Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép hiba, de mi a probléma?
Lapozás: OK   1186 / 1187
(#) Udvari Zsombor válasza pipi hozzászólására (») Kedd, 13:24 /

@pipi ‒ Aha, sajnos csak fájlokra működik, almappákra nem (mekkora hülyeség).
@veroka ‒ Nem tudom, hogy az mennyire jó, de minden, amit szoktam használni az a Total Commander-ben van: mindkét oldalt fülek (zároltak is), Ctrl+Q nézőke és annak beépülői (.wlx), Ctrl+Alt+betű módszerrel való gyors szűrés, fájl útvonal másolása vágólapra, csak fájlnév másolása vágólapra, fájl megnyitása szerkesztésre F4-gyel.
(#) tki válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Kedd, 14:44 / 2

A süketség mellett ezt hívják életképtelenségnek, mikor valaki előtt ott van egy szoftver, és nem kattint rá egy rohadt menüre, hogy kipróbálja.

Az alábbi, Total Commander-ről készített screen shot-on balra ott van egy TEMP és jobbra egy Temp1 könyvtár, mindkettő tartalmaz egy "a" alkönyvtárt. A dialógus bal oldalán ott van a Compare gomb (jobbra meg a Synchronize, amit nem használunk). Igen, "szinkronizálás" a funkció, a dialógus neve, de attól még összehasonlítás is van rajta. Még sosem láttunk ilyet, hogy pontatlanul van valami elnevezve, mekkora meglepetés...

Az alattuk levő eredményből látható, hogy az "a" nevű alkönyvtárban van három egyforma fájl, aztán bal oldalon van egy "ttt" nevű fájl, de nincs "nnn" nevű, jobb oldalon van egy _eltérő_ "ttt" fájl, valamint egy "nnn" nevű fájl, ami csak a jobb oldalon van meg.
(#) Skori válasza tki hozzászólására (») Kedd, 15:11 /

Szerintem azért "nem vette az adást" elsőre, mert nem tudta, hogy a "Compare" magyarul összehasonlítást jelent. Vagy azért, amit a suliban is napi szinten látok, hogy ha kettőnél több mondat van leírva egyszerre, akkor a harmadik mondatot már csak 10% olvassa el, a negyedik mondatot meg gyakorlatilag senki sem...
(#) tki válasza Skori hozzászólására (») Kedd, 15:44 / 2

Ahogy mondtam:
1. Ott ül az adott program előtt, és kérdezgetés helyett nem nézi meg azonnal. (És olyan nincs ebben a programban - sem -, hogy megnyitja a menüt és máris elkezdi valami széttúrni a fájljait, azért nem teszi meg.)

2. Nem logikus, amit írsz, mert a Synchronize szóra meg egyből lecsapott, hogy az nem jó neki. Ha már kötözkötünk: a "compare" még gyakrabb szó is, és a "komparál", "komparatív" benne van az idegen szavak szótárában, vagyis nemcsak a "szinkronizálás" lehet ismerős az angolul nem tudóknak.

3. És ha valami problémát meg szeretne oldani valaki, ill. kifejezetten neki válaszolnak egy megoldással, akkor felháborító, ha nem olvassa el a többi mondatot is. Ráadásul ismerhet már annyira ezen a helyen, hogy számítástechnikai kérdésekben van pár évtized tapasztalatom.

4. Hozzáírhattam volna az előbb, hogy aki nem ismeri fel jó közelítéssel, hogy mikor kap információt blabla helyett, azzal is baj van. Ez a többiekre vonatkozik.

A jelenség világos, hogy hogyan állnak az emberek az olvasással az olvasatlanság ill. az információözön miatt általában, csak ez nem ugyanaz a helyzet. Kíváncsi vagyok, milyen kibúvót sikerül még találni az értelmes és a másikra odafigyelő lényként való viselkedés alól.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 15:53
(#) tki válasza tki hozzászólására (») Kedd, 16:40 /

Egyébként ennyit elrontottam: "Az alattuk levő eredményből látható, hogy az "a" nevű alkönyvtárban van három egyforma fájl." Mármint a "temp" könyvtárakban van három egyforma, és a másik kettő van lejjebb, az "a" nevűekben, ill. az egyikben... De a képen szépen látható.
(#) SzervízMacska válasza tki hozzászólására (») Kedd, 18:02 /

Tegyük hozzá, hogy állítólag idevágó szakmai végzettséggel…
(#) Udvari Zsombor válasza tki hozzászólására (») Kedd, 19:06 /

Működik ez, bár amíg ez az ablak nyitva van, addig nem enged a főablakba kattintani, így nem lehet manuálisan végigmenni a listán, de nem okozott galibát az így indított másolás sem.
(A képen a lista csak egy újragenerált példa, mert másolás után magától kiürül a lista, ami így nem lenne szemléltethető ‒ természetesen eredetileg ← irányba másoltattam.)

tcmd_sync.png

(#) Udvari Zsombor válasza SzervízMacska hozzászólására (») Kedd, 19:16 /

Nyugalom, eddig még nem kellett mappákat szinkronizáltatnom ‒ és ezután se fog "sűrűn" kelleni ‒, mivel mindig manuálisan szoktam másolgatni, de ilyen kusza "megvan / nincs meg" állapotnál már nem ment volna.
(#) tki válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Kedd, 19:23 /

Ha a jobb egérgombot megnyomod a lista egy elemén, egy csomó dolgot csinálhatsz a fájllal, majdnem mintha a főablakban lennél - lásd a képet.

Ha duplán rákattintasz a lista egy elemére, akkor egyből megnézheted, összehasonlíthatod a fájlok tartalmát, láthatod a különbségeket, mintha kiválasztottad volna ezt a funkciót a jobb gombos menüből. Persze szövegfájloknál.

Ha a fentiek esetleg nem fedik le azt, amit ezekkel a fájlokkal tenni akarsz, ennél is szabadabban akarod azokat manipulálni, akkor nyiss egy második TC-t, és akkor bármit meg tudsz tenni velük, miközben a már elkészült különbséglistád változatlanul ott marad...
A hozzászólás módosítva: Kedd, 19:25
(#) Udvari Zsombor válasza tki hozzászólására (») Kedd, 19:28 /

Már mindegy, a kívánt tartalmú másolást megcsináltam a "Szinkronizálás" gombbal.
(#) Skori válasza tki hozzászólására (») Kedd, 22:46 /

Nyilván csak találgatni próbáltam. Zsombor eddigi fórumbeli tevékenysége alapján ez a reakció (ill. a reakció hiánya) teljesen beleillik a képbe. Mindig két emberen múlik a dolog, aki kérdez, meg aki veszi a fáradtságot, hogy válaszoljon, (és egyik sem kötelező). Ha leírod a megoldást, de nem foglakozik vele a kérdező, az csak rajtad áll, hogy hogyan kezeled a továbbiakban. Gyakran találkozom ilyesmivel, és nem csak ebben a fórumban. Van amikor leírom szájbarágósan is a magyarázatot is, de van amikor elengedem a dolgot, mert nem mindenkinek lehet segíteni, csak annak aki pl. hajlandó értelmezni a kapott választ...
(#) tki válasza Skori hozzászólására (») Sze, 0:22 /

Témától, egyetértés meglététől függetlenül szívesen szoktam válaszolni neked a szándékaid miatt, de mindenképpen visszás lenne, ha itt megfelelő alapossággal kezdeném bemutatni a saját nézeteimet az emberi elme és a valóság kapcsolatáról. : -) Mindenesetre ami indulatnak látszott, az inkább módszer - nem igazán billent ki az ilyesmi, a hasznosságot tartom szem előtt. És amúgy sem neki dolgoztam ki a megoldást részletesebben (hanem mindenkinek), mivel nem szeretem a túlzott hálálkodást...
A hozzászólás módosítva: Sze, 0:27
(#) Gombszem válasza tki hozzászólására (») Sze, 7:30 4 /

Megy itt a pszichológia nagyon. Az is megérne egy elemzést, hogy a fekete képernyő kinek tetszik, és miért. Könyvet sem nyomtatnak fekete papírra fehér betűvel.
(#) tki válasza Gombszem hozzászólására (») Sze, 8:33 / 2

Sok hülyeséget hallottam már, de ez sem akármi. : -)

Egyébként vannak a szemnek lényegesen kellemesebb sötét témák, csak az ilyesmihez is kell egyfajta tehetség, másfelől kevés az ehhez felhasználható szín és árnyalat, amiből válogatni lehet, a legtöbben mégis szeretnének valami egyedit belevinni és ez jön ki belőle...
A hozzászólás módosítva: Sze, 8:41
(#) bbb válasza Gombszem hozzászólására (») Sze, 8:53 /

Ebben tévedsz. Pár évtizede láttam már ilyen könyvet emlékeim szerint, de azt nem találtam most guglival. Találtam viszont másikat a "fekete könyv fehér betűkkel" keresésre: Bővebben: Link
(#) veroka válasza Gombszem hozzászólására (») Sze, 12:55 / 3

A fekete témának OLED és AMOLED képernyőkön, illetve ezek leszármazottainál van értelmük, praktikusan mobiltelefonoknál és tableteknél. Ezeken a képernyőkön maguk a képpontok világítanak, nincs háttérmegvilágítás mint az LCD képernyőknél. Mivel a fekete képpontok nem világítanak, ezért a fekete téma energiatakarékos. Ezt csak azért írtam le, mert nem mindenki van tisztában a fekete témák értelmével.
És ha valaki a telefonján megszokta, az lehet, hogy a laptopon-asztali monitoron is jobban szereti a fekete témákat. Más izlését ne itéljük már meg...
(#) Ge Lee válasza Gombszem hozzászólására (») Sze, 13:10 /

Mivel nem érted, kielemzem neked, bár nem kell nagy elemzőnek lenni hozzá.
Amikor ott ülsz egyfolytában órákat a gép előtt, mondjuk egy szimulátort nyomkodva, a monitor fénye már annyira le van véve amennyire csak le lehet, mégis olyan érzésed van, hogy majd kifolyik a szemed, na akkor majd rájössz, hogy mennyivel szemkímélőbb egy fekete háttéren dolgozni mint a fehéren.
Nálam sötét a windows háttér, sötét a tcmd, sötét a szimulátor háttere stb.

Az, hogy ilyennel mást próbálsz lejáratni, inkább a te szegénységi bizonyítványod...
(#) Ge Lee válasza Ge Lee hozzászólására (») Sze, 13:15 /

Ez a windows háttérképem az összes (5db) gépemen (ugye mekkora hülyeség?).

page-bg.jpg

(#) Udvari Zsombor válasza Gombszem hozzászólására (») Sze, 13:35 /

@Gombszem ‒ Nálam is sötét módra van állítva amit csak tudok, az igaz, hogy TN paneles LCD monitorom van, de a sötét mód akkor is jobbat tesz az embernek. Nálam emellett zöld ablakszín is van, plusz az ablak (szürke helyett) zöldes alapszínét a "WinPaletter" program intézte egy régi Win98 témából.
@Ge Lee ‒ Nekem mindegyik gépemen más a háttérkép, sőt, mindhárom monitoromon is más-más kép van beállítva, amiket kedvem szerint időnként lecserélek.
(#) Skori válasza Ge Lee hozzászólására (») Sze, 13:49 /

+1 vélemény: Nekem már a CRT monitoros korszakban is sötét háttérkép volt beállítva.
(#) Régi motoros hozzászólása Sze, 16:17 /

Ha már Total Commander

Mivel most épp felkaptátok a TC-t, nekem is volna kérdésem vele kapcsolatban.

1. A beépített nézőke, ami [F3] gyorsbillentyűvel lehetőséget ad pl kép vagy szöveg fájlok megtekintésére, állítható e úgy, hogy amit nem tud megjeleníteni, használjon egy másik beállított programot a megtekintéshez, pl *.pdf, *.webp vagy akármilyen más kiterjesztésű fájlnál,
mondjuk a már telepített megjelenítőjét?

2. Ugyanígy, a jobb kattintásos menüből a Szerksztés opcióra választható e különböző programok,
a különböző fájltípusokra, szintén a már telepített programok közül?

3. A kiterjesztés szerinti fájl sorba rendezésnél választható e olyan feltétel, hogy az indítható fájlokat előre sorolja, konkrétan az *.exe, esetleg *.com vagy *.bat fájlokat?
Ez a funkció anno a DOS Navigator -ban benne volt, és őrült jó, mikor nem kell egy mappában csak azért lefelé tekerni 66 képernyőnyit, mert pl tele van *.dll fájlokkal az a mappa, ahol az indító *.exe állomány is található.

Tudom, ki lehet tenni parancsikont az *.exe -hez, de itt most nem ez lenne a megoldás.

Nem tudom elég érthetően fogalmaztam e...
A hozzászólás módosítva: Sze, 16:18
(#) tki válasza Régi motoros hozzászólására (») Sze, 18:20 /

A háttérkép azért még elég kevés. A Microsoftnak mindig nevetségesek voltak a sötét módjai, ugyanis hiába volt egy applikáció sötét tónusú, a rendszer dialógusai rikító fehéren robbantak a képedbe. Ebből még most is sok megvan. Persze egy csomó munkával valamennyire ezt is le lehetett küzdeni, de nem teljesen.

---
Ami a commanderekkel való fájlnézegetést illeti, egyrészt ott van a Total Commander beállításai közt, hogy mit csináljon F3-ra és F4-re, másfelől az ilyesmi ugyanúgy működik, mint a Windows Intézőben. Nem a nézegetést vagy a szerkesztést kell kiválasztani, hanem Enterrel vagy (alapértelmezésben) duplakattintással megnyitni a fájlt. Ilyenkor Shell-szintű hivást használnak a programok, ami be van építve a Windows-ba. Ami a fájloknak a rendszerbeállításokban rögzített asszociációi alapján meghívja az adott megjelenítő- vagy szerkesztőprogramot. Persze csak ha be van állítva valamilyen asszociáció az adott kiterjesztéshez (pl. “.pdf”).

Ennek a parancssoros megfelelője a “start fájlnév.ext”. Ezt adott esetben egy-egy programba is be lehet írni a beállítások közé ("start" és az aktuális fájlnév), de a fájlkezelő programoknál nincs szükség rá, mert eleve úgy működnek. A commander-típusú szoftverek ezen felül nézegetésre (F3) a sebesség és egyszerűség kedvéért szoktak még saját belső megjelenítést is alkalmazni, vagyis maga a TC is meg tud jeleníteni külső program futtatása nélkül pl. egy jpg képet, vagy egy tömörített fájl tartalmát, de pdf-et már nem.

A commander-típusú programok egyik előnye, hogy gyorsan lehet kezelni őket billentyűzetről egerészés nélkül, így mások a szokások, érdemes megtanulni őket, elég hamar rögzülni szoktak. A “jobbgombos menü” általában valami másra jön elő, TC-n az Alt+Enter-re - az egér és a jobb gombja ezekben a programokban csak egy másodlagos funkció, többnyire teljesen felesleges, de tudom, hogy vannak az Intézőnek afféle feljavított változatai is (önálló programok, csak hasonlítanak), amikben marad az egerészés, mint módszer, azzal sincs gond. Mindenesetre itt a jobb gomb fájlok kiválasztására használatos, nem pedig ablakok vagy a Windows (Shell) popup menüinek nyitogatására.

---
Ami a futtatható programok előresorolását illeti, én a sorbarendezés forróbillentyűit szoktam használni, de ezek a Show menüből is elérhetők, csak úgy lassabb a munka. Pl. az idő legnagyobb részében kiterjesztés szerinti sorrendet használok (Ctrl+F4), neked már az is segíthet, de a dátum szerinti is nagyon fontos (Ctrl+F5) - ezek közt szinte időveszteség nélkül lehet váltogatni. Pl. ha bekerül egy új fájl egy könyvtárba, akkor felül fog megjelenni, nem kell keresgélnem.

Szűrések is léteznek, ami ezzel rokon, neked is azt tudom ajánlani: Ctrl+F11-gyel csak a futtatható fájlokat fogja megjeleníteni az aktív panelen a kettőből, ez utána Ctrl+F10-zel visszaállítható, hogy az összeset mutassa. De olyanok ezek a programok, mint a svájci bicska; az egyedi sorbarendezés is megoldható, csak a fentiek mellett sosem kellett.
A hozzászólás módosítva: Sze, 18:27
(#) Doky586 válasza Régi motoros hozzászólására (») Sze, 19:27 /

3 Egyszerűbb színeket adni neki: pl exe az piros, dokumentumok zöld, stb
(#) Régi motoros válasza tki hozzászólására (») Sze, 22:34 /

Természetesen nekem is kiterjesztés szerint vannak rendezve a fájlok, ahogy a csatolt képeden látszik. De ez nem oldja meg a problémát, mert ha a képed szerint a NanoVNA-App.exe előtt nem pont egy, hanem pl 123 *.dll, vagy bármilyen ABC szerint előbbi betűvel kezdődő kiterjesztésű fájl van, az *.exe fájl lesz a 124.-ik a mappában így természetesen X oldallal lentebb kerül, és ez a probléma...

A jobb klikk Szerkesztés helyett igen írhattam folna az [F4] kombinációt is, nem ez a lényeg.
A lényeg az, ha pl a szerkesztésre beállítom a Notepad++ programot, akkor a szöveges fájlokat természetesen tudom azzal szerkeszteni. De ha mondjuk egy képet szeretnék szerkeszteni, azt hiába akarja a Notepad++ -al megnyitni, semmi értelme. Ekkor az általam használt kép szerkesztőt kellene indítani a szöveges állományokra beállított Notepad++ helyett. Enterrel meg természetesen a Win saját képmegjelenítője indul el, amiben szintén nem lehet szerkeszteni.

Tehát mint írom, a kiterjesztések szerinti szerkesztés sem megoldott.
A hozzászólás módosítva: Sze, 22:37
(#) Régi motoros válasza Doky586 hozzászólására (») Sze, 22:36 1 /

Nem a láthatóság a probléma, hanem a túlságosan hátra sorolt futtatható fájlok,
ha sok ABC szerint előrébb sorolandó fájl van az adott mappában.
(#) tki válasza Régi motoros hozzászólására (») Sze, 22:59 /

"mert ha a képed szerint a NanoVNA-App.exe előtt nem pont egy, hanem pl 123 *.dll, vagy bármilyen ABC szerint előbbi betűvel kezdődő kiterjesztésű fájl van"

Ctrl+F11, ahogy részletesen leírtam, mivel eddig is értettem a problémát.

"Enterrel meg természetesen a Win saját képmegjelenítője indul el"

A Windows-ban beállított asszociációktól függ, ahogy szintén leírtam. Állítsd át őket az IrfanView-ra vagy más programra, ami tetszik és szerkeszteni is lehet vele, és meg van oldva. Korábban ez automatikus volt: elintézte egy-egy telepített program, de az asszociációk ma már védettek, még egy elevált processz sem írhatja át az UAC prompt után, magyarul adminisztrátor jogú program sem, csak a Vezérlőpulton lehet kézzel megtenni.

Egyébként nem is annyira természetes, mert az emberek nagyon nagy része gyorsan átállítja valami másra...
A hozzászólás módosítva: Sze, 23:06
(#) Régi motoros válasza tki hozzászólására (») Sze, 23:22 /

Nos a Ctr + F11 és F10 próbáltam és valóban amolyan félmegoldásnak elfogadom.
De jó volna, ha valóban úgy rendezne, ahogy anno a DOS navigator ahogy említettem,
futtathatóakat előre, a többit mögé kiterjesztés szerint, és nem kellene billentyű parancsozgatni.

Hol állítható be külön a megnyitáshoz, és a szerkesztéshez program?
Én ilyenről nem tudok, csak a megnyitáshoz ismerem a beállítást, vagy valamit félre értek...

De most elteszem magam holnapra.
A hozzászólás módosítva: Sze, 23:22
(#) tki válasza Régi motoros hozzászólására (») Sze, 23:52 /

A Windows-ban valamikor egy-egy fájltípushoz a felhasználói beállításoknál is meg voltak különböztetve az alábbi verb-ek, ma már csak az "alapértelmezett applikációt" lehet így beállítani. Ezek azok:
- Open,
- Edit,
- Print.

Ma is megvannak, de az alkalmazás döntése, hogy mire ad lehetőséget. Ráadásul Win11 alatt már csakis akkor lehet az alapértelmezetthez képest mást választani, pl. megnyitás helyett szerkesztést, ha a kurta jobb gombos menüt teljesen kinyitjuk (újabb gombnyomás...).

Elég sokszor nincs is rá szükség, ugyanis az a koncepció, a támogatott út, hogy alapvetően az alkalmazásokat kell úgy megírni, hogy a felhasználó ugyanolyan indítással is könnyen tudjon nézegetni, szerkeszteni (na meg nyomtatni). Szerintük általában felesleges ezt kívülről külön meghatározni, háromféle hívást regisztrálni, mert az applikációk megoldják, workflow kérdése.

Az IrfanView is olyan, hogy ha megnyílik, azonnal látod a képet, ugyanakkor szerkeszteni is lehet azt. Ha belemódosítasz, majd kilépéskor eldöntheted, véletlen volt-e vagy szándékos, vagyis el akarod-e menteni és kész. A commander-típusú fájlkezelők is erre építenek, és legtöbbször elég is.

"amolyan félmegoldásnak elfogadom"

A sorrendek, ill. szűrők váltogatása alapvető a gyors munkához, úgyhogy nemcsak félmegoldás ez. Nincs két egyforma program, és erre az igényre nem gondoltak, meg lehet írni nekik.

De lehet más út is: a TC-ben létre lehet hozni egy-egy új nézetet a panelekhez, amikben felhasználó által definiált oszlopok vannak, és ha az az oszlop pl. csak az exe-knél jelenít meg egy X-et, akkor már sorba lehet rendezni az adott panelt úgy, ahogy a többi oszlop alapján is, pl. a Név alapján. Ezt nem fogom kidolgozni, de ez még nem programozás, csak power user-szint, meg kel tudni oldani, ha amúgy tényleg meg lehet.

Másrészt nyugodtan írhatsz egy plugin-t a TC-hez, ezért szoktak ilyen felületeket csinálni...
A hozzászólás módosítva: Sze, 23:59
(#) Ge Lee válasza Suba53 hozzászólására (») 9:14 /

Kicsit visszakanyarodva az adattárolás témaköréhez. Megkérdeztem tegnap az Ai-t, lehet, hogy egyből ezzel kellett volna kezdenem. Azt írta, az SSD is képes megőrizni a szekrényben az adatokat akár évekig is, amikor még új, aztán a használattal arányosan, minél több adat van írva rajta ez csökken. Egy olyan SSD amire már sok adat volt írva valóban elérhet egy olyan szintre, ahol mondjuk néhány hónap alatt is sérülhetnek rajta az adatok, ráadásul nem úgy mint a HDD-nél, hogy a legtöbb esetben ennek vannak már előjelei, hanem mindenféle előjel nélkül, egyik pillanatról a másikra.
Amit még kiemelt az a hőmérséklet, hogy az sem használ a nand-nak, tehát nem árt 40 fok alatt tartani a hőmérsékletét mert a magas hőmérséklettel is degradálódik.
Az igazán hosszú tárolásra pedig az M-DISC-et ajánlotta ami elvileg ezer évig is képes az adatokat megőrizni, a hagyományos CD-DVD lemezek 15-25 évével szemben.
Ha ennek az ezer évnek csak a tizede igaz, akkor az már nekem tökéletesen megfelel. Olyan 11-12 ezer körül már vannak olyan írók amik tudnak DVD M-DISC lemezt is írni, a BR írók nyilván drágábbak.
(#) tki válasza Ge Lee hozzászólására (») 9:43 /

Nem az számít, hogy "sok adat van rajta", hanem hogy sokszor volt-e már írva egy-egy cella... Újabb tíz év múlva megmondom, tapasztaltam-e már végre ilyet...

Az előjel nélküliség is össze van keverve, mert az meg az olyan meghibásodások jellemzője, amikor hirtelen az egész SSD olvashatatlanná válik. A merevlemezen sem tudod, mikor hibásodik meg egy szektor, valamint mindkettőn van előrejelzés a valószínűségéről. Az AI-tól mindig kell forrást is kérni és ellenőrizni, amiket összefoglal...

MDISC: tök jó, nem ismertem, de 40-60 ezer forint 5x100 GB, és egyszer írhatók. Fotóalbumnak jó, backupra általában drága lehet. Kíváncsi vagyok, hány ilyet fogsz venni. : -)
A hozzászólás módosítva: 9:48
Következő: »»   1186 / 1187
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem