Fórum témák
» Több friss téma |
"11-12 ezer körül már vannak olyan írók amik tudnak DVD M-DISC lemezt is írni" - linkelnéd? Az 1ezer Ft alatti lemezzel együtt. Vagy nem Ft hanem $ ?
A hozzászólás módosítva: Csü, 10:00
Most tényleg ez megint az a szint, hogy még a gugli használata sem megy?
Bővebben: Link Hozzáteszem, a leírásból nem egyértelmű, hogy most akkor az M-DISC-et írni is tudja-e vagy csak olvasni... A hozzászólás módosítva: Csü, 10:43
⒈ A gyorsnézőkéhez (F3, Ctrl+Q) WLX kiterjesztésű bépülőket tudsz felrakosgatni, azok bővítik képességeit. Képekhez nálam az "SGViewer" beépülő van telepítve ‒ nem tudom, hogy tud-e webp képeket is kezelni.
⒉ A beállításoknál a "Szerkesztő/Nézőke" részen csak egyetlen program meghatározására van lehetőség a "Szerkesztés" (F4) gombra, ezzel a limitációval kell beérned. ⒊ Én azt figyeltem meg, hogy kiterjesztések szerinti rendezésnél először magukat a kiterjesztéseket teszi ABC rendbe, utána azokon belül a fájlokat. | Én "gyors szűrést" szoktam végezni: Ctrl+Alt+* és a csillag után beírom a kívánt fájltípust, pl. ".mp4", így csak az a fájltípus fog látszódni ‒ a kiterjesztés elé mindenképpen kell csillag karakter.
Egyértelmű, hogy nem egyértelmű.
Vagy talán mégis. Szóval itt azt írják, hogy M-Disc kompatibilis. Egyébként én így írtam volna: Egyértelmű, hogy csak olvasni tudja A hozzászólás módosítva: Csü, 15:16
SSD-nél az is számít, hogy mennyire van tele mert a wear leveling és a különböző garbage collector algoritmusok működéséhez kell legalább 10% szabad hely, különben nem tudják átpakolgatni az adatokat és összevonva frissíteni a cellákban az adatokat.
HDD-nél pedig, ha nem fizikai behatás éri (pl. leejtés) hanem simán elszaporodnak a hibás vagy instabil szektorok) akkor van előjele a megállásának mert a legtöbb érezhetően elkezd lassulni és átmegy operába: miután leszúrják, fél térdre rogyva még legalább 3 felvonást végigénekel. ![]() Merevlemeznél lassulásnál érdemes ránézni a SMART-ra mert ha hirtelen megnő az áthelyezésre váró szektorok száma, akkor érdemes azonnal menteni róla mindent, amit lehet.
Azt hiszem akkor a plugin írást megpróbálom. Meglátjuk mit hoz össze az AI...
A beépülők közt majd még szétnézek. A billentyűparancsos javaslat még mindig csak fél megoldás.
Én erre a mondatra reagáltam Gee Lee-től:
"Azt írta, az SSD is képes megőrizni a szekrényben az adatokat akár évekig is, amikor még új, aztán a használattal arányosan, minél több adat van írva rajta ez csökken." Az AI következő mondata erről is szólt (hogy az elhasználódástól függ a data retention), de a fenti mondata nem volt igaz. Az összegzésekkel mindig sok a baj. Amit te most írtál, abban nem vetted figyelembe, hogy a szekrényben tárolásról volt szó, nem az aktív használatról, aminek kifejezetten a cellák elhasználódásához van köze. Ha már elhasznált az SSD, de üresre törlöd, akkor is el van használódva, tehát a wear levelingnek nincs köze ehhez - csak ahhoz, mennyi írás mennyire használja el az adott eszközt, vagyis az előéletéhez. Alakul a hozzászólás-káosz... Ami ellen még tiltakoztam, az is egy pontatlanság volt az AI részéről, de nem írom le újra, érthetőnek kellett lennie, hogy a teljes meghibásodás, és a cellák, ill. HD-nél a szektorok meghibásodása közt milyen hasonlóságok és különbségek vannak. Érdemes visszaolvasni. Még olyat is láttam az ősidőkben, mikor a PC-ház kishangszóróját egy laza mozdulattal rátette egy ismerősöm, akinek segítettem, egy működő, forgó 40 MB-os HDD tetejére. Nem mondom az eredményt. : -) A hozzászólás módosítva: Csü, 16:14
El kell engedni az ilyet, mert csak az időd megy vele. Másik program - másik megoldás. Gyakorlatból tudom, hányszor van ilyenre szükség és mennyire gyorsan lehet a javasolt módon is dolgozni, nem ezen fog múlni.
Addig el ne hidd, amíg a "compatible" és "supports" szavak helyett egyértelműen meg nem találod, hogy képes írni... Mivel nem hajlandók a cégek ezt megtenni, oka kell, hogy legyen. Visszanyúltam a technológiai leírásokhoz. A Wiki oldalán ennyit találtam:
"While recorded discs are readable in conventional DVD and BD drives, M-disc DVDs can only be burned by drives with firmware that supports the slightly higher power mode that M-Disk requires for burning its inorganic layers, as such writing speed is typically 2× speed. Blu-ray M-discs can be both written and read in most standard Blu-ray drives and are certified by the Blu-ray Disc Association to meet all current standard specifications as of 2019.[26]" Egy meghajtónál láttam is az Amazonon, ahol kifejezetten írva volt az M-DISC-író képesség, de csak úgy megfogalmazva a többivel egy mondatban, nem gyári leírásban, ezért téves is lehet. Szóval nem feltétlenül drágák a meghajtók, de nem is egyértelmű. Az adathordozók a drágák. : -) Felhasználástól függően. Egyszer majd én is megtanulom, de most nincs ilyen a közelemben és venni sincs okom. A hozzászólás módosítva: Csü, 16:21
SSD állapotSziasztok!Melyik az a legjobb, win11 alatt is korrektül működő ingyenes ellenőrző program, ami az SSD diszkekről a legpontosabb információkat mutatja? Állapot, élettartam, hibahelyek, stb.
Igazad van, nem olvastam vissza.
Csak nem gramofon lett belőle?
A HDD Sentinel. Vagyis úgy ingyenes, hogy limitációkat tartalmaz.
Elég érdekes volt. Egy BBS-t működtettünk, abban segítettem.
Amikor sok munkával mindent beállítottuk és a doboz becsukása során a hangszóró rá lett téve egy kicsit, akkor a közben is futó, adatbázisokat kezelő szoftverből azonnal jöttek CRC-errorok, ill. crash történt. Újraformázta a merevlemezt az illető, én akkor már nem voltam ott, ment a vonatom, és újratelepített mindent, hátha... Meg is tudta tenni, de aztán nagyon rövid időn belül elkezdtek megváltozni az adatok, újra jöttek a hibák. Ki kellett dobni a meghajtót. Nem akarok találgatni, hogyan szólt közbe a fizika - neked esetleg mondhat valamit. : -)
Bocsánat, nem akarok én válaszolgatni mindenre, csak ahogy írtam, kicsit kényszeresen mindennek utánanézek mostanában, ill. célom is van ezzel. : -)
Ilyenkor az alternatívákat kell keresni a HD Sentinelre, és kiderül, hogy sok helyen a CrystalDiskInfo kapja a legtöbb szavazatot, többször annyit, mint a HD Sentinel (amit egyszer meg is vásároltam... csak nem tudom, melyik változatát, rég nincs telepítve), de lehet, hogy azért, mert nyílt forrású és teljesen ingyenes, ráadásul még innen is letölthető: https://apps.microsoft.com/detail/xp8k4rgx25g3gm Azt írják, hogy jó, csak kicsit szakmai. Viszont a többi program még kevésbé magyarázkodik és kevesebb funkciójuk is van. De a világ nagy...
Most látom, hogy a párját már használtam idén:
Köszi, letöltöttem, működik rendesen.
Egy dolog zavar, amit nem értek a mai világban. Fix az ablak mérete, nem tudom nagyítani. Így kicsit zsúfolt a fejléce a nyolc diszk számára. És az USB külső diszkek még nincsenek is csatlakoztatva. Van valahol erre beállítási lehetőség? Vagy szokjam meg.
Jó a Crystal is, de a HDD Sentinel a legnaprakészebben tartott (ráadásul magyar a fejlesztője) S.M.A.R.T. megjelenítő program: annak a mindenkori, aktuálisan legfrissebb verziója az egyetlen hitelesnek tekinthető konzumer S.M.A.R.T. megjelenítő program, ami közvetett utalást ad a drive állapotára. Azért kell mindig a legfrissebb rendelkezésre álló verziót használni mert a régebbiek le vannak maradva a gyártók változtatásait tekintve (amit a különböző meghajtók firmware-jeiben csináltak), így ugyanaz az érték mást jelenthet (máshogyan súlyozott) itt vagy ott, még látszólag két, teljesen egyforma típusszámú meghajtó közt is, amik csak firmware-jükben különböznek. Éppen ezért kell tudni összességében elemezni az általa adott adatokat, mert a S.M.A.R.T. elég komplex és meg tud tréfálni azzal, hogy az egyes értékeket önmagukban nézve fals eredményt adnak, mert sokszor csak több érték együttes elemzése ad értékelhető eredményt (ezért nem lehet a S.M.A.R.T. értékeket önmagukban elemezni, hanem mindig érdemes őket összevetni lehetséges viszonyítási alapokkal).
Letöltöttem a forrását, Visual C++/MFC-ben van megírva, könnyű volt lefordítani - szeretem az ilyet. Viszont az MFC egy nagyon régi GUI könyvtár. A mai napig fejleszti az MS, de tényleg elavultnak tekinthető, viszont a mostani megjelenítésekhez képest villámgyors, és vannak helyek, ahol az nagyon kell. Persze nem itt. Az egyes kontrolok (gombok stb.) helyére mozgatását C++ kód végzi, valaki egyszer megszenvedett a koordináták kiszámoltatásával, hogy megírja.
Megpróbáltam átméretezni magát az ablakot, hátha az algoritmus jobb annál, mint amilyennek látszik, de nem véletlen a kötött szélesség: a futás során semmi sem változott; ablakmérettől függő számolás (vízszintes irányban) látszólag nincs benne. Csatoltam a képeket a dupla szélességű ablakról és a drive-jaimról. Nem túl bonyolult néhány koordinátát kiszámoltatni, így még neki is állnék csupán játékból, de az a baj, hogy a virtuális Windows-hoz, amin itthon fejleszteni szoktam, hiába adok hozzá új meghajtókat, azokat a CrystalDiskInfo nem látja, így képtelen lennék tesztelni a módosításokat, az meg nem pálya. : -) Higgyünk img-nek, hogy nem is érdemes, de legalább én is dolgoztam vele. : -) Csak tudnám, akkor a sok szavazat, a népszerűség miért van, mert nem csak egy helyen néztem. A hozzászólás módosítva: Csü, 21:42
Találtam M-Disc-es videót és konkrét meghajtót, ami írja (piros nyíl a képen). 100 dollár és az Amazonon már nem találtam, lehet, hogy azóta van olcsóbb is. 2024-ben készült: https://www.youtube.com/watch?v=JAmvk5LBBcQ Köszönöm az említését...
A hozzászólás módosítva: Csü, 21:55
Ugyan van a gépemben M-Disc író de nincs bedugva, hogy bootolásnál ne teljen azzal is az idő, így nem tudom megmondani, hogy pontosan milyen, csak arra emlékszem, hogy LG: talán GH24NSB0.
Viszont nem volt annyira drága, 1000 USD (átszámolva) meg végképp nem.
Nem tudom megmondani, mennyire drága, mert nem ismerem a felhasználását, de ez nem a szokásos PC-s tartozékár.
Ez nem DVD hanem BR.
Az ISO9660 helyett jobban kedvelem az UDF-et 8GB DVD+R-en. Mert olyan egyszerű mint egy pendrive.
Azért nem tudom mennyibe került mert ajándékként kaptam egy gépben, viszont az árukergetőn kb. mindenki azt emeli ki, hogy nem drága.
Akármennyire "fél megoldás" szerinted, én mindig úgy szűrök, a billentyűkombinációval, teljesen megszoktam.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |