Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Hát érdekes nagyon az biztos!! Az előző hozzászólásokból és a kapcsolási rajzból én arra gondolnék, hogy a hálózati trafónak primer oldalának valami gondja lehet. Talán menetzárlatos valahol emiatt égett el az előtét. A szekunder oldalon a feszültség értékek utalhatnak erre, talán az lenne még támpont ha valakinél lenne egy ilyen készülék és az előtét ellenállás értékével és a primer kör ellenállás értékével összehasonlítási alapot adna Neked (és nekünk is).
Igen én is ebben reménykedtem hátha itt valakinek van egy ugyan ilyen rádiója és össze tudnánk hasonlítani de sajnos nincs. Viszont most úgy néz ki hogy működik és jó. Nyílván nem lesz mindennapi használatba csak néha néha el lesz indítva és ennyi. Sajnos mivel nem jöttem rá hogy miért lehetett ez a probléma nem fogom sokat használni. Próbálom az állapotát amennyire lehet megvédeni.
Még valami!! Mivel a lemezjátszó motorja is a C1 -- C2 csatlakozó pontra kapcsolódik esetleg ideiglenesen azt le is köthetnéd, ezzel akkor már csak a primer kör marad. Ha így is melegedne az eredeti ellenállás akkor tényleg a tápágban van valami hiba. Ha megnézed az Akkord A104 kapcsolási rajzát (habár nem tudom pontosan mennyire is tér el a kettő rádió egymástól! gyanítom egyáltalán nem) ott nem is szerepes ez a korlátozó (vagy minek nevezzem) ellenállás.
Szia, Az a 20W-os ellenállás utólagos beépítés, kiveheted nyugodtan, ha zárlatos lenne a hálózati transzformátor kiégne az üveg biztosíték. Gondolom a hálózat 230V miatt építették be.
Az 1K ellenállás a második szűrőelkó részleges átvezetése miatt égett le. Régen használt készülékeket érdemes szabályozható toroid transzformátorról indítani, vagy ha az nincs akkor soros izzólámpával. Az elektrolit kondenzátorok átvezetése formázással javítható. Ha minden áron 220 Voltot szeretnél adni a rádiónak, megoldható egy 12 voltos 40VA transzformátor autótrafóként történő bekötésével.
Próbáltam úgy is hogy nincsen rajta úgy is melegszik sajnos. A kapcsolási rajzzal mag az a helyzet nem teljesen tudom értelmezni de majd beletanulok. De már azért is meg fogom keresni a baját. Olyan szépen szól és annyira tetszik hogy nem szeretném ha tönkre menne.
Igen és is erre gondoltam mert eléggé régen ment akkor még alacsonyabb volt a hálózati feszültség. Én minálunk 236-ot de néha 238-at mérek. Sajnos nincsen szabályozható torroid trafóm de még itt Kaposváron sem tudok szerezni boltokban. Gondolkoztam azon hogy veszek egyett de nincsen rá most annyi pénzem. A későbbiekben veszek és ha akkor elmúlik a melegedés mindenféle képpen megosztom veletek.
Visszaolvasva a kezdő kérdést, akkor egy Resprom 104 rádióról van szó.
Fénykép nem ártana, de gyanúm szerint a Tanyán megvan a rajza. Bővebben: Link Rajz szerint, amit azonnal szoktam javasolni, hogy a hálózati feszültség választót azonnal és gondolkodás nélkül 240 V-ra átállítani, itt most nem játszik, mivel nincsen benne olyan. A másik, szintén a rajzból következik, hogy ebben már nem egyenirányító cső van, hanem ki van váltva félvezetővel. Azaz azonnal megjelenik a teljes anódfeszültség (még több is mint üzemszerűen), miközben a csövek katódja még hideg. Ahogy lassan melegednek a katódok, addig a legérzékenyebb részek emittálnak, és így mennek tönkre (eszi a csöveket). Toroid transzformátor nem kell, de ahogyan mondták a kollégák, auto transzformátoros feszültség csökkentés lehetséges. Ehhez nem nagy teljesítmény, csak a különbözetet kell szolgáltatnia. Kicsi, készen kapható transzformátor bedobozolva megfelel. Bővebben: Link Csöves TV esetében szokás volt gyárilag NTC ellenállást a fűtéssel sorbakötni. Ilyen "lágyindítót" az egész készülék elé kötni, megfontolandó. Ennek tipusát izgalmas meghatározni. "NTC thermistors for inrush current limiting" kifejezésre érdemes keresni. Bővebben: Link Kevesen tudják, hogy bekapcsoláskor a klasszikus izzólámpa körülbelül tízszer több áramot vesz fel, mint melegen. Elektroncsöveknél ez nagyságrendileg csak hatszoros. Nem véletlen, hogy leginkább bekapcsoláskor égnek ki.
Nekem is megütötte a szememet:
Idézet: „Édesapukám visszaemlékezése szerint annó ez a rádió tök lassan izzot be de most szinte egyből beizzik.” Ebből arra következtetek, hogy most sokkal nagyobb áramot vesznek fel a csövek induláskor. Vagyis minden egyes bekapcsolással jelentősen rongálódnak! Nem lehetséges, hogy eredetileg az a bizonyos soros ellenállás valójában egy NTC volt? Javaslom (Gafly kollégához hasonlóan) egy ilyen (vagy más hasonló, "lágyindító") beépítését, valamint a csövekből tartalék beszerzését, mert így nem jósolok túl hosszú életet nekik...
Köszönöm szépen a te válaszodat és Galfy Válaszát is. Én is gondolkodtam egy ilyen beszerelésén de hogy őszinte legyek nem értek hozzá és féltem megvenni. Meg az is hozzá játszott hogy itt kaposváron lebeszélt róla a boltos mert ő szerinte az csak egy sima ellenállás volt. Sajnos már nem tudom megmutatni hogy mit vettem ki mert kidobtam de akkor lehetséges hogy egy lágyindító volt. Sőt szinte biztos. Viszont nem tudom hogy milyent kéne vennem. Abban esetleg tudnátok segíteni. Előre is köszönöm.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |