Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Ki mit épített?
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma.
Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Kb 15 ezer az alkatrészköltsége . 5 ezer az fpga, de elég drágán adja a többi eladó (200 - 500 ezer körül )
![]() Idézet: „Méla utálattal szoktam szemlélni, hogy az egyre kisebb, papírfecni méretű LCD, OLED és egyéb modulokat milyen összegekért árulják kis mennyiségben, földi halandóknak - hát még az ePaper-t -, és hogy egy komplett tabletet vagy akár egy használt monitort jobban megéri megvenni, mint egy tisztességes méretű kijelzőt..” Akkor ezek szerint ez nem csak engem bosszant. Ár/értékbe pofátlanul drágák, bizonyos edetekbe egy fullhd IPS monitort kapsz egy moduláris LCD áráért (de olyat is láttam ami ennek a kétszerese vagy többszöröse árba) és ez jó ha eléri a 480x320 szintet és csak sima TFT ami kép szempontjából napjainkba már-már elavult.
Na igen. Az áruházakban ezrével vannak a kisebb-nagyobb e-paper kijelzők keretben, elektronikával wifi kapcsolattal. Kétlem, hogy ezek 20-30 ezer forintba kerülnének darabonként a boltoknak.
Koszi, van egy masik fajta megoldasom, amihez mar van PCB es par alkatresz. Mar csak ket GAL, adapter a programozashoz es ido kellene
Súlyosan overkillnek tűnik. : -)
Úgy alakult, hogy az FPGA mindig kimaradt a fókuszból annak ellenére, hogy egy hobbimban igen gyakoriak a nagyobbak is, de nem ártottam bele magam a részletekbe, szóval ezt most nem tudom megítélni.
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2025
12V - 360V Push-pull konverterKészítettem egy push-pull konverter prototípust, ami egy 12V-os ólom-savas akkumulátorból állít elő konstans 360VDC-t.A konverter üzemi paraméterei: Bemeneti feszültség tartomány: 11,8 V - 15,5 V Kimeneti feszültség: 360 V (konstans) Kimeneti üzemi áram: 1,2 A Kimeneti ripple teljes terhelés mellett: < 500 mV Bemeneti ripple teljes terhelés mellett: < 150 mV Oszcillátor frekvencia: 70 kHz Keresztezési frekvencia CCM üzemmódban: 1 kHz Fázistartalék CCM üzemmódban teljes terhelés mellett: ~75° Keresztezési frekvencia DCM üzemmódban: 255 Hz Fázistartalék DCM üzemmódban a teljes terhelés 1,6%-án: ~45° A konverter hatásfoka 75%-os terhelés mellett 93%, 1,6%-os terhelés mellett pedig 61,5% A konverter szíve egy LM25037, amit árammódban alkalmazok, slope kompenzációval. A primer áramot áramváltóval mérem. Ami különlegessége a kapcsolásnak, hogy a hibaerősítő nem invertáló type II kapcsolásban működik, egyébként maga a hibaerősítő egy OPA320. A galvanikus leválasztást pedig egy opto-emulátor valósítja meg egy ISOM8110 formájában. Az áramkör egyéb kiegészítő áramköröket is tartalmaz mint túlfeszültség és fordított polaritás elleni védelem, galvanikusan leválasztott power-good áramkör, stb. Mivel ez egy prototípus, vannak vele problémák amiket a következő változatban orvoslok. A legnagyobb probléma talán az hogy, a primer oldali snubber áramkörök mérete és disszipációja relatív nagy (hiába csak 50nH a primer szivárgási induktivitás a csúcs primer áram több mint 50 A!), ez a probléma jelentősen csökkene full-bridge vagy PSFB topológia esetén. Ezen kívül szükséges lesz a szekunder oldalra egy RCD snubber, jelenleg nincs, de így nem elhanyagolható mértékű túllövések és lengések jelennek meg a SiC egyenirányítókon. No mindegy még lesz vele dolgom bőven, de kisérletezésnek jó.
Mi az áramkör célja, mi fog üzemelni róla?
Egyelőre még csak kísérletezgetek a kapcsolásokkal, de a távoli cél egy nagy hatásfokú tiszta szinuszos HF inverter megalkotása. A dc-dc átalakítást általában egyszerű kimeneti tekercs nélküli push-pull konverterrel szokták megoldani, de az nem ad konstans kimeneti feszültséget a bemeneti feszültség függvényében, ezért a dc-ac híd vezérlő bonyolultabb, hogy szabályozni tudja a kimeneti ac feszültséget (EG8010, EG8020 és társai). Viszont ha a dc-dc konverter konstans feszültséget állít elő, akkor egyszerűbbé és hatékonyabbá válik a dc-ac átalakítás is, viszont a dc-dc konverter sokkal bonyolultabb (és drágább) lesz. Ezért első körben kipróbáltam a hagyományos (kimeneti tekerccsel rendelkező) push-pull-t, de nem eléggé meggyőző, ezért később megpróbálom a full-bridge vagy PSFB topológiát. Erre LM5045 vagy LM5046-ot fogok alkalmazni. Az új prototípuson szeretném a PWM vezérlő áramkörét egy külön kis modulon megvalósítani, ugyan így a szekunder oldali hibaerősítőt és társait is, így kisebb lenne az egész cucc és olcsóbb is.
PMI-80 (replica)A PMI-80 a csehszlovak ipar valasza az imperialista fejlesztorendszerekre Intel 8080-as proci az osszes szukseges kiegeszitovel, termeszetesen mind Tesla gyartmany. Kicsit ugyetlen szerkezet, de anno nagy dolog volt egy ilyenen potyogni. Sajnos az eredeti billentyuzet szinte beszerezhetetlen, maradt a hazibarkacs. Errol meg hianyoznak a tapszurok (nem volt megfelelo fekvo elko a fiokban) es az eredeti Tesla buszcsatlakozok (uton van, de nekem meg messze). Cserebe relative olcso szerkezet, keves alkatresszel. A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2025
DCJ11 SBCEgy soha nem letezett gep replikaja az egyik legdogosebb processzorral…Ez egy Digital DCJ-11 cpu-hoz epitett SBC, Peter Schranz tervei alapjan. En a GAL valtozatot epitettem meg, bar benne vannak a foglalatok a TTL logikanak is, sosem tudni. A DLART az eredeti DC319, plusz tartalmaz meg 128kW RAM-ot is. (A CPU alatt is van harom TTL IC) A “Hello World” programot az ODT-n (microcodba epitett octal debugger) keresztul vittem be, termeszetesen oktal kodokkal... ?
A HARRIS is egy nagy múltú cég, jó látni a logóját.
Ok meg eleg sokaig gyartottak a DEC cuccait, raadasul ezek (J-11) mind 18MHz-es valtozatok, amik mennek akar 20-22MHz-ig is
Még a távtartó lábán is papucs van, nehogy fázzon...
A keresztezési frekvencia és fázistartalék számolt vagy mért érték? Ha mért, mivel lett mérve?
Amúgy szép munka!?
Pláne. : -) Csak azért tűnt fel, mert távtartóm van egy pár, de ezzel a tartozékkal valahogy még nem találkoztam. Aha - most jöttem rá; azok is menetes távtartók, csak műanyagból, ugye? Először tényleg műanyagpapucsnak néztem.
A hozzászólás módosítva: Szo, 23:34
A fem tavtartok eredetileg az smd alkatreszek forrasztasa miatt kerultek ra, aztan ott hagytam. Amikor viszont atvittem a "nem forrasztos' asztalra, akkor rajottem, hogy karcol, ezert hirtelen ratekertem a (valoban belso menetes) muanyag elemeket is
![]()
A keresztezési frekvenciát egyelőre nem tudom mérni, viszont SIMPLIS-ben leszimuláltam a nyílthurkú átvitelt (ami alapján lehet egyáltalán megtervezni a kompenzációs hálózatot), majd a zárthurkú átvitelt is. A Type II átvitelét papíron számítottam ki, majd SIMPLIS-ben ellenőriztem.
Az áramkör felvan egyébként készítve a Bode diagram vizsgálatára is. A visszacsatoló hálózatba beterveztem egy kis értékű ellenállást, ahová a vizsgálójelet fogom befecskendezni egy transzformátoron keresztül. Jövőre szeretnék vásárolni egy Siglent SDS814X HD szkópot és egy Siglent függvénygenerátort amivel már konkrétan is megtudom ezeket az átviteleket mérni. A fázistartalékot ennek ellenére közvetetten sikerült megmérni a terhelésugrásra adott válasz vizsgálatából, ami teljesen megegyezik a SIMPLIS eredményével. Csatolok két képet, az első CCM módban mértem 375mA -> 867mA-es egységugrásra. A második kép DCM üzemmódban készült 20mA -> 47mA-es egységugrásra. A tranziens válaszokból nagyjából lehet következtetni a fázistartalékra, ami CCM-ben terheléstől függetlenül kb 75°, DCM-ben az átviteli függvény változik a terhelés függvényében így a fázistartalék is, de 18kohm-os terhelés mellett kb 45° a fázistartalék. Asztali bluetooth 5.0 audio-vevőSziasztok!Régebb óta terveztem, hogy a vintage hifi-szettemet kiegészíteném egy vezetéknélküli csatlakozási lehetőséggel, főleg vendégekre is felkészítésképpen (pl. ne a - kábellel, külső hangkártyával bekötött - asztali PC mellé tegye le a bontott sört a haver, amikor épp zenét akar váltani). Bluetooth-os kiegészítést építettem már be hordozható magnóba is (mint "korszerűsítés"), az egyik ilyen projektből maradt egy beültetett, de sosem használt panelem, amit fel tudtam erre használni. Az összes többi hozzávaló vagy saját tervezés (doboz), vagy bontott alkatrész jellemzően 30+ éves eszközökből ![]() A BT vevő egy XY-WRBT nevű modul, ami az emlegetett átalakításokkor már bevált (normális hatótávja van, nincsenek beépített - és lehalkíthatatlan - állapotjelzései, széles tartományú tápfeszt fogad). Az alá szerelt másik panel a magnókban illesztő volt, mert a végfokkal közös tápról járva sípoló földhurok-zaj keletkezett, ezt leválasztó trafóval kellett megszüntetni (utóbbiakat munkahelyen selejtezett panelekből bontottam egy margarinos doboznyit, van bőven ). Utólag rájöttem, hogy itt a külön tápegység miatt a leválasztásra nincs szükség, de már nem bontottam ki a panelból őket, alul két-két SMD ellenállás áthelyezésével van variáció a direkt csatlakozásra is. (Amúgy korábbi teszt alapján nem ront a minőségen jelentősen akkor se, ha benne marad a jelútban.)A trafó és a kispanel a diódákkal valami lomizott roncs rádióból származik. Még a hiányzó egy db diódát se kellett megvennem, mert a középkivezetéses trafó miatt át tudtam kötni kétutas egyenirányítónak inkább. A panellel valaki korábban csúnyán elbánt, egy merő zsír és égett forrasztás volt az alja. De némi alkohollal átdörzsölés, ónfelesleg leszívás után olyan, mint az új ![]() A hozzávalókat szimplán elrendeztem egy papíron és a helyüket vázlatosan felrajzoltam. Utána ezt az egészet átvittem egy céges gépen futó komolyabb CAD programba (de valószínűleg erre bármelyik ingyenes alternatíva is teljesen alkalmas), és készült hozzá egy 3D-nyomtatható doboz terve. Aztán itt szünetelésre került a projekt majd' két hónapra, mert tudtam, hogy még kapcsolót és csatlakozókat kell választanom hozzá, de sehogy se jutottam oda, hogy ez meg is történjen..
... szóval az előbb nem mondtam teljesen igazat, mert egy dolgot újonnan is vettem hozzá: ez pedig a világítós hálózati kapcsoló. Amivel amúgy kissé átvágtak: azt senki nem mondta, hogy hiába zöld a külseje, attól még narancssárgán fog világítani, mert LED helyett egy klasszikus glimmlámpa van a belsejében..
![]() De ezek után véglegesítettem e hónap elején a dobozt, ki is nyomtattam a cégnél, és jött a beszerelés. Nagy meglepetés nem ért, picit kellett csak reszelni az RCA dugók környékén. Illetve egy szoros befogót kikísérletezni a választott hálózati kábelhez. Tegnap raktam össze, megvolt a teszt is. Egyelőre úgy néz ki, ezt így le is lehet zárni, és csak használni kell ![]() Persze majd fedelet még nyomtatok hozzá külön.
A Bluetooth panel jobbra-balra billenős "gombocskája" nincs kivezetve. Biztos nem lesz arra szükség a jövőben?
Számok léptetésére való, elvileg.. de ha épp az a cél, hogy ne az erősítő körül kelljen matatni háttérzenélésre, hanem simán a telefonról irányítható minden (a hangerő is), akkor szerintem lehet nélküle élni.
"ez pedig a világítós hálózati kapcsoló. Amivel amúgy kissé átvágtak: azt senki nem mondta, hogy hiába zöld a külseje, attól még narancssárgán fog világítani, mert LED helyett egy klasszikus glimmlámpa van a belsejében.. "
Anno ez engem is zavart, így kicseréltem zöld glimmre ![]() Kapható több féle színben. Ez is készItt a vége fuss el véle. Kondi teszter, kis és nagyfesz szabályzó tápegység.
Hát...az biztos, hogy ez valami...
Hogy teszteli a kondit? A hozzászólás módosítva: 19:14
Zárlatra. A bal felső piros a negatív. Mellette egy glimm van. A glimm alatt a kondi plusz pontja.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |