Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „A mozdonyok manapság gyakran 10000 Ampert vesznek fel induláskor az egyfázisu felsövezetékböl 25kV-n.” Dehogy is. Napi szinten látom a MÁV betáplálási transzformátorait, 500A körül tudnak leadni darabonként. Ezek 12MVA teljesítményűek. A legnagyobbak 16MVA-esek. Egy mozdony 1000-7000kW-os, ehhez pár 100A kell. A 10000A nem reális........
Szerintem neked van igazad, pont kezembe akadt a könyve (éppen pakolászok).
Az ablaktól kb. 10m-re van a KONCAR gyártmányú MÁV vontatási transzformátor, az üzemviteli gépre nekem is átjön a transzformátor mérési adatai közül a 132kV-os, a 25kV-os áram, és wattos teljesítmény. Azt is látom hibaüzenetként, mikor a 25kV-os megszakítót a vonalvédelem kikapcsolja. Találtam az adattábláról képet.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2026
Ne nekem mondjad, nem én mondok hasraütésre irdatlan számokat.
Elnézést elirtam, nem vettem észre a tapi képernyön 1 nullával több lett ott. Azt IS irtam, hogy 25 kV - n egy Vectron kb 300 A-t tud felvenni, meg arrol is beszéltem, hogy sok helyen már 3 Vectron huzza a dög nehéz vonatokat, és azok rendszerint egy áramkörben vannak, az akkor mennyi is?
Tovább azzal nem foglalkoztam, mert a motorokrol volt szo, meg arrol, hogy ahol sináramkörök vannak ott cserélni kell ( vagy felszámolni) a 3000A-s reléket, mert sorra mennek tönkre az uj vonatok miatt. És nézd meg a Vectron teljesitményét 3000VDC-n ami a katalogus szerint 5400 kW, és ezt kizárolag a keréken mért mechanikai teljesitményre értik, a gyár szerint a felvett teljesitmény ettöl nagyobb lehet.( hogy mennyi arra nem térnek ki - valoszinü annyi amennyit a hálozat képes leadni). A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2026
Nálunk nincs nagyvasúti 3kV DC, így csak a hazai rendszerek betáp oldalát látom. Nem tudom pontosan, hogy van beállítva a MÁV trafók védelmi rendszere, de az biztos, hogy a 25kV-os oldal kikapcsol gyakran, előtte hallom, hogy a trafó elkezd hangosan búgni, aztán pakk, és lehalkul. Azért is feltűnő, mert a megszakító először ellenálláson keresztül adja ki a tápfeszt a vonalra, ha ott elegendő az elért feszültség (vagy impedanciát figyel? - Nem tudom), akkor egy lassú mozgású szakaszolóval söntöli az ellenállást. Ez elég látványos tud lenni, ha közben a vasúti jármű is vételez már. A vasutasok mesélik, hogy a szakaszoló sodronyát gyakran cserélik, mert a kalandozó ív néha oda húz át, és bomlanak ki a szálak
A feltett képeken látszik a 25kV-os kapcsolóberendezés is, sajnos máshol nincs ilyen, így nem tudom, a 16M-sok is kiesnek-e időnként. Ilyesmi áramokat mértünk saját kíváncsiságunk kielégítésére anno A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2026
|
Bejelentkezés
Hirdetés |