Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Labortápot hogyan állitsam be? Volt amper?
Púposnak hálistennek egyiket sem láttam.
Kezdetnek bőven elég, ha 12V és 0,5A-ra állítod. És nézed a feszültséget és az áramot. Ha eléri a 12V-ot és nulla lesz az áram, akkor lehet tovább emelni. Ha egyből nulla az áram, akkor vélhetően kuka.
12V-ra, az áramot meg 1A körülre. Ha nem növekszik az akku feszültsége, vagy 12V alatt marad, tekerd fel az áramot, ameddig bírja a táp. Ez azért kellhet, ha esetleg zárlatos egy cella, a nagy áram megszüntetheti a zárlatot. Ha a nagy árammal nem áll helyre a feszültség, akkor kuka. Nagy árammal nem kell sokáig "kínozni", ha néhány másodpec alatt nem megy fel a feszültség, utána sem fog.
Köszi szépen mindenkinek, megpróbálom. Am elektromos rollerban voltak sorba kötve. A tulaj feltöltötte őket egy éve a saját 48 v 1,8 a töltőjével, majd lehúzta az akkupakot, nem használta, egy szobában volt. Ez lett belőle…
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2025
Ha egy éve töltetlen volt, nem csoda hogy így áll a dolog..
Sajna így került hozzàm. Nem volt töltve, feszültség kiegyenlítés hírből sem volt.
Nálam volt párszor a szomszéd elektromos robogója, ugyanez az összeállítás, abban sem volt kiegyenlítő. Ha nem látszanak nagyon pontosan egyformáknak, nem érdemes egyenként cserélgetni. A szomszéd először az olcsóbb megoldást erőltette, a csere után a következő leggyengébb döglött meg, pedig mondtam neki, hogy ez várható...
A jó megoldást végül mind a négy darab cseréje, egyforma, ugyanakkor, csomagban vásárolt akku oldotta meg. Ja, és robogóba való akku kellett, mert elég nagy áramok folynak. Ilyesmi akku került bele.
Egyébként a kiegyenlítőt azt töltés közben kell rátenni és úgy hagyni valameddig vagy töltés nélkül? Mennyi ideig, mi határozza meg?
Én állandóan rajta tartanám. A LiFePo akkujaimon is állandóan rajta van. Amikor még ólomakkut használtam a napelemes rendszerhez (nem volt jó ötlet!!!), azon is volt kiegyenlítő. Csodálom, hogy nem tesznek a rollerekbe ilyet, annyira nem drága.
Például.
A linken látható terméken mi a különbség a HA02 és HA03 között?
A HA02 négy akkuhoz való, a HA03 pedig öt akkuhoz.
Nekem is időbe telt, mire rájöttem... A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2025
Pedig a vezetékek számából ez ránézésre is viszonylag hamar kiderül...
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2025
Az nem lett tisztázva, hogy a teljes 10 A-t kell ki/bekapcsolgatnia, vagy az csak a maximális átfolyó áram. A lábvastagságok kitalálásához kevésbé kell, de az ajánláshoz amúgy kellhetett volna.
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2025
--Ezek is jók lehetnek, én csak példaképpen írtam a linket. Amit a szomszéd robogójába tettem, nem pont ugyanaz a típus volt, mint a linken, de azt már nem forgalmazzák. Érdemes lehet egy erre szakosodott szerviztől tanácsot kérni, ők a sok száz javított roller után tudhatják, hogy milyen gyártmányú akkuk a jók.
-- Általában a 14Ah-s akkuk ugyanakkora méretűek, mint a 12Ah kapacitásúak, de azért inkább nézd meg a méreteket, nehogy aztán ne férjen be. Ugyanakkora méretben árult 17Ah-s akkuval szemben én gyanakvó lennék, a 17Ah-s akkuk nagyobbak szoktak lenni...
És akkor miközben majd töltenék az akkupackot 48 volttal maradhat rajta közvetlenül a feszültség kiegyenlítő, sőt maradhat is?
Ha bele lehetne szerelni valahogy, én bele tenném örökre. A balanszer mindig igyekszik egyformára hozni az akkukat, akár töltés, akár kisütés van. Ha már kiegyenlített, akkor a nyugalmi árama pár mA, hosszú idő alatt merítené le önmaga az akkut. Sajnos a 12V-os akkukban a cellák egy idő után maguktól is "szétmásznak", azt nem tudja egy külső balanszer megakadályozni. De az is eredmény, ha legalább a 12V-os akkuk egyformák maradnak.
Ez hogy van?Vettem egy ilyet, és szerintem a BAT csak össze van kötve az USB-vel. Legalább is sípol a multiméter. Bármelyik irányból mérem.A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2025
Nem tudom az előző módosítás után jó-e, de lehet nem, mert úgy is az orderre ment nálam, de külön kikerestem.
Nekem az a gyanúm, hogy eldöntheted, hogy USB-ről vagy akkuról táplálod, de akkut nem tud tölteni, főleg, ha a "BAT" mindkét kivezetése közvetlenül sípol az USB-re.
Lehet találgatni, de a megfejtés a dokumentációban lesz - már ha létezik ilyen. Az már egy másik kérdés, hogy miért kell ezt méregetni…
Google a barátod, első találat a típusra rákeresve:kapni idehaza is.
Ott a megfejtés is. De ha másik kínai árust nézem meg akkor ott is ott van. Bővebben: Link
És nem is drága
bár ettől még lehet kínából rendelni hátha 3 hét mulva itt lessz Toroid tekercs önindukciójaSziasztok!Egy kísérletet végeztem, amelynek az eredménye eléggé eltér a várakozásaimtól. Összeállítottam a képen látható áramkört, amelyben az izzó üzemi ellenállása nagyjából ötszöröse a tekercs egyenáramú ellenállásának, tehát stacionárius állapotban a tekercsen ötször akkora áram folyik át, mint az izzón. A tekercs egy nagy induktivitású (kb. 80 H) vasmagos toroid tekercs. Onnan tudom az induktivitását, hogy a 230 V-os hálózatba dugva kb. 10 mA váltóáram folyik át rajta 50 Hz-en, az Ohm-os ellenállása pedig elhanyagolható. A lényeg: miután állandósult az áram a rajzon látható körben, a kapcsoló kikapcsolása után azt várnám, hogy az izzó egy rövid időre jóval fényesebb lesz, mint addig volt. A tekercs mágneses mezeje ugyanis fenn akarja tartani azt az áramot, ami addig is átfolyt a tekercsen, ez pedig (legalábbis az első pillanatookban) ötszörös feszültséget eredményez az izzón. De az izzó egy pillanatra se lesz fényesebb, pedig ez a bazi nagy induktivitás simán tárol kb. 40 J energiát a tekercs mágneses mezejében, és egy kis zsebizzót ez azért jobban meg kellene, hogy hajtson pár másodpercig. A kérdés, hogy miért nincs semmi látható jele az önindukciónak. Korábban végeztem hasonló kísérleteket más, alacsonyabb induktivitású tekercsekkel, és azoknál bizony volt látható jele a kikapcsolási feszültséglökésnek. LED-eket nagyon látványosan meghajtottak, de izzókat is. Ez a nagy induktivitású toroid pedig szinte nem csinál semmit. Pedig nem menetzárlatos, hiszen akkor a hálózatra dugva nem csak 10 mA áram folyna át rajta. Van ötletetek? Köszi!
De akkor nem BAT-nak kéne ott lennie, hanem PWR-nek. Pont azért, mert már minden akkus, azt sejteti, hogy tölti. Az a 4 alkatrész ami az enyémen hiányzik, az általuk linkelten pedig nem, mit befolyásol? Tudom, hogy e tekintetben semmit, de amúgy.
Elég kevés adatot adtál meg, de a 40J és 80H alapján, 1A tekercs árammal számoltál (W = ½ * I2*L). Az izzó árama a leírásod alapján az ötöde, tehát kb. 0,2A. A feszültséget newm adtad meg, feltételezem, hogy kisfeszültségű izzóról van szó, mondjuk 12V-os. Az izzó ellenállása
ez esetben 60Ω körüli. Az R-L időállandó T=L/R 1s körüli, egy izzó esetén ez nem látványos de azért észrevehető villanás lenne. Amit nem vettél figyelembe: az 1A DC áram (pl. ha ez egy trafó primere) akkor betelíti a vasmagot, emiatt a tekercs induktivitása drasztikusan lecsökken (1..2 nagyságrendnyivel, vagy mégjobban), tehát lehet, hogy a tárolt energia valójában csak 0,4....4J körüli. Ezen kívül a tekercsben tárolt energia egy része valószínűleg a kapcsolón alakul hővé amikor szikrázik bontáskor. További pontatlanság lehet még, ha a toroidnak vas-vesztesége is van, magyarul ha a hálózatból felvett 10mA, nem tisztán induktív jellegű... Amúgy ezt a jelenséget oszcilloszkóppal érdemes vizsgálni, elég tanulságos tud lenni...
Mindent helyesen állapítottál meg. És igen, ez egy toroid-trafó primer tekercse. Igazad van abban is, hogy a vasmag telítését nem vettem figyelembe; nem gondoltam volna, hogy 1 A egyenáram már telítésbe viheti a magot. Most utánanéztem a megfelelő képleteknek, permeabilitásoknak, menetszámoknak, és valóban, 1 A áram simán telítést okozhat, tehát a tekercs tényleg jóval kevesebb energiát tud a mágnesesterében tárolni, mint gondoltam.
Úgyhogy most kipróbáltam izzó helyett egy kis LED-del, aminek jóval kisebb az áramigénye, és az legalább felvillan a tápfeszültség lekapcsolásakor. Köszönöm szépen a segítséget! |
Bejelentkezés
Hirdetés |