Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   4057 / 4068
(#) albinolynx válasza proli007 hozzászólására (») Márc 13, 2026 /

Rendben. Sajnos többet nem tudok. A kijelző "egyben" van. Kommunikál a vezérlővel. Kipróbálom, köszönöm!
(#) majkimester válasza pumpa hozzászólására (») Márc 14, 2026 / 1

Idézet:
„Keresek olyan 240/220Voltos 1A. átalakítót amit be tudok tenni egy izzófoglalatba.”

Pontosan mi lenne itt a cél, valamilyen izzó ami 220V-os és kímélni szeretnéd a hosszabb élettartam miatt? Hagyományos, vagy LED-es? És miért 240V? Írd meg a részleteket.

Általánosságban ez egy 240/20V-os 20VA-es transzformátor megfelelő bekötésével megoldható, de nem fog beférni a foglalatba, viszont továbbra is szinuszos feszültséget kap a fogyasztó, ha ez fontos.
(#) Bakman válasza exabit hozzászólására (») Márc 14, 2026 /

Főztem egy órán át, meg sem kottyant neki. Nevezett oldószerek nincsenek kéznél, de tulajdonképpen mindegy is. lásd mellékletek. Jó híg lehet a cucc kötés előtt, az SMD IC és a NYÁK közé is jut belőle, pedig ott nincs nagy rés.
(#) Régi motoros válasza Bakman hozzászólására (») Márc 14, 2026 /

Az igazság az, hogy az ilyen kiöntő anyagok nem arra lettek kifejlesztve, hogy utána azt bárki könnyű szerrel eltávolíthassa. Feladata első sorban, hogy víz és párazáró legyen. Mellékesen így a visszafejtést lopást is eléggé megnehezítik. A javíthatóság meg eleve szóba se jön, mert ha bekrepál, tessék menni a szervizbe, adnak újat jó pénzért. Legalább is ez a koncepció.

Ui.: Legkönnyebben eltávolítani egyébként azt hiszem fiber lézerrel lehet.
Bár ha túl erősre állítod, az még a tokozást is leszedi.
De gondolom, az épp nincs otthon elfekvőben...
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2026
(#) kadarist válasza Bakman hozzászólására (») Márc 14, 2026 /

Ezt a habos kiöntőmasszát jól duzzasztja a nitrohígító. Legközelebb próbálkozz azzal.
(#) Bakman válasza kadarist hozzászólására (») Márc 14, 2026 /

Lehet, hogy képen habosnak látszik de nem az, teljesen tömör. A Külső felületén szép fényes volt. Ugyanakkor olyan érzés volt tapétavágóval vágni, mintha gumi és homok keveréke lenne, viszont a penge élét nem bántotta, éles maradt végig.

Nem lesz legközelebb.
(#) Bakman válasza Régi motoros hozzászólására (») Márc 14, 2026 /

Van a cégnél 3 és 4 kW-os Fiber és CO2 lézer is, akár át is vágathatom teljesen ha akarom, de nem akarom.
(#) kadarist válasza Bakman hozzászólására (») Márc 14, 2026 /

Azaz, ilyen szétmálló, darabosan szétmorzsolható anyag. Így értettem a habosat.
(#) Bakman válasza kadarist hozzászólására (») Márc 14, 2026 /

Jegyeztem a receptet...
(#) Régi motoros válasza Bakman hozzászólására (») Márc 15, 2026 /

Te mázlista, én azzal kezdtem volna fokozatosan...
Feltéve, ha hozzáférhető egyáltalán magán célra is...
(#) Bakman válasza Régi motoros hozzászólására (») Márc 15, 2026 /

Megoldható, csak semmi értelme. A NYÁK lap a forrasztási oldallal van felfelé, a felső réteg eltávolításával még nem vagyok sehol.

Arra meg nincs időm, hogy napokat vacakoljak vele, miközben nagy valószínűséggel úgy sem lehet egyben szétszedni.
(#) doni82 hozzászólása Márc 19, 2026 /

Efekt pedál táp rész

Üdv.Van egy mooer ge 300-as efektem.Szőrnyű állapotban van a táp része.
A kérdésem hogy meg lehet e javítani még,vagy valami mód van e arra hogy működjön a táp kihagyásával.
Nem vagyok műszerész,és nem ismerem az alkatrészeket se és az értékeiket sem.
Esetleg tudna valaki ebben segiteni?Nagyon szeretném ha működne újra.
(#) Lamprologus válasza doni82 hozzászólására (») Márc 19, 2026 /

Szerintem törd el az összes kezét annak aki így szétbarmolta az a tápot! (Inkább nem aggatok az illetőre jelzőket, mert a modik úgyis kimoderálnák!)... de előtte még fizettesd ki vele a javítást, vagy a cserét!
(#) doni82 válasza Lamprologus hozzászólására (») Márc 19, 2026 /

Már azt elintéztem hogy a csávó kárpótoljon
De a helyzet hogy a baj meg maradt.Szóval mit lehet ezzel kezdeni?Esetleg létezik aki ezt helyre tudja rakni?
(#) Lacika válasza doni82 hozzászólására (») Márc 19, 2026 /

Ez a panel benne van a készülékben, vagy különálló?
(#) proli007 válasza doni82 hozzászólására (») Márc 19, 2026 /

Hello! A GE 300 készülék user manual-ján úgy láttam, hogy 9Vdc 3A-es tápegység kell hozzá. Tehát pótolható a táp. Sajnos azt nem lehet látni, hogy milyen méretű csatlakozó van benne, de az igen, hogy "Japán szokás szerint" a csatlakozó közepe a negatív pólus, erre érdemes odafigyelni. De mivel mint írtad, "nem vagy műszerész", lehet a táp csere talán a biztonságosabb megoldás számodra.
(#) Lacika válasza proli007 hozzászólására (») Márc 19, 2026 /

Nekem nem úgy tűnik, hogy ez lenne a hálózati táp......

https://www.youtube.com/watch?v=rSZVMzVR2fA 7:22 nél mutatja...
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2026
(#) Patópali válasza proli007 hozzászólására (») Márc 19, 2026 /

Hello! A kép alapján ez a panel az effekt dobozán belül lehet. A 9V2A-es DC külső -talán- dugasztáp nyers feszültségéből több különféle feszültséget állít elő a főpanel részére. Lacika ugyan rákérdezett ,hogy a panel benn van-e a készülékbe? de ez idáig Ő sem kapott választ. Kép szerint valószínűnek tartom, hogy igen.
Új!
Lacika megelőzött az új képpel. Igazam lett,belső táp panel!
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2026
(#) proli007 válasza Patópali hozzászólására (») Márc 19, 2026 /

Hello! Sajnálttal látom, hogy igazatok van. (Már mint a tulajdonost sajnálom..) Lehet hogy az, egy kimenet pedáloknak, azért 9V. De nagyon nem ragozta a manual. Mondjuk utólag gyanús volt a kép, mert tiszt retek volt a táp, külön dobozban meg ritkán lesz az. De egy jó takarítással kellene kezdeni, hogy látható is legyen valami..
Így viszont azt kell megjavítani. De hogy lehetett így összebarmolni, azt nem tudom.
(#) doni82 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 20, 2026 /

Nos igen az a táp panel benne van a pedálban.És azon vannak a kimenetek,usb,midi.
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2026
(#) Fats Domino hozzászólása Márc 20, 2026 /

Számláló

Üdv!
Rövid fényfelvillanások (1/2-1/1000 mp ) mérésére alkalmas kapcsolást keresek amely LCD kijelzőn megjeleníti az adatokat és utána nullázható. Nagy előny ha könnyen beszerezhető alkatrészeket tartalmaz. Ha valaki tud ilyet, kérem írjon.
(#) Skori válasza Fats Domino hozzászólására (») Márc 20, 2026 /

Konkrét rajzot nem tudok adni, de valami ilyesmit próbálnék:
Fotodióda + (diszkrét) erősítő + oszcilloszkóp...
Aztán később az oszcilloszkóp helyett kb. bármilyen MCU. A szoftverben fel- és lefutásra is interrupt, és kiolvasol egy számlálót (arduinoban talán micros() függgvény), vagy megfelelően felkonfigurálsz egy timer-t időmérésre...
(#) Gafly válasza Fats Domino hozzászólására (») Márc 20, 2026 /

Milyen a fény?
(#) Fats Domino válasza Skori hozzászólására (») Márc 20, 2026 /

Köszi, de egy picit egyszerűbben megvalósíthatót szeretnék.
(#) Fats Domino válasza Gafly hozzászólására (») Márc 20, 2026 /

Többnyire LED, de akár természetes fény is lehet.
(#) Skori válasza Gafly hozzászólására (») Márc 20, 2026 /

Az időből tippelve talán fényképező zárszerkezet időmérés.
(#) proli007 válasza Fats Domino hozzászólására (») Márc 20, 2026 /

Hello!
Ha egy LCD-jelenítené meg a mért időt, akkor még is a legegyszerűbb, egy fototranyó, egy ArduinoNano és egy LCD kijelző. ennél egyszerűbbet nem fogsz találni..
Mert ennél egyszerűbb, csak a fototranyó és egy olcsó szkóp.
(#) Fats Domino válasza proli007 hozzászólására (») Márc 20, 2026 /

Szia! Valami ilyesmit szeretnék. Tudnál erről kapcsolási rajzot??
(#) proli007 válasza Fats Domino hozzászólására (») Márc 20, 2026 /

Már amennyiben az Arduino-s megoldásra gondoltál..
Itt megtalálod, hogyan lehet az LCD-t az Arduino-ra kötni. (Nano-t is lehet használni, csak ugyan azt a digitális lábakat kell alkalmazni.)
A nyomógomb helyére lehet kötni a fototranyót. Egy felhúzó ellenállásra vélhetően szükség lesz a fototranyó részére. (Ki kell próbálni, hogy mekkora ellenállás kell a választott tranyóhoz, hogy a megfelelő fénytartományban határozott H/L szintet adjon.
Aztán már csak a mérőprogramot kell az Arduino-ra megírni. (Vagy valakit megkérni, hogy írja meg.)

A szkóphoz csak a fototranyó és a felhúzó ellenállásra van szükség. (Esetleg tápra.)

Kugliba beírod, hogy "lcd driving for arduino" és megnézed a találatokat.
(#) Fats Domino válasza proli007 hozzászólására (») Márc 21, 2026 /

Szuper, köszi !
Következő: »»   4057 / 4068
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem