Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   1219 / 1219
(#) Bakman válasza Veteran hozzászólására (») Kedd, 17:37 /

Maximum annyit, hogy könnyű az elkészült programot beletölteni. Mikrokontroller ez is és a PIC is, de nagyon sok különbség van a kettő között. Természetesen vannak közös pontok, de nem ez a lényeg.

Olvasni szinte biztosan nem lehet a benne lévő programot. Ha lehetne is, nagy valószínűséggel egy agyrémmel érne fel a módosításta. Ha nem bonyolult masináról van szó, sokkal egyszerűbb új programot írni, de az is hosszadalmas lehet a tesztelések miatt. Ha elárulod az ország melyik környékén élsz, talán akad vállalkozó szellem.
(#) zenetom válasza Veteran hozzászólására (») Kedd, 20:19 / 1

Szia,
Ez egy teljesen más gyártmányú mikrovezérlő, mint a PIC.
Gyári oldal, adatlap.
Idézet:
„fully compatible instruction set with industrial-standard 80C51 series microcontroller”

Ez annyiból viszont jó hír, hogy a 80C51-el kompatibilis, ami eléggé elterjedt ha jól tudom. Bár van itt is topikja, de eléggé üres.
Ahogy a többiek írták, a gond inkább azzal lenne, hogy valószínűleg nem lehet a programot kiolvasni belőle, sanszos hogy kódvédett.
Egy próbát megérhet persze, a linkelt topikban lehet tudnak ezügyben segíteni.
A kiolvasás után csak a csupasz gépi kódot kapnád, amit vissza kell alakítani valamely disassembler segítségével. Szóval assembly szintűre vissza lehet fejteni, ha sikeres a kiolvasás. És akkor utána még meg kell érteni hogyan működik a program, aztán azt módosítani. Háát elég elszántnak/időmilliomosnak kell lenni, hogy ezt valaki megcsinálja.
(#) proli007 válasza zenetom hozzászólására (») Kedd, 20:35 /

Hello! Ez sajnos így igaz. Még ha meg is van a kód visszafejteni nem egyszerű dolog. Pedig én a 8048-hoz még egy disassembler programot is hozzá, amivel ki tudtam kerülni a táblázatokat. Mert ha ráfut egy táblázatra, eltéveszti a fordítást, lévén, hogy több byte-os utasítások is vannak és a táblát programnak nézve rossz lesz a fordítás.
Egy 2k programot fejtettem vissza és a visszafejtést újra assemblálva vissza jött az eredeti kód. És még sem volt teljesen jó. Arról nem beszélve, hogy valakinek a gondolkodását, szokásait megfejteni nagyon nehéz. És ha eredetileg nem ASM-ben volt írva, hanem valamely magas szintű nyelven, még reménytelen a helyzet, mert az modulokat használ.
(#) zenetom válasza proli007 hozzászólására (») Kedd, 20:58 /

Hú na igen, párszor belenéztem a magasabb szintű nyelvek milyen assembly-t generálnak (máramelyiknél volt ilyen), és erősen pointerekre épített a kód. Nem hiába írja is sok PIC adatlap a C optimized instructions részt..
Na azokat átlátni...
Idézet:
„Egy 2k programot fejtettem vissza”

Le a kalappal!
Következő: »»   1219 / 1219
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem