Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gigatron TTL számítógép
Lapozás: OK   2 / 2
(#) sany válasza Cavalier hozzászólására (») Jan 24, 2026 /

Ma nekem is meg volt a hasznos időtöltés.
Én nem értem miért nem tud normàlis mintát venni a DSO szkóp? Hogy lehet 7 Vpp?
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2026
(#) Cavalier válasza Cavalier hozzászólására (») Jan 27, 2026 / 2

Nagyjából elkészült. Nem működik, de elkészült.

gigatron3.jpg

(#) sany válasza Cavalier hozzászólására (») Jan 27, 2026 /

Super.

Működik az csak még félig. Pl. órajelgenerátor, stb...
(#) Cavalier válasza sany hozzászólására (») Jan 27, 2026 /

Órajelem van, az első led világít a másik három villog, okosabb lett volna egységenként összerakni, és közben tesztelgetni, dehát... Majd holnap végignézem jeleket szkóppal.
(#) sany válasza sany hozzászólására (») Vas, 23:58 /

Kész lett a Gigatron, minden alkatrész a helyén.

Illetve nem, sajnos a SRAM-ból rosszat rendeltem. A HM62256BLP-10 rendeltem (100 ns) , a HM62256ALP-70 (70 ns) helyett. De a Hestore-ban találtam 55 ns időzítésű SRAM-ot, aminek a típusa AS6C62256-55PCN. Az eredeti kit-ben, ha jól olvastam 55 ns SRAM-ot adtak. Ekkor a órajelgenerátor késleltető vonalán lévő C3 47 pF-os kondenzátort el kell hagyni a gép leírása szerint. Próba szerencse, remélem működik.

Az AT24C1024 IC-be a gép weboldalán található ROMv6.rom égettem be és a kis TINY-be pedig a TinyBASICv3.hex-et.
Jó égettem be? Nem vagyok benne biztos, sajnos.

Most a gép annyit csinál, hogy a LED-ek folyamatosan világítanak. Ha piszkálom a C3 kondenzátort, akkor elkezdenek villogni. Szerintem itt rossz az időzítés.
A hozzászólás módosítva: Vas, 23:58
(#) Cavalier válasza sany hozzászólására (») Kedd, 0:00 / 4

Dobd ki a C3-at belőle, nekem működik a 100ns meg 55ns SRAM-mal is, gondolom a 100-as többet tud valójában, mint papíron. Kondival nem ment egyikkel se.
Az EPROM-ba én is azt égettem, a tinyba egy BabelFish.ATtiny85.hex-et, de nem tudom kipróbálni, mert nem találok itthon PS2 billentyűzet. A fuse biteket is fel kell progizni, alapból a clkdiv8 bent van, azt ki kell kapcsolni.
Ui.: Működik!
(#) Gafly válasza Cavalier hozzászólására (») Kedd, 7:45 /

Békéscsabán szeretnék látni Gigatront kiállítva.
(#) sany válasza Cavalier hozzászólására (») Kedd, 11:34 /

Akkor lehet az a baj. Azt én nem kapcsoltam ki igaz nem tudom, hol kell de kikapcsolom valahogy...
(#) Cavalier válasza Gafly hozzászólására (») Kedd, 16:32 /

Mi van/lesz ott Békéscsabán?
(#) Cavalier válasza sany hozzászólására (») Kedd, 16:33 /

Mivel programozod? Én a T48-al, illetve a hozzá adott Xgpro progival, ha megadom a típust akkor van egy fuses fül neki.
(#) sany válasza Cavalier hozzászólására (») Kedd, 16:58 /

Én is ezekkel. Rosszul szedtem le a ROM-ot.
Már kaptam segítséget másik topickban, de köszönöm a Te segítséged is!
Atmelt nem nagyon szoktam programozni, csak PIC-et, de ott màsok a fuse bitek.

Különben, ha van NES kontrollered, akkor azzal is ki tudod próbálni.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 17:01
(#) Cavalier válasza sany hozzászólására (») Kedd, 18:58 /

Természetesen nincs NES kontrollerem, de rendeltem már egy aliexpress-ről. Lesz billentyűzetem is, csak el kell menni érte.
Hja, nem kicsit utálom egyébként a github-ot, mindenki azt használja, de általában totál átláthatatlan az egész, legalábbis nekem.
(#) Gafly válasza Cavalier hozzászólására (») Kedd, 20:16 /

Kis szerencsével az éves rendes találkozónk.
Vérmes remények szerint Gigatron (jó ha működik, de nem feltétel) is lészen mutatóba.
(#) Cavalier válasza Gafly hozzászólására (») Kedd, 20:37 /

Ja, oké, látszik, hogy egy kő alatt élek. Nálam már biztos van egy működő, de elég messze vagyok onnan, legközelebb Csongrádra küldtem ugye, jó eséllyel lassan kész lesz az is.
Egyébként egy TEC-1G Z80 alapú gépet is építek éppen, az az ausztrál Talking Electronics újságban volt anno, nevével ellentétben nem beszél, csak sima kis hobbigép.
(#) sany válasza Cavalier hozzászólására (») Kedd, 20:51 / 4

Végre működik nekem is.
Billenyűzettel nem néztem, csak NES kontrollerrel, de holnap valahonnan előszedem a PS2-es csatlakozásút.
Hangja és képe van. Igaz a DAC-kot kis ellenàllásokból raktam össze. Az áramfelvétele kb. 100 mA körüli. Minden működik, fut rajta. Egyedül a képek kirajzolásában (pictures) marad le, gondolom itt làtszik a RAM elérési sebessége. Vagy a hasznàlt IC-k lassabbak tényleg. A 74HC377-esek a regiszereknél, és a 74HC283-asok az ALU-ban sajnos nem HCT-sek. De lehet ezeket cserélem majd, de lehet többet ártanék.
Elvileg LS is megy, csak azok jobban melegednének. A szerző szerint.
Beszéljenek a képek.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 20:57
(#) Gafly válasza Cavalier hozzászólására (») Kedd, 21:02 /

Mostmár képek szerint Csongrádon is van működő példány.
Ügyesek vagytok.
(#) Cavalier válasza sany hozzászólására (») Kedd, 21:41 /

Szuper, gratula! Kíváncsi leszek majd a képre az enyémnél, a videókimenet ellenállásait végül pótoltam közeli értékekkel, max. kicsit mások lesznek a színei. Azt próbáltad váltani, hány sor képet jelenítsen meg? Ha kevesebb sort rajzol, gyorsabban számol.
(#) sany válasza Cavalier hozzászólására (») Kedd, 21:57 /

Élőben szebb a kép, ez a telefon hibája. És a monitor is nagyon régi, szerintem kezdetleges TFT még, betekintési szöge rossz. Szebb képeket nem tudtam csinálni. Bocsànat!

Igen, a Mandelbrot-ba làtszik, hogy a rajzolás gyorsabb rövidebb soroknál. Tudod nyomógatni majd a rajzolás sebességét. Időt is mér. Majd 55 ns RAM-mal is kipróbàlom.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 21:58
(#) sany válasza Gafly hozzászólására (») Kedd, 22:09 /

Van.
Azonban ez nem rajtam múlott. Igaz, hogy megtetszett akkor már , amikor fórumtársunk megnyitotta topikot, de nem gondoltam, hogy valaha is hozzájutok, főleg a PCB miatt. Meg nem is beszélve arról, hogy segítség nélkül be sem tudtam volna égetni a ROM-ot!
Nem én nem voltam ügyes, csak Ti segítettek. Köszönöm mindenkinek aki valamilyen módon segített. !
(#) Gafly válasza sany hozzászólására (») 7:47 /

Vasárnap Csorvásra menet/közben/jövet majd megbeszéljük.
(#) sany válasza Gafly hozzászólására (») 8:00 /

Rendben.
(#) sany válasza Cavalier hozzászólására (») 15:41 / 2

Tunnigoltam 55 ns RAM. Mostmár átmegy a Windows 11 kompatibilitási tesztjén.
Gyorsabb lett, sokkal.
A hozzászólás módosítva: 15:42
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem