Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lapozás: OK   1283 / 1284
(#) Tomi111 válasza martin66789 hozzászólására (») Márc 28, 2026 /

A 3. kérdésre: a Scart csatlakozó 8. lábán +12V-ot vár a tv az átkapcsoláshoz. A Scart-scart kábelben benn ez a szál, de értelemszerűen az RCA átalakító esetén ez üresen marad. A VHS videó kiadja lejátszáskor a 12V-ot. Ezt külön is be tudod kötni a Scart csatiba. 8. láb a +12V és valamelyik GND, pl. a 4. láb.
Az Elko-kat én nem cseréltem volna mindet, csak mérés alapján! Ismerve a ma kapható Elko-kat, sokszor rosszabbat kapsz a boltban, mint amelyiket kidobod a panelből.
Az 1. és 2. kérdésre sajnos nem tudom a választ, de biztosan írnak mások....
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2026
(#) martin66789 válasza Tomi111 hozzászólására (») Márc 28, 2026 /

Köszönöm a válaszodat. Ki fogom próbálni a +12V és GND bekötést.
A kondenzátorok értelem szerűen mérve lettek és csak a nagyon rossz ESR és magas-alacsony kapacitásúakat cseréltem.
(#) Udvari Zsombor válasza martin66789 hozzászólására (») Márc 28, 2026 /

Én is RCA→Scart átalakítóval használom a tévémet és bizony manuálisan kell átváltani bemenetre, de megszoktam. Ha nincs távirányítód, akkor a tévén lévő csatorna váltó gombokkal kellene lépkedni 1-es csatornától visszafelé és elvileg át kellene váltania video bemenetre.
(#) martin66789 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Márc 28, 2026 /

Próbáltam lépkedni a csatornák közt fölfele és lefelé is többször is de nem kapcsol sehol AV-ra. 0-38 csatornát tud a tv.

Tomi111
A 12V a 8as érintkezőn és a negatív az bevált van kép és hang is, viszont csak fekete fehér. A mellékelt képen a PS 1 képe látható.
(#) szs válasza martin66789 hozzászólására (») Márc 28, 2026 /

Hát...
Ahhoz, hogy AV-ra kapcsolion, ahhoz nem a csatornák közt kell ugrandozni.
Az AV-kapcsolót hasznàlnám.(tv/av vagy input, vagy tudjamacska, milyen nevdn. De nem analógcsatornák közt)
(#) martin66789 válasza szs hozzászólására (») Márc 28, 2026 /

Ilyen gombok vannak a tv-n.
(#) Udvari Zsombor válasza martin66789 hozzászólására (») Márc 29, 2026 /

Azért írtam, mert van olyan tévé, aminél működik ez a csatornaváltogatós trükk a video bemenethez, de ezek szerint ennél nem megy. Ez esetben valahol a tévében kereshetsz 12V forrást és befaraghatsz valahova egy kapcsolót, hogy a Scart megfelelő pinjére adva video bemenetet idézzen elő, ha kell.
(#) Landsmann hozzászólása Ápr 1, 2026 /

Blaupunkt tv nem kapcsol be

Adott egy BA32L112 Blaupunkt tv. A hiba úgy kezdődött évekkel ezelőtt, hogy távirűányítóval nem lehetett bekapcsolni. Minden más funkció működött, csak a bekapcsolás nem. (távirányító OK) Aztán rájöttünk, hogy áramtalanítjuk, utána néha elindul távkapcsolóval. Viszont az ilyen módon történő elindítási kísérletek egyre inkább sikertelenné váltak, azaz egyre többször kellett a főkapcsolóval ki majd be kapcsolni, hogy a távkapcsolóval bekapcsolható legyen. Egy idő után már szinte egyáltalán nem indult el így sem. Egyik alkalommal éppen üzemelt, amikor áramszünet lett. Mikort visszajött az áram, automatikusan elindult. Rákerestem a szervikódra ami mneg is lett. Találtam egy beállítást a tv indulására. 3 opció volt, hogy mi történjen áramszünetkor. Azaz amikor visszajön az áram. Kikapcsolt állapot, bekapcsolt állapot, illetrve olyan állapot amikor az áramszünet bekövetkezett. Erre az utóbbira volt állítva gyárilag. Én akkor áttettem a Bekapcsolt állapotra. Évekig így használtuk. Tehát a főkapcsolóval lett kikapcsolva a készülék. Amikor be akartuk jkapcsolni, akkor egyszerűen visszakapcsoltuk a főkapcsolót és elindult. Most viszont így sem akar elindulni. A piros és kék visszajelző színt váltogatja, majd pár perc, vagy éppen fél óra elteltével elindul. Olvasgattam és legttöbbször szoftveres problémát írtak. A kérdés az, hogy a szervizmenűben találhatok olyan információt ami a hibára utalhat? Magyarán van-e ezekben olyan tárhely, ahova a hibát eltárolja, mint például az autóknál a számítógépe, amit az OBD csatlakozón keresztül ki lehet olvasni. vagy a szervizmenűben van még valami amit ha átállítok, akkor "normális" működésre lehet bírni?
(#) pipi válasza Landsmann hozzászólására (») Ápr 1, 2026 /

Én a tápjára gyanakodnék. Szétszedted belenéztél?
(#) kadarist válasza Landsmann hozzászólására (») Ápr 1, 2026 /

A tápegységet ellenőrizd, lehetnek gyenge kondik meg rossz forrasztások.
(#) Landsmann válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 2, 2026 /

Volt szerelőnél, igazándiból nem tudott vele mit kezdeni. Ő is és egy ismerőse is szoftveres hibára gondolnak, de azzal nem tudnak mit kezdeni. Teljesen változó, hogy mikor indul el. Ma például több óra kellett. Úgy sem tudom becsapni, hogy távkapcsolóval kapcsolom ki, majd a főkapcsolóval és egyből vissza. Így sem indul el. Tehát mindegy hogy van kikapcsolva.
(#) img válasza Landsmann hozzászólására (») Ápr 3, 2026 /

Ez nem szoftveres hiba. Ha egy nagyobb értékű TV lenne akkor lenne gazdaságilag értelme hibát keresni rajta mert olcsóbb lenne a javítása mint egy ilyen készülék 20.000 Ft-os használt ára, de mivel ez tipikusan olyan trükkös hiba aminek a megtalálása sokszor hosszú órákban mérhető, így jogosan mondja a szerviz, hogy nem tudja megcsinálni mert nem akar ráfizetni, hogy esetleg beletesz 5-6 óra effektív munkát de mégsem találja meg a hiba okát (mert az alatt az idő alatt megcsinál 2-3 másik készüléket, amiknek egyértelmű hibáik vannak). Ez sajnos gazdasági totálkár, ha a teljes main PCB átmelegítésével (reflow) nem jön helyre.

A készülékgyártók garanciális szervizei is ezért cserélnek egyben fődarabot (panelt) alkatrész szintű javítás helyett, mert olcsóbb nekik mint a hibát kereső szervizmérnök vagy technikus óradíjának kifizetése. Persze egy kis szerviz jobb ár-érték aránnyal dolgozik, de ilyen esetben, amikor órákba vagy akár napokba is telhet a hiba feltárása, az nagyban megnyomja a számlát.
(#) kadarist válasza Landsmann hozzászólására (») Ápr 3, 2026 /

Ha a CPU körül vannak elkók, akkor cseréld ki őket. A szűretlen, zajos tápvonalak állandón resetre húzhatják a procit.
(#) sany hozzászólása Hé, 11:39 /

Kis TV kép hiba

Adott a kis TV-m, amiről koràbban már kérdeztem itt a topikban.
Sajnos valami nem stimmel vele, illetve a képpel. Az RF tuner antanna bemenetét szoktam hasznàlni. A napokban sajnos észrevettem, hogy valami nem stimmel a képpel. Hiába tekerem az tuning potmétert, nem sikerül jobb képet beállítanom. A kép hibája, hogy kèpernyő felső kb. 1/3 harmadán a kép elég torz. Balra-jobbra hullámzik.
Írhatnàm, hogy kondicsere kell, de most szerintem nem, különben is már az összeset kicseréltem a TV-be. Eddig nem volt vele gond, szép volt a képe. A tuning potmétert cseréltem már, újat raktam be. A jelforrás egy TV-játék RF jele, de az jó szokott lenni, másik TV nincs is gond.
Esetleg lenne ötletetek mit nézzek meg? Mit keresnétek elsősorban?
Köszönöm!
(#) szs válasza sany hozzászólására (») Hé, 18:55 /

Hangfalak vannak a közelében?
El kellett vennem őket, áramtalanítani a TV-t, majd par perc utan bekapcsolni.

De hasonló történt "magától" is a képcsöves monitorommal. Ott először csíkozódott felül a kép, kicsit torzult. De arról én lemondtam.
A hozzászólás módosítva: Hé, 18:58
(#) sany válasza szs hozzászólására (») Hé, 19:44 /

Nincsenek csak a TV-ben lévő hangszóró.
(#) uniman válasza sany hozzászólására (») Hé, 19:54 /

Hiba a "jelforrásodban" lehet... Kipróbálhatnád valamilyen boxxal (bár a TV-nek csak koax antenna csatlakozója lehet, de létezik más RF kimenetes "jelforrás" is.
(#) sany válasza uniman hozzászólására (») Hé, 19:59 /

Eddig jó volt rajta.A napokba ment el. A jelforrás másik CRT TV-n jó.
(#) sany válasza uniman hozzászólására (») Hé, 20:46 /

Közben szétszedtem a TV-t.
Már találtam egy púpos kondenzátort. Ez lehet a hiba oka, ha jó látom a vízszintes eltérítő tekercshez tartozik. A kapcs rajzon C367 pozíció jelzésű.
Remélem elöregedett csak, mert új volt.
A hozzászólás módosítva: Hé, 20:47
(#) sany válasza sany hozzászólására (») Hé, 23:23 /

Nem ez volt a baja.
Persze a képe sokkal élesebb lett képernyőnek.

Ja eszembe jutott, van képminta-generátorom. Holnap rákötöm.
A hozzászólás módosítva: Hé, 23:25
(#) kadarist válasza sany hozzászólására (») Kedd, 6:01 /

Szia! Túl nagy RF jelszint miatt torzul a szinkronjel és ezért lesz bizonytalan a kép. AGC potméteren nem tekertél, kábelt nem cseréltél?
(#) sany válasza kadarist hozzászólására (») Kedd, 7:07 /

Szia!
Nem, nem tekertem. Kábel is ugyan az.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 7:08
(#) sany válasza sany hozzászólására (») Sze, 0:18 /

Most este megnéztem, illetve leteszteltem képminta generátorral (TR-0631/T045 típusú, HTI által gyártott). A képet megtalálja,de nagyon gyengén láthatóan. Igaz a sarkát nem vágja le az ábráknak, de színátmenet (pl. fekete-fehér határán) nagyon torz, nem csak a felső harmadban. Színes képet nem jelenít meg. Ha állítok az RF szinten, ha csökkentem elmegy a kép, ha növelem, akkor nem történik semmi. Persze egy viszonylagos, mert nem tudom mi lenne a jó jelszint.
Nagyon nehezen találja meg az aktuális csatornákat, minden sávban.
Lehetne ötletek mit csináljak? Mit nézzek meg és hogyan?
Érdekes, hogy nagyon nehezen TV játékot megtalálja, de pl. ha másokkal nézem azt már nem.
(#) Udvari Zsombor válasza sany hozzászólására (») Sze, 15:12 /

Ez alapján átnézhetnéd a tunerjét, arra is utalhat a leromlott vételi képesség.
(#) sany válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Sze, 16:21 /

Mit nézzek rajta? Kiszedhetem, de ha véletlen elállítom? Esetleg kondit?
(#) kadarist válasza sany hozzászólására (») Sze, 16:54 /

Az anntennacsatlakozó középső pöcke le szokott törni a nyákról, ez okozhat gyengélkedést.
(#) sany válasza kadarist hozzászólására (») Sze, 17:45 /

Nincs letörve. Néztem már, vezetékkel van kivezetve.
(#) tufatofu válasza sany hozzászólására (») Csü, 13:26 /

Régi FET tunerek szerettek megdögleni a tartós túlvezérléstől is. Javítás helyett célszerűbb volna cserélni egy próba erejéig. Ha szabvány tuner van benne nem lehetetlen beszerezni akár egy újat is(feltehetőleg nem mindenki dobálta ki a fel nem használt készletét mint én). Próba erejéig a KF jelet bedrótozhatod egy jó TV-ből, és kiderül azonnal, ki a hunyó.
A hozzászólás módosítva: Csü, 13:30
(#) uniman válasza sany hozzászólására (») Csü, 13:35 /

Ilyen? Videobemenet is van rajta? Azzal próbáltad már? ...vagy másik tápról, pl. akkuról?
A hozzászólás módosítva: Csü, 13:37

CTV2117.jpg

(#) sany válasza tufatofu hozzászólására (») Csü, 20:05 /

Kiegészítő paneles hang normára kis picike SMD a legtöbb alkatrésze.
Következő: »»   1283 / 1284
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem