Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gázkazán vezérlő hibák
Lapozás: OK   302 / 302
(#) user1914 válasza Bgboss01 hozzászólására (») Jan 28, 2026 /

Szevasz!
"Az első 2 radiátoros szoba a legmelegebb itt forró a radiátor" na itt kell a radiátor alsó szelepén zárni egy kicsit, míg nem lesz egyforma a többi helyiségben lévővel. Ekkor több melegvíz jut a többi radiátorokra. A szivattyú meg valóban ha 1 fokozaton megy az kevés lehet. Én biztos fel tenném a maxra a fordulatot, főképp az ilyen radiátor szelep állításakor. Ha a szivattyú keveset nyom nem is biztos, hogy megfordítja a legtávolabbi radiátorban a vizet.
Meg az előttem szóló szerint az is igaz, nem biztos, hogy elveszi a kazántól a bevitt hőenergiát. Na ekkor fog felszaladni a kazán vízhőfok rövid időn belül.
Üdv. M.
(#) proba válasza Bgboss01 hozzászólására (») Jan 28, 2026 /

Szerintem a felsővel az user szabályozza amit ő szeretne, az alsóval meg egyszer be van állítva a radiátor a rendszerhez, és nem kell piszkálni. ( jobb esetben az az osztógyűjtőn kellene állítani, de gondolom az nincs.) A szivattyú max fordulatával csak óvatosan, kérdés milyen rendszerű a fűtés. Nálunk a tágulási tartályból gyorsan radiátort csinál a nagyobb nyomás.
A kazán vezérlő dobozán is van egy termosztát. Azzal illő volna beállítani, hogy a kazán menjen el utókeringetésbe 60-70 fok környékén, ne nyomja fel a vízhőfokot 80-90 fokra.
(#) jimmi12 hozzászólása Feb 20, 2026 /

Baxi ECO 20FI

Szaisztok, sos segítségre lenne szükségem, a gázkazánunk vezérlőjében kiégett egy ellenállás, a pozíció rajzolat alapján R35. A net-en találtam egy képet ami alapján a kérdéses ellenállás értéke szerintem 27k, ez lehetséges? Illetve mi lehet az oka, hogy kiégett?
(#) csoxi hozzászólása Feb 25, 2026 /

Coprel ventilátor motor RSR85-40 P.35-1RDN ép mechanika keresés

Üdv.
Keresek egy ép szerkezetű ventilátor motort. A melléket képen látható adatokkal. Nem tudom a kazán típusát, csak a motort kaptam meg. Ennek az egyik oldali csapágyháza törött. Erre lenne szükségem. Elektromos hiba nem érdekes.
Köszönöm!
(#) VIM válasza csoxi hozzászólására (») Feb 25, 2026 /

Szia! Előbb találsz kompletten dobbal együtt mint így ... Felmész a "marketplace"-re és beírod, hogy mit keresel. A másik opció a "batta gázkazán alkatrészek" amik használtak ugyan de működnek. Messengeren kell velük kommunikálni.
(#) csoxi válasza VIM hozzászólására (») Feb 25, 2026 /

Szia!
Köszönöm a reagálást. Ez egy lecserélt darab, tartaléknak szeretnék.
(#) vision61 válasza csoxi hozzászólására (») Feb 25, 2026 /

Szia!

Ha érdekel, talán ebből a típusból van egy komplett, keveset használt.
Este megnézem, és írok.
(#) csoxi válasza vision61 hozzászólására (») Feb 25, 2026 /

Ok. Várom.
(#) vision61 válasza csoxi hozzászólására (») Feb 26, 2026 / 1

Szia!

Nem ez a típus.
(#) csoxi válasza vision61 hozzászólására (») Feb 26, 2026 /

Azért köszönöm a szándékot is!
(#) vrobi7 hozzászólása Feb 27, 2026 /

Ariston kazán folyamatosan ki-be kapcsol, nem fűt rendesen

Megpróbálom pontosan leírni hogy mi történik: Ez egy Ariston Genus Premium System 24 kazán, 15 éve működik hiba nélkül, évente karbantartva stb. Kulso melegviztároloval van összekötve, a HMV érzékelöje a külső tárolóban van. A HMV teljesen jol mukodik, ha zuhanyoznak akkor a kazan HMV módba vált es 15 perc alatt visszafűti a HMV tarolot. Ahogy vissza vált fűtés módba, jön a probléma. A kazán beindul, a kék lámpa kigyullad, fűti az elöremenö vizet, a szivattyú dolgoznak, a viz kezd cirkulálni, de 10 - 15 másodperc után a kazán leáll es csak cirkulál, pedig a fűtövíz a rendszerben éppenhogy csak langyos. Itt a video hogy mi tortenik: https://drive.google.com/file/d/1Hn418kfIF0dLAU0IXeM5alUGAKEtXdcm/v...e_link

minden szelep nyitva, a kazánban uj szivattyú es uj NTC höérzékelök vannak. A fűtövíz cirkulál de nem fűtödik fel mert a kazán állandóan kikapcsol. A kazán automata módban van, külső homerseklet és fűtési görbe alapján működik már 15 éve. Van valakinek ötlete hogy ezt mi okozhatja? HIBAJELZES NINCS.
(#) kzozo válasza vrobi7 hozzászólására (») Márc 6, 2026 /

Helló. A visszatérő víz hőmérséklete nem látszik. Azért áll át keringetésre, mert induláskor magas teljesítménnyel kezd fűteni, a még langyos víz pedig hamar eléri a max hőmérsékletet. Az én kazánom nem ez, hanem a Clas B Premium, de ott a max fűtési teljesítmény lecsökkentése lett a megoldás. Az új érték kb 25% lett, vagy még ennél is kisebb. Ezt az Ariston szervizes ember állította át.

Ariston.jpg

(#) Charlie99 hozzászólása Márc 12, 2026 /

Immergas Victrix 24 kw X

Sziasztok!

10 éves Immergas Victrix 24 kw X kazán 4-5 perc működés után leállt E02 hibakóddal.
Ezt tegnap sokszor megtette, ma kiszedtem a lángőrt. Lepucoltam, de már jól ki van hegyesedve, el van vékonyodva a vége.
Visszaraktam, utána aztán be sem gyújtott ....
A csatlakozóját széthúztam, újra összedugtam, utána ment 45 percig, nem állt le, én kapcsoltam ki.
Ma este megint elkezdett E02 hibával leállni. Most sem gyújtott be. Lehet a 10 éves lángőr az oka, vagy elektronika rosszalkodhat?
Majd holnap szétrobbantom, aztán rendesen karbantartom, ma nem volt rá időm ...
(#) Charlie99 válasza Charlie99 hozzászólására (») Márc 12, 2026 /

Kicseréltem a lángőrt, HMV-t majdnem befejezte, mikor újra E02. Most próbáltam fűtésen indítani, be sem gyújt. ???
(#) Charlie99 válasza Charlie99 hozzászólására (») Márc 12, 2026 /

Hosszabb áramtalanítás után meg begyújtott és fűt. Nagyon random a viselkedése, de az E02 az visszaérő tényező. Nincs ötletem.
(#) sakrafi válasza Charlie99 hozzászólására (») Márc 12, 2026 /

Szia!
Az E02 túlmelegedés miatti leállás szerintem,nézd meg a biztonsági termosztátot,vagy az NTC esetleg,Vízkövesedés is lehet.
(#) Charlie99 válasza sakrafi hozzászólására (») Márc 12, 2026 /

Igen, az is benne van az E02-ben, nem egyértelmű hibakód (túlmelegedés, lángőr, füstgáz).
Azt nem értem, hogy mikor teljesen hideg a kazán, majd indulnia kellene akkor be sem gyújtja a lángot, aztán fél perc múlva kivágja E02 hibára. Túlmelegedés ilyenkor talán nincsen.
Majd máskor megcsinál 200 liter HMV-t nyélgázon és csak a lemodulálás végén megy E02-re. Itt van nsgy meleg, de nem a lemodulálás vége felé.
Most például 1,5 órát fűtött 40 fokos előremenővel (nyitottam ablakot mert meleg lett, de tesztelni akartam) és nem ment hibára.
Vízkövet kizárnám, lágyvizes rendszer, ráadásul vas sincs a rendszerben (iszapleválasztóban 10 év alatt nem volt semmi retek).
NTC külön van HMV-nek meg fűtésnek is, igaz?
Mert mindkét üzemben hektikus a viselkedése, egyszerre csak nem mennek tönkre.
Lehet, hogy fogalmam sincs
(#) Charlie99 válasza Charlie99 hozzászólására (») Márc 13, 2026 / 2

Na úgy néz ki megvan a ludas. A biztonsági termosztát a rézcsövön teljesen jó, 0Ω ...
Viszont ment két vezeték a hőcserélő tetejéhez is, a robbantott ábra szerint ez a hőcserélő olvadóbiztosíték.
Ezen aztán mértem mindent, volt hogy 3Ω volt, be sem gyújtott a kazán (szivattyú elindult, más nem történt, aztán E02).
Kicsit később 0Ω-ot mértem, kazán begyújtott, elkezdte feltolni a kakaót HMV készítéshez, majd kb. 1 perc múlva E02 .... rámértem gyorsan, szakadás. 1-2 óra múlva megint 0Ω, megint egy kb. 1 perces működés ....
Elfáradt?
Gondom csak az, hogy sehol nem találok ilyen alkatrészt. Ideiglenesen áthidaltam, most működik a kazán
(#) VIM válasza Charlie99 hozzászólására (») Márc 14, 2026 /

Szia! Ezen a rajzon melyik lenne az amiről írsz?
(#) sakrafi válasza VIM hozzászólására (») Márc 14, 2026 /

Szia! szerintem a 73-asra gondolt azok vannak sorba kötve
(#) VIM válasza sakrafi hozzászólására (») Márc 14, 2026 /

Idézet:
„ment két vezeték a hőcserélő tetejéhez”
A rajzszám szerinti az baloldalt van. Azért is kérdeztem volna, hogy mi vagy melyik van a tetején?
(#) Charlie99 válasza VIM hozzászólására (») Márc 14, 2026 /

Szia! Ezen egyik sem
Az enyém Victrix 24 kw X (vagy 24 X 2l néven is láttam).
Igazából amit találtam, az nem is rendes robbantott ábra .... tiéd nagyon jó, ezen minden rajta van.
Mellékeltem a pdf-ből a rajzot.
Szemből nézve a jobb oldalon a gyújtótrafó (képen a 17-es) mögött van, behelyezve a hőcserélő palástjába, ez oldalról nézve a 12-es számú alkatrész.
Szerviz manual szerint egy 167C°-ig működő olvadóbizti, egyébként a kilogó része úgy néz ki, mint a 115C°-ra kalibrált füstérzékelő

24kwx.png

(#) Charlie99 válasza Charlie99 hozzászólására (») Márc 14, 2026 /

Le is fotóztam, a pirossal bekarikázott lenne az.
(#) VIM válasza Charlie99 hozzászólására (») Márc 14, 2026 /

Most már én is megtaláltam, hogy mi lenne ez az érzékelő. A használati utasítás 3.2 kapcsolási rajzon E13 jelzéssel van feltüntetve. Talán így néz ki vagy ez az ha a feliratozása stimmel a kazánéval.
(#) Charlie99 válasza VIM hozzászólására (») Márc 14, 2026 /

Az lesz az, igen. Fogalmam nincsen mi lehet az Immergas cikkszáma ...
Ha jól láttam, ilyen alkatrész nincs is a 24 KW X Export változatban.
Van a csövön a biztonsági termosztát, van egy ami a füstgáz hőjét figyeli, meg még ez a hőcserélő olvadóbizti is?
Van arra is védelem, ha valami miatt a keringés gyengülne és a víz nem tudná elvinni a hőt ...
"To prevent overheating of the water-gas heat exchanger if the pump is blocked or due to little circulation in the primary circuit, when the CH NTC flow probe (B1) detects an increase in the temperature exceeding 5 °C per second (for more than 2 consecutive seconds), the burner is switched off."
Hogy minek kellett még egy olvadóbiztosíték is ... most áthidalva működik egyébként.
Szerviznek írtam egy levelet, hogy mondják meg mi megy oda, ha lesz lesz, ha nem, lehet hogy így hagyom.

Szerk. Ja bocs, nem láttam az így néz kiben a linket Lehet, hogy ez lesz az!
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2026
Következő: »»   302 / 302
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem