Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   586 / 587
(#) Hx-2 válasza WBalazs hozzászólására (») Nov 22, 2025 /

Hát érdekes nagyon az biztos!! Az előző hozzászólásokból és a kapcsolási rajzból én arra gondolnék, hogy a hálózati trafónak primer oldalának valami gondja lehet. Talán menetzárlatos valahol emiatt égett el az előtét. A szekunder oldalon a feszültség értékek utalhatnak erre, talán az lenne még támpont ha valakinél lenne egy ilyen készülék és az előtét ellenállás értékével és a primer kör ellenállás értékével összehasonlítási alapot adna Neked (és nekünk is).
(#) WBalazs válasza Hx-2 hozzászólására (») Nov 22, 2025 /

Igen én is ebben reménykedtem hátha itt valakinek van egy ugyan ilyen rádiója és össze tudnánk hasonlítani de sajnos nincs. Viszont most úgy néz ki hogy működik és jó. Nyílván nem lesz mindennapi használatba csak néha néha el lesz indítva és ennyi. Sajnos mivel nem jöttem rá hogy miért lehetett ez a probléma nem fogom sokat használni. Próbálom az állapotát amennyire lehet megvédeni.
(#) Hx-2 válasza WBalazs hozzászólására (») Nov 22, 2025 /

Még valami!! Mivel a lemezjátszó motorja is a C1 -- C2 csatlakozó pontra kapcsolódik esetleg ideiglenesen azt le is köthetnéd, ezzel akkor már csak a primer kör marad. Ha így is melegedne az eredeti ellenállás akkor tényleg a tápágban van valami hiba. Ha megnézed az Akkord A104 kapcsolási rajzát (habár nem tudom pontosan mennyire is tér el a kettő rádió egymástól! gyanítom egyáltalán nem) ott nem is szerepes ez a korlátozó (vagy minek nevezzem) ellenállás.
(#) VJ72 válasza WBalazs hozzászólására (») Nov 22, 2025 /

Szia, Az a 20W-os ellenállás utólagos beépítés, kiveheted nyugodtan, ha zárlatos lenne a hálózati transzformátor kiégne az üveg biztosíték. Gondolom a hálózat 230V miatt építették be.
Az 1K ellenállás a második szűrőelkó részleges átvezetése miatt égett le. Régen használt készülékeket érdemes szabályozható toroid transzformátorról indítani, vagy ha az nincs akkor soros izzólámpával. Az elektrolit kondenzátorok átvezetése formázással javítható.
Ha minden áron 220 Voltot szeretnél adni a rádiónak, megoldható egy 12 voltos 40VA transzformátor autótrafóként történő bekötésével.
(#) WBalazs válasza Hx-2 hozzászólására (») Nov 23, 2025 /

Próbáltam úgy is hogy nincsen rajta úgy is melegszik sajnos. A kapcsolási rajzzal mag az a helyzet nem teljesen tudom értelmezni de majd beletanulok. De már azért is meg fogom keresni a baját. Olyan szépen szól és annyira tetszik hogy nem szeretném ha tönkre menne.
(#) WBalazs válasza VJ72 hozzászólására (») Nov 23, 2025 /

Igen és is erre gondoltam mert eléggé régen ment akkor még alacsonyabb volt a hálózati feszültség. Én minálunk 236-ot de néha 238-at mérek. Sajnos nincsen szabályozható torroid trafóm de még itt Kaposváron sem tudok szerezni boltokban. Gondolkoztam azon hogy veszek egyett de nincsen rá most annyi pénzem. A későbbiekben veszek és ha akkor elmúlik a melegedés mindenféle képpen megosztom veletek.
(#) jani1987 válasza WBalazs hozzászólására (») Nov 23, 2025 /

Nálam van csak gyere érte.
(#) Gafly válasza WBalazs hozzászólására (») Nov 23, 2025 / 2

Visszaolvasva a kezdő kérdést, akkor egy Resprom 104 rádióról van szó.
Fénykép nem ártana, de gyanúm szerint a Tanyán megvan a rajza. Bővebben: Link

Rajz szerint, amit azonnal szoktam javasolni, hogy a hálózati feszültség választót azonnal és gondolkodás nélkül 240 V-ra átállítani, itt most nem játszik, mivel nincsen benne olyan.
A másik, szintén a rajzból következik, hogy ebben már nem egyenirányító cső van, hanem ki van váltva félvezetővel. Azaz azonnal megjelenik a teljes anódfeszültség (még több is mint üzemszerűen), miközben a csövek katódja még hideg. Ahogy lassan melegednek a katódok, addig a legérzékenyebb részek emittálnak, és így mennek tönkre (eszi a csöveket).
Toroid transzformátor nem kell, de ahogyan mondták a kollégák, auto transzformátoros feszültség csökkentés lehetséges. Ehhez nem nagy teljesítmény, csak a különbözetet kell szolgáltatnia. Kicsi, készen kapható transzformátor bedobozolva megfelel. Bővebben: Link
Csöves TV esetében szokás volt gyárilag NTC ellenállást a fűtéssel sorbakötni. Ilyen "lágyindítót" az egész készülék elé kötni, megfontolandó. Ennek tipusát izgalmas meghatározni. "NTC thermistors for inrush current limiting" kifejezésre érdemes keresni. Bővebben: Link
Kevesen tudják, hogy bekapcsoláskor a klasszikus izzólámpa körülbelül tízszer több áramot vesz fel, mint melegen. Elektroncsöveknél ez nagyságrendileg csak hatszoros. Nem véletlen, hogy leginkább bekapcsoláskor égnek ki.
(#) lazsi válasza WBalazs hozzászólására (») Nov 24, 2025 / 1

Nekem is megütötte a szememet:
Idézet:
„Édesapukám visszaemlékezése szerint annó ez a rádió tök lassan izzot be de most szinte egyből beizzik.”

Ebből arra következtetek, hogy most sokkal nagyobb áramot vesznek fel a csövek induláskor. Vagyis minden egyes bekapcsolással jelentősen rongálódnak!

Nem lehetséges, hogy eredetileg az a bizonyos soros ellenállás valójában egy NTC volt?
Javaslom (Gafly kollégához hasonlóan) egy ilyen (vagy más hasonló, "lágyindító") beépítését, valamint a csövekből tartalék beszerzését, mert így nem jósolok túl hosszú életet nekik...
(#) WBalazs válasza lazsi hozzászólására (») Nov 24, 2025 /

Köszönöm szépen a te válaszodat és Galfy Válaszát is. Én is gondolkodtam egy ilyen beszerelésén de hogy őszinte legyek nem értek hozzá és féltem megvenni. Meg az is hozzá játszott hogy itt kaposváron lebeszélt róla a boltos mert ő szerinte az csak egy sima ellenállás volt. Sajnos már nem tudom megmutatni hogy mit vettem ki mert kidobtam de akkor lehetséges hogy egy lágyindító volt. Sőt szinte biztos. Viszont nem tudom hogy milyent kéne vennem. Abban esetleg tudnátok segíteni. Előre is köszönöm.
(#) somitomi hozzászólása Dec 6, 2025 /

Zorki fénymérő szelén

Üdv!
Egy Zorki-10 fényképezőgépből szereltem ki a mellékelt képen látható szelént, ami ebben a fényképezőgépben a fénymérőn kereszült automatikusan állítja a blendét. Sajnos teljesen halott (szovjet fényképezőgépek tipikus betegsége), létezik bármi olyasmi, amivel értelmesen pótolni lehetne ezt az alkatrészt?
(#) Tomi94 hozzászólása Dec 8, 2025 /

Unitra ZK140 halk felvétel

Sziasztok!

Itt áll nálam ez a két gép is, már jó régóta. Még az elektroncsöves verziók (talán ezért is akarok egy esélyt adni nekik, mert még mindig egy fél fokkal kevésbé "KGST-tömegcikk" így, mint a tranzisztoros változatban).

Működnek, nyilván a műanyag házba beépített hangszóróval olyan-amilyen a hangjuk, de a mechanikák kb. épek, görgő puha, fejeken nincs körmöt akasztó mély kopás, nyomó filclapot cseréltem (Amatőrboltból gyári újra). Viszont: mindkettő elég halkan vesz fel - ha úgy állítom be, ahogy tudtommal kell, tehát a csúcsokban épp összeérnek a varázsszem csíkjai, akkor visszajátszáskor legalább 6-7 állásig fel kell tekerni szobahangerőhöz, ill. zajos is rendesen. Komolyabb 3 motoros Philips gépen visszajátszva annak a műszere a -10 dB körüli kitérést éri csak el.. Rendesen törli az előző műsort, nem bántóan torz, még csak nem is nagyon magashiányos, de halk a felvétel.

Mivel mindkét, különböző helyről érkezett gép ugyanígy viselkedik: mondható ez esetleg típushibának? Pl. valamelyik gyártmányú elkók kihullása, mint a "jó kis" Frako-k a Revoxokban? Esetleg cső gyengesége (bár ezt kétlem, mert a varázsszemet is kb. a fejkimenetről hajtja meg)?
(#) CHZ válasza Tomi94 hozzászólására (») Dec 9, 2025 /

R31 potival tudod beállítani a felvétel szintjét. Ha magas hiány is érezhető, fej kopott, szalagvezetési hiba is lehet.
(#) mohinger válasza Tomi94 hozzászólására (») Dec 9, 2025 /

Szerintem kopottak a fejek. Sajnos ezek az Unitra fejek kb 5-600 üzemóra után elkopnak és pontosan ezt a hibát produkálják. Nem kell, hogy beleakadjon a körmöd a vállasodásba, szemmel alig látható kopásnál már produkálja.
(#) Tomi94 válasza mohinger hozzászólására (») Dec 9, 2025 /

Csak tipp: hamar kiszélesedik a rés, és itt - ellentétben pl. a kazettások 90%-ával - nem a szalag-fej kontakt megy el először (ez lenne a körmöt megakasztó kopás), hanem ténylegesen a mágneses kör is megváltozik?

@CHZ: lehet, hogy inkább R21-re gondoltál? Megnéztem a rajzot, R31 mintha inkább a törlőoszcillátor részre lenne hatással. R21-el a varázsszem érzékenységét végül is el tudom tolni, hogy nagyobb kimenő jelszintnél mutassa a "0 dB"-t..
(#) CHZ válasza Tomi94 hozzászólására (») Dec 9, 2025 /

R21 varázsszem beállítása.
(#) mohinger válasza Tomi94 hozzászólására (») Dec 9, 2025 /

Valószínűleg a mágneses kör megváltozik. Nagyon gyatra fejek ezek... Lehet szerezni belőlük még. Próbáld meg a cserét.
Érdemes megtisztítani a hosszú felvétel-lejátszás átkapcsoló érintkezőit is, ezek mára biztosan koromfeketére vannak oxidálódva, az is tud vicces hibákat okozni.
Nosztalgiából nekem is van egy ilyenem.
(#) tunerman válasza Tomi94 hozzászólására (») Dec 9, 2025 /

Mivel van egy jól működő komolyabb szalagos géped, az azon készített felvételt hogyan játszák le az Unitrák?
A mérőszalagot meg a mágnesettségi szinteket meg sem merem említeni (160/250/320nWb).
Különben először mindig a lejátszás legyen hiteles, utána jön a felvételi kalibrálás
TJ.
(#) Tomi94 válasza tunerman hozzászólására (») Dec 9, 2025 /

Ami a mérőszalagot illeti: tisztában vagyok a céljával, a tartalmával De sajátom nincs belőle, orsóst régebben sem javítottam megbízásra (inkább kazettással vannak a tapasztalataim). A Philips-nek a sebességét egy ismerős által magasabb kategóriás Akai orsóson felvett mérőjelhez állítottam, akkor már a szinteket is megnéztem, 1 dB-en belül volt, a két csatorna együtt futott. "Nosztalgia feeling" kedvéért szerintem ez megteszi.

A ZK140-en meg ugye nincs is lejátszás közbeni visszajelzés (felvételhez sem skálázott)..

Nos végigpróbálgattam mindkét gépben többféle eredetű szalagot. Először a Philips-en lejátszás eredményei, mert ahhoz számot is tudok írni:
- A saját felvételei -3..0 dB közti csúcsokat produkálnak, ahogy a felvételkor beállításra is került.
- Van egy régi tekercs, az valami félig még csöves Philips-en készült, itt akár +3-ig is fellendítik a basszusok a mutatót (az egész felvétel picit mélyben túlsúlyos, de van magasa is)
- Az Unitra felvételeiből egy korábbit, és egy most készültet is feltettem, utóbbi jobb szalag lehet. Ezzel úgy -6 dB-nél vannak a legnagyobb csúcsok, átlagban -10 körül mozog. Picit fakóbb a hang, de (közép)magasa van rendesen ennek is (az igazi csilingelést meg gondolom, úgysem viszi át a gyárilag kb. 13 kHz-es specifikáció alapján se). A gyengébbik szalagon a -10 dB a jellemző.

Utána ugyanezek az Unitrán, csak hangerővel jellemezve:
- A mostani Philips-en felvett anyag kb. 6 és 1/4 állásban éri el a szobahangerőt, de picit élesen is szól. Magashiány biztosan nincs. Sztereó felvétel, sáv váltogatásra nem nagyon tér el a hangerő vagy a hangszín.
- A régi gépen felvett anyag tónusa jobban illik a beépített hangszóróhoz, érzésre kb. ugyanott jó a hangereje. Még ha műszeresen többnek is látszik.
- A saját felvételei inkább 7 alatt picivel szólnak jó hangerővel. De itt már jobban kihallható az alapzaj, pici búgás..

Szóval jelentős eltérés nincs, kb. azt érzem, amit a műszerek is mutatnak. Ez az egyik példány, ami régebb óta is van nálam, egyelőre így is hagytam, mert ez végülis egyszer már működőképesnek lett kimondva.

A másikból kivettem a fejet (hogy mennyi szenvedés lesz visszaállítani, nem tudom még..), elmentem az Amatőrboltba, de ott már nem tudtak adni. Így asztalon azért ebben már látszik a kopás Ha sikerül szerezni újat, egy esélyt adok neki, de túl sokat igazából nem akarok erre költeni. Évi 15-20 óránál lehet nem is mennek többet..
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2025
(#) tunerman válasza Tomi94 hozzászólására (») Dec 10, 2025 /

Azért én a fej kiszerelése előtt feltettem volna az a maszek mérőjelet tartalmazó szalagot mindkét Unitra magnóra.
Aztán a vonali kimeneten lehetett volna multiméterrel mérni a sávoknak a kimeneti szintjét...de hát ha szerelni akarsz akkor az más történet.
TJ.
(#) lazsi válasza Tomi94 hozzászólására (») Dec 10, 2025 /

Amit én megpróbálnék:
Ha van jelgenerátorod (vagy kölcsön tudsz kérni), felvételt készíteni 100-200 Hz-es, 1kHz-es, meg magasabb (mondjuk 5 kHz-es) jellel "maximális" szinten (amikor a két zöld csík éppen összeér). Ezután megismételném 2-3 lépéssel (+ 10 - 20 - 30 %) magasabb jelszinttel is ugyanezt. Ezután lejátszva a Philipsen nézném a szinteket.
Ha van oszcilloszkópod, akkor azon is megnézném a lejátszott jel alakját.
-> Ezzel azt nézném meg, hogy nagyobb jelszinten torzít-e a felvétel.
Ha eljutok a Philipsen a 0 dB-es szintig torzítás nélkül, akkor hozzányúlnék a varázsszem érzékenységéhez. De igazából, akkor tenném meg ezt, ha határozottan 0 dB fölött kezdene csak torzítani, nem mennék el a határig, mert akkor a normál zene egy-egy pillanatában torzíthat...

Tipp2: Ha belenyúlnék az érzékenységbe, akkor előtte én kivenném azt a potit és helyére egy ugyanolyat tennék, és azt állítanám be a nekem tetsző értékre. Így később vissza lehet állítani az eredeti állapotot műszer nélkül is, csak pákával...
(#) mohinger válasza Tomi94 hozzászólására (») Dec 10, 2025 / 1

Huhh, ez rommá van kopva...
Ettől ne várj csodát. Kuka...
(#) Tomi94 válasza mohinger hozzászólására (») Dec 10, 2025 /

Becsapós volt a látvány, mert egyrészt elég sok fémlap fogja a fényt, nem csillan meg úgy rajta. Másrészt valószínű a szalagvezetés se lehetett a magaslaton korábban (most nem látok lötyögni semmit), mert a kopás széle nem éles. Mintha "mikor hogy sikerül" pozícióba állt volna be a szalag rajta hosszú időn át..
(#) Fantasy válasza Tomi94 hozzászólására (») Dec 13, 2025 / 1

Ez még annyira nincs is vészesen elkopva, simán fel lehet csiszolni és utána tükörfényesre polírozni. Ennél sokkal kopottabb tesla anp935 fejek is teljesen jók lettek egy ilyen műtét után, sőt még kazettással is csináltam ,bár ott egy picit macerás a fejre szerelt szalagvető miatt, de nem lehetetlen. A neten rá kell keresni, más is csinálta ezt, ha jól emlékszem akai fejekkel, szintén jó eredménnyel.
(#) mohinger válasza Fantasy hozzászólására (») Dec 14, 2025 /

Teslát, Akait én is csiszoltam fel, fotókkal illusztrálva, jó is lett az eredmény.
Az Unitrával nem voltak túl jó tapasztalataim....
(#) szepi003 hozzászólása Dec 17, 2025 /

Orion 450 Iskolarádió

Sziasztok .Most kezdenék neki ,a képen látható orion iskola rádió felújításához.Egyenlőre a dobozát próbálom rendbehozni.Hiányzik rólla 1 vissza jelző lámpácska ,és egy gomb.Hátha valakinek kallódik a fiókjába ilyen régi alkatrész,azt megvenném.Csak az eredei érdekel. köszönöm
(#) lazsi válasza szepi003 hozzászólására (») Dec 17, 2025 /

A gomb (így ránézésre) a megszokott Orion készülékeken használatos, szerintem ilyet könnyen találsz majd. (Lehet, hogy nekem is van belőle, de nem tudom mikor jutok el oda, ahol a gombokat tárolom, hogy megnézzem...)
(#) Gafly válasza szepi003 hozzászólására (») Dec 17, 2025 /

Ha ez jó, itt van a kezemben.
Valahol szerintem lámpa kupakom is van, de arra inkább ne várjál.
(#) szepi003 válasza lazsi hozzászólására (») Dec 17, 2025 /

Szia.Köszönöm hogy válaszoltál ,ha esetleg gombos dobozod előkerűlne keresnél nekem egy ilyen gombot. köszönöm
(#) szepi003 válasza Gafly hozzászólására (») Dec 17, 2025 /

Szia Köszönöm hogy válaszoltál a képen lévő gombot ilyet már vettem a börzén a körösibe,de nem teljesen azonos az eredetivel ,de köszi a segítséget.Még keresek tovább.
Következő: »»   586 / 587
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem