Fórum témák
» Több friss téma |
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
GPS óra átalakításaÜdvMég tudatlan vagyok az Arduino világában ezért szeretnék segítséget kérni. Találtam a neten egy gps óra sebeségmérő leírást amit megépítettem és tökéletesen működik is. Anyit szeretnék változtatni rajta hogy az óra nyári téli átállítását ne programozással keljen megoldani hanem egy kapcsolóval. Erröl az órárol van szó:https://exgen.ucoz.ru/load/spidometr_i_chasy_na_arduino_neo_6m_i_tm1637/1-1-0-17 Azt tudom hogy nálunk a gps időhöz képest nyáron 2 télen 1 órát kell hozzáadni. Az lenne a kérés hogy valaki beletudná tenni a programba ezt a kiegészítést hogy valameik lábat modjuk a D7 lábat magasra huzva nyári alacsonyra huzva táli időszámítás legyen.
Elég lenne a dátumok / órák figyelése amikor itt ide oda ugrálunk őszi és tavaszi napok hajnali órái softverből figyelni és nem kell pöckölnöd se
20 év regisztrációja után se ártana már ismerni a LINK gombot kezelni és használni a hozzászólás szerkesztő mező alatt ...
https://exgen.ucoz.ru/load/spidometr_i_chasy_na_arduino_neo_6m_i_tm...lna ![]() A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2026
Ds18b20 hibaSziasztok.Csináltam egy áramkört autóba, asztalon gyönyörűen működöt, de autóba rakva valamiért random szondahibára fut. Ez a szondahiba kb 1 -2mp utána már jó. Tudni kell hogy egy 5m-es vezetékes gyári szondát alkalmaztam (ez volt otthon). Hogy lehet orvosolni a problémát? Arra gondoltam, hogy a 4.7K helyett 2.2K cserélem, és 1mp olvasási időre állítom a programot. Volt valakinek hasonló hibálya? Hogy orvosolta? A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2026
Autóban sokféle zajt szedhet össze, rövidebb vezeték , árnyékolt vezeték (gyári nem jelenti azt hogy árnyékolt ) .
Másik nyomvonalon vezetni hátha kevesebb zajt szed össze. Mondhatnánk, hogy pár nanós kodenzátort tegyél bele ... de a digitális vonal olvasást az is rontja
Nekem utólag beépített audio áramkörben keletkezett zavar, ami addig nem szűnt meg, míg izolált DC-DC konvertert nem használtam az utólagos áramkör tápjához. Valami zavar a tápvonalon jött az autóból.
Az ellenállás csökkentése sokat javíthat a dolgon akár 1k ig is lemehetsz (de ezt az adott szonda fogja megmutatni) . A sűrű olvasást sem nagyon tolerálja a ds ...
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2026
Igen a kondira én is gondoltam, de pont a leírtak miatt elvetettem!
Én is a kábelhosszra és az olvasási idő változáséra gondoltam. De lehet hpgy beleteszek a programba egy számlálót, ha ez 10 szer fordul elő akkor jelezze ki a szondahibát. Köszönöm a segítséget!
Szerintem néhány nano rápakolásával a kérdés gyorsan eldönthető, talán az elméleten töprengeni tovább tart, mint kipróbálni.
Mit értesz 1 mp olvasási idő alatt? Teljes felbontással kb. 750 ms alatt végez a szenzor egy méréssel. Ha 15 másodperces periódusnál rövidebb idő alatt kérdezgeted, akkor csalni fog, maga mérés és lekérdezés is melegíti valmennyire a szenzort.
Nevezett tápegységnek zajos a kimenete, nehezen lehetne rosszabbat választani a feladatra. Zajos környezetben kb. mindegy, milyen a kábel, hossztól függően. Az árnyékolás általában ront a dolgon (növekszik az adatvezeték szórt kapacitása), a gyári ajánlásban is az szerepel, hogy pl. UTP kábel használata esetén a nem használt ereket ne kössük sehova. Csinálj RS485-ös összeköttetést a szenzor és az Arduino közé. Pl.:
Köszönöm. Artuino gyári könyvtár programjában 500ms kérdezi le a szenzort. Legalábbis ezt találtam. Ahogy írtad 750ms szokott lenni, de én inkább 1mp adok neki.
Készen van a panel, már működik élesben, teszi szépen amit kell, csak ez a picike hiba van már csak, hogy tökéletes legyen. A 4.7K leveszem 2.2K ra
Használj olyan DS18B20-at, ami modbuson küldi az adatokat. A 1Wire nem erre a környezetre van kitalálva. Interferencia hegyek.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |