig 2 m-es aszimmetrikus kábel,”

Az audiofil témában erre is kitértem. Énnálam nem jellemző a többméteres kábel, és készüléken belül sem lengedeznek 20cm-es vezetékek. Nem vagyok stúdiós, és színpadi technikus. Mondjuk max 50cm a kábeleim hossza. Persze van 1,5m-es is egy különleges esetekre. Azonban el kell mondanom, ha előkerül sem okoz gondot. Ezért kell jól megépíteni egy erősítőt, hogy ez így legyen.
(#) Alkotó válasza mek-elek hozzászólására (») Szept 18, 2025 /

A terjengős mellébeszélésedre nem reagálnék.
De kifejezetten örülök annak ha tudod miként kell jól megépíteni egy erősítőt. Érdeklődve várom, hogy végre meg is mutass egy így készült produkciót.
(#) mek-elek válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 18, 2025 2 /

Idézet:
„Érdeklődve várom, hogy végre meg is mutass egy így készült produkciót.”

Hogy?
Én mindig felszoktam tenni az építéseimet. És már szó volt erről, én nem eladásra dolgozok, hanem a zeneszeretetem kapcsán. Így nem a látvány, hanem a hangzás ami számít bennük.
Ezek után, megkérdezhetem, hogy Neked milyen fejhallgatód van?
(#) Alkotó válasza mek-elek hozzászólására (») Szept 18, 2025 / 2

Nem látom át mihez lenne bármilyen köze az én fejhallgatómnak, de ha már kérdezted, akkor elmondom. Egy áruházban vásárolt "KitSound DJ" fejhallgatóm van, kb. 8-10 éves, tizen-pár ezer forintért vettem, és elégedett vagyok vele, igaz én ezen nem hallgatok zenét, kizárólag a PC-s játékokhoz használom. Stabil, kényelmes, hangos, szuperflexibilis kábel van rajta.
Két bajom van vele. Részben fehér, ezért ha pörköltszaftos kézzel játszok, és valamiért fel-le kell rakni a fejemen, akkor ottmarad a zsíros kezem nyoma. Illetve töredezik a szivacsot borító réteg, amitől kopottnak látszik.
(#) ABU válasza ABU hozzászólására (») Okt 4, 2025 /

Újra előtérbe helyeztem az Evampomat, LSK389B-re esett a választás. Ez audiora fejlesztett matched pair jfet, soic vagy to71 tokkal papíron jónak tűnik. Eredeti paneltervbe csak csúnya gányolásokkal rakható be, bár van egy saját tervem is amit használok, de az sem kivétel ezalól.
(#) mek-elek válasza ABU hozzászólására (») Sze, 12:17 /

Lehet, hogy türelmetlen vagyok, de kérdezném, hogy milyen lett a hangja?
(#) ABU válasza mek-elek hozzászólására (») Sze, 17:20 /

Még nem tudom, készítettem hozzá új paneltervet, az eredetit inkább nem gányolom szét, elküldtem gyártatásra az legalább 2-3 hét, jobb esetben ebből november elején lesz valami hallgatható dolog és 389B helyett 389A lett a jfet. Lentebb a kapcsolás, de hogy ebből mi fog kisülni még nem tudom

1-1.png

(#) mek-elek válasza ABU hozzászólására (») Sze, 18:51 /

Esetleg megmutatnád a paneltervedet is?
(#) ABU válasza mek-elek hozzászólására (») Sze, 23:15 / 1

Ilyen, elrendezés nem szimmetrikus de az most nem számít gyorsan készült... Kimenetet komparátor kapcsolja relén keresztül kb. 3-4mp késleltetéssel, van hely zobelnek is ha bedurvulna, dc szervo szükség esetén betehető alulra pl. TL072 vagy valami jobb fetes bemenetű, a 2k7-re felépíthető a korábbi trimmeres megoldás pl. melegragasztóval.
(#) Suba53 válasza Alkotó hozzászólására (») Sze, 23:55 /

Nem igazán gömbölyű a srácnak a szimmetrikus táplálással kapcsolatos magyarázata. Tud valaki egy elvi rajzot erről a szimmetrikus fejhallgató erősítőről?
Blokk vázlat szinten is jó, csak hogy megértsem ezt a bal-jobb, jobb-bal dolgot.
Mert ha csak egy differenciális jelátvitelről van szó, az is zavarmentesebb, mint a sima.
De ez a fordított fázisú magyarázat valahol sántít szerintem. Meg mi az hogy a végén szimmetrizál.
Eleve külön érpáron megy a két oldalra a két jel, magában a fülesben már nem tud összeadódni. Szerintem keveri a srác ezt a dolgot a sztereo jelátvitellel, és demodulációval.
(#) Suba53 válasza Suba53 hozzászólására (») Csü, 0:13 /

Többször is meghallgattam, szerintem gőze sincs arról, hogy miről beszél. Szerintem kereskedő, és csak marketing dumát nyom.
(#) Alkotó válasza Suba53 hozzászólására (») Csü, 9:39 / 1

Szerintem is több ebben a hangzatosság mint az érdemi rész. Elsősorban a fejhallgatót akarják eladni, és mivel ezek igen magas ársávban vannak, így kell hozzá egy kis elméleti támogatás is.
Egyébként a szimmetrikus táplálásnak a nagyobb távolságoknál látnám a jelentőségét mert a fordított fázisú hibák kioltják egymást, valamint ott ahol sok "információ" fut párhuzamosan.
De azt is megértem, hogy ami előnyt kínál 20+ m-es kábelnél, az 2 m-nél is előny, csak a hatás kisebb.
(#) Suba53 válasza Alkotó hozzászólására (») Csü, 10:20 / 1

A párhuzamosan futó szimmetrikus vezetékeken a zavarjel azonos fázisban kerül rá a vezetékekre. De a terhelésen azok nem adnak le teljesítményt, vagyis kioltják egymást. Pont az ellenfázisú hasznos jel jelenik csak meg. De az előadónak erről fogalma sincs, csak hablatyolt valami műszakinak hangzó szöveget.
A hozzászólás módosítva: Csü, 10:21
(#) mcc válasza ABU hozzászólására (») Csü, 11:23 /

Miért kell bele C3, ha van szervó?
(#) ABU válasza mcc hozzászólására (») Csü, 12:23 /

Jogos, kihagyható de az eredetiben benne volt. Ha jól emlékszem az FH6-nál kitért erre a szerző, hogy elég fátyolos volt a hangja kondi nélkül.
(#) mek-elek válasza ABU hozzászólására (») Csü, 13:17 /

Egy kis pontosítás...
Idézet:
„Az OPA2134-ben éppen az a jó, hogy FET-es a bemenete, és így elhagyhattam a visszacsatoló ágból azt a sokak által kifogásolt elkót. Nincs is ott rá semmi szükség. Hát most betettem. Nem is tudom mihez hasonlítsam, mintegy varázsütésre előkerültek a hiányolt magas, légies részletek, kitisztult a hang, a dinamika lenyűgöző lett.”

Írja KT a FH6 témájában.
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Csü, 13:33 /

És még, más az elv, és más a gyakorlat, mivel mindig a hallható adott felvétel, ami meghatározó.
Vagyis a tapasztalataim szerint, ami ezt a kapcsolást is követte, abban is meghatározó az említett C3 kondenzátor milyensége az eredmény tekintetében. Majd ezt követte ennek a kondenzátornak a kapcsolható rövidzárja, ami a felvételek nagyobbik felénél jobb eredményt mutatott. Ám ehhez elengedhetetlen volt a nagyobb pufferérték. A felvételek másik részénél viszont kellett a C3 kondi is a jobb hangzás miatt.
(#) tothbela válasza ABU hozzászólására (») Csü, 14:13 / 1

Meghallgattam hogy szól a fülesem 200mV DC hibával. Ez nem teszi tönkre, de az előfeszítés miatt elmegy a mélye. Megnéztem hangsugárzóval is, ott 2V egyenfeszt engedtem egy viszonylag jól hangolt reflex kétutasra.
Érdemes meghallgatni, nagyon nem úgy szól. Bár nem nagyon hallgatok füles, nem zárom ki, hogy a hőmérséklet változásával változó DC ofszet miatt másképpen halljuk a hangot. Aztán a kondenzátor meg ezt a hangot állandósítja, amit megszokunk. Egy mindig ugyanolyan hangzás az nyugodt, egy folyton változó meg idegesít.
Úgy gondolom, ezt a DC driftet érdemes lenne komolyabban venni. Az, hogy DC szervó vagy kondenzátor, az legyen ízlés dolga. Viszont ha nem kompenzálgatás lenne hanem a megfelelő munkapont megkeresése, akkor lehet hogy sokkal nyugodtabban szólna ez a kis EvAmp.
(#) mcc válasza ABU hozzászólására (») Csü, 20:55 /

Ha van kondi, akkor meg nem kell a szervó, mert jól be lehet állítani a kimeneti 0-t.
(#) mcc válasza tothbela hozzászólására (») Csü, 20:57 / 2

Idézet:
„Az, hogy DC szervó vagy kondenzátor, az legyen ízlés dolga.”
Valahol azt olvastam, hogy a szervó egy saját zajjal is rendelkező csatolókondenzátor.
(#) tothbela válasza mcc hozzászólására (») Pé, 6:51 /

Ez mondjuk igaz, de relatív kis kapacitású kondenzátor is használható benne. Az opamp zaja és torzítása viszont ott lesz. Ezért írtam, hogy a kapcsolást kell optimalizálni. Legelőször a végerősítő "P" csatornás mosfet kiválasztása, majd annak zéró hőmérséklet függő munkapontjának megtalálása lenne a cél. Utána az LTP (gondolom tudjuk mit jelent) közös source pontját szintén hőmérséklet független áramgenerátorral kell táplálni.
A többi az rizsa.
(#) mcc válasza tothbela hozzászólására (») Pé, 7:10 /

A kimeneti MOSFET hőmérsékleti együtthatója nem annyira problémás, hiszen ezt a hurokerősítés értékével csökkenti a visszacsatolás. Esetleg egy sorce ellenállással a hőfüggés tovább csökkenthető. A hőmérsékletfüggetlen áramgenerátort egy LED+tranzisztor kombinációval egészen jól lehet közelíteni.
(#) benjami válasza ABU hozzászólására (») Pé, 7:19 / 1

Szerintem C4-nek rossz a polaritása a rajzon.
(#) mek-elek válasza tothbela hozzászólására (») Pé, 12:39 /

A gyakorlatnál maradva, tán emlékszel, hogy megemlítettem: hogy én nem hallottam változást, ha aktiváltam a VCSKRZ-t, pedig alapállásban ez okozott feszültségnövekedést. Persze az általad javasolt korrekciót elvégeztem. Azt hogy mit érzékelni az szerintem építésenként változik, mivel mindennek jelentősége van. Nem beszélve az adott rendszer képességeiről, beleértve az adott füles rendszerszinergiáját. És feltételezem, hogy a FET hőtanának része az alkalmazott hűtőborda nagysága is. És ha azt veszem, hogy az egész zárt dobozban végzi, akkor ott a használat függvényében keletkezhet hőtorlódás, ami növelheti a FET üzemi hőmérsékletet is.
(#) mek-elek válasza mcc hozzászólására (») Pé, 12:43 /

Idézet:
„Valahol azt olvastam, hogy a szervó egy saját zajjal is rendelkező csatolókondenzátor.”

Én az elvet nem szeretném vitatni, azonban az alkatrészek minősége, a megépítés módja adott esetben nagyobb problémát jelenthet az adott készülék érzékelhető hangjában.
(#) ABU válasza mcc hozzászólására (») Pé, 17:33 /

Ilyenre gondolsz?

1.png

(#) tothbela válasza mcc hozzászólására (») Pé, 18:34 /

Az UGS feszültség változása a gond, ezért ezt két úton gondoltam korrigálni.
Ne legyen az LTP áramgenerátora állandó áramú, hanem a kimeneti mosfet UGS feszültségét kövesse, vagyis melegedve csökkenjen az áramgenerátor árama. Viszont itt nem kerülhető el a termikus kkontektba hozás, ami már egy megépült erősítő esetében gányolást jelent. Mi lenne, ha inkább a kimeneti mosfet hőmérsékletfüggetlen munkaponti áramát céloznánk meg. IRF9610 esetén ez 150mA. A Canamp is 120mA áramon üzemel, ez a kis plusz nem okozhat gondot.
Áramgenerátort egyébként jfetből is lehet csinálni, majd megnézem hogy ezeknek van e hőmérséklet független áramuk. Sajnos nem sok adat van ilyenekről a hálón, ezért meg kell mérni.
Egy szóval, nekem jobban tetszik, ha nem kompenzálgatással oldódna meg a drift dolog, hanem az alkatrészek és munkapontok helyes megválasztásával.
(#) mcc válasza ABU hozzászólására (») Pé, 18:49 /

Ilyenre. Csak a LED-en elég 2mA-t átfolyatni. Kis fényerejű piros legyen. Elég egy 470ohmos emitter ellenállás.
(#) mcc válasza tothbela hozzászólására (») Pé, 18:54 /

Tsztában vagyok az UGS hőfokfüggésével. De azt kihúzza a bemeneti fokozat elég jó hatásfokkal. Az esetlegesen hozzáadott source ellenállás negatív visszacsatolásként működik a hőfüggésre is.
Egyébként a 150mA 15V táp mellett nem életveszélyes.
JFET-es áramgenerátor hőfüggéséről kaphatsz infót az áramgenerátor diódák doksijából...
A hozzászólás módosítva: Pé, 18:55
(#) reloop válasza tothbela hozzászólására (») Pé, 19:13 /

A nyugalmi áram azért is érdekes, mert 330 Ω munkaellenállással már 50 mW-tól klippel az áramkör, méghozzá aszimmetrikusan. Nem tudom mire gondolt a költő.
Következő: »»   156 / 157
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem