Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3673 / 3674
(#) gyerek67 válasza Gafly hozzászólására (») Csü, 6:33 /

Mindössze négy könyvet kértem, ebből kettő antennás (az egyik "felejthető", mint kiderült), van ugye a Mitnick könyv, egy pedig az erőmű építéséről fekete-fehér "képeskönyv".
(#) bbb válasza gyerek67 hozzászólására (») Csü, 7:22 /

Nem vagyok meglepve. Könyvtárba nem szeretnek járni az emberek, de a könyveket azért szeretik
(#) Alkotó válasza Gafly hozzászólására (») Csü, 9:25 /

Gafly-nak és a többieknek is köszönöm a véleményformálásokat.
Sejtettem, hogy távolról sem olyan egyszerű itt ideális döntést hozni.
1. Könnyű azt mondani, olyat vegyen mindenki ami kiszolgálja az igényeit, mert attól jobbra nincs szükség. De még azt is nehéz megmondani mik a pillanatnyi igények, nem is beszélve arról mik lesznek esetleg egy év múlva. Éppen ezért lenne jó egy racionális ajánlás, ami próbálna ésszerű elvek alapján tanácsot adni, mik azok a választások, amikkel kisebb valószínűséggel nyúl mellé egy átlagos felhasználó.
2. Az autóban eleve ki van alakítva egy telefontartó hely, ami mellékesen tölti is a telefont. Maflaság lenne ezt nem figyelembe venni.
3. A G-k száma nekem semmit nem mond, de az árban ez a kis különbség ugrásszerű változásokat okoz. Ez viszont már elég indok a szükségesség feltérképezésére. Hasznos lehet azt tudni, hogyha minden feltétel adott hozzá, akkor mekkora előnyt hordoz az 5G képesség.
A hozzászólás módosítva: Csü, 9:26
(#) nagym6 válasza Alkotó hozzászólására (») Csü, 9:40 /

Szerintem 5G vegyél előbb utóbb lesz előnye, hátránya nincs. Nekem 4G volt tökéletesen megfelelt videókhoz is meg mindenhez. Ha nem töröm össze a kijelzőjét, nem cseréltem volna. De muszájból újat vettem akkor már hosszabb távra gondolva inkább az 5G. 60e. pénz volt.
A hozzászólás módosítva: Csü, 9:41
(#) Jonni válasza Alkotó hozzászólására (») Csü, 9:46 /

Idézet:
„. De még azt is nehéz megmondani mik a pillanatnyi igények, nem is beszélve arról mik lesznek esetleg egy év múlva. Éppen ezért lenne jó egy racionális ajánlás, ami próbálna racionális elvek alapján tanácsot adni, mik azok a választások, amikkel kisebb valószínűséggel nyúl mellé egy átlagos felhasználó.”

Ha nem játszol nagy teljesítményt igénylő korszerű játékokat amik rettentő sok tárhelyet és processzor teljesítményt igényelnek , akkor a legdrágább telefonokat el is felejtheted.

A legolcsobbat NE válaszd! Hacsaknem magaddal akarsz kiszúrni. A legolcsobb kb csak arra jó , hogy oda add gyereknek ha sír (Bár ezt sokan csinálják ÉN RETTENTŐ ROSSZ ÖTLETNEK TARTOM)

Ideális kb 120-180 ezer forintot elérő kategóriát választni vagy ha az anyagi keret engedi akkor még ettől is lehet feljebb menni. Nem mindeggy hogy hány évre tervezel, ha sokra (legalább 5) akkor érdemes a magasabb kategóriából választani mert az még évek múlva is jól futtetja a kor applikációit, és kapsz hozzá frissitést, és ezekenek a szervizelésűk is biztosabb mint a legolcsobbaknak. Ha rám hallgatsz márkás telefont választassz, SAMSUNG, APPLE, XIAOMI, GOOGLE, MOTOROLA, NOKIA ONEPLUS, PANASONIC, ASUS, Esetleg még a HUAWEI de az nem gyárt androidost és ebből késöbb még lehet baj.
(#) bbb válasza Jonni hozzászólására (») Csü, 10:12 /

Idézet:
„Esetleg még a HUAWEI de az nem gyárt androidost”
He? Nekem Honor 70 van, Android14-es fut rajta. Az, hogy van rajta még egy MagicOS, az ne zavarjon össze.
(#) Jonni válasza bbb hozzászólására (») Csü, 12:55 /

Oké de a honor az honor nem huawei, és a droid 14 elavult (16-nál járunk).
(#) tki válasza Jonni hozzászólására (») Csü, 14:40 /

Senki sem képes más helyett összeszedni a szempontokat, de hogy legyen itt egy eltérő módszer is: én ki szoktam nézni a Samsung nem hajtogatós telefonokból az aktuális vagy eggyel előző csúcsmodellt, és használtan megvenni egy-két éves korában. Ugyanis eszemben sincs annyit költeni rá, amennyibe újonnan kerül, de a jót én is szeretem... és tudom, hogy ilyen nagy számban vásárolt eszközből mindig van olyan ember, aki el fog adni olyan állapotban levőt akár félár közelében, ami teljesértékű.

2020 óta egy S10+ telefonom van, és vannak igényeim, de semmiben sem érzem, hogy jobb kellene. Hibátlan a külseje, belseje. 2,5 óra alatt képes nulláról teletölteni. Ráadásul van benne Knox, hardveres titkosítás, így az érzékeny programjaim, banki stb. applikációk külön, elválasztva futnak - enélkül valószínűleg semmilyen érzékeny adatot sem tartanék Androidon, mert olyan, hogy biztonság, nem létezik. 8 GB RAM-ja van, ez az akadozásmentes futáshoz elég fontos. Akár asztali számítógépnek is lehet használni az op.rendszerét - már ha muszáj. : -) Ez sem tökéletes, csak jó.

Szóval ezt a telefont 2020-ban vettem 1-1,5 éves korában a HardverAprón, és azóta, hat éve működik csak nálam éjjel-nappal. Az új ára 250 eFt felett volt, és azt hiszem, 130 eFt-ért vettem. Ennyi évre különösen megérte. (Az előzőt is így vásároltam és sok évig megvolt.) Ebben az Androidban már megvannak a megfelelő védelmi funkciók, frissítést persze csak 2023-ig kapott.

A fényképezőgépe és a videója is nagy szempont lett, ilyen az élet, de már akkor elérte azt a szintet, hogy remek képeket készít, pl. a számítástechnikai trükkökkel támogatott extra dinamika miatt bele lehet fényképezni a napba stb., az ég a legtöbb helyzetben kék marad, nem olyan kellemetlenül kifakult, mint az átlagtelefonokkal. És még a közepesen drága webkameráknál is jobb képet ad videokonferenciákon, sokkal jobbat. Még állványos gyűrűs megvilágítást is vettem hozzá a COVID alatt. : -) Végig lehetne menni, hogy melyik részlete, melyik szenzora miért jobb, vagy az OLED kijelző és az Always On Display mennyire hasznos.

Az akkumulátora pedig még az eredeti; ha sokat vagy távol töltőtől, akkor egyik sem elég nagy, vagy ha az alapján választasz telefon, nem biztos, hogy más tulajdonságai elég jók. Én a legtöbb időmet ülve töltöm (...), szóval nekem most is megfelel a kapacitása. Itt van a grafikon, amiből látszik, hogy közel 10 órai nyugalmi állapotban 30%-kal csökkent az akku töltöttsége, röviden még böngésztem is vele, jöttek értesítések, 4 chatprogram fut a háttérben, amiket időnként használtam is stb. Újonnan sem lehetett olyan nagyon sokkal több, bár pontosabban meg kellene mérni, mert egy kicsit túlzásnak tűnik. : -) Szóval ez is egy módszer - volt; nem néztem, járható-e még.
A hozzászólás módosítva: Csü, 14:47
(#) Udvari Zsombor válasza tki hozzászólására (») Csü, 14:51 /

Nem kell feltétlenül a legújabb csúcsmodell, én "Samsung Galaxy S7" (OLED kijelzős) telefont használok, évekkel ezelőtt használtan vettem ‒ azóta egyszer kellett akkut cseréltetni ‒ és még mindig jól tartja magát 32GB belső tárhellyel.
(#) tki válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Csü, 15:02 /

Az volt az előző, az már tényleg régi. Nem túl jó a szemem és ékezettel gépelni is nehezebb volt az úgy összenyomódó billentyűzeten, vagyis kellett a nagyobb kijelző, nem volt benne Knox, a kamerája nem volt az igazi, nem volt benne gyorstöltés stb., így váltottam.

Az előbb lemaradt a kép az akkumulátorról.

Egyébként megvan még a Galaxy S1-es telefonom, aztán volt S2-s is, ill. a már említettek - több Samsung, azt hiszem, nem. Képtelen tönkremenni, mindjárt lefotózom azt is. : -) De nem mondom, hogy mindenkinek Samsungot kell vásárolni.
(#) mnyugger válasza nagym6 hozzászólására (») Csü, 15:05 /

Mi a típusa?
(#) Udvari Zsombor válasza tki hozzászólására (») Csü, 15:06 /

Én azt szoktam, hogy fekvőbe fordítom a telefont, így nagyobb helye van a billentyűzetnek a képernyőn. A kamerája nekem elégséges, legalább fókuszálni is lehet vele, ami sokat számít. | Azt nem tudom, hogy mi az a "Knox".
(#) tki válasza tki hozzászólására (») Csü, 15:19 /

Itt az S1-es, ha már egyszer a pihenős topikban vagyunk. : -) Karcmentes... A Wifi-jelszót be kellene állítani, de nem foglalkoztam vele. Lassú, de a Szókereső még használható is. (És mi más szó lenne egy magyar szókeresőjében, mint a zsír...) Az S2-es örökre megfagyott, megjavítottam (új alaplap), aztán elajándékoztam, egy darabig használta is az illető úgy nyolc-kilenc éve... meg volt szorulva.
A hozzászólás módosítva: Csü, 15:24
(#) granpa válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Csü, 15:35 /

USA aranyraktár Kentuckyban.
(#) Jonni válasza tki hozzászólására (») Csü, 16:15 /

A csúcsmodellek (főként a samsungnál) sosem rossz választás , és ahogy Te is írod ,hogy használtan megvenni olcsobban ez is működő opcio (bár nekem ezzel csak az a bajom ha az előző gazdálya olyan volt , hogy éjjel nappal a fészbukot nyomkodta , nem tette le soha a telefont akkor az akkuídőben is, de másban is meglátszik).

A legmodernebb telefonok döntő többsége már olyan kamerát használ amiben AI támogatás van és ez jó nagyot dob a képminőségen. Nekem az hiányzik egy kicsit hogy a mai mobilokban már nincs optikai képstabilizátor (persze ezt szoftveresen is meg lehet oldani de az nem olyan szerintem , volt olyan telóm amibe volt OIS és jól tette a dolgát) , ez helyett az ujjabbakon nem egy hanem sok kamérát rak rá a gyártó ami állítólag ki tudja küszöbölni az optikai képstabilizátort és még más funkciót is kap ezzel. Egyébként a kamera is belejátszik az árba , a jobb kamerás mobilok értelemszerüen drágábbak.

Az akkumlátor nem baj ha nagykapacitású (bár itt is derültek már ki hazugságok , nem telejesítette 1-2 akku azt ami rá volt írva , olyan is volt ami kigyulladt ,<-- bár ilyet ma már nem igazán hallani). Ha az ember nem nyomkodja még a kocsiban meg a wc-n meg az orvosi rendelőben meg máshol sem, akkor egy nagy aksi elég sokáig ki tud tartani. Minél többször töltöd annál jobban használódik el, a lithium akkuknak van ciklus élettertamuk, és idővel elkezd a kapacitásuk csökkenni , ekkor tünik fel az embernek, hogy "jééé, állandóan kell töltögetnem a telefononomat" .
(#) Jonni válasza tki hozzászólására (») Csü, 16:23 /

Idézet:
„De nem mondom, hogy mindenkinek Samsungot kell vásárolni.”

Én se, de ezzel nem fogsz mellé, és nyugodtabb szívvel tudnám ajánlani mint egy noname-t.
(#) Jonni válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Csü, 17:37 /

S7? Te jó ég! Az lassan 9 éves konstrukció. Napjainkban évenként , néha félévenként újitanak a gyártók , bár ma már nehéz óriásit fejlődni hardveresen, szoftveresen meg szinte minden gyártónak az AI segít.
(#) sany válasza Jonni hozzászólására (») Csü, 19:13 /

Jò kis telefonok voltak azok, nem ilyen féltéglàk.
(#) Jonni válasza sany hozzászólására (») Csü, 19:16 /

Ezzel egyetértek ! Személy szerint én meghúznám a felső határt valahogy 5 és 5,5 col között.
(#) Udvari Zsombor válasza Jonni hozzászólására (») Csü, 19:33 /

Akármennyire koros, nekem még mindig megfelel ‒ javíttatáskor a telefonos szaki is jónak tartotta ‒, nem cserélném le, 32GB belső tárhely + ~32GB microSD van benne.
AI-ra pedig egyáltalán nincs szükségem, amúgy is csak kikapcsolnám az AI funkciókat.
(#) zolika60 válasza Jonni hozzászólására (») Csü, 19:33 /

Idézet:
„S7? Te jó ég! Az lassan 9 éves konstrukció.”
Nincs baj ezzel. A normális az volna, ha egy telefon addig működne, amíg tönkre nem megy. Szerintem az a gáz, ha nem lehet néhány év után használni.
(#) Jonni válasza zolika60 hozzászólására (») Csü, 19:44 /

Én 3-4 évet mondanék egy telefon élettertamára , persze az se lenne baj ha soha nem kéne újjat venni, úgy pénzt is spórolna az ember, arról nem is beszélve, hogy a "költöztetés" vagy az új telefon újrakonfigurálás sokszor idegtépő feladat. Csak azt kell figyelembe venni , hogy a telefont a legtöbb ember nap mint nap használja, és ez bizony amortizációval jár. Egy tökéletlen világba élünk ahol a dolgok nem tartanak örökké.
(#) zolika60 válasza Jonni hozzászólására (») Csü, 20:09 /

Ez csak a gyártás minőségén és a technológián múlik. 20+ éves mobilokat is lehet használni, persze csak arra amire új korában is képes volt. A vonalas telefonok meg gyakorlatilag addig működnek amíg van vonal. A mostani készülékek nagy része addig működik amíg le nem ejted, mert gyakran gazdaságtalan a javítás. Sajnos egyre rövidül a használhatóság ideje. Ezzel együtt a szemét mennyisége és a környezetszennyezés is. Persze ez nem csak a telefonok problémája sajnos, hanem minden manapság gyártott berendezésé.
(#) Jonni válasza zolika60 hozzászólására (») 7:07 /

20+ éves telefont ma nem tudsz használni mert akkor még csak 900 MHZ volt , és az akkori adótornyok ezt tudták, de ma már a 2600 MHz meg ettől jobbak vannak használatba. Annó sok helyen ki volt írva vagy tiltó táblával rajzolva ,hogy mobilt használni tilos, ez meg azért volt mert zavarta a mobil bizonyos elektronikai eszközöket , többek között a rádiókat is. Recsegtek pattogtak stb hangokat adtak ki ha valakinek hívása érkezett vagy volt, ma már ilyen nem igazán van.

Idézet:
„A mostani készülékek nagy része addig működik amíg le nem ejted”

Na igen , ez nagy baj. Hiába reklámozzák, hogy törhetetlen az üvege van az az erő aminek már nem tudnak ellenállni és a javítása nagyon drága. Ilyenkor lehet jó opció egy minden oldalról védő tok , de akkor meg még nagyobb és kényelmetlenebb lesz az amúgyis nagy telefon.

Az is igaz, hogy a vezetékes telefonok csak akkkor mennek tönkre ha valaki szándékosat teszi tönkre .

Az, hogy elektronikai hulladék lesz belőlük, az is óriási probléma.
(#) nagym6 válasza zolika60 hozzászólására (») 9:16 /

Idézet:
„A mostani készülékek nagy része addig működik amíg le nem ejted,”
Igen, ezért cseréltem most ami kb. 6 éves, mindenre tökéletes volt, csak játékra nem használtam. Nem tudom mi a pláne a többszázezres telefonokban, nálunk 60-80e. Ft telefonok vannak, mindenre tökéletesek filmnézésre is, játékra nem használjuk. A mostani 80e. Ft. (nekem 60e.) Oled kijelző, 8Gb, 256Gb.
(#) Suba53 válasza Alkotó hozzászólására (») 11:00 /

Nemrég vettem a TEMU-tól szivargyújtóba dugható 60W-os gyorstöltőt. 2db USBc aljzattal, fillérekért.
Korábban volt egy TRONIC ( Lidl ), de az minimális árammal töltött, csak bosszúság volt.

Usb-c.jpg

(#) Alkotó válasza Suba53 hozzászólására (») 13:02 /

Az jó ha gyorsan töltjük a telefont? Mármint a telefonnak ez nem árt? Érdemes ezt hajszolni?
Eddig fogalmam nem volt róla, de most megnéztem, és az én töltőm (néhány éves) 18W-os (kb.0,5 mm-es betűkkel van ráírva, csak azért tudtam elolvasni mert lefotóztam). Ez nagyjából 1-1,5 óra alatt feltölti az én telefonjaimat 30-40 %-os szintről 100%-ra.
Gondolom a telefon maga dönti el, hogy milyen feszültséget akar, de azt nem értem hogyan lehet a töltőnek 3 értékű feszültsége is. Esetleg olyan lehet mint az elektromos autó, ahol a töltő és az autó kommunikálnak egymással.
(#) tki válasza Jonni hozzászólására (») 13:40 /

A 2G GSM hálózat még mindig üzemel, pl. mert nemcsak telefonálásra van használva.
(#) Suba53 válasza Alkotó hozzászólására (») 14:24 /

Igen, ezt hívják Power Delivery-nek ( PD ), amikor a telefon kommunikál a töltővel, és megmondja neki, hogy milyen PD feszültségeket tud fogadni. 5V, 9V, 12V, 15V, 20V.
Ezt a töltő állítja be, a telefon meg cumizza az áramot.
Mostanában nem is a töltés gyorsasága a fontos, hanem a töltöttség szintje. Állítólag a Li-Ion akkumulátoroknak a telóban jobb az élettartamra nézve, ha nem töltik maximumra, hanem 80-85%-ig, és inkább gyakrabban töltik.
Nekem a Galaxy telefonban ha beállítom az akku kímélő módot, akkor a PD töltőről gyorsan tölt, de lekapcsolja 80%-nál.

Nagyon jó például az IKEA PD töltője. De most próbáltam, ha nem PD képes eszközt akarok vele tölteni, akkor nem ad ki semmit. Van egy ledes asztali lámpám, aminek 5V kell USBc csatlakozóról.
Egy sima 5V-os töltővel simán megy, de a PD töltő nem reagál rá.
A hozzászólás módosítva: 14:32
(#) zolika60 válasza Jonni hozzászólására (») 16:17 /

Amire te gondolsz az 30+ éves.
Következő: »»   3673 / 3674
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem