Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép hiba, de mi a probléma?
Lapozás: OK   1196 / 1197
(#) Doky586 válasza Skori hozzászólására (») Márc 5, 2026 /

Idézet:
„nem minden szoftver esetén jobb az újabb verzió ... tévedés, hogy ami régi, az automatikusan hibás, vagy biztonsági rés a rendszerben, ez nem ennyire evidens dolog”
ezért hoztam fel példának a dos fdisk-et.. mint jó példát erre.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2026
(#) Skori válasza Doky586 hozzászólására (») Márc 5, 2026 /

Inkább gúnyolódásnak hatott abban a szövegkörnyezetben. A fdisk bár a maga korában használható volt, de GPT-t szerintem egyik verzió sem kezelt (hacsak nem valamelyik freedos-os, vagy valamelyik windows parancsablaki verziója, de ezt sosem próbáltam).
(#) majkimester válasza Skori hozzászólására (») Márc 6, 2026 /

Idézet:
„Ugyanakkor nem minden szoftver esetén jobb az újabb verzió. Van olyan szoftver amiben az újabb verziók funkcióvesztéssel, ...”

Erre egyik jó példa a Postman, amivel http REST API-kat lehet tesztelni. A régi verzikókban helyileg tudtad tárolni az API hivások adatait beleértve account adatokat is, az újabb verziók meg rákényszerítenek, hogy a felhőben tárold azt amit nem szeretnél egyébként megosztani senkivel. Kösz, de nem.

12.xx-nél járnak, de ezért használom még mindig a 7.xx-et, mert ott ezt még nem nyomták le az ember torkán. Ez is mindent tud amire szükségem van.
(#) jani1987 válasza Suba53 hozzászólására (») Márc 6, 2026 /

Valahonnan le lehet szedni a win11-et? Nem mintha bármi szükségem lenne rá de kíváncsi vagyok nlite-al meddig lehet csupaszítani.
(#) pipi válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 6, 2026 /

Gugliba win11 letolt.. és a microsoft oldalarol letoltheted az iso-t, vagy kreálhatsz usb boot -ot
(#) pipi válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 6, 2026 /

(#) Suba53 válasza Doky586 hozzászólására (») Márc 6, 2026 /

Ez valahogy nem gömbölyű nekem. Amikor partícionálom, akkor még nem tudja hova fogom telepíteni a rendszert. Ha csak egy kisebb részét foglalom le C-nek, és a maradékot nem, akkor is a C után teszi, és ha később hozom létre a D-t, akkor is a kettő között lesz. Ugyanúgy, amikor egymás után hozom létre a két partíciót.
Ki fogom próbálni mindkét esetet.
(#) Skori válasza majkimester hozzászólására (») Márc 6, 2026 /

Tudnék én is ilyen programokat sorolni, csak két példa:

Eagle nyáktervező: v7-ig Cadsoft gyártmány, de megvette az Autodesk. A régi verziót ha megvetted, legálisan használhattad. Az új verziót (ha legálisan akarod használni) csak bérelni lehet, azaz rendszeresen és folyamatos időközönként fizetned kell érte... Az akkori munkahelyemen, a cégtulajdonosok emiatt azt mondták, hogy senki sem frissít, mindenki aki ezzel dolgozik, marad a 7-es verzión!

Screamer rádió: Egy jópofa, egyszerű kis internetrádió program volt, kedvencek menüvel. Volt rajta felvétel gomb, és tudta menteni a stream-et mp3-ba (mindenféle konverzió nélkül). Ráadásul memóriába pufferelt is, tehát ha zenehallgatás közben megtetszett egy szám, és a szám közepén rányomtam a felvétel gombra, akkor az a szám az elejétől kezdve megvolt! A fájlnév konfigurálható volt, alaphelyzetben az almappa a rádió neve, a fájlnév előadó - szám címe formában. Ez volt a 0.44 verzió.
Aztán jött az új verzió "szép felülettel", bár inkább csak divatosnak mondanám, olyan ami feleslegesen és indokolatlanul sok helyet foglal el a képernyőből, cserébe eltűnt belőle a fő előnye: a felvétel funkció. Hát "kenjék a hajukra" az új verziójukat.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2026

screamer.jpg

(#) Skori válasza Suba53 hozzászólására (») Márc 6, 2026 / 1

Hagyhatod, hogy a win csináljon magának olyan particiókat amilyet akar. Majd a C: méretét lecsökkented kisebbre, és a felszabaduló helyre megcsinálod a D: meghajtót. Persze nyilván nem a beépített lemezkezelővel
(#) Doky586 válasza Suba53 hozzászólására (») Márc 6, 2026 /

Ne próbálj trükközni, ne adj meg méretet. Mindig a C után teszi a winre-t. De a beépített lemezkezelő le tudja zsugorítani a C-t és létre tud hozni egy új partíciót a D nek.
(#) pipi válasza Suba53 hozzászólására (») Márc 6, 2026 /

Először az egész területre kell létrehozni/telepíteni, majd utána csökkenteni a méretet, és létrehozni a D-t. így hátul marad a winre
(#) Doky586 válasza Suba53 hozzászólására (») Márc 6, 2026 / 1

Sőt!
Akár egy adattár lemezre is telepíthetsz windowst amelyiken van >50GB szabad hely, úgy hogy semmilyen adatod nem vész el róla!

A beépített lemezkezelővel zsugorítod hogy maradjon hátul ~222MB particionálatlan hely. Utána pendriveról bootolva a win telepítőt, nem fogadod el hogy mindent töröljön és átlépsz a régi telepítőre ahol az adattár partíciót adod meg telepítési célnak.
Eredmény: sorrend: C - winRE - EFI és minden megmarad a C n ami rajta volt. Ez is teljesen logikus működés.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2026
(#) Suba53 válasza Doky586 hozzászólására (») Márc 6, 2026 /

Ez így érthető, sőt logikus is. Annyira bennem van sok ezer telepítés után, hogy egyből partícionálok egy kellően tágas C-t a rendszernek, a többit adatnak, hogy a másik lehetőségre nem is figyeltem. Köszi.
(#) szepyl válasza Doky586 hozzászólására (») Márc 6, 2026 /

Az fdisk szerepét a diskpart vette át. Már ha ragaszkodsz a CLI-hez. Grafikus alternatíva a Lemezkezelő, lánynevén diskmgmt.msc
(#) Doky586 válasza szepyl hozzászólására (») Márc 6, 2026 /

Linuxon még mindig fdisk a neve. Csak kicsit másképp néz ki mint DOSban..
(#) xxxyyy válasza img hozzászólására (») Márc 11, 2026 /

Szia img!
Jött hozzám egy GTX 980ti (Gigabyte), szeretném rendbe rakni. Milyen pasztát és thermal pad-et javasolsz egy ilyen kártyához?
(Gamer gép nagyon ritkán jár nálam és 250W-ot disszipálni tudó kártyával még nem foglalkoztam)
Köszi!
(#) img válasza xxxyyy hozzászólására (») Márc 11, 2026 /

Szia!

Pasztának Kryonaut vagy NT-H1, pad-ből pedig 2 és 3 mm-es vastagságúak kellenek, pl. Odyssey.

De van pad kit is hozzá.
(#) xxxyyy válasza img hozzászólására (») Márc 12, 2026 / 1

Köszönöm!
(#) lazsi hozzászólása Sze, 18:34 /

PC gyakran nem indul el

Adott egy asztali DELL Optiplex 7010 (proci: i3-3240)
Hibajelenség:
- van, amikor egyáltalán nem indul el
- van, amikor 1-2 perc után indul
- van, amikor viszont "azonnal"

A "nem indul" azt jelenti, hogy
- ventilátor pörög
- előlapi LED-ek világítanak
- HDD felpörög, ahogy szokott (OP-rendszer SSD-n van)
- hálózati kártya LED-jei villognak (alaplapi)
- de pl. az egér vagy a billentyűzet nem világít
- monitor nem érzékel jelet (nem reagál a PC-re)
Ha végül elindul, akkor hiba (fagyás, lassulás) nélkül megy akár sok órán át is.

Előzmény:
Win10-zel használtam több éven át teljesen hiba nélkül, de pár hete úgy döntöttem, nem kockáztatok tovább és telepítem a Win11-et. Mivel nem voltam benne biztos, hogy sikerülni fog (elvileg nem teljesíti a feltételeket), ezért lehúztam a HDD-t és SSD-t és egy másik (próba) HDD-re telepítettem. (Ha nem futott volna a 11, akkor maradjon meg a régi 10-es.) Miután megbizonyosodtam, hogy rendben fut, visszatettem a korábbi SSD-t és arra telepítettem, majd a HDD-t is visszadugtam.
Elvileg minden maradt az eredeti állapotban!
Egy dolgot kivéve: a Win11-nek kell az UEFI, korábban nem úgy boot-olt.

Amikor nem indul, akkor még a BIOS-ig sem jut el! Tehát nem gondolom, hogy a Win11 miatt van a hiba, hiszen az a BIOS után következne.
Ha kiszedem belőle az összes memóriát, akkor azt csipogással jelzi akkor is, amikor nem indulna, tehát azt érzékel. Az SSD/HDD hiányát viszont nem veszi észre, tehát meg sem próbál boot-olni.

A csatlakozóit azóta már lehúztam/visszadugtam, de nem változott. Az elem nincs lemerülve.

Mi lehet a hiba?
(#) img válasza lazsi hozzászólására (») Sze, 19:33 / 1

Elöregedett tápegységben a kapacitáshiányos elkók tudnak ilyen jelenséget okozni.

Az i3-3240 nem egy morcos fenevad az áramfelvételét tekintve, viszont a gép maga, ha jól emlékszem az egy 2012-es kiadású vas: a 14 évével már jócskán benne van a korban.

Meg ha már tápcsere akkor az egészet ki lehet takarítani kompresszorral és a CPU hővezető pasztát is lecserélni, hogy ne melegedjen mert ennyi idő alatt már bőven megkövesedhetett a rajta lévő.

"Az elem nincs lemerülve."

Pontosan hány voltot mértél rajta? 2.9V alatt cserélhető.
(#) Udvari Zsombor válasza lazsi hozzászólására (») Sze, 20:48 / 1

Próbálj tápot cserélni, csupán véletlen, hogy annak öregedése pont most kezdi mutogatni magát.
(#) Doky586 válasza lazsi hozzászólására (») Sze, 23:55 / 1

Idén még ESU-val (fiókkal) támogatott a w10..
Illetve lemezkép mentést illett volna csinálni róla fileba másik lemezre (macriummal vagy a beépített lemezképmentővel) így félresikerült kísérletezés után bitről bitre visszaállítható lett volna az eredeti állapot.
(#) lazsi válasza img hozzászólására (») Csü, 10:47 /

Köszi!
Megnézem a tápcserét!
Tehát esélyes, hogy csak véletlen egybeesés, hogy éppen most jelentkezett a hiba...

Elem (ha jól emlékszem) 3V körül/felett volt (nyilván nem az eredeti...).
A hozzászólás módosítva: Csü, 10:54
(#) lazsi válasza Doky586 hozzászólására (») Csü, 10:59 /

Egyszerűbb volt tesztelésként egy használaton kívüli 300GB-os HDD-re telepíteni a Win11-et...
Ha nem fut ( sétál... ) a 11-es, akkor visszatettem volna az SSD-t és maradt volna a 10-es, vagy jön egy Linux... (Nem az volt a kérdés, hogy milyen gyors lesz, hanem az, hogy egyáltalán lehetséges-e...)
De nem volt vele gond, tehát nyugodtan nekiláttam a telepítésnek az SSD-re, mivel így az már nem volt kérdés, hogy elindul-e a 11-es ezzel a procival. A fontos dolgokat meg egyébként is lementettem előtte.
(#) img válasza lazsi hozzászólására (») Csü, 11:05 /

Az elem akkor jó lesz, a táp pedig igen, véletlen egybeesés lehet (ami igazából már időszerű volt).
(#) Doky586 válasza lazsi hozzászólására (») Csü, 11:19 /

"az már nem volt kérdés, hogy elindul-e a 11-es"
-vs-
"nem indul" . . .
(#) lazsi válasza Doky586 hozzászólására (») Csü, 12:05 /

A probléma, ami miatt írtam, hogy sokszor nem indul a GÉP.
A próbatelepítésnél az volt a kérdés, hogy elindul-e a Windows11 ezen a konfiguráción.

Mi a különbség?
Ha nem indul a GÉP, az azt jelenti, hogy a BIOS-ba sem tudok belépni, leginkább azért, mert még odáig sem jut el, hogy a billentyűzetre ránézzen. A monitorokon azért nem jelenik meg semmi, mert a gép semmilyen jelet nem ad ki, amire a két monitor valamelyike reagálhatna. (Sem az alaplapi csatlakozóra, sem a benne lévő videókártyára kapcsolt monitor.)
Az indul-e a Win11 kérdés lényeg az volt, hogy amikor a GÉP elindul, a BIOS elindítja a boot részt és megpróbálja betölteni, majd futtatni az oprendszert, akkor leáll-e valahol hibajelzéssel (vagy anélkül), vagy eljutok odáig, hogy megjelenik a bejelentkező képernyő, be tudok jelentkezni és tudom-e használni a Windows-t.

A teszttel sikerült megállapítani, hogy HA elindul a GÉP, akkor a Win11 rendben és hiba nélkül működik.

Abban kértem (és Img kollégától kaptam is) segítséget / tanácsot, hogy mit tegyek annak érdekében, hogy a GÉP indulása ne esetleges legyen, hanem következetes mindig sikerüljön.

De neked is köszönöm a segítő szándékot! És elnézésedet kérem, hogy a nyitó hozzászólásomban nem volt egyértelmű, hogy mit értek azalatt, hogy "nem indul".
Idézet:
„A "nem indul" azt jelenti, hogy
- ventilátor pörög
- előlapi LED-ek világítanak
- HDD felpörög, ahogy szokott (OP-rendszer SSD-n van)
- hálózati kártya LED-jei villognak (alaplapi)
- de pl. az egér vagy a billentyűzet nem világít
- monitor nem érzékel jelet (nem reagál a PC-re)
Ha végül elindul, akkor hiba (fagyás, lassulás) nélkül megy akár sok órán át is.
(idézet a nyitólevelemből...)
A hozzászólás módosítva: Csü, 12:07
(#) Doky586 válasza lazsi hozzászólására (») Csü, 12:59 /

Hdd esetén 100 indításból hányszor nem indult?
Vagy 1x próbáltad csak és akkor elindult? hwinfo64 mit mutat?

A kikapcsolás és újraindítás nem ugyanaz!
(#) lazsi válasza Doky586 hozzászólására (») 13:18 /

Nem a HDD-vel van a baj!!!
Maga a GÉP nem indul gyakran. Tudod, amikor még addig sem jut el, hogy az optikai egér világítson, vagy hogy a VGA elinduljon, amire a monitor bekapcsolna (sem az alaplapi, sem a benne lévő kártya).
Egyébként, ahogy írtam, az op-rendszer egy SSD-n van, aminek természeresen nem hallom a hangját... Vagyis, ha a HDD-vel lenne a gond, akkor "legfeljebb" az adataimat nem látná a Windows. Ha a HDD blokkolná az SSD-t, akkor HDD nélkül mindig azonnal indulna - ezt is próbáltam, de semmi változás. (Mielőtt megírnád, hogy a HDD nem tudja blokkolni az SSD-t: de igen, mert mindkettő a SATA-t használja.)

Idézet:
„Vagy 1x próbáltad csak és akkor elindult?”
Igen.
És a teszt célja pontosan ez volt: Ha egyszer elindul és rendesen fut a Win11, akkor sikerült megkerülnöm az előfeltételeket és feltelepíteni egy olyan gépre, ami az MS szerint nem alkalmas rá. Mivel azóta azért többször sikerült bekapcsolni a gépet, és AMIKOR elindul, akkor a Win11 rendesen betöltődik és megy, nem igazán gondolom, hogy ezután bármilyen probléma merülne fel.

Egyébként, most rákészültem egy tápcserére, de természetesen most viszonylag hamar elindult a gép. Szemben azzal, hogy volt, amikor 10 perc után sem adott semmilyen életjelet (leszámítva a forgó alkatrészek hangját és az előlapi valamint a hálózati kapcsolatot jelző LED-eket).

Idézet:
„A kikapcsolás és újraindítás nem ugyanaz!”
Sőt! A "kikapcsolás" és "kikapcsolás" között is van különbség! Természetesen úgy is kikapcsoltam, hogy nem az előlapon lévő nyomógombot nyomtam meg, hanem a tápegységet kapcsoltam ki, majd 5-10 mp múlva újra be. De ennek sem volt semmilyen hatása az eredményre. (Ezen kívül a tápegységen is van egy nyomógomb, de annak sem volt semmilyen észrevehető hatása...)
Egyébként az újraindításhoz minimum arra lett volna szükség, hogy a bekapcsológombon és a tápegység kapcsolóján kívül bármi egyébre reagáljon, pl. kezelje a billentyűzetet. (RESET gomb nincs rajta...)
A hozzászólás módosítva: 13:19
(#) img válasza lazsi hozzászólására (») 15:25 /

Még valami eszembe jutott: a RAM modulokat vedd ki a foglalatokból, izopropil alkohollal tisztítsd meg az érintkezőiket, a foglalatokból pedig fújd ki ha por került bele!

Pár éve jártam úgy, hogy egy gép nem volt hajlandó elindulni, aztán csak ennyi volt a gondja.
Következő: »»   1196 / 1197
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem