Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Egyenárammal történő vízmelegítés

Témaindító: pls, idő: Okt 28, 2021
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 5
(#) mederor57 válasza Gafly hozzászólására (») Jan 30, 2024 1 /

A sarokkád mellett jobbra van közvetlenül a kézmosó (a kád vagy 10 cm-t benyúlik a csap alá, csak így fért el). A kézmosó felett ablak van. Ettől közelebb nem volt lehetséges elhelyezni a bojlert. A bojlertől a kézmosóig ~ 190 cm a melegvíz cső hossza. A WC a szomszédos helyiség és ott csak hideg víz áll rendelkezésre a kézmosáshoz. azért köszönöm a tippeket, tanulságos volt.
(#) még1MbR válasza Gafly hozzászólására (») Jan 30, 2024 /

Ezt preferálom én is, de én össze fogom kötni egy időzítővel, hogy ne menjen mindig. Bőven elég reggel a család indulásakor mondjuk 6-7 óra között meg délután hazaéréskor meg az esti ciklusnál.
Vagy beteszek egy jelenlét érzékelőt a helyiségekbe és a bent tartózkodás ideje alatt pörgeti meg.
(#) mederor57 válasza szs hozzászólására (») Jan 30, 2024 1 /

Jogos, átgondoltam, tényleg nem minden esetben van így. A sértő hozzászólásokra gondoltam ...
(#) pucuka válasza Gafly hozzászólására (») Jan 30, 2024 /

Csapra szerelhető átfolyós vízmelegítő.
Egyik ismerősömnek ajánlottam, hasonló problémára. Ha pár fokkal alacsonyabbra állítod mint a bojler vize, ha odaért a bojler melegvize, már nem fűt. A kényelemért fizetni kell, ígyis, úgyis.
(#) mederor57 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 30, 2024 1 /

Tényleg nem értette meg a lényeget Thunder kolléga. Az egyik célom egy lehetőség megmutatása volt, hogy a közhiedelemmel ellentétben igenis lehet, sőt érdemes is napelemmel közvetlenül működtetni egy bojlert, mivel igen sok előnye lehet.
(#) dB_Thunder válasza mederor57 hozzászólására (») Jan 31, 2024 /

Idézet:
„én nagyon is használható ötletnek tartom, megépítem és szívesen osztom majd meg tapasztalataimat.”

Akkor tartsd ezt jó ötletnek ha már kivitelezted, legalább egy teljes évig üzemelteted, a felhalmozott adatokból hatásfokot, megtérülést számoltál!
Jelen pillanatba a ló elé fogtad be a kocsit!
(#) mederor57 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 31, 2024 1 /

Folyamatban van a megvalósítás, csak lassan megy. Én már most is jó ötletnek tartom. Ha már megvalósult, bizonyított éveken át, akkor már nem ötletnek, hanem megvalósult, jól működő projektnek fogom nevezni.
(#) mederor57 hozzászólása Feb 20, 2024 1 /

Megpróbáltam (papíron) a legolcsóbban kihozni egy 50 literes, 1,2 kW-os bojler "napelemesítését" azok számára, akik egyedül élnek és számít nekik minden egyes megspórolt kWh. Az anyagszükséglete 2 darab Trinasolar 195 Wp-s napelem (10 ezer Ft/db a neten), egy 68 V körüli feszültségen 1,6 A-t tudó tápegység, egy IRF 640-es MOSFET és néhány ellenállás, dióda. (A MOSFET a fűtőáramot kapcsolja a termosztáton keresztül.) A 68 V-os táp 24 óra alatt 2,5 kWh közvetít a 44 Ohmos fűtőbetétre, ami a például a 18°C-os vizet ~ 55°C-ra képes melegíteni. Az említett napelemek feszültsége darabonként ~ 38 V; 1,75 A terhelés mellett, ami 130 ... 135 W fűtőszálra leadott teljesítményt jelent. Nyáron, napi 12 órás napsütés mellett 60°C-os vízre és fele fogyasztásra számíthatunk (ha a táp éjjel működik). 30 ezer Ft alatti anyagköltség és saját építés mellett a megtérülés ideje kevesebb, mint 4 év lehet. Lehet-e javítani a megtérülési időn? Előre is köszönöm az ötleteket! Jó barkácsolást Mindenkinek!
(#) segítő válasza mederor57 hozzászólására (») Feb 21, 2024 /

Napelemes fűtés akár jó ötlet is lehet egy villany bojlernél. Mint egyszerű megoldás a hőenergia tárolására. Szigetüzemben, a szolgáltató hálózatától elkülönítve. Nem kell a részleteken tökölni
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2024
(#) dB_Thunder válasza mederor57 hozzászólására (») Feb 21, 2024 /

Idézet:
„Lehet-e javítani a megtérülési időn?”

Nem ismerünk minden tényezőt, de onnan indulnék, hogy miért csak ennyi a hatásfok, a napelem teljesítmény!
(#) erbe válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 21, 2024 /

2 db viszonylag kicsi napelemmel fűti a 230 V-os betétet.
(#) mederor57 válasza segítő hozzászólására (») Feb 22, 2024 1 /

Köszönöm a választ! Egyelőre nem a fűtésen, hőenergia tároláson, hanem csak a használati melegvíz előállításán gondolkodom, mivel csak azt lehet kevés napelemmel megoldani. A szigetüzem kényszermegoldás a részemről, mivel az az olcsóbb (legalábbis ha nincs se inverter, se akksi). Nem kell a részleteken tökölni? Pedig ott van a kutya elásva! Nekem elég sok időmbe tellett, mire rájöttem, melyik napelemmel lehet a legegyszerűbben/olcsóbban felmelegíteni a vizet. Az igazat megvallva engem még szórakoztat is a tökölés-agyalás.
(#) mederor57 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 22, 2024 1 /

Köszönöm a hozzászólást! Mennyi a hatásfok? Azt ki sem számoltam. A (Trinasolar) napelemek névleges teljesítménye azért 195 Wp, mert ez már elegendő a kitűzött cél eléréséhez illetve ezek biztosítják a megfelelően magas feszültséget. A 240 Wp-sek például kevesebb teljesítményt produkálnának a kisebb feszültségük miatt.
(#) mederor57 válasza erbe hozzászólására (») Feb 22, 2024 1 /

Köszönöm a hozzászólást! Ha elegendő 2 db viszonylag kis teljesítményű napelem, akkor miért kellene három, négy vagy öt nagyobb teljesítményűt használni?
(#) mederor57 hozzászólása Ápr 19, 2026 1 / 3

Egyenárammal történő vízmelegítés MPPT nélkül, 3 db Eco Delta 285 Wp-vel

Én 2 év tervezgetés után most jutottam el a bojler projektem megvalósításáig. Leírom a tapasztalataimat, hátha segít valakinek. Tavaly ősz óta működtetem a bojleremet egyenfeszültséggel, amit a hálózatból (trafó, Greatz) állítottam elő. Egy hete került fel az emeleti korlátra 3 db sorba kötött Eco Delta 285 Wp napelem, amiket párhuzamosan kapcsoltam a 60 V-os tápegységgel. Innen egy-egy diódán keresztül kerülnek a 80 l-es bojler fűtőbetétjére a feszültségek, mármint csak a nagyobbik. A termosztát a fűtőbetétre kerülő feszültségből leosztottal működteti az FDA59N25 MOSFET-et, így nincs ívhúzás veszély. A tápegységet egy elektromechanikus óra kapcsolja reggel 8-kor be, majd este 8-kor ki. Az elmúlt napokban 90 V feletti feszültségnél 500 W-tól nagyobb teljesítménnyel tudtam több órán keresztül melegíteni az esti fürdővizet (a kifolyó víz hőmérséklete 60°C körüli). Az eredmény: a korábbi évek áprilisainak átlag 4 kWh/napjához képest most 1 kWh/nap fogyasztást produkálok a hálózatból. Sok sikert mindenkinek az utánépítéshez, amihez szívesen adok tanácsot!
(#) szs válasza mederor57 hozzászólására (») Ápr 19, 2026 /

Ez szép teljesítmeny valóban, örülök, hogy sikerrel jártál.
Azonban érdekes lenne számomra az is, mennyiért sikerült az napelemeket beszerezni (meghát a megépítes sem volt ingyen, ott is voltak költségek)
Nem, nem kekeckedés, csak a napi 3kWh megtakarítást legyen mivel összevetni.
(Jelen esetben hirtelen 128 Euro áron találtam ilyen nevű panelt, abból 3 db az kb 150E ft. 150000/120=1250 nap alatt terül meg)

Mégegyszer mondom: nem kekeckedés (hiszen az ötleted, a munkád sokra tartom), csak számolgatás -mert szoktam néha
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2026
(#) mederor57 válasza szs hozzászólására (») Ápr 19, 2026 1 / 2

Nagyon köszönöm a hozzászólást! A napelemeket használtan 15 ezer Ft-ért szereztem be, még ~ 2 évvel ezelőtt. Erre a célra nem kell ragaszkodni az általam vásárolt típushoz, szinte bármelyik megfelel. Amit figyelembe érdemes venni, hogy minél több energia hasznosuljon, tehát célszerű a napelem feszültségét, áramát a fűtőbetét ellenállásával összhangba hozni. A megépítéssel szerencsém volt, nyugdíjas vagyok, így az egyszerű elektronikát magamnak meg tudtam csinálni elfekvő néhány ellenállásból, PC-tápból kiszedett kondenzátorból, bár a MOSFET-et majdnem 1000 Ft-ért vásároltam. A napelemek korlátra akasztásában az öcsém segédkezett, amiknek a beszerzése szerencsére a közelben sikerült, de a hazaszállításhoz igénybe kellett vennem az Aveom csomagtartóját. A saját munkát nem számítva - mivel ez a hobbim és nagyon élveztem az egészet -, a költségek 50 ezer Ft alatt maradtak. Kíváncsi vagyok, hogy 4-5 év alatt visszajön-e az ára? Addig is élvezem a háztartásunk fogyasztásának a csökkenését azzal a tudattal, hogy nálam áramszünet esetén is lehet meleg víz (ha süt a nap).
(#) szs válasza mederor57 hozzászólására (») Ápr 19, 2026 1 /

Így, hogy 50000 ft-ból kijött, már egészen mások a számok. Így meg fogja érni. Rögtön csak úgy 400 napsütéses nap alatt megtérül, -sőt, nyáron még kicsit jobban alakul, olyankor mind a 4kWh-ingyen lesz, tehát (akár) hamarabb is. (Ha a rossz nyelvek igazat beszélnek, és nekünk, fogyasztóknak is piaci tarifa lesz, akkor meg nagyon hamar)
Eleve jó kis dolog ez.
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2026
(#) dbase válasza mederor57 hozzászólására (») Ápr 19, 2026 /

Minek a 60v? Mihez kell?
(#) mederor57 válasza szs hozzászólására (») Ápr 19, 2026 1 /

Remélem sokan kedvet kapnak a kipróbálásához. Én is jó dolognak tartom és élveztem a számolgatást, kísérletezgetést. Köszönöm a visszajelzését és további szép napot kívánok!
(#) mederor57 válasza dbase hozzászólására (») Ápr 19, 2026 1 /

A 60 V ahhoz szükséges, hogy borult időben és télen is legyen meleg víz, mivel a napelemek csak napsütésben képesek biztosítani az ehhez szükséges teljesítményt. Számításaim szerint a táp által adott 215 W körüli fűtőteljesítmény 12 óra alatt biztosít 27°C vízhőmérséklet emelkedést, ami a tapasztalat szerint elegendő, hogy estére ismét 60°C-os vizünk legyen (úgy látszik, nem használjuk el az összes melegvizet este). A tápból nem történik áramkivétel, ha a napelemek által leadott feszültség meghaladja a tápfeszültségét (+ egy diódán eső feszültségét). Kérdezzen nyugodtan, szívesen segítek tanácsokkal! További szép napot és jó barkácsolást!
(#) Bakman válasza mederor57 hozzászólására (») Ápr 19, 2026 /

A tápegység az állandó (nappali) áramra van kötve?
(#) mederor57 válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 19, 2026 /

Igen. A hálózati 230 V-ból állítja elő a szükséges (állítható, most éppen 60 V-os) feszültséget.
(#) erbe válasza mederor57 hozzászólására (») Ápr 19, 2026 /

Kissé túlzás volt az a MOSFET. IRF640 bőven megtette volna, hiszen nincs induló áramlökés, nincs induktív fogyasztó. De barkácsoló esetleg párhuzamosan berakott volna 2 db IRF630-ast, ami kidobott képcsöves monitorokból marékszám menthető.
(#) dara válasza mederor57 hozzászólására (») Ápr 19, 2026 /

Talán már egyszer leírtam hogy MPPT nélkül a napelem csak adogat valamennyi teljesítményt.Te csak azért is ennélkül használod az egész meg oldásodat.Aztán még te akarsz tanácsogat osztogatni.Mit?Amit te csináltál milyen tanácsot tudnál adni?Az egész rendszered gazdaságtalan.Előrébb kéne lépned vagy húsz évvel.
(#) mederor57 válasza erbe hozzászólására (») Ápr 19, 2026 1 /

Köszönöm a jótanácsot! Eredetileg 4 napelemmel + egy soros 12 V-os táppal, valamint IRF 640-nel terveztem megépíteni - az volt itthon -, de aztán gondoltam, játszom egy kicsit és megpróbálom csökkenteni a hűtőbordán elvesző közel 20 W teljesítményt, aminek nagyobb részét pont a 0,18 Ohmos FET produkálja (a többit az ugyanerre a hűtőre szerelt dióda). Ekkor jött be a képbe az FDA59N25, illetve az újabb projektben már az FDA75N28 (ha jól emlékszem a típusára), mivel azt még olcsóbban sikerült beszerezni kínaiból. A mostani "végleges" verzióba se tenném már bele az IRF640-et, de működne azzal is. Szeretem túlméretezni az alkatrészeket, miután kiszámoltam, mennyi lenne a minimum. Sok sikert a kísérletezéshez, a kibányászott alkatrészek beépítéséhez!
(#) mederor57 válasza dara hozzászólására (») Ápr 19, 2026 1 /

Köszönöm az építő jellegű hozzászólásodat! A célom az volt, hogy mindenféle drága MPPT és inverter nélkül találjak megoldást, és érzésem szerint ezt el is értem. Én a napelemek darabjából 173 W-ot szedek ki (április közepe). Lehet erre azt mondani, hogy gazdaságtalan, akkor azt javaslom, hogy ne építsd meg. Neked javaslom az MPPT-t és az invertert egy jó drága akkuval, de előbb számold ki, mennyi idő alatt fog megtérülni a befektetésed. Az enyém 5 éven belül. Ha tudsz jobbat javasolni rövidebb megtérülési idővel, ne tartsd magadban! Szívesen fogadom a jótanácsokat tőled is, de tartok tőle, ha leülsz számolni, az enyémétől csak gazdaságtalanabb megoldásokat fogsz tudni "javasolni". Itt a lehetőség, hogy rám cáfolj és bizonyítsd az igazadat! Előre is köszönöm a 20 évvel előre mutató javaslataidat ...
(#) erbe válasza mederor57 hozzászólására (») Ápr 20, 2026 /

Idézet:
„Én a napelemek darabjából 173 W-ot szedek ki (április közepe).”

Erre mondják, hogy paraméter nélküli érték. Semmihez nem lehet kötni. Ha napi átlagos wattóra (Wh) termelést írtál volna, talán már értelme is lenne.
Idézet:
„de tartok tőle, ha leülsz számolni,”

A FET-en eső veszteség töredéke a tápegységedének. A napelem adatlapja alapján <15 W az a 20 W, de ez se igaz. A termelés görbéje alapján átlagosan talán csak negyede.
(#) mederor57 válasza dara hozzászólására (») Ápr 20, 2026 1 /

Melyik részét nem sikerült megértened? Szívesen adom át csekélyke tudásom töredékét, hogy alapismeretekre tegyél szert.
(#) dara válasza mederor57 hozzászólására (») Ápr 20, 2026 /

Csekélyke tudásoddal nem sokra mennék,én mér húsz éve napelemezek.Akkoriban a napelemtáblákat is én készítettem az inverterekkel egyetemben.Az aksipakkokat is 18650-es cellákbó raktam össze és nem került milliókba.Én azért haladok a korral 10KW inverter,sziget üzem,lifepo akksik 48V 200Aó szinén 200Aó elektromos uató akuk. 4Kw napelem.A termelést megetetem a hőszivattyúmmal füttési idényben,mikor már nem kell rákapcsolom a bolylereket,kettő is van és alig várom hogy meleglegyen mert ekkor túltermelek hogy bekapcsolhassam a klimát.Kb februártó novemberig nem használok hálózati áramot.A téli idő idén nagyon borus volt.
Ja eggyik részét sem sikerült megértenem biztos nincs alapismeretem.Elektromos végzettségem van lehet azért nem értem.
Következő: »»   4 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem