Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Olcsó 3db. AAA elemes lámpámban nincs led előtétellenállás, egyből elemre vannak kötve. Nem értem hogyan de talán az a magyarázat, hogy két led sorba kötve kissé önszabályozós a led karakterisztkáját nézve. Ahol növekvő áramnál nő a nyitófeszültség, a táp meg fix.
Ott bele van "számolva" az elemek belső ellenállása. LED-eket direkt párhuzamosan kötni, majd azokra egy darab előtét ellenállást számolni nem túl jövőbelátó dolog, lévén a gyártási szórások miatt biztos, hogy az áram nem egyeneletesen fog eloszlani a LED-ek között.
Nemrég szétkaptam egy a Lidl-ben árult napelemes led lámpát. 1db 18650-es Li-Ion celláról mennek a ledek. 30db fehér led, tízesével párhuzamosítva, blokkonként 1db előtét ellenállással gond nélkül működik. A gyártási szórásból fakadó nyitófeszültség eltérés valószínűleg olyan kicsi, hogy gond nélkül kiszabályozza az árammal növekvő nyitófeszültség. Egyenletesen fénylik mind.
Nyugodtan kösd párhuzamosan a ledeket. Ha lesz is egy csöppnyi különbség a fényükben, azt nem fogod észrevenni. De minimum 1W-os, vagy nagyobb ellenállás kell.
Hát azért azt a "nyugodtan" szót kicsit optimistának gondolom! Az lehet, hogy most közel egyforma lesz a fényük, de ha később valamelyikkel gond lesz, és cserélni kell, akkor lesz majd meglepetés. Az összes kínai LED-es lámpánál tapasztalható ez, ha elromlik, akkor az "új" LED mindenhogyan világít, csak úgy nem ahogy a többi. Ez amíg egy LED izzó nem is olyan nagy gond, de ha valami háttérvilágítás akkor már nem valami esztétikus!
Mindezt 10-12 5Ft-os ellenállás megspórolása miatt!? De mindenki úgy csinálja ahogy gondolja! A hozzászólás módosítva: 7:07
Mármint 10 db. LED és egy ellenállás sorbakötve, majd három ilyen blokk párhuzamosan? Ha igen, akkor épp JZoli és az én állításomat igzolod, miszerint direkt nem kötünk párhuzamosan LED-eket (sem).
Az hogyan fog működni 5V-ról, lásd eredeti kérdés?
![]()
Nem figyeltél. 1db Li-Ion cella a táp. 3,7-4,2V és 10db led van párhuzamosan, 1db előtét ellenállással három blokkban.
![]()
A kínai ledes lámpákban a power ledeket nem 13mA árammal hajtják, hanem 0,5-0,8 Amperrel. Ez a 13mA még a normál ledek névleges 25mA áramának is csak a fele. Úgy hogy egészen más kondíció.
Valóban nem figyeltem, a blokk zavart meg.
Ettől függetlenül műszaki oldalon direkt párhuzamos kötést javasolni LED-ekre, hááát....
Nekem vagy tíz éve megy párhuzamosan a billentyű világításom. Ráadásul, vagy négy féle led-ből. A párhuzamosítás nem olyan halva született ötlet.
Én pedig egy csomó olyan világítótesttel találkoztam, ami nagy valószínűséggel emiatt ment tönkre.
![]()
Nem csak javaslat, ez már évek óta bevett gyakorlat a gyártók részéről. Nyilván nem csak egy kósza gondolat hatására. Gondolom elég sokat méricskéltek mielőtt általánosan elfogadottá vált.
Nyilván a nagy fényerejű világítótesteknél üzleti megfontolás miatt a határig feszítik a ledek áramát. Talán nem véletlenül, így jobban pörög az üzlet.
![]()
Méricskélték a költségeket, kevesebb alkatrész. Normálisabb kivitelű világítótestben nem csinálnak ilyet, követik az iskolákban tanítottakat. Találkoztam elég sok hibással ahhoz, hogy ezt bátran ki merjem jelenteni.
Ha valaki szerint ez így jó, részemről rendben van, csak legyen mellette egy-két ellenpont is, fizikai szinten magyarázva, miért nem jó. |
Bejelentkezés
Hirdetés |