Fórum témák
» Több friss téma |
Te jelölöd ki hova telepíthet. Amit nem jelölsz ki azt nem bánthatja. Ezért kénytelen a C és D közé tenni a winRE-t.
Nem tudom mi változott rajta, mert eddig amit akartam, mindent meg tudtam oldani ezzel is. Szóval maximum érdekes, de semmiképpen sem durva.
Ugyanakkor nem minden szoftver esetén jobb az újabb verzió. Van olyan szoftver amiben az újabb verziók funkcióvesztéssel, és bénábban kezelhető (bár egyesek szerint szebb) felülettel, esetleg egyes, korában ingyenes funkciók fizetőssé válásával jártak. Magyarul aki kényszeresen frissít mindent, az néha járhat rosszul is... Mint a régi mondás, hogy ami jól működik azt ne birizgálgasd. Persze most jön, hogy valaki felmondja a mantrát, hogy de a gonosz hackerek majd széthekkelnek. Félreértés ne essék, nem kell mindenből régi szoftvert használni, de az egy nagy tévedés, hogy ami régi, az automatikusan hibás, vagy biztonsági rés a rendszerben, ez nem ennyire evidens dolog. Idézet: ezért hoztam fel példának a dos fdisk-et.. mint jó példát erre. „nem minden szoftver esetén jobb az újabb verzió ... tévedés, hogy ami régi, az automatikusan hibás, vagy biztonsági rés a rendszerben, ez nem ennyire evidens dolog” A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2026
Inkább gúnyolódásnak hatott abban a szövegkörnyezetben. A fdisk bár a maga korában használható volt, de GPT-t szerintem egyik verzió sem kezelt (hacsak nem valamelyik freedos-os, vagy valamelyik windows parancsablaki verziója, de ezt sosem próbáltam).
Idézet: „Ugyanakkor nem minden szoftver esetén jobb az újabb verzió. Van olyan szoftver amiben az újabb verziók funkcióvesztéssel, ...” Erre egyik jó példa a Postman, amivel http REST API-kat lehet tesztelni. A régi verzikókban helyileg tudtad tárolni az API hivások adatait beleértve account adatokat is, az újabb verziók meg rákényszerítenek, hogy a felhőben tárold azt amit nem szeretnél egyébként megosztani senkivel. Kösz, de nem. 12.xx-nél járnak, de ezért használom még mindig a 7.xx-et, mert ott ezt még nem nyomták le az ember torkán. Ez is mindent tud amire szükségem van.
Valahonnan le lehet szedni a win11-et? Nem mintha bármi szükségem lenne rá de kíváncsi vagyok nlite-al meddig lehet csupaszítani.
Gugliba win11 letolt.. és a microsoft oldalarol letoltheted az iso-t, vagy kreálhatsz usb boot -ot
Íme a hivatalos oldal: https://www.microsoft.com/hu-hu/software-download/windows11
Ez valahogy nem gömbölyű nekem. Amikor partícionálom, akkor még nem tudja hova fogom telepíteni a rendszert. Ha csak egy kisebb részét foglalom le C-nek, és a maradékot nem, akkor is a C után teszi, és ha később hozom létre a D-t, akkor is a kettő között lesz. Ugyanúgy, amikor egymás után hozom létre a két partíciót.
Ki fogom próbálni mindkét esetet.
Tudnék én is ilyen programokat sorolni, csak két példa:
Eagle nyáktervező: v7-ig Cadsoft gyártmány, de megvette az Autodesk. A régi verziót ha megvetted, legálisan használhattad. Az új verziót (ha legálisan akarod használni) csak bérelni lehet, azaz rendszeresen és folyamatos időközönként fizetned kell érte... Az akkori munkahelyemen, a cégtulajdonosok emiatt azt mondták, hogy senki sem frissít, mindenki aki ezzel dolgozik, marad a 7-es verzión! Screamer rádió: Egy jópofa, egyszerű kis internetrádió program volt, kedvencek menüvel. Volt rajta felvétel gomb, és tudta menteni a stream-et mp3-ba (mindenféle konverzió nélkül). Ráadásul memóriába pufferelt is, tehát ha zenehallgatás közben megtetszett egy szám, és a szám közepén rányomtam a felvétel gombra, akkor az a szám az elejétől kezdve megvolt! A fájlnév konfigurálható volt, alaphelyzetben az almappa a rádió neve, a fájlnév előadó - szám címe formában. Ez volt a 0.44 verzió. Aztán jött az új verzió "szép felülettel", bár inkább csak divatosnak mondanám, olyan ami feleslegesen és indokolatlanul sok helyet foglal el a képernyőből, cserébe eltűnt belőle a fő előnye: a felvétel funkció. Hát "kenjék a hajukra" az új verziójukat. A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2026
Hagyhatod, hogy a win csináljon magának olyan particiókat amilyet akar. Majd a C: méretét lecsökkented kisebbre, és a felszabaduló helyre megcsinálod a D: meghajtót. Persze nyilván nem a beépített lemezkezelővel
Ne próbálj trükközni, ne adj meg méretet. Mindig a C után teszi a winre-t. De a beépített lemezkezelő le tudja zsugorítani a C-t és létre tud hozni egy új partíciót a D nek.
Először az egész területre kell létrehozni/telepíteni, majd utána csökkenteni a méretet, és létrehozni a D-t. így hátul marad a winre
Sőt!
Akár egy adattár lemezre is telepíthetsz windowst amelyiken van >50GB szabad hely, úgy hogy semmilyen adatod nem vész el róla! A beépített lemezkezelővel zsugorítod hogy maradjon hátul ~222MB particionálatlan hely. Utána pendriveról bootolva a win telepítőt, nem fogadod el hogy mindent töröljön és átlépsz a régi telepítőre ahol az adattár partíciót adod meg telepítési célnak. Eredmény: sorrend: C - winRE - EFI és minden megmarad a C n ami rajta volt. Ez is teljesen logikus működés. A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2026
Ez így érthető, sőt logikus is. Annyira bennem van sok ezer telepítés után, hogy egyből partícionálok egy kellően tágas C-t a rendszernek, a többit adatnak, hogy a másik lehetőségre nem is figyeltem. Köszi.
Az fdisk szerepét a diskpart vette át. Már ha ragaszkodsz a CLI-hez. Grafikus alternatíva a Lemezkezelő, lánynevén diskmgmt.msc
Linuxon még mindig fdisk a neve. Csak kicsit másképp néz ki mint DOSban..
Szia img!
Jött hozzám egy GTX 980ti (Gigabyte), szeretném rendbe rakni. Milyen pasztát és thermal pad-et javasolsz egy ilyen kártyához? (Gamer gép nagyon ritkán jár nálam és 250W-ot disszipálni tudó kártyával még nem foglalkoztam) Köszi!
Szia!
Pasztának Kryonaut vagy NT-H1, pad-ből pedig 2 és 3 mm-es vastagságúak kellenek, pl. Odyssey. De van pad kit is hozzá. PC gyakran nem indul elAdott egy asztali DELL Optiplex 7010 (proci: i3-3240)Hibajelenség: - van, amikor egyáltalán nem indul el - van, amikor 1-2 perc után indul - van, amikor viszont "azonnal" A "nem indul" azt jelenti, hogy - ventilátor pörög - előlapi LED-ek világítanak - HDD felpörög, ahogy szokott (OP-rendszer SSD-n van) - hálózati kártya LED-jei villognak (alaplapi) - de pl. az egér vagy a billentyűzet nem világít - monitor nem érzékel jelet (nem reagál a PC-re) Ha végül elindul, akkor hiba (fagyás, lassulás) nélkül megy akár sok órán át is. Előzmény: Win10-zel használtam több éven át teljesen hiba nélkül, de pár hete úgy döntöttem, nem kockáztatok tovább és telepítem a Win11-et. Mivel nem voltam benne biztos, hogy sikerülni fog (elvileg nem teljesíti a feltételeket), ezért lehúztam a HDD-t és SSD-t és egy másik (próba) HDD-re telepítettem. (Ha nem futott volna a 11, akkor maradjon meg a régi 10-es.) Miután megbizonyosodtam, hogy rendben fut, visszatettem a korábbi SSD-t és arra telepítettem, majd a HDD-t is visszadugtam. Elvileg minden maradt az eredeti állapotban! Egy dolgot kivéve: a Win11-nek kell az UEFI, korábban nem úgy boot-olt. Amikor nem indul, akkor még a BIOS-ig sem jut el! Tehát nem gondolom, hogy a Win11 miatt van a hiba, hiszen az a BIOS után következne. Ha kiszedem belőle az összes memóriát, akkor azt csipogással jelzi akkor is, amikor nem indulna, tehát azt érzékel. Az SSD/HDD hiányát viszont nem veszi észre, tehát meg sem próbál boot-olni. A csatlakozóit azóta már lehúztam/visszadugtam, de nem változott. Az elem nincs lemerülve. Mi lehet a hiba?
Elöregedett tápegységben a kapacitáshiányos elkók tudnak ilyen jelenséget okozni.
Az i3-3240 nem egy morcos fenevad az áramfelvételét tekintve, viszont a gép maga, ha jól emlékszem az egy 2012-es kiadású vas: a 14 évével már jócskán benne van a korban. Meg ha már tápcsere akkor az egészet ki lehet takarítani kompresszorral és a CPU hővezető pasztát is lecserélni, hogy ne melegedjen mert ennyi idő alatt már bőven megkövesedhetett a rajta lévő. "Az elem nincs lemerülve." Pontosan hány voltot mértél rajta? 2.9V alatt cserélhető.
Próbálj tápot cserélni, csupán véletlen, hogy annak öregedése pont most kezdi mutogatni magát.
Idén még ESU-val (fiókkal) támogatott a w10..
Illetve lemezkép mentést illett volna csinálni róla fileba másik lemezre (macriummal vagy a beépített lemezképmentővel) így félresikerült kísérletezés után bitről bitre visszaállítható lett volna az eredeti állapot.
Köszi!
Megnézem a tápcserét! Tehát esélyes, hogy csak véletlen egybeesés, hogy éppen most jelentkezett a hiba... Elem (ha jól emlékszem) 3V körül/felett volt (nyilván nem az eredeti...). A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2026
Egyszerűbb volt tesztelésként egy használaton kívüli 300GB-os HDD-re telepíteni a Win11-et...
Ha nem fut ( sétál... ) a 11-es, akkor visszatettem volna az SSD-t és maradt volna a 10-es, vagy jön egy Linux... (Nem az volt a kérdés, hogy milyen gyors lesz, hanem az, hogy egyáltalán lehetséges-e...)De nem volt vele gond, tehát nyugodtan nekiláttam a telepítésnek az SSD-re, mivel így az már nem volt kérdés, hogy elindul-e a 11-es ezzel a procival. A fontos dolgokat meg egyébként is lementettem előtte.
Az elem akkor jó lesz, a táp pedig igen, véletlen egybeesés lehet (ami igazából már időszerű volt).
"az már nem volt kérdés, hogy elindul-e a 11-es"
-vs- "nem indul" . . .
A probléma, ami miatt írtam, hogy sokszor nem indul a GÉP.
A próbatelepítésnél az volt a kérdés, hogy elindul-e a Windows11 ezen a konfiguráción. Mi a különbség? Ha nem indul a GÉP, az azt jelenti, hogy a BIOS-ba sem tudok belépni, leginkább azért, mert még odáig sem jut el, hogy a billentyűzetre ránézzen. A monitorokon azért nem jelenik meg semmi, mert a gép semmilyen jelet nem ad ki, amire a két monitor valamelyike reagálhatna. (Sem az alaplapi csatlakozóra, sem a benne lévő videókártyára kapcsolt monitor.) Az indul-e a Win11 kérdés lényeg az volt, hogy amikor a GÉP elindul, a BIOS elindítja a boot részt és megpróbálja betölteni, majd futtatni az oprendszert, akkor leáll-e valahol hibajelzéssel (vagy anélkül), vagy eljutok odáig, hogy megjelenik a bejelentkező képernyő, be tudok jelentkezni és tudom-e használni a Windows-t. A teszttel sikerült megállapítani, hogy HA elindul a GÉP, akkor a Win11 rendben és hiba nélkül működik. Abban kértem (és Img kollégától kaptam is) segítséget / tanácsot, hogy mit tegyek annak érdekében, hogy a GÉP indulása ne esetleges legyen, hanem következetes mindig sikerüljön. De neked is köszönöm a segítő szándékot! És elnézésedet kérem, hogy a nyitó hozzászólásomban nem volt egyértelmű, hogy mit értek azalatt, hogy "nem indul". Idézet: (idézet a nyitólevelemből...) „A "nem indul" azt jelenti, hogy - ventilátor pörög - előlapi LED-ek világítanak - HDD felpörög, ahogy szokott (OP-rendszer SSD-n van) - hálózati kártya LED-jei villognak (alaplapi) - de pl. az egér vagy a billentyűzet nem világít - monitor nem érzékel jelet (nem reagál a PC-re) Ha végül elindul, akkor hiba (fagyás, lassulás) nélkül megy akár sok órán át is. ” A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2026
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Persze most jön, hogy valaki felmondja a mantrát, hogy de a gonosz hackerek majd széthekkelnek. Félreértés ne essék, nem kell mindenből régi szoftvert használni, de az egy nagy tévedés, hogy ami régi, az automatikusan hibás, vagy biztonsági rés a rendszerben, ez nem ennyire evidens dolog.

) a 11-es, akkor visszatettem volna az SSD-t és maradt volna a 10-es, vagy jön egy Linux... (Nem az volt a kérdés, hogy milyen gyors lesz, hanem az, hogy egyáltalán lehetséges-e...)