Fórum témák
» Több friss téma |
Ami azt illeti, leginkább jel-zaj viszonyt lenne érdemes kijelezni. : -)
Idézet: „Ami azt illeti, leginkább jel-zaj viszonyt lenne érdemes kijelezni.” No, itt jön a neheze: hogyan különbözteted meg a jelet a zajtól? Persze, egy spektrumanalizátoron látod, hol a zajpadló, és hol a veendő jel, mert a szemed, agyad meg tudja különböztetni. Egy vevő - alapesetben - kevésbé. Annyit tudunk egyszerű eszközökkel tenni, hogy a vett jel =venni kívánt + zaj amplitúdóját detektáljuk. És korlátozzuk arra a szintre, amikor már biztonsággal venni tudjuk a jelet. Ez az un. késleltetettt AGC. A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2026
GPeti1977-hez csatlakozva, hogy mennyire igaza van, és fontos.
Kicsi az adó jele a vevőmben? Hát jobban erősítem az antennajelet. Igen ám, de ezzel a zajt is erősítem. A jel-zaj viszont nem javul, (sőt, hozzáadódik az erősítő zaja). Akkor mit tehetek? A vevő sávszélességét le kell csökkenteni annyira, hogy csak a venni kívánt jel férjen bele. Tanulság:távol az adótól nem lehet megúszni a keskenysávú szűrőt. És igen, hosszúhullámon a man-made-noise egyre inkább jelentős. Ez a Hobbielektronikás múltam tartományában is észrevehető. Míg kb 15 éve általában egy DCF77 óra biztonsággal működött, azóta többektől hallottam, hogy bizonytalan. Fun fact: ha áramszünet van utcánkban, akkor tud szinkronozni pl. az én DCF77 órám. Ezért kell HGA22 vevőt készíteni
Hát igen, de ahogy Feri007 is írta, azt valszeg nehéz, bár jogos felvetés.
Egyelőre azon izgulok, hogy a keverő (133 kHz) jele ne jusson el vissza az antennához. Oké, hogy úgyis össze lesz keverve, de azt vettem észre (bár lehet tévesen), hogy a vett jelben ha a jellel összemérhető amplitúdóval van jelen a keverő jele, akkor az tud galibát okozni. De remélem ez csak azért volt, mert jelenleg az egész áramkör egy hatalmas drótdzsungel. ![]() Apropó, még ami fontos észrevétel az építésnél. Itt különösen előjönnek a légszerelés/próbapanel miatti kontakthibák, potenciálkülönbségekből fakadó hibák. Most nálam egyébként valahogy beállt egy ultrastabil állapot, de előtte 1 napig nem volt stabil jel, "remegett" az amplitúdója. Aztán az egészet arrébb raktam asztalostul meg vissza, és megjavult. Szinte biztos, hogy kontakthiba volt valahol. Ezért is reménykedem benne, hogy a NYÁK-os verzió stabilabb lesz (várhatóan bő 2 hét múlva lesz meg). Na egyébként pont emiatt kezdtem játszani (BPF) szűrőkkel is, de nem akartam alkatrésztemetőt, illetve hát az antenna LC köre önmagában egy szűrő ahogy írtátok korábban is. Na majd ha lesz egy kész verzió, kipróbálom pl. Pécs alatt kíváncsiságból.
Baranyai vagyok, járok Budapestre is, tesztelést vállalok, ha van mit megépítenem
A végleges verzióból lehet csinálni fogok egy cikket.
Sziasztok!
Kollégámmal ( ő rajzolta a hw-t) készítettünk egy hga22 vevőt. Amit tudni lehet róla : - stm32c071 nucleo board-ra épül a v1.0 - első kialakításban egy RFID antennát használtunk , majd áttértünk egy dcf77 antennára. - az ST állítja elő a 133.6 kHz-et, amit egy keverővel erősítés után adc-re kötöttünk - goertzel algoritmussal detektáljuk a 2 frekvenciát ( keverés után 1.7kHz ,2 kHz) - ebből jön a bit stream, és végül a dekódolt adat A hw tartalmaz hangolókondenzátorokat, a 2. fokozat erősítője állítható, így megvalósítható a szoftveres agc. Az MCU -nak van usb-je, amin rmdis-en keresztül ntp szerver is működik. https://github.com/koszozoltan/HGA22
Szia,
Gratulálok hozzá! Jól látom, hogy egy "sima" MOSFET-et (BSS138) használtatok keverőnél kapcsolóelemnek? A hangolókondik meg AGC nagyon jó ötlet! ![]() Tetszik hogy nagyon letisztult, egyszerű az áramkör. Milyen messzi vagy az adótól, és milyen stabil a vétel? Közben az enyém is elkészült, most lettem kész a kijelzéssel is, bár ez utóbbi még csak próbapanelen: HGA22 time sync videó. Nálam is ferritrúd van, erősítés, aztán szintén lekeverés 133.33kHz-el (ezt egy 12F1840 állítja elő). 8 bites PIC16F1825 demodulálja és dekódolja a jelet (CRC-t is ellenőriz), majd UART-on kiküldi optoval leválasztva. Természetesen assemblyben írtam a progi(ka)t. ![]() A kijelzéshez kisebb ARM procit használok (STM32G030F6), mert szeretnék velük alaposabban megismerkedni, így a kijelzés ilyen hello world szerű project lett (ez már C-ben). Bár az ARM-ben is van RTC, de inkább I2C-vel melléraktam egy MCP7940N külső RTC-t, mert már évek óta bele akarom valamibe építeni. ![]() Ha a HGA és RTC ideje közti differencia több mint 3 sec, akkor beállítja az RTC-t a HGA szerint. Az enyém alkatrész temető lett, mert eddig szinte csak digitális áramkörökkel foglalkoztam, főleg nem RF-el. Ezért biztosra mentem, és kicsit megszórtam OPA-val az analóg részt. ![]() Ha lesz időm/erőm újratervezni letisztult verzióban, csinálok róla én is doksit.
Holnap pont ott leszek az adónál, csináljak képet/valamit?
Az településen, de ha kell, akár a kerítésnél is lehetek.
Sejtettem, de mondom rákérdezek, hátha vagy annyira szerencsés hogy be tudsz oda menni.
![]() Viszont ha már tényleg arra jársz, végülis lőhetsz egy képet, miért is ne.
Szia!
35 km-re vagyok a toronytól. Amikor az rfid antennával élesztettem az áramkört, az asztalra rakva még nem működött, csak kicsit felemelve, és irány érzékeny is volt. Amikor megérkezett a ferrit antenna érzésre óriási javulás lett. Az SNR értékeket kiszámítva nagyságrenddel jobb vételi értzékenysége lett az áramkörnek. De összességében úgy tűnik a sw-en is sok múlik. ezért is van a programban elkezdve egy robusztusabb algoritmus. De az még nem működik. majd mérek feszültségszinteket, és vidékre is elviszem, hogy teszteljem.
Szia. Válaszként írom, de nem az lenne, csak egy ötlet felvetés. Eleje óta követem a topikot, de csak most jutottam oda, hogy legyen alapja is az ötletemnek, bár igencsak késeinek tűnik. Szóva sikerült megtalálni az ötletem alapját(rávettem magam, hogy megkeressem): RT-évkönyv 2001 150.oldalán van egy meteorológiai szonda áramköreit taglaló írás. Az említett oldalon a Loran-C áramkör lenne a figyelemre méltó ez esetben, ezzel meglenne a kellő erősítés és a megfelelő szűrés a MCU előtt(persze a kivánt frekvenciára át kell méretezni TOW-szűrőt). A jelfeldolgozáshoz kevéssé értek, de a fentebbi megoldással előálló kellő jelet frekvenciaméréssel illetve számlálással könnyedén fel lehetne dolgozni.(csak gondolom) Mert az alapjel kellően pontos és stabil. Nincs kevergetés, adc, és jelszint probléma, nem kell agc se.
Ennyit gondoltam.
Szia,
De gondolom az is egy vevőáramkör, amiben van AGC meg minden (?).
Igazából nem egy klasszikus vevő, csak egy erősítéssel rendelkező sávszűrő. eredetileg 100kHz, 4k széles, kb 4000 erősítéssel, műveleti erősítők helyett cd4069UB használ.
Kapun belül nem jutottam (nem is volt a tervben), de ha már úgyis ott voltam...
A jelet nem szórakozásból kevergetjük lefelé! 136kHz-en igen problémás a két frekvencia szétválasztása, ahhoz komoly hardver kellene, főleg analógban... De nincs is értelme ezzel küzdeni...
Elvileg akár be is lehetne menni, ha a fórumról:
- Bárkit is érdekelne, - Megszervezné... A hozzászólás módosítva: Vas, 8:18
Szia! Nem értem, hogy miért kell AGC egy FM vevőbe?
Nekem igazából ahhoz kellhet, hogy mikor megérkezik a lekevert jel a Schmitt triggeres négyszögesítőhöz, akkor ott elég nagy legyen a Vpp.
Ezen hozzászólásom utolsó képén látni is hogy ha túl kicsi a jel, nem történik meg az átbillenés, és fals jel lesz. A két vízszintes marker a komparálási szintek. De, igen tudom, máshogy is meg lehet ezt oldani.
A vevőm felépítése hasonló mint a Tiéd, de:
Bemenet: BS138 (régebben jFET volt benne, de így kb 10x akkora a jel -- 1 V) Keverő: (analóg kapcsoló) 74HC4053 - kapcsolójel 133,xxx kHz a PIC-ből Aluláteresztő szűrő 10kHz-- LM358 - a két erősítő-szűrő sorba kapcsolva, féltáp egyszerű ellenállás osztó Dekódolás+UART PIC12F1572 Én csak ~4km-re lakom az adótól, de bombabiztos a vétel. A jFET-es bemenettel ha a ferritrúd az adóra nézett már nem volt jó. (a 74HC4053-ra jutó jel ~30mV-ra esett)
4km?? A mázlista! 4km-hez minek egyáltalán rádió hozzá??
Csak vicceltem...De azt azért be kell látnod, statisztikai eloszlás alapján is elég kevesen tudják ezt elmondani magukról, hogy 4km-re laknak az adótól, tehát erre építeni nem ajánlatos )
Ja amúgy a MOSFET-el nekem is jó volt, de aztán valamiért mégis JFET-et raktam be.
Meg hát nekem ez inkább kísérletezős projekt volt. De majd készre csinálom, bedobozolom, mert nagyon tetszik
Szia!
Azért használok AGC-t mert a bejövő jel nagysága függ az adótorony távolságától, antenna orientációtól. A feldolgozás egy egyszerűsített sdr szerű megvalósítás, amiben a Goertzel-algoritmus nagyon érzékeny a jel dinamikájára. A végső cél (nálam) egy univerzális vevő kialakítása, ami dcf77-et, als162-t, wwvb, jjy adatokat is tud majd venni.
A 4 km-es távolság miatt szinte minden mérés problémás.
( Csak érzékeltetésül: Kossuth adó még Lakihegyről adott - vasbeton födém alatt, csöves szkópon ~50mV-os jel amikor a 10 cm-es testvezetéket a bemenetre csippentettem!)
A TDF vétele nem lesz egyszerű feladat a rendkívül kis mélységű moduláció miatt, még lekeverve is meglehetősen problémás a vétele.... Bár, mióta nincs rajta műsorszórás, javult a helyzet valamelyest...
Kíváncsiságból utánanéztem ennek az ALS162-nek.
Hát ezt tényleg neccesebb demodulálni. Jól értem, hogy gyakorlatilag ez is értelmezhető FSK-nak, ~6.37 Hz lökettel? |
Bejelentkezés
Hirdetés |