Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Gigatron TTL számítógép
Ma nekem is meg volt a hasznos időtöltés.
Én nem értem miért nem tud normàlis mintát venni a DSO szkóp? Hogy lehet 7 Vpp? A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2026
Nagyjából elkészült. Nem működik, de elkészült.
Super.
Működik az csak még félig. Pl. órajelgenerátor, stb...
Órajelem van, az első led világít a másik három villog, okosabb lett volna egységenként összerakni, és közben tesztelgetni, dehát...
Majd holnap végignézem jeleket szkóppal.
Kész lett a Gigatron, minden alkatrész a helyén.
![]() Illetve nem, sajnos a SRAM-ból rosszat rendeltem. A HM62256BLP-10 rendeltem (100 ns) , a HM62256ALP-70 (70 ns) helyett. De a Hestore-ban találtam 55 ns időzítésű SRAM-ot, aminek a típusa AS6C62256-55PCN. Az eredeti kit-ben, ha jól olvastam 55 ns SRAM-ot adtak. Ekkor a órajelgenerátor késleltető vonalán lévő C3 47 pF-os kondenzátort el kell hagyni a gép leírása szerint. Próba szerencse, remélem működik. ![]() Az AT24C1024 IC-be a gép weboldalán található ROMv6.rom égettem be és a kis TINY-be pedig a TinyBASICv3.hex-et. Jó égettem be? Nem vagyok benne biztos, sajnos. ![]() Most a gép annyit csinál, hogy a LED-ek folyamatosan világítanak. Ha piszkálom a C3 kondenzátort, akkor elkezdenek villogni. Szerintem itt rossz az időzítés. A hozzászólás módosítva: Vas, 23:58
Dobd ki a C3-at belőle, nekem működik a 100ns meg 55ns SRAM-mal is, gondolom a 100-as többet tud valójában, mint papíron. Kondival nem ment egyikkel se.
Az EPROM-ba én is azt égettem, a tinyba egy BabelFish.ATtiny85.hex-et, de nem tudom kipróbálni, mert nem találok itthon PS2 billentyűzet. A fuse biteket is fel kell progizni, alapból a clkdiv8 bent van, azt ki kell kapcsolni. Ui.: Működik!
Békéscsabán szeretnék látni Gigatront kiállítva.
Akkor lehet az a baj. Azt én nem kapcsoltam ki igaz nem tudom, hol kell de kikapcsolom valahogy...
Mivel programozod? Én a T48-al, illetve a hozzá adott Xgpro progival, ha megadom a típust akkor van egy fuses fül neki.
Én is ezekkel.
Rosszul szedtem le a ROM-ot. Már kaptam segítséget másik topickban, de köszönöm a Te segítséged is! ![]() Atmelt nem nagyon szoktam programozni, csak PIC-et, de ott màsok a fuse bitek. ![]() Különben, ha van NES kontrollered, akkor azzal is ki tudod próbálni. A hozzászólás módosítva: Kedd, 17:01
Természetesen nincs NES kontrollerem, de rendeltem már egy aliexpress-ről. Lesz billentyűzetem is, csak el kell menni érte.
Hja, nem kicsit utálom egyébként a github-ot, mindenki azt használja, de általában totál átláthatatlan az egész, legalábbis nekem.
Kis szerencsével az éves rendes találkozónk.
Vérmes remények szerint Gigatron (jó ha működik, de nem feltétel) is lészen mutatóba.
Ja, oké, látszik, hogy egy kő alatt élek.
Nálam már biztos van egy működő, de elég messze vagyok onnan, legközelebb Csongrádra küldtem ugye, jó eséllyel lassan kész lesz az is. Egyébként egy TEC-1G Z80 alapú gépet is építek éppen, az az ausztrál Talking Electronics újságban volt anno, nevével ellentétben nem beszél, csak sima kis hobbigép.
Végre működik nekem is.
![]() Billenyűzettel nem néztem, csak NES kontrollerrel, de holnap valahonnan előszedem a PS2-es csatlakozásút. Hangja és képe van. Igaz a DAC-kot kis ellenàllásokból raktam össze. Az áramfelvétele kb. 100 mA körüli. Minden működik, fut rajta. Egyedül a képek kirajzolásában (pictures) marad le, gondolom itt làtszik a RAM elérési sebessége. Vagy a hasznàlt IC-k lassabbak tényleg. A 74HC377-esek a regiszereknél, és a 74HC283-asok az ALU-ban sajnos nem HCT-sek. De lehet ezeket cserélem majd, de lehet többet ártanék. Elvileg LS is megy, csak azok jobban melegednének. A szerző szerint. Beszéljenek a képek. A hozzászólás módosítva: Kedd, 20:57
Még pár kép...
Mostmár képek szerint Csongrádon is van működő példány.
Ügyesek vagytok.
Szuper, gratula! Kíváncsi leszek majd a képre az enyémnél, a videókimenet ellenállásait végül pótoltam közeli értékekkel, max. kicsit mások lesznek a színei. Azt próbáltad váltani, hány sor képet jelenítsen meg? Ha kevesebb sort rajzol, gyorsabban számol.
Élőben szebb a kép, ez a telefon hibája. És a monitor is nagyon régi, szerintem kezdetleges TFT még, betekintési szöge rossz. Szebb képeket nem tudtam csinálni. Bocsànat!
Igen, a Mandelbrot-ba làtszik, hogy a rajzolás gyorsabb rövidebb soroknál. Tudod nyomógatni majd a rajzolás sebességét. Időt is mér. Majd 55 ns RAM-mal is kipróbàlom. A hozzászólás módosítva: Kedd, 21:58
Van.
![]() Azonban ez nem rajtam múlott. Igaz, hogy megtetszett akkor már , amikor fórumtársunk megnyitotta topikot, de nem gondoltam, hogy valaha is hozzájutok, főleg a PCB miatt. Meg nem is beszélve arról, hogy segítség nélkül be sem tudtam volna égetni a ROM-ot! Nem én nem voltam ügyes, csak Ti segítettek. Köszönöm mindenkinek aki valamilyen módon segített. !
Vasárnap Csorvásra menet/közben/jövet majd megbeszéljük.
Tunnigoltam 55 ns RAM. Mostmár átmegy a Windows 11 kompatibilitási tesztjén.
Gyorsabb lett, sokkal. A hozzászólás módosítva: 15:42
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Pl. órajelgenerátor, stb... 
Ha piszkálom a C3 kondenzátort, akkor elkezdenek villogni. Szerintem itt rossz az időzítés.