Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   4058 / 4058
(#) Lagolit hozzászólása Pé, 9:08 /

Kezdő kapcsolási rajz kérdés

Sziasztok,

Eléggé kezdő vagyok elektronikában, szeretnék csinálni autóba egy ventilátor szabályzót a kutyakennelemnek. Ezt a csomagtartóban lévő szivargyújtős csatiról táplálnám, AI-al csináltattam egy kapcsolási rajzot és szeretném a véleményeteket kikérni, hogy mennyire lett jó.

Köszi.
(#) Lacika válasza Pali79 hozzászólására (») Pé, 10:19 /

Keletnémet? Ugye megvan még a dokumentációja amit adtak hozzá? Van benne 2 darab nicd akkumulátor, ezeket kellene megnézni, hogy milyen állapotban vannak...
Mondjuk nálunk az nem eszterga, hanem cnc maró volt, mindig elfelejtette az x/y/z koordinátákat kikapcsolás után, és sokszor reklamált, hogy nem találja az asztalt vagy el sem indult, szervóhibára hivatkozott. Csere után megjavult. Mi 2 napig kerestük, hogy hol van benne az az aksi, a kábelkötegek között volt...
(#) toth1996 válasza toth1996 hozzászólására (») Pé, 10:41 /

Sziasztok.
Volt időm foglalkozni Mikrofon bias feszültséggel.

Az van hogy az autós rádió néha "eldobja" a bias feszültséget.
Ez a feszültség 2.1(Szerintem feszültség osztós) mikrofon nélkül.
Amit megcsináltam MIC+ lábára tettem egy 5v stab ic-t 6.8k sorba .
A jelenség az volt hogy nem hallottam magam és csippanások voltak kb 3 másodpercenként.
Az jutott szembe hogy betápláltam az éppen akkor működő 2.1v nak és elcsúszott a munka pont.

Ha sorba kötök egy 4148 diódát 5v ágnál akkor működhet az hogy ha megszűnik a 2.1v bias akkor át vált az én bias feszültségemre?
Vagy használjak egy feszültség osztót (10k 10k) és a diódán esik annyi feszültség hogy 1.9-2v lesz ??
Szívesen elfogadok más ötleteket.

Sajnos nagyon bevan építve a radió most egy mikrofonért ha nem muszáj nem szedném ki plusz tuti smd 5v ic van benne ami sajnos nincs nekem csak To tok.
(#) Régi motoros válasza Lagolit hozzászólására (») Pé, 15:19 /

Ha kezdő vagy én óvva intenélek az Ai által generált "kapcsolási rajz"októl.
1. Nem tud megfelelően jó rajzot készíteni,
2. Ha összehány valamit, az általában nem 100-as,
3. Ha bármi változtatást kérsz, újabb hibák lehetnek benne,
4. Kezdőként pont te leszel az, aki nem fog rájönni a javítandó hibá(k)ra,
5. Mint látható a példán is, szakmailag olvashatatlan, kezdőnek főleg.
6. Ha legközelebb hasonlót kérsz tőle, hajlamos teljesen más megoldást adni, még a jól bevált alapvető megoldásokat is képes máshogy előadni, ami ismét csak téged fog megzavarni.

Helyedben maximum annyira használnám, ha leírod neki a megoldandó feladatot, adhat néhány tanácsot,
hogy naggyából milyen áramkörrel lehetne megoldani.

Ha megvan az áramkör neve, google képkeresőbe beírva 100-szor jobb megoldásokat találhatsz.
Normális rajzok közül válogathatsz, végig elemezheted kapcsolási rajz szerint a működést.
Ha nem világos minden, még mindig jöhetsz ide kérdezni normális rajzról...

Jelenleg neked azt hiszem egy NE555 PWM fan controll áramkörre van szükséged. Erre keress rá.
A hozzászólás módosítva: Pé, 15:19
(#) proli007 válasza Lagolit hozzászólására (») Pé, 16:01 /

Hello!
Az alapadatok mindig fontosak..
Azt tudjuk ha igaz, hogy 12V-ról működne a venti. De mekkora az áramfelvétele?
Mit szeretnél szabályozni. A fordulatszámot, vagy hőmérsékletre szeretnéd kapcsolni?
Van-e egyéb feltétel, amit nem ismerünk?
(#) Pali79 válasza Lacika hozzászólására (») Pé, 16:03 /

Eredetileg japán gyártmány, de német piacra gyártották, minden felirat és program is német benne. Ezt az akku dolgot már néztük, de nem találtunk benne egyenlőre.
(#) Lacika válasza Pali79 hozzászólására (») Pé, 16:32 /

De a rajzán ott van? De egy típust jó volna ha végre mondanál....
Na meg, berakhatnád az egész dokumentációját is. Vagy feltehetnéd valahová, ha ide nem fér el, és a linket.....
Több szem többet lát alapon....
A hozzászólás módosítva: Pé, 16:38
(#) Pali79 válasza Lacika hozzászólására (») Pé, 16:43 /

Okuma LB10-es. Papír alapon van a doksi, több száz oldal. De igazad van, azon nem néztem még, hogy van-e akku benne.
(#) doni82 hozzászólása Pé, 19:00 /

Mooer adapter probléma

Üdv mindenkinek.Van egy mooer ge300-as gitár efektem.9v2A adapter kell hozzá,de nekem nem adtak hozzá ugyhogy vettem egy 9V3A-adaptert.A helyzet az hogy a mooer középen negatív pólusu,az adapter amit vettem az meg pozitív.Így el vágtam a zsinorját és meg fórdítottam.Be kapcsol a gép de nincs hang.A bemeneti jel ad le,mutatja,de nem szól a fejhallgató se,xlr-se,egyik hang kimeneten se szól.Mit tegyek?
(#) Régi motoros válasza doni82 hozzászólására (») Pé, 21:38 /

Egy tápegység csere alapvetően nem okoz ilyen híibát. Főleg ha a gyári tápja is DC-t (és nem AC-t) ad a gépnek.
Lehet másfelé kellene keresgélni az okot, mondjuk a készülékben.
(#) doni82 válasza Régi motoros hozzászólására (») Szo, 0:05 /

Értem.akkor ha használom ezzel az adapterrel akkor nem okoz gondot a géppel?
De találtam a panelon egy kis hibát.Csatóltam egy képet.
A hozzászólás módosítva: Szo, 0:11
(#) Lacika válasza Pali79 hozzászólására (») Szo, 1:03 /

Hoppá, hoppá.... Hogyan lehet ez 40 éves, ha lcd képernyője van, nem inkább 20 ????
A hozzászólás módosítva: Szo, 1:07
(#) Pali79 válasza Lacika hozzászólására (») Szo, 6:33 /

1986-os gyártás.
(#) Régi motoros válasza doni82 hozzászólására (») Szo, 10:27 /

Mint írtam, ha az áramnem, a polaritás és a feszültségszint azonos, akkor nem okoz hibát.
A látható sérülések már annál inkább...
De ezt most nem én fogom itt megoldani neked a monitoron keresztül.

Ui.: Mindenesetre egy alapos tisztítást és újraforrasztást megérdemelhet.
Aztán még mindig lehet keresgélni hibás alkatrészeket, ha ezek után sem tért magához.
(#) Udvari Zsombor válasza doni82 hozzászólására (») Szo, 10:41 /

Ha a feszültség és polaritás stimmel, akkor az nem gond, ha kicsit nagyobb a terhelhetősége a dugasztápnak (3A az eredeti 2A helyett). Hogy nem szól az eszközöd az már belső hiba eredménye, nem a dugasztáptól miatt van.
(#) Suba53 válasza Lacika hozzászólására (») Hé, 8:41 /

A nyolcvanas években már létezett az LCD kijelző.

"- Folyékony kristályok felfedezése
1888 Friedrich Reinitzer osztrák botanikus folyadékkristályokat fedezett fel.
1904 Otto Lehmann publikálta a folyadékkristályokról szóló munkáját.
- Innováció
1963 Richard Williams és George Heilmeier a folyadékkristályok használatát javasolta egy megjelenítő eszköz elkészítéséhez.
1968 Az első működőképes LCD-t az RCA hozta létre Dynamic Scattering Method (DSM) segítségével.
1971Elkészült az első LCD Twisted Nematics (TN) segítségével.
- Alkalmazások
1970-es évek: Megjelentek az első kereskedelmi LCD-k. A technológiát először a kvarcórákban és a számológépek korai kijelzőiben használták.
1990-es évek: Színes LCD-k korai használata digitális fényképezőgépekhez és számítógép-monitorokhoz.
2000-es évek: A technológiai fejlesztések nagyobb, házimozi használatra alkalmas LCD-khez vezettek.
Full HD 1080p kijelzők készültek.
Jelenleg a legnagyobb LCD-panel 108 hüvelykes."
(#) szs válasza Suba53 hozzászólására (») Hé, 18:48 /

Idézet:
„Jelenleg a legnagyobb LCD-panel 108 hüvelykes.”

Épp a héten szentségelt az egyik házhozszállító, mikor 90"-os TV-t cipeltek ki neki: "jó, hogy nem százas már..."
Szóval lesz része benne
A hozzászólás módosítva: Hé, 18:51
(#) Macilaci457 hozzászólása Hé, 19:49 /

Félbehagyott projektek, alkatrészek tanulóknak

Sziasztok, olyan kérdésem lenne, hogy alkatrészeket, félbemaradt projekteket adnék oda tanulónak, projekt munkának,
de nem azért, hogy valaki eladja belőle ami ér valamit. Merre induljak? Iskolák? Technikumok? Vagy itt a fórumon? Előre is köszönöm a segítséget.
(#) Gafly válasza Macilaci457 hozzászólására (») Hé, 21:13 /

Értem a problémát, a kor előrehaladtával egyre gyakrabban előfordul.
- Békéscsabára szoktam elvinni az ingyen vihetősbe a dolgokat, de az ebben az évben nem játszik.
- Van (legalább) két személyesen ismert gyakorló technikumi aktív oktató fórumtársunk, ők esetleg befogadják, és jelentkeznek ha akarnak. Borítékolom, hogy nem akarnak...
Sajnos saját tapasztalat szerint, még ingyen sem kell senkinek, rettenet pénzért viszik el a lomokat ártalmatlanítani (kb. negyed milla egy Ford tranzit kanyar veszélyes elektronikai hulladék).
(#) Skori válasza Macilaci457 hozzászólására (») 8:42 / 2

Jó lenne pontosabban tudni miről, milyen anyagokról van szó. Az iskolában használunk diszkrét alkatrészeket viszonylag nagy mennyiségben (ellenállások, kondenzátorok, LED-ek, tranzisztorok, diódák) valamint néhány fajta IC-t (NE555, CD4017, LM339). Van kb. 10 különféle áramkör, ami a tanév során ebből elkészül (* kb. 150 diák). Csak a példa kedvéért: az előző tanévben közel 4000db zöld led, és közel 2000db piros led fogyott el (és kb 6kg forrasztóón).
A hozzászólás módosítva: 8:46
Következő: »»   4058 / 4058
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem