Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Akkumulátor töltő

Témaindító: josephx, idő: Jan 18, 2006
Lapozás: OK   310 / 310
(#) Geri86 hozzászólása Jan 23, 2026 /

töltő

Sziasztok.

Bosch T5 077 180Ah indító áram 1000A autó akkumulátorhoz tudnátok ajánlani egy egyszerűbb töltőt?

Köszi.
(#) Bakman válasza Geri86 hozzászólására (») Jan 23, 2026 /

Mesélj kicsit bővebben arról, tulajdonképpen miért is kell neked ilyen, ugyanis a modern, processzoros töltők hibásnak ítélnek meg egy lemerült akkut, el sem kezdik tölteni. Ha frissíteni szeretnéd, akkor zsebbenyúlós a dolog, miközben az eredmény kétséges. Ha csak azért kell, mert ritkán használod az autót, egy egyszerű tápegység is megteszi, pl. Mean Well HDR-15-15, 13.8 V-ra beállítva.
(#) Joe_001 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 24, 2026 /

eg kell "rugatni". 20-30V-al, hogy a kapocsfesz 10V fölé álljon be. figyelni kell hogy ne nagyon forrjon melegedjen. Ezt a trükköt az "okos" töltők nem tudják. (Az okos az én volnék)
Ez segíthet pi a szulfátosodáson nyílt akkuknál. Előtte ha lehet fel kell tölteni desztízzel, nem ioncserélttel. Aztán kiderül.
(#) Alkotó válasza Geri86 hozzászólására (») Jan 24, 2026 /

Milyen járműben van az említett akkumulátor? Annak saját töltése miért nem elegendő?
Nálam -talán elítélhető módon- a nagyobb akkumulátorokhoz semmilyen "okosságot" nem használok. Trafó néhány leágazással (ami nálam a primer oldalon van), és egy nagyáramú diódahíd a komplett töltő (+ mérés). Felügyelet mellett töltök vele, és ebben még sosem csalódtam.
(#) Inhouse válasza proli007 hozzászólására (») Jan 24, 2026 /

Csak az utókornak.
A kezembe került egy leharcolt Einhell BT-BC 22E, ez a nagytesója. 22A-es és itt van 2 kapcsoló pluszban. Az egyikkel a tirisztort lehet rövidre zárni, így vagy automata, vagy nem. A másik kapcsoló a tirisztor után levő 0,1Ω 40W-os ellenállást zárhatja rövidre, ez lenne az áramkorlátozás. A tirisztort vezérlő panel szerintem ugyanaz. A te rajzod felhasználva átalakítom a nagyra, de maga a panel az ugyanaz, mint az AFEN 10-nél, alias BT-BC 10. Fenn van egy rajz az Elektrotanyán is, de ott sem az igazi.
Szerintem nem gáz a trafó. A szekunder ennél 13,25VAC, a kimenet 12VDC körül alakul, 100Hz-nél digit multiméterrel ez jónak tűnik. Egy puffenkondit (220µF) rátéve már 17VDC. Akkura téve "A" állásban hamar felszalad, aztán visszakorlátoz és 13,75VDC-nél 2-300mA áram folyik. Ez az akku kezdődő cellazárlatos, ahogy kap töltést elmúlik egy időre, tartja a 12V feletti feszültséget. Ha átkapcsolom "N" állásba, akkor megy fel a feszültség, folyik 4A körül, 15V körül visszakapcsoltam "A"-ba.
A műhelyben akku nélkül terheltem 1Ω-al, 12A körül mutatott, de pár másodperc múlva már forró volt. Ha bent volt a körben az áramkorlátozó 0,1Ω, akkor azon 3V körül esett.
A potin 610Ω mérhető ennél.
Az Einhell-nek van service oldala, van robbantott ábra gyatra minőségben, és az alkatrészekről képek, cikkszám.
Ezzel a töltővel eléggé elbántak, szétégett az előlapi biztosíték ház, egybeolvadt a biztosítékkal. A panelen meghalt a 2db S8050, és a zéner is zárlatba ment, a 0,1Ω 40W-os ellenállás levette a porcelán kabátját, izzhatott az ellenálláshuzal, meg is szakadt. Szerencsére a tirisztor megúszta, a trafón sem látszik melegedés nyoma, a graetz is jó. Pár forrasztást fel kellett javítani, de amúgy furán csendes a trafója. Állítólag sikerült vele egy lemerült 100Ah-s akkut fordítva feltölteni.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2026
(#) proli007 válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 24, 2026 /

Hello! Akkor már is többet tudunk. Nem csoda hogy szét van égve minden. Ezek a kapcsolók örülnek ha 6A-t tudnak kapcsolni.
Gondolom, az A=Auto, N=Normál, S=Starter. De a 0,1 ohm/3V az 30A lenne, ami az 1 Ohm terhelés mellett nem lehetséges. Akksival persze elképzelhető, de hogy nem örül a készülék ennek, az biztos.
(#) Inhouse válasza proli007 hozzászólására (») Jan 24, 2026 /

Szia!
Ebben elvileg nincs starter, ahhoz kevés...bár a fene tudja. Így nem hivatkoztak rá sehol. Az Einhell el is felejtette megemlíteni az alsó kapcsolót, csak a felsőről írtak.
fent: A/N, automata, vagy nem, rövidre zárja a tirisztor anódját és katódját.
lent: N/S, vagy van soros áramkorlátozó ellenállás, vagy nincs, mert ezt zárja rövidre
A kapcsolók megmaradtak, ezen én is csodálkoztam. Ahogy azon is, hogy gyári megoldás a graetz kockára forrasztott késes biztosíték. Ezen kívül van az előlapi cserélhető. Meg a trafó primerje alatt is van hőkioldó. Maga a trafó nagyon szép kivitel, ritka manapság a töltőkben az ilyen. Mondjuk ez nem is mai darab.
A neten fellelhető képek alapján szerelték másféle tirisztorral, és a panelben is volt a 2 tranzisztor más típus. Az S8050 180fokkal elfogatva lett jó, tehát nem ehhez tervezték.
A 3V mérése az ellenálláson nem megbízható. Ez az ellenállás már elégett egyszer, megnyúlhatott (szerintem ez izzott már), a porcelánt lerugta magáról szinte mindenhol. Összetekertem egy menetet kihagyva, és kapott egy érvéghüvelyt...ezzel csökkentettem az értéken, amit nem mértem meg mennyi, annyira nem érdekelt. Szerintem nem most látom ezt a töltőt utoljára, aki ezt művelte vele, még ott van.
Ezzel a 6,2V-os zenerrel felszerelt panel miként működteti a tirisztort? Gondolom nem élesen lekapcsolja a leírásban említett 14,1V-nál?
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2026
(#) proli007 válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 24, 2026 /

Igen, a zéner és a tranyó, nem kapcsol hirtelen. Csak ez nem sokat számít. Mert a tirisztor gate árama ha eléri a küszöbértéket, akkor begyújt. Ha nem, akkor nem.. Ezért nem szükséges a hirtelen kapcsolás a működéshez..
Következő: »»   310 / 310
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem