Fórum témák
» Több friss téma |
Nahát, féregfox... Köszöni az a 2-300 millió ember a lenézést. Mi alapján is?
A Firefox történelmileg is egy tisztességes, független böngésző volt (Netscape), nem mint a Chrome. A Firefox hozta a tabokat újdonságként, amikor az IE leírhatatlanul ócska volt, kellett a konkurrencia és így az alternatíva, mint a falat kenyér. Aztán amikor végül lettek tabok az IE-n is, van róla történetem, mennyire is volt az IE béna és tipikusan Microsoft még sokáig. A Firefox hozta a beépített pop-up-blokkolót is, az is hatalmas változás volt, és a környezetet a mai bővítményekhez, azzal pedig jobb biztonságot. Ugyanis az IE-t is lehetett bővíteni, de COM-mal vagy ActiveX-szel, amik kb. normál programok voltak, bármihez hozzáférhettek a számítógépeken ezzel biztonsági káoszt okozva. Közösségi fejlesztés és szabad telepíthetőség szóba sem jöhetett. Elárulom neked, hogy a Brave-ben is Chromium van, ahogy az Opera-ban, a Chrome-ban és az Edge-ben is, és nem egy harmadik megoldás. A Chrome/Chromium, vagyis a Google számtalanszor próbált visszaélni az erőfölényével (milyen szokatlan...): olyan változtatásokat alkalmazott a YouTube-ban, amitől az lassabb volt Firefox-on, Chrome-only funkciókat tett a Google chatprogramjába, olyan API-kat a Blink motorba, amikhez csak késéssel lehetett alkalmazkodni stb. De nem is baj, ezek szerint nem való mindenkinek. Amiről itt szó van, közben rájöttem, gondolhattam volna a "dinamikus" szóból, azok valószínűleg a React, View, Angular stb. rendszerekkel készült weboldalak, amik rendhagyóan működnek. Azoknál nincs is html oldal (akár php-val generálva), ami megjeleníthető lenne, hanem először egy kis weboldal nyílik meg, azon indul el a JavaScript kód, majd az a kód húzza át és jeleníti meg az oldal elemeit. Hogy ilyen oldalakkal a Chrome jól működik és a Firefox nem? Hát ez előfordul. Azért szerencsére még nem darálták be. A Safari sokkal rosszabb ilyen szempontból (Apple), pedig az nagy cég terméke. Ki fog majd derülni, hogy miért és mi a megoldás. Emiatt lehet akár böngészőt is váltani, de férgezni meg mocskolódni tudatlanság. A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2026
Tudom, de bármit is állítok be nem rendereli, nem töltődik be a nyomtató pufferbe. A Chrome alól ellenben tökéletes a nyomtatás.
"Azt lehet tudni hogy hol BGA-s (GPU, memória stb)."
A MATS/MODS segíthet kitalálni, kiindulásnak jó (maga a mag is lehet mert elég nagy felület). "Melegítéssel lehet rajta segíteni (nem teszem sütőbe)." Ha reflow-ra gondolsz: segíthet, egy időre legalábbis. Az igazi megoldás egy rendes újragolyózás. Csak ugye ezekhez BGA gép és hőprofil kell, különben megcsavarodott / repedt PCB lesz a vége.
Én eddig csak normál weboldalakat mentettem úgy, AI válaszokat nem ‒ lehet, hogy az másképp működik. Az eddigi leghosszabb weboldal ~136 oldalas pdf-et eredményezett valami A4-nél nagyobb laptípusra állítva, hiba nélkül, pedig nem görgettem végig az egész oldalt.
Partícó kezelő programokKi melyik partíció kezelő programot használja? És miért azt? Milyen tapasztalat van a többivel? Telepített program, vagy Boot ISO?Aomei Partition Assistant EaseUS Partition Master MiniTool Partition Wizard
Mire kell?
Diskpart, de akár a diskmgmt.msc is működik. De ott van még a GParted is. Eddig ezzel a hárommal mindent meg tudtam oldani, ami kellett.
Alap dolgokra ott a win Lemezkezelő. Mindenkinél ott van és minden fontos adatot megmutat (pl honnan bootol a gép), ennek parancssoros verziója a diskpart. Egy egyszerű telepített progi a Niubi, és szintén telepített progi a MiniTool ami már mindent tud.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2026
A MiniTool-t használom. Most klónoztam vele Win11-es diszket. Mindent tud, ami kellhet.
Van lehetőségem bármelyiket használni.
Például a Helyreállítási partíció átméretezésére, mozgatásra a diskmgmt.msc alkalmatlan. Van egy MS leírás az átméretezésre egy csomó egymás utáni paranccsal, de szinte biztos, hogy valahol el lesz tolva, és akkor kész a baj. Az MS tojik a saját maga által okozott gond korrekt megoldására. Egy grafikus felület használata egyértelmű a sok parancs helyett 100-ból 99 embernek.
Hiren's boot CD-n van egy ügyes kis particionáló program, amit kimásoltam. Win alatt fut, nem kell telepíteni sem, csak használni... Ha kell, akor otthon majd megnézem a nevét, esetleg át is küldöm ha kéred.
A HBCD már eleve 2 éves, és már megjelenésekor is több éve megjelent ingyenes programokat tartalmazott. Ideje frissíteni.
A rajta levő particionáló teljesen jól működik, és nem kell a CD-ról bootolni hozzá. Az eltelt évek alatt elfelejti a program hogyan kell particionálni? Tapasztalatom szerint nem. De tudom, hogy van aki szerint, ha valaki nem frissít, azt "elviszi az ördög". Semmi probléma, aki így látja az ne használja ezt, inkább szerezze be a legfrissebb particionáló programot.
Az fdisk (dos particionáló progija) ma is ugyanolyan jól működik mint 1993-ban, ne mivel van jobb frissebb nagyobb tudású ezért inkább az újabbakat használom
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2026
Ezeket most nem tudom ellenőrizni, de a Claude kb. az alábbiakat írja:
"Ami miatt a harmadik féltől származó eszközök még mindig relevánsak: 1. MBR→GPT konverzió adatvesztés nélkül, egyszerűen Az mbr2gpt.exe működik, de számos megkötése van (pl. max. három elsődleges partíció és Windows-partíciónak kell lennie). Az AOMEI, EaseUS és MiniTool ezt kattintásokkal, több lehetőséggel végzi el. 2. Partíciók átméretezése/áthelyezése a rendszerlemezen A Windows Disk Management nem tudja a rendszerpartíciót bal irányba kiterjeszteni (balra lévő szabad hely felhasználása). A harmadik féltől származó eszközök igen – ez a leggyakoribb valós igény. 3. GPT lemez kezelése WinPE-n/bootolható médián Ha a rendszer nem indul, vagy a rendszerpartíciót kell módosítani, bootolható USB kell. Mindhárom program készít ilyet, a Windows beépített eszközei nem. 4. Partíciók klónozása / lemezmigrálás HDD→SSD csere esetén a rendszerlemez klónozása (bootolható állapotot megtartva, UEFI-kompatibilisen) nem megoldható beépített eszközzel. Ma ez az egyik leggyakoribb felhasználási eset. 5. 4K szektor-igazítás (alignment) SSD-re migrálásnál kritikus. A Windows nem mindig kezeli optimálisan, különösen régebbi rendszerek átvitelekor."
Hát ezért nem használom a "teljesen jól működő" dos fdisk-et.
De például arra hogy a C mellé létrehozzak egy D partíciót a lemezen arra tökéletes a Lemezkezelő.
Rajtad kívül senki sem beszélt DOS-os fdisk-ről, és nem is ezt ajánlottam. A hiren's boot CD-n levő particionáló-ról beszéltem - ami ma is teljesen jól használható...
MiniTool Partition Wizard Free ‒ eddig minden partíciókkal kapcsolatos dolgot ezzel intéztem, nekem bevált.
Idézet: Pontosan melyikről is? „A hiren's boot CD-n levő particionáló-ról beszéltem”
Valamint a windows saját lemezkezelője nem tudja törölni a helyreállítási partíciót, ha mondjuk a C, és a D között helyezkedik el, amikor a rendszerdiszken két partíciók kreálok a telepítéskor.
Azon fel sem kínálja a kötet törlését. A MiniTools meg simán megteszi. Idézet: telepítés után javasolt létrehozni a D-t.. „ha mondjuk a C, és a D között helyezkedik el, amikor a rendszerdiszken két partíciók kreálok a telepítéskor.” ![]() Úgy már megy a beépített Lemezkezelővel. A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2026
Ugyanarról, amit az előbb Zsombor is említett.
MiniTool Partition Wizard De most nézem, hogy mások is ugyanezt javasolták... A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2026
Van rajta.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2026
Ez a MiniTool 7.6 verzió. Most éppen a 13.5 az új verzió. Valamit csak csináltak benne. A 13.0 verzió is már egy éves.
Én mindig egyszerre hozom létre, ha kétfelé partícionálok egy lemezt.
De ki fogom próbálni. Azt tudod, hogy miért tesz különbséget a két eset között? Mert logika nincs benne.
Durva! Egy 14 éves Minitoolt használsz, és eszerint a hbcd sem a legutolsó..
Idézet: Mert a win (veled ellentétben) teljesen logikusan csinálja. „miért tesz különbséget a két eset között? Mert logika nincs benne”
Te jelölöd ki hova telepíthet. Amit nem jelölsz ki azt nem bánthatja. Ezért kénytelen a C és D közé tenni a winRE-t.
Nem tudom mi változott rajta, mert eddig amit akartam, mindent meg tudtam oldani ezzel is. Szóval maximum érdekes, de semmiképpen sem durva.
Ugyanakkor nem minden szoftver esetén jobb az újabb verzió. Van olyan szoftver amiben az újabb verziók funkcióvesztéssel, és bénábban kezelhető (bár egyesek szerint szebb) felülettel, esetleg egyes, korában ingyenes funkciók fizetőssé válásával jártak. Magyarul aki kényszeresen frissít mindent, az néha járhat rosszul is... Mint a régi mondás, hogy ami jól működik azt ne birizgálgasd. Persze most jön, hogy valaki felmondja a mantrát, hogy de a gonosz hackerek majd széthekkelnek. Félreértés ne essék, nem kell mindenből régi szoftvert használni, de az egy nagy tévedés, hogy ami régi, az automatikusan hibás, vagy biztonsági rés a rendszerben, ez nem ennyire evidens dolog. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Persze most jön, hogy valaki felmondja a mantrát, hogy de a gonosz hackerek majd széthekkelnek. Félreértés ne essék, nem kell mindenből régi szoftvert használni, de az egy nagy tévedés, hogy ami régi, az automatikusan hibás, vagy biztonsági rés a rendszerben, ez nem ennyire evidens dolog.