Fórum témák
» Több friss téma |
"11-12 ezer körül már vannak olyan írók amik tudnak DVD M-DISC lemezt is írni" - linkelnéd? Az 1ezer Ft alatti lemezzel együtt. Vagy nem Ft hanem $ ?
A hozzászólás módosítva: 10:00
Most tényleg ez megint az a szint, hogy még a gugli használata sem megy?
Bővebben: Link Hozzáteszem, a leírásból nem egyértelmű, hogy most akkor az M-DISC-et írni is tudja-e vagy csak olvasni... A hozzászólás módosítva: 10:43
⒈ A gyorsnézőkéhez (F3, Ctrl+Q) WLX kiterjesztésű bépülőket tudsz felrakosgatni, azok bővítik képességeit. Képekhez nálam az "SGViewer" beépülő van telepítve ‒ nem tudom, hogy tud-e webp képeket is kezelni.
⒉ A beállításoknál a "Szerkesztő/Nézőke" részen csak egyetlen program meghatározására van lehetőség a "Szerkesztés" (F4) gombra, ezzel a limitációval kell beérned. ⒊ Én azt figyeltem meg, hogy kiterjesztések szerinti rendezésnél először magukat a kiterjesztéseket teszi ABC rendbe, utána azokon belül a fájlokat. | Én "gyors szűrést" szoktam végezni: Ctrl+Alt+* és a csillag után beírom a kívánt fájltípust, pl. ".mp4", így csak az a fájltípus fog látszódni ‒ a kiterjesztés elé mindenképpen kell csillag karakter.
Egyértelmű, hogy nem egyértelmű.
Vagy talán mégis. Szóval itt azt írják, hogy M-Disc kompatibilis. Egyébként én így írtam volna: Egyértelmű, hogy csak olvasni tudja A hozzászólás módosítva: 15:16
SSD-nél az is számít, hogy mennyire van tele mert a wear leveling és a különböző garbage collector algoritmusok működéséhez kell legalább 10% szabad hely, különben nem tudják átpakolgatni az adatokat és összevonva frissíteni a cellákban az adatokat.
HDD-nél pedig, ha nem fizikai behatás éri (pl. leejtés) hanem simán elszaporodnak a hibás vagy instabil szektorok) akkor van előjele a megállásának mert a legtöbb érezhetően elkezd lassulni és átmegy operába: miután leszúrják, fél térdre rogyva még legalább 3 felvonást végigénekel. ![]() Merevlemeznél lassulásnál érdemes ránézni a SMART-ra mert ha hirtelen megnő az áthelyezésre váró szektorok száma, akkor érdemes azonnal menteni róla mindent, amit lehet.
Azt hiszem akkor a plugin írást megpróbálom. Meglátjuk mit hoz össze az AI...
A beépülők közt majd még szétnézek. A billentyűparancsos javaslat még mindig csak fél megoldás.
Én erre a mondatra reagáltam Gee Lee-től:
"Azt írta, az SSD is képes megőrizni a szekrényben az adatokat akár évekig is, amikor még új, aztán a használattal arányosan, minél több adat van írva rajta ez csökken." Az AI következő mondata erről is szólt (hogy az elhasználódástól függ a data retention), de a fenti mondata nem volt igaz. Az összegzésekkel mindig sok a baj. Amit te most írtál, abban nem vetted figyelembe, hogy a szekrényben tárolásról volt szó, nem az aktív használatról, aminek kifejezetten a cellák elhasználódásához van köze. Ha már elhasznált az SSD, de üresre törlöd, akkor is el van használódva, tehát a wear levelingnek nincs köze ehhez - csak ahhoz, mennyi írás mennyire használja el az adott eszközt, vagyis az előéletéhez. Alakul a hozzászólás-káosz... Ami ellen még tiltakoztam, az is egy pontatlanság volt az AI részéről, de nem írom le újra, érthetőnek kellett lennie, hogy a teljes meghibásodás, és a cellák, ill. HD-nél a szektorok meghibásodása közt milyen hasonlóságok és különbségek vannak. Érdemes visszaolvasni. Még olyat is láttam az ősidőkben, mikor a PC-ház kishangszóróját egy laza mozdulattal rátette egy ismerősöm, akinek segítettem, egy működő, forgó 40 MB-os HDD tetejére. Nem mondom az eredményt. : -) A hozzászólás módosítva: 16:14
El kell engedni az ilyet, mert csak az időd megy vele. Másik program - másik megoldás. Gyakorlatból tudom, hányszor van ilyenre szükség és mennyire gyorsan lehet a javasolt módon is dolgozni, nem ezen fog múlni.
Addig el ne hidd, amíg a "compatible" és "supports" szavak helyett egyértelműen meg nem találod, hogy képes írni... Mivel nem hajlandók a cégek ezt megtenni, oka kell, hogy legyen. Visszanyúltam a technológiai leírásokhoz. A Wiki oldalán ennyit találtam:
"While recorded discs are readable in conventional DVD and BD drives, M-disc DVDs can only be burned by drives with firmware that supports the slightly higher power mode that M-Disk requires for burning its inorganic layers, as such writing speed is typically 2× speed. Blu-ray M-discs can be both written and read in most standard Blu-ray drives and are certified by the Blu-ray Disc Association to meet all current standard specifications as of 2019.[26]" Egy meghajtónál láttam is az Amazonon, ahol kifejezetten írva volt az M-DISC-író képesség, de csak úgy megfogalmazva a többivel egy mondatban, nem gyári leírásban, ezért téves is lehet. Szóval nem feltétlenül drágák a meghajtók, de nem is egyértelmű. Az adathordozók a drágák. : -) Felhasználástól függően. Egyszer majd én is megtanulom, de most nincs ilyen a közelemben és venni sincs okom. A hozzászólás módosítva: 16:21
SSD állapotSziasztok!Melyik az a legjobb, win11 alatt is korrektül működő ingyenes ellenőrző program, ami az SSD diszkekről a legpontosabb információkat mutatja? Állapot, élettartam, hibahelyek, stb.
Igazad van, nem olvastam vissza.
Csak nem gramofon lett belőle?
A HDD Sentinel. Vagyis úgy ingyenes, hogy limitációkat tartalmaz.
Elég érdekes volt. Egy BBS-t működtettünk, abban segítettem.
Amikor sok munkával mindent beállítottuk és a doboz becsukása során a hangszóró rá lett téve egy kicsit, akkor a közben is futó, adatbázisokat kezelő szoftverből azonnal jöttek CRC-errorok, ill. crash történt. Újraformázta a merevlemezt az illető, én akkor már nem voltam ott, ment a vonatom, és újratelepített mindent, hátha... Meg is tudta tenni, de aztán nagyon rövid időn belül elkezdtek megváltozni az adatok, újra jöttek a hibák. Ki kellett dobni a meghajtót. Nem akarok találgatni, hogyan szólt közbe a fizika - neked esetleg mondhat valamit. : -)
Bocsánat, nem akarok én válaszolgatni mindenre, csak ahogy írtam, kicsit kényszeresen mindennek utánanézek mostanában, ill. célom is van ezzel. : -)
Ilyenkor az alternatívákat kell keresni a HD Sentinelre, és kiderül, hogy sok helyen a CrystalDiskInfo kapja a legtöbb szavazatot, többször annyit, mint a HD Sentinel (amit egyszer meg is vásároltam... csak nem tudom, melyik változatát, rég nincs telepítve), de lehet, hogy azért, mert nyílt forrású és teljesen ingyenes, ráadásul még innen is letölthető: https://apps.microsoft.com/detail/xp8k4rgx25g3gm Azt írják, hogy jó, csak kicsit szakmai. Viszont a többi program még kevésbé magyarázkodik és kevesebb funkciójuk is van. De a világ nagy...
Most látom, hogy a párját már használtam idén:
Köszi, letöltöttem, működik rendesen.
Egy dolog zavar, amit nem értek a mai világban. Fix az ablak mérete, nem tudom nagyítani. Így kicsit zsúfolt a fejléce a nyolc diszk számára. És az USB külső diszkek még nincsenek is csatlakoztatva. Van valahol erre beállítási lehetőség? Vagy szokjam meg.
Jó a Crystal is, de a HDD Sentinel a legnaprakészebben tartott (ráadásul magyar a fejlesztője) S.M.A.R.T. megjelenítő program: annak a mindenkori, aktuálisan legfrissebb verziója az egyetlen hitelesnek tekinthető konzumer S.M.A.R.T. megjelenítő program, ami közvetett utalást ad a drive állapotára. Azért kell mindig a legfrissebb rendelkezésre álló verziót használni mert a régebbiek le vannak maradva a gyártók változtatásait tekintve (amit a különböző meghajtók firmware-jeiben csináltak), így ugyanaz az érték mást jelenthet (máshogyan súlyozott) itt vagy ott, még látszólag két, teljesen egyforma típusszámú meghajtó közt is, amik csak firmware-jükben különböznek. Éppen ezért kell tudni összességében elemezni az általa adott adatokat, mert a S.M.A.R.T. elég komplex és meg tud tréfálni azzal, hogy az egyes értékeket önmagukban nézve fals eredményt adnak, mert sokszor csak több érték együttes elemzése ad értékelhető eredményt (ezért nem lehet a S.M.A.R.T. értékeket önmagukban elemezni, hanem mindig érdemes őket összevetni lehetséges viszonyítási alapokkal).
Letöltöttem a forrását, Visual C++/MFC-ben van megírva, könnyű volt lefordítani - szeretem az ilyet. Viszont az MFC egy nagyon régi GUI könyvtár. A mai napig fejleszti az MS, de tényleg elavultnak tekinthető, viszont a mostani megjelenítésekhez képest villámgyors, és vannak helyek, ahol az nagyon kell. Persze nem itt. Az egyes kontrolok (gombok stb.) helyére mozgatását C++ kód végzi, valaki egyszer megszenvedett a koordináták kiszámoltatásával, hogy megírja.
Megpróbáltam átméretezni magát az ablakot, hátha az algoritmus jobb annál, mint amilyennek látszik, de nem véletlen a kötött szélesség: a futás során semmi sem változott; ablakmérettől függő számolás (vízszintes irányban) látszólag nincs benne. Csatoltam a képeket a dupla szélességű ablakról és a drive-jaimról. Nem túl bonyolult néhány koordinátát kiszámoltatni, így még neki is állnék csupán játékból, de az a baj, hogy a virtuális Windows-hoz, amin itthon fejleszteni szoktam, hiába adok hozzá új meghajtókat, azokat a CrystalDiskInfo nem látja, így képtelen lennék tesztelni a módosításokat, az meg nem pálya. : -) Higgyünk img-nek, hogy nem is érdemes, de legalább én is dolgoztam vele. : -) Csak tudnám, akkor a sok szavazat, a népszerűség miért van, mert nem csak egy helyen néztem. A hozzászólás módosítva: 21:42
Találtam M-Disc-es videót és konkrét meghajtót, ami írja (piros nyíl a képen). 100 dollár és az Amazonon már nem találtam, lehet, hogy azóta van olcsóbb is. 2024-ben készült: https://www.youtube.com/watch?v=JAmvk5LBBcQ Köszönöm az említését...
A hozzászólás módosítva: 21:55
|
Bejelentkezés
Hirdetés |