Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   405 / 406
(#) Skori válasza Alkotó hozzászólására (») Pé, 0:26 /

Ha profi, kétoldalas, furatgalvános panelt terveznék a QUAD-hoz, akkor megfontolnám, hogy részben SMD alkatérszeket használjak. Lehetne még kisebb a panel, ami általában jót tesz az áramkörnek is, az SMD ellenállások általában kisebb zajúak, a 120pF is lehetne jó minőségű SMD C0G/NP0 kondi, és jó minőségű opampból, is nagyobb a választék SO8 tokban.

Régen gondolkoztam a QUAD405-ből egy modernizált (vagy inkább teljesen újragondolt) változat tervezésén, FET végtranyókkal, de ebből nem lett semmi, mert elkezdett jobban érdekelni a D osztály. Aztán egy véletlen ötlet folytán elővettem egy régi, afféle "polcon maradt" erősítő gondolatát, és pár hónapja megcsináltam rá egy szimulációt. Ez mondhatni jól sikerült, úgyhogy készült belőle prototípus, majd még egy prototípus... Itt írtam erről: Bővebben: Link Szóval most emiatt a QUAD valószínűleg megint kimarad az életemből, de azért szurkolok, hogy jól sikerüljön az a projekt!
(#) gaga0915 válasza Alkotó hozzászólására (») Pé, 7:59 /

Szerintem nagyon jó lett.
Nálam sajnos csak egyoldalas jöhet szóba.

Nincs egy gyűjtő oldalad, ahol megtalálhatóak az általad készített változatok?
(#) gaga0915 válasza reloop hozzászólására (») Pé, 8:03 /

A kondi kicserélve, de más probléma is lehetett még.
A hibás végfokot most elbontottam, az új ugyanúgy nem ment, mind1.

Nem adom fel, egyszer biztosan sikerülni fog.
(#) DSzabolcs hozzászólása Pé, 12:08 /

Quad405

Sziasztok!
Építettem két Quad405 erősítőt. Kíváncsi vagyok a véleményetekre.
(#) CIROKL válasza DSzabolcs hozzászólására (») Pé, 12:46 /

Kinai panelek?
(#) Dióda válasza DSzabolcs hozzászólására (») Pé, 12:54 / 1

Nem rossz az tuti. Kérdés ugye mekkora tápfeszről mennek?
A másodiknak a hűtőbordáját én kicsinek vélem de lehet hogy a szemem csal.
Ha elfogdsz egy tanácsot a vénrókától akkor legközelebb az ilyen dobozba vágj egy alsó lemezt és arra rögzítsd a trafót meg a paneleket úgy nem kell a doboz alját furkálni és nem csúnyálkodnak ott a csavarok az alján.Amugy sem egy acélos az alsó burkolata a doboznak képes a súlytól meghajolni az meg kissé kiábrándító ha a doboz aljának a közepe leér hamarabb mint a doboz lába.
A hozzászólás módosítva: Pé, 13:00
(#) DSzabolcs válasza CIROKL hozzászólására (») Pé, 13:39 /

Igen, jól látod kínai Quad panelek, a hangfal védő modulok és a power boardok is. A minőségükkel teljesen elégedett vagyok, hangjuk is szuper. Annyit módosítottam rajtuk, hogy az opamp melletti 47µF fóliakondikat 22µF re cseréltem, ezzel szebb lett a hangja és a mélyek dinamikusabbak lettek.
(#) CIROKL válasza DSzabolcs hozzászólására (») Pé, 13:44 /

Ok , köszönöm szépen , mekkora tápról mennek ?
Milyen félvezetők vannak ebben a képitésben ?
(#) mek-elek válasza DSzabolcs hozzászólására (») Pé, 13:51 /

Ha jó, akkor jó...
Azonban megjegyezném, hogy nekem egy másik erősítőben a becsatoló wimáknak egy hét kellett mire megjöttek a mélyei. És a cserekondik hangja is változni fog idővel. Azzal együtt ami Kínai az tud meglepetést okozni. Persze mindenki magának dönti el ennek milyenségét. Épp egy ilyen dologról készülök a fejhallgató erősítő témában értekezni.
(#) Alkotó válasza Skori hozzászólására (») Pé, 13:53 /

Számomra is szimpatikus az SMD technológia, de előnyei ellenére is vannak akik idegenkednek tőle.
Egyenlőre csak a műveleti erősítőnél gondoltam felületszerelt lehetőségben, de ott sem a DIP tok helyett, hanem azzal párhuzamosan. Így akár DIP8 tokos, akár a SO8 tokos műveleti erősítőket is tudja a panel fogadni.

IC.jpg

(#) DSzabolcs válasza Dióda hozzászólására (») Pé, 13:54 /

Az első +- 40V DC, a második +- 37V DC ezen valóban kisebb a hűtőborda, de nem melegszik annyira mint az első, szóval egyelőre elégséges ez a kisebb borda, ha szükséges majd teszek rá nagyobbat vagy egy ventilátort. Igen, sajnáltam kicsit szétfurkálni a dobozt, és arra nem gondoltam, hogy lehetne egy plusz lemezt az aljára, de megfogadom a tanácsod Amúgy építettem egy harmadikat is, de az Quad606, nagyobb trafóval és hűtőbordával.
(#) Alkotó válasza DSzabolcs hozzászólására (») Pé, 14:01 /

A 606-os építésedet is szívesen megnézném. Az egy lényegesen macerásabb mechanikai megoldást szokott jelenteni de nem lehetetlen a feladat. Az enyém ebből ilyen.
(#) DSzabolcs válasza CIROKL hozzászólására (») Pé, 14:05 /

+- 40V DC, a második képen +- 37V DC, a power boardokon a kondik 4X 10000uF.
OnSemiconductor MJ15024G, a meghajtók pedig TIP42C.
(#) DSzabolcs válasza Alkotó hozzászólására (») Pé, 14:23 /

Ennek egy Technics házimozi erősítő lett az alapja (elbontottam mert nem tetszett a hangja), ebbe építettem a Quad606 ot, DC +-59V, a powerboard Schottky-s szintén 4X 10000uF, a hangfalvédő modul optocsatolós, két poti 50k logaritmikusak, a hűtőventi 6V-ot kap hangtalan, nem lenne szükséges, de adott volt, így bekötöttem.
(#) DSzabolcs válasza DSzabolcs hozzászólására (») Pé, 14:31 /

Elírtam, DC +-49V
(#) DSzabolcs válasza Alkotó hozzászólására (») Pé, 14:33 /

Íme a képek
(#) Alkotó válasza DSzabolcs hozzászólására (») Pé, 17:41 /

Szokatlan konstrukció, alapvetően eltér az eredetitől.
(#) CIROKL válasza Alkotó hozzászólására (») Pé, 18:25 /

Csak kinai !
(#) Alkotó válasza CIROKL hozzászólására (») Pé, 19:30 /

Ehhez hasonló lehet a kialakítása.
Nekem tetszik. A kínai egy találékony nép, ügyesek, szorgalmasak, én csodálattal nézem őket. Itt egy okos ötlet alapján el tudták hagyni a bonyolult mechanikát, és egyetlen sima L-profillal is zseniálisan megoldják a feladatot.
(#) dB_Thunder válasza DSzabolcs hozzászólására (») Pé, 19:36 /

Egy hibát látok!
A trafó, és kondik közt nagy a távolság!! Pedig ott komoly impulzus áramok folynak!
(#) Alkotó válasza DSzabolcs hozzászólására (») Pé, 19:41 /

Lehet ez egy másik panel, de szerintem nem jó helyre forrasztottad a teljesítmény tranzisztorokból a felső oldalon lévő belsőt. A kép és a panel felirata alapján felül a két kisebb tokozásnak kellene belül lennie, nálad pedig nem így van. Ha ebben nem tévedek, akkor így ne próbáld ki.
A hozzászólás módosítva: Pé, 19:43

így.jpg

(#) CIROKL válasza dB_Thunder hozzászólására (») Pé, 19:49 /

Van ott több gond is de nem szeretném részletezni , kezdeteknek ez is rendben van , az idő meg majd megold mindent!
(#) biji hozzászólása Pé, 19:58 / 1

Kínai Quad405

Heló!

Nálam egy Renkforce erősítő kapott Quad végfokot.Lm301, 2x35V,2x13mF. kb-50w,16Hz-45KHz.
A bemeneti fokozatot meghagytam, kapott egy segédtápot.Van direct cd bemenete is.

Szerintem jól szól.
(#) Alkotó válasza biji hozzászólására (») Pé, 20:04 /

Szépen megcsináltad.
(#) DSzabolcs válasza Alkotó hozzászólására (») Szo, 12:14 /

A felső-középső bal oldali: TIP36C, a jobb oldali: 2SA1837, a szélsők: 2SD718
(#) biji válasza Alkotó hozzászólására (») Szo, 13:05 /

Köszönöm.
(#) Alkotó válasza DSzabolcs hozzászólására (») Szo, 13:46 /

Jellemzően a belsők egyformák szoktak lenni, ezért tűnik fel az eltérés. De ha a TIP36-al is elvárás szerint működik, akkor nincs további tennivaló.
Mégis adódik a kérdés, ha az egységcsomag minden elemét felhasználtad, akkor ennél az egy pozíciónál miért tértél el?
(#) DSzabolcs válasza Alkotó hozzászólására (») Szo, 14:58 /

Készre szerelve vettem a modulokat, nem sokkal olcsóbb a kit verzió. Egy hónapja építettem, azóta hibátlanul működik. A vezetékeken még fogok módosítani.
(#) mek-elek válasza biji hozzászólására (») Szo, 15:08 /

Idézet:
„Szerintem jól szól.”

Talán ez a lényeg!
Azért csendben megjegyezném egy erősítőnek sincs előnyére a sok hosszú kábel. Ha Kínai, ha nem. És ez mindössze konstrukciós kérdés.
(#) Alkotó válasza DSzabolcs hozzászólására (») Szo, 15:17 /

Kapcsolási rajzot adtak a panelekhez? Néhány eltérést látok az eredetihez képest.
Következő: »»   405 / 406
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem