Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-tervező programok
 
Témaindító: (Felhasználó 449), idő: Nov 10, 2005
Lapozás: OK   30 / 30
(#) Massawa válasza asch hozzászólására (») Dec 4, 2023 /
 
Még nincs mert csak a mult héten jelent meg ( ma töltöttem le). A könyvtár meg elég hiányos ( vagy nem tudom használni ). Még a kézikönyv sincs kész, de nagyon dolgoznak rajta.
(#) majkimester válasza Massawa hozzászólására (») Dec 6, 2023 /
 
A project 2013-ban indult hobbi projektként, de az első stabil verzió 2018-ban jelent meg, gyakorlatilag egy 1 személyes open source project, akinek a megalkója most főállásban ezen dolgozik. Van még néhány contributor, de az oroszlán részét egy svájci fejlesző egyedül csinálta/csinálja.
Kiváncsiságból én is ki fogom próbálni mert a honlapon lévő infók alapján már most is sok minden tud.
(#) bbb válasza majkimester hozzászólására (») Dec 6, 2023 /
 
Én még a 0.1.4-es verziónál próbáltam ki, de akkor még nagyon gyerekcipőben járt. Az alkatrészkönyvtára akkor még nagyon szűk volt, s emlékszem, hogy első dolgom lett volna egy CD4093-as IC létrehozása, ami nem volt egyszerű mutatvány. Ennek örömére meg is kérdeztem a hivatalos helyen (librepcb discourse), s el is magyaráztam mi hiányzott akkor még a leírásból. Végül bekerült a tutorialba hogyan is lehet ezt megtenni A hozzáállásal tehát egyáltalán nincs baj, csak szokni kell, s ennek a programnak is van tanulógörbéje.
(#) majkimester válasza bbb hozzászólására (») Dec 7, 2023 /
 
Na sikerült kicsit játszanom vele. Leirást nem használtam, próbáltam kitalálni mi hogyan működik. A mellékelt áramkört sikerült összecsapnom.

Sok jó ötlet és megvalósítás van benne, de sok elsőre nem tűnik logikusnak. A libek még szegényesek, pl. 0 db NPN tranzisztor van, de van NPN tranzisztor rajzjel, meg van footprint is, csak össze kell rendelni és adni neki egy nevet. Ehhez library szerkesztés kell, ami szokatlan, de ra lehet jönni a logikára. Viszont minden induláskor, lib módosításkor scanneli a libeket, ami borzasztóan erőforrás igényes és lassú. A másik idegesítő dolog a pcb szerkesztés. Jobb egér klikkre alapból a két utoljára használt tool között vált, ami akár valakinek jó is lehet, de én erre inkább a helyi menüt hoznám elő, de azt csak úgy lehet, ha az alkatrészt előtte kijelölöm. Illetve bármi műveletet forgatást mozgatást is csak így lehet. Van ERC és DRC, ami a beépített TO-92 tokra is hibát jelez. Illetve egy pad-en áthuzva a vezetősávot azt automatikusan nem tekinti összekötöttnek. Néha mentéskor ki is lépett. A grid-ből sincs külön látható és olyan amire igazít. Egy fajta van, és arra is csak hotkey megnyomásra igazít.
Az elején megadtam, hogy mil legyen az egység, de mégis minden mm-ben jelent meg amig a grid-et át nem állítottam mm-ről mil-re.

Szóval összeségében szerintem viszonylag könnyen megtanulható, de egyáltalán nem a legjobban kezelhető. Alkatrész könyvtárak még fejlesztésre szorulnak, bár ez más programoknál is sokszor saját alkatrészeket kell gyártani.
(#) bbb válasza majkimester hozzászólására (») Dec 7, 2023 /
 
Úgy olvastam a mostani verzió már tud Eagle libeket importálni. Ez kifejezetten hasznos funkció, ha éppen működik
Következő: »»   30 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem