Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek

Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   675 / 675
(#) HeZ válasza Josi777 hozzászólására (») 14:07 / 1

2025 március 26-án írtam ebben a témában (a két forrásra hivatkozások az eredeti hozzászólásban működnek):
Nem új a dolog. Az Apollo 11 Holdraszállásának videó és fénykép felvételeit 45 darab mágnesszalag tekercsre rögzítették. Sok másik űrrepülés tekercseivel együtt lemásolták, évtizedekig tárolták kb 42996 dobozban (42ezer!), majd 1981-ben már 164220 tekercs (164ezer) tárolására volt igény stb, szokásos történet. Az eredeti szalagokat letörölték, újra felhasználták, évtizedek folyamán többször selejteztek. Két megszállott rajongó Apollo 11 utáni kutatása alapján, nem mindegyiket: egy régi NASA alkalmazott hölgy aukción megvett 2 darab tekercset a hozzá tartozó hűtőszekrény méretű olvasóval (Ampex VR-660C), amit a tyúkóljában tárolt (!) és 2006-ban szívesen odaadta, hogy megpróbálják visszaállítani a videó és kép felvételeket: Hasonló történetek, Az Apollo 11 adatvisszaállítási történet: NASA hivatalos riportja.
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2025
(#) Massawa válasza Josi777 hozzászólására (») 14:16 /

Hidd el nem is átlag emberek vitték ha vitték és nem is átlag embereknek. Ráadásul egy tekercs akár 15 kg is lehet. ( pontosan tudom, mert valamilyen illetékes elvtársak bele is kötöttek, hogy hölgyek rakták fel a dõg nehéz szalagokat a gépekre és az nem igen tetszett a hatoságnak. A hölgyek tõbbségben voltak és nem lehetett melléjük egy férfit is állitani a szalagok mozgatására.
(#) Massawa válasza HeZ hozzászólására (») 14:27 /

Ez Amerika.
Most is valamilyen politikai ping pong megy, igy az államháztartás blokkolva van, ( magyarul addig a hivatalokban dolgozok nem kapnak fizetést. Pár éve modositottak a törvényen igy ilyenkor bizonyos funkciokban köteles az ember tovább dolgozni fizetés nélkül, abban a reményben, hogy majd utolag az állam mindent megfizet. Sajnos sok ilyen funkcioban dolgozo ember fizetéstöl fizetésig él és nem biztos, hogy képes ellátni minden kötelezettséget ( hiteleket, rezsit stb) honapokig mikor végre pénzhez jut. Gondold el milyen elánnal dolgoznak ilyenkor gyakran igen fontos funkciokban. Pl most a repülötéri biztonsági személyzet (TSA ) is ingyen dolgozik, de a rendörök, vámosok stb sem kapnak pénzt.
(#) lazsi válasza Josi777 hozzászólására (») 14:29 / 1

Az elkallódásról két saját példa:
1. Valamikor '90 körül tudomásomra jutott, hogy az egyik nagy budapesti céget felszámolják, kiürítik és el lehet hozni onnan dolgokat jelképes összegért. Elektronikai műszerészként és egyetemi hallgatóként leginkább azokra a dolgokra csaptam le, amiket ismertem vagy volt ötletem rá, mi lehet, de legalábbis volt benne elektronika. Így szereztem egy teljesen jó EMG 1555-t, meg pár környezetvizsgálati / katasztrófavédelmi mérésre alkalmas műszert. (Van, amiről a mai napig nem tudom, hogy micsoda...) Biztos vagyok benne, hogy volt ott rengeteg olyan cucc, ami érték volt (pl. a cég profilja alapján: optikák - de ahhoz nem értek), és ha senki sem vitte el, akkor a szeméttelepen végezte. Ahogyan a fentebb nevezett szkóp is ott végezte volna, ha nem hozom el akkor...
2. A munkahelyem mostani épülete 98-99 körül épült. Az egyik kolléganőm elég mélyen benne volt a tervezésben, és ennek eredményeként (a távozása után) hozzám kerültek az épület gépészeti tervrajzai. Mivel "elfér a szekrény tetején, majd kidobom, amikor kell a hely másra" felkiáltással megőriztem, így tavalyelőtt simán elő tudtam venni, amikor szükség lett rá. De csak azért, mert én vagyok olyan harácsoló, hogy semmit sem dobok ki, véletlenül pont rám lőcsöltek egy olyan feladatot, amihez ez hasznos volt, és eszembe jutott, hogy ez nálam van.

Azokat a műszereket elvihette volna valaki a vas meg a réz miatt kilóra...
A tervrajzokat elvihette volna valaki a gyerekének iskolai papírgyűjtésre...
A Holdra-szállás mágnesszalagjait elvihette valaki a kertjébe szőlőt kötözni vagy seregély-riasztónak (magnószalaggal láttam ilyet!) ...
Az egyetemen az egyik évfolyamtársam egyszer azt mutatta, hogy milyen jól néz ki, amikor a Schönherz-kolesz 15. emeletének ablakán kilógatja a mágnesszalag végét és amikor a szél belekap, kb. 2 másodperc alatt elviszi a több 100 méteres szalagot... (Azok biztos nem a Holdra-szállás dokumentumai voltak, mert miért kerültek volna Bp-re 20 évvel később...)
(#) majkimester válasza Inhouse hozzászólására (») 15:39 /

Leselejtezték a szalagokat és eladták kormányzati aukciókon.
Gary George vásárolt is egy teherautónyit. Ezek közül kerül elő 3 eredeti példány, amit azután 2019-ben újra elárvereztek 1,82 Millió dollárért. Ezek sem kerülnek elő többet.
(#) Gafly hozzászólása 19:31 / 1

Egy kondenzátor halála

Uniman mester megajándékozott egy példánnyal, lehet megunta, hogy állandóan azt mantrázom, hogy nem minden hibát kondenzátor okoz.
(#) tki válasza Gafly hozzászólására (») 19:34 /

Ezt nem egy kortárs galériából szerezte valaki?
(#) Gafly válasza tki hozzászólására (») 19:41 /

Igazad van:
A bal oldala engem határozottan fekvő lóra emlékeztet.
Távolról meg az egész, egy angyalkára.
(#) erbe válasza Gafly hozzászólására (») 20:30 /

Ilyen már nekem is volt néhány.
(#) Gafly válasza erbe hozzászólására (») 20:36 /

Ló alakú?
(#) Bakman válasza Gafly hozzászólására (») 20:39 /

Sebaj Tóbiás és a metamorfózis.
(#) nagym6 válasza Gafly hozzászólására (») 20:54 /

Elromlott?
(#) uniman válasza Gafly hozzászólására (») 21:00 /

Állandó üzemű...egy szivattyúban járt így!
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») 21:55 /

Nem, csupán ilyen "megnyilatkozott". De elég változatos formában.
Következő: »»   675 / 675
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem