Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv mindenkinek!
Címben említett tévé háttér világítás panelének kapcsolási rajzát keresem. Google nem segített, vagy rosszul kerestem. Nagy segítség lenne ha valakinek valahol meg lenne. Konkrétan a csöves háttér világítást szeretném ledesre cserélni úgy, hogy a trafókat meghajtó dual mosfeteket használnám a LED-ek meghajtására. Csak a fényerő szabályzást nem értem hol, és hogyan oldották meg. A panel 24 voltot kap. Köszönöm az építő jellegű hozzászólásokat! Meg tudnám oldani az eredeti elektronika felhasználása nélkül 1-2 tranzisztorral, de az eredeti elektronikán minden jó, csak a csövek öregedtek el.
Szia!
A panel feliratai alapján lehet rajzot találni. Ha így sem találsz rajzot, akkor a kontroller IC típusára keress rá és így találhatsz hasonló rajzokat. Egyébként az ötleted fából vaskarika, én nem fognék bele ilyen moddingolásba.
Még nem szedtem szét, így nem tudom a panelre mi van írva, de megpróbálok rá keresni.
Miért írod hogy "fából vaskarika" ? A monitor 2006-os évjárat, a bele épített ledek árát sem éri meg. Csupán hobbi a cél, és tapasztalatszerzés.
Illetve nem monitor, hanem TV.
Az eredeti csövek 20 évesek így egész biztos hogy elöregedtek. Jelenség az, hogy bekapcsolás után kissé sötét a kép, és pár perc múlva egész jó képet ad, fényereje javul. 1-2 óra múlva elsötétül a képernyő (letilt a háttér világítás panel, nem vezérli a csöveket), viszont a hang jelen van. Ebből következtetek arra, hogy a háttér világítás panel nem küld jelet, illetve a főpanel nem ellenőrzi a háttér világítás működését. Feltehetően a főpanel csak a tápegység működését ellenőrzi.
Egy fénycsőre tervezett vezérlést a LED igényeire áttervezni nem teljesen hobbi feladat. Egyébként a meglévő elektronikát lehet tuningolni a gyengült fénycsövek számára, de ehhez tudni kellene a lap kapcsolását.
A hozzászólás módosítva: Sze, 23:21
20 éves csövek. Szerintem tartósabb megoldás a LED.
Esetleg van valami ismereted hogy a csövek fényerejét hogy vezérlik általában? Trafót duál MosFet vezérli, szerintem simán vezérel 24V-os ledet. Egyenirányítást kell talán bele, esetleg szűrni.
PWM-szabályzás van, ugyanúgy, mint a LED-ek esetén. Bontsd meg a tévét és nézz bele.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |