Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD-monitor tápegység

Témaindító: Harmath, idő: Okt 28, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 4
(#) llax válasza kadarist hozzászólására (») Jan 23, 2026 /

A táp érintetlen volt. 2 kondenzátor cseréje után egy probléma megszűnt (csíkok villantak fel bekapcsoláskor), az említett probléma ettől függetlenül fennállt.
A diódáknál méréssel minden rendben van. Annyi idő alatt, amíg működik, az IC-n kívül másnak nincs érzékelhető melegedése.

Amit azóta megfigyeltem:
A hálózat oldali puffert 1-2 másodperc alatt teljesen kisüti. 0V-ra. In-circuit mérve közelítőleg megvan a kapacitása, feszültség alatt tized V nagyságrendű váltakozó komponenst mérek rajta, tehát látszólag teszi a dolgát az is.
Letiltott állapotban is 3-4W-ot vesz fel a hálózatból, az IC-n kívül más ez alatt se melegszik. Hálózati oldalon nincs is más benne, ami fogyaszthatna, ha bármi más hozzájárulna az abnormális fogyasztáshoz, az melegedne is. Az IC adatlapja szerint működő állapotban, terheletlenül 60-90mW lehetne a max., ezt másik, azonos monitorok tudják is, mert a fogyasztásmérőm nullát mutat náluk (egész W a legkisebb egység).

Ezek alapján számomra az IC a gyanús.

Story on:
Nagy energiát és főleg nagyobb összegeket erre nem akarok fordítani. 3 egyforma monitort szereztem, egy csomagban, kb. aprópénzért, "alternatív" felhasználásokra, van annyi működő, amennyi szükséges. Mivel szép állapotú a példány, az LCD panel is pixelhiba-, folt- és karcmentes, így ha egyszerűen menthető, akkor megmentem. A szétszedése már csak azért is hasznos számomra, mert így a többihez is tudom, milyen kondikat szerezzek be. Hasonló üzemidő lehet azokban is. Ez most bontottat, de jót kapott, ha megszűnne a hiba, akkor kapna újat (lowESR-ből kéz alatt főleg csak bontottból van választék).
(#) kadarist válasza llax hozzászólására (») Jan 23, 2026 /

Vagy zárlatos trafó, esetleg snubber kör.
(#) llax válasza kadarist hozzászólására (») Jan 23, 2026 /

A snubber kör elemei kis feszültségen mérve épek. A lekapcsolt, de továbbra is melegedő szituációban ezek már nem jutnak szerephez. Bár annak kondenzátorát és diódáját az IC-vel együtt cserélném, mert gyanús nekem az IC kimeneti FET-je. Annak sérülését okozhatja a snubber kör hibája is. Egy átkötés kiforrasztásával, az áramkör többi részének kiiktatásával tudok a D-S között ellenállást mérni, hidegen, a műszer mérőfeszültségével kb. 2,5kOhm mindkét polaritással.
A trafót méréssel nem tudom kizárni. De ha pl. (akár melegedésre előálló) menetzárlat ellen küzdene az IC, attól még szkóppal látnék minimális életjelet, újraindítási próbálkozást valamelyik szekunderen. De a leállása után ott már nincs semmi. Illetve visszakapcsolni mindig az IC lehűlése után tudom, minden más időtől függetlenül.
(#) user1914 válasza llax hozzászólására (») Jan 24, 2026 /

Akkor azt a FET et cseréld.
(#) llax válasza user1914 hozzászólására (») Jan 24, 2026 /

A FET-et a táp IC tartalmazza. Még egy működő példányom elvégzek egy mérést, ha nem produkálja a jelenséget, akkor az IC-t cserélem, a snubber kör alkatrészeivel együtt. A többi kapcsolódó alkatrész kis feszültségen üzemel, azoknál megelégszek azzal, ha multiméterrel mérve jónak tűnnek.
A sok kérdésem a hidegen látszólag jó működés miatt jött elő. Ha nem adna életjelet, akkor nem lenne kérdés.
A beszerzés még odébb van, mert közben más dolgoknál is nézegetem, mire lehet még szükségem.
(#) llax válasza llax hozzászólására (») Jan 27, 2026 /

Az IC volt a hibás. Az új IC hosszú percek után is gyakorlatilag hideg marad terheletlen tápnál.
A halott szekunder pufferek mellett a visszacsatoló körben egy 47µF-ból maradt 1,5uF... Ezeket még korábban cseréltem, de az eredeti IC ugyanúgy elmelegedett néhány x10 másodperc alatt.

Közben a 2 másik ugyanilyet szétszedtem, azokban még nem volt púpos kondi, de a kicsiknél jelentős értékcsökkenések vannak (az előbb említett 47µF-ból ezekben még 30 körül megvan), a puffereknél már normál kondikra jellemző ESR értékek vannak. Terheletlenül az IC itt is hideg marad (adatlap szerint néhány x10mW a disszipáció ilyenkor).

Ezek felújítása után jöhet egy másik táp. Az még CCFL-es monitoré, bár annak invertere külön panel, de még így is egy alkatrésztemető az előbbiekhez képest. (külön standby 2 szekunder körrel, főtáp 2 szekunder körrel, +PFC) Abban a főtáp 2 FET-je ment zárlatba, annak oka(i) kezdenek körvonalazódni.
Következő: »»   4 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem