Fórum témák
» Több friss téma |
Maximum annyit, hogy könnyű az elkészült programot beletölteni. Mikrokontroller ez is és a PIC is, de nagyon sok különbség van a kettő között. Természetesen vannak közös pontok, de nem ez a lényeg.
Olvasni szinte biztosan nem lehet a benne lévő programot. Ha lehetne is, nagy valószínűséggel egy agyrémmel érne fel a módosításta. Ha nem bonyolult masináról van szó, sokkal egyszerűbb új programot írni, de az is hosszadalmas lehet a tesztelések miatt. Ha elárulod az ország melyik környékén élsz, talán akad vállalkozó szellem.
Szia,
Ez egy teljesen más gyártmányú mikrovezérlő, mint a PIC. Gyári oldal, adatlap. Idézet: „fully compatible instruction set with industrial-standard 80C51 series microcontroller” Ez annyiból viszont jó hír, hogy a 80C51-el kompatibilis, ami eléggé elterjedt ha jól tudom. Bár van itt is topikja, de eléggé üres. Ahogy a többiek írták, a gond inkább azzal lenne, hogy valószínűleg nem lehet a programot kiolvasni belőle, sanszos hogy kódvédett. Egy próbát megérhet persze, a linkelt topikban lehet tudnak ezügyben segíteni. A kiolvasás után csak a csupasz gépi kódot kapnád, amit vissza kell alakítani valamely disassembler segítségével. Szóval assembly szintűre vissza lehet fejteni, ha sikeres a kiolvasás. És akkor utána még meg kell érteni hogyan működik a program, aztán azt módosítani. Háát elég elszántnak/időmilliomosnak kell lenni, hogy ezt valaki megcsinálja.
Hello! Ez sajnos így igaz. Még ha meg is van a kód visszafejteni nem egyszerű dolog. Pedig én a 8048-hoz még egy disassembler programot is hozzá, amivel ki tudtam kerülni a táblázatokat. Mert ha ráfut egy táblázatra, eltéveszti a fordítást, lévén, hogy több byte-os utasítások is vannak és a táblát programnak nézve rossz lesz a fordítás.
Egy 2k programot fejtettem vissza és a visszafejtést újra assemblálva vissza jött az eredeti kód. És még sem volt teljesen jó. Arról nem beszélve, hogy valakinek a gondolkodását, szokásait megfejteni nagyon nehéz. És ha eredetileg nem ASM-ben volt írva, hanem valamely magas szintű nyelven, még reménytelen a helyzet, mert az modulokat használ.
Hú na igen, párszor belenéztem a magasabb szintű nyelvek milyen assembly-t generálnak (máramelyiknél volt ilyen), és erősen pointerekre épített a kód. Nem hiába írja is sok PIC adatlap a C optimized instructions részt..
Na azokat átlátni... Idézet: „Egy 2k programot fejtettem vissza” Le a kalappal! PIC EEPROMSziasztok!Hiányos (majdnem semmi) angol tudásom miatt nem tudom kisilabizálni a PIC12F1840-es adatlapjából az engem jelenleg legjobban érdeklő adatot. Meg tudná valaki mondani, hányszor lehet újraírni az EEPROM-ot?
DS41441B-page 333:
Data EEPROM Memory D116 ED Byte Endurance 100K — — E/W -40°C to +85°C
Mint említettem, az angol tudásom igen hiányos.
ez nekem nem mond semmit. Idézet: „Data EEPROM Memory” Szerintem ezt nem is kell fordítani. Idézet: „Byte Endurance” Az első szót ebből sem. Endurance -- Tartósság 100K lefordítva 100000 újraírást jelent Hmm. Az online fordítók és a magyarul is tudó AI korában.
Az eszembe sem jutott, hogy megkérdezzem az AI-t.
Köszönöm a válazt.
segítek:
Adat EEPROM memória D116 ED bájt élettartam 100K — — E/W -40°C és +85°C között azaz 100.000 Pedig én sem tudok angolul, de ha már volt valaki olyan kedves, hogy bemásolta ide akkor: kijelöl, jobb egérgomb, fordítás magyar nyelvre ... és láss csodát!
Talán érdekes az is, hogy 1 millió írási művelet után érdemes a teljes EEPROM területet frissíteni.
Természetesen a szám a teljes területre vonatkozik, összesítve.
Az böngészőtől, ill. a telepített kiegészítőktől is függ, hogy van-e fordítás a jobbgombos menüben. De a legjobb fordító talán a DeepL.com, ami ingyenes. A translate.google.com pedig teljes weboldalakat is hajlandó fordítani, oda URL-t is be lehet másolni.
A hozzászólás módosítva: Pé, 16:36
16F872 égetéseSziasztok, keresek valakit Győrben aki bele tudná égetni a 16F872 típusú PIC mikrovezérlőbe az ICSP módhoz szükséges kódot. A kód megvan, hardver problémával küzdök. PICKIT3-at vásároltam. Hiba volt?
Nem volt hiba. Mi a konkrét panasz/hibaüzenet? Melyik programmal próbálkozol?
Idézet: „...az ICSP módhoz szükséges kódot...” Milyen kód kell az ICSP módhoz? Én idáig úgy tudtam, hogy azt alapból tudja! Összekötöd a PICKIT3-at a PIC-el a megfelelő lábakon keresztül, és már programozhatod is!
Valószínűleg az LVP-ről van szó.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |